Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προσπαθώ να καταλάβω τη δημιουργία πολλών MX records σε ένα domain (ή να το πω διαφορετικά, σε έναν SMTP server). Δεν ξέρω καν εάν το λέω καλά. Ίσως είναι άλλο το domain και άλλο το που βρίσκεται ο SMTP server, άλλο η IP τού SMTP server, άλλη η IP τού domain, και όλα αυτά.

Βλέπω ότι σε ένα domain, επάνω στο οποίο θα βασίζονται τα mails των χρηστών, πρέπει να αντιστοιχιστεί τουλάχιστον ένα MX record που θα δείχνει στον SMTP server, που θα κάνει από κει και πέρα τη διαχείριση των mails. Μπορεί, όμως, να έχουμε περισσότερα από ένα MX records που να δείχνουν, πως να το πω:στον ίδιο SMTP server; Αυτός ο SMTP ή αλλιώς mail server, είναι:

Α.
Ένας μόνο φυσικός server στο internet, στον οποίο αποθηκεύονται ως φυσικά αρχεία τα mail μας, στον οποίο server μπορούμε να φτάσουμε από διάφορες οδούς (διαφορετικά MX records). π.χ. η πλατεία Συντάγματος είναι μια, αλλά μπορούμε να φτάσουμε από διάφορους δρόμους.

Β.
Πολλοί φυσικοί servers στο internet, επάνω στον κάθε έναν υπάρχει ένα αντίγραφο του κάθε mail μας, και, εάν ο πρώτος που γίνεται το query αποτύχει, πάει στον δεύτερο κ.ο.κ.

Ποιό από τα δύο ισχύει; Μήπως ισχύει κάτι διαφορετικό από τα Α. και Β. ;

Ποιό είναι το σωστό:πολλά MX records δείχνουν στον ίδιο server, ή τα πολλαπλά (προαιρετικά) MX RECORDS σε εναλλακτικούς φυσικούς servers (FQDN);

Τα έχω ψιλομπερδέψει αρκετά, και η αλήθεια είναι πως μία αρκετά αναλυτική περιγραφή, θα βοηθούσε πάρα πολύ!!

Σας ευχαριστώ !

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το mx record είναι μια διεθνής καταχώριση στον public ή on-prem dns σου που λέει σε ποια ip βρίσκεται ο smtp σου (π.χ. ο smtp του company.gr βρίσκεται στην διεύθυνση χχχ.χχχ.χχχ.χχχ). Μπορείς να έχεις πολλά mx records αλλά επειδή η μορφή τους είναι ίδια, είναι ανούσιο να υπάρχουν παραπάνω από 1. Παραπάνω από 1 υπάρχουν μόνο σε περίπτωση που μια εταιρία έχει παραπάνω από 1 smtp servers.

Έχεις όμως λίγο μπλεγμένες τι έννοιες. Το mx record είναι αποθηκευμένο σε έναν dns server. Όχι στον smtp. Το fqdn σημαινει fully qualified domain name και δηλώνει πως ο server είναι τμήμα ενός domain (π.χ. ένας smtp με hostname mailserver σε ένα domain company.local έχει fqdn mailserver.company.local)

Επίσης είναι διαφορετικός όρος το domain από τον domain controller.

Για να καταλάβεις τι γίνεται θέλει πολύ διάβασμα γύρω από πολλά διαφορετικά πράγματα. Αν μας πεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις θα σου πούμε τι είναι το σωστό.

Επεξ/σία από zx1234r
  • Like 1
Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση, την ανάλυση και τη βοήθεια!

Είμαι στην φάση ακριβώς που περιγράφεις:πάρα πολύ διάβασμα γύρω από πάρα πολλά πράγματα. Δεν ψάχνω να κάνω κάτι συγκεκριμένο.

Είμαι στην φάση διαβάσματος γύρω από mail servers, mail flow (τί γίνεται στο background τη στιγμή που πατάμε το "Send" σε ένα mail message), MUA / MTA / MDA , MX Records, DNS query, και όλ' αυτά. Πάνω κάτω, αυτό το mail flow και όλα τα ενδιάμεσα, τα έχω καταλάβει. Όπως και ότι το MX record είναι στην ουσία μία αντιστοίχιση ενός domain name σε μία IP.

Αυτό που με μπερδεύει, και δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω είναι, γιατί σε τόσα βίντεο που έχω δει στο YouTube, αλλά και σε διάφορες σελίδες που έχω διαβάσει, γιατί σε ένα zone file, υπάρχουν πολλά MX records. Άλλοι λένε για load balance, άλλοι, εάν πέσει ο ένας server, να υπάρχει εναλλακτική.

Εναλλακτική, δεν σημαίνει κόπια των μηνυμάτων (άσκοπος χώρος θα το έλεγα εγώ);

Εδώ είναι που τα χάνω λιγάκι. Τα επιπλέον MX records (όποιοι βάζουν περισσότερα από ένα). Περισσότερα από ένα, δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι πολλά MX records δείχνουν τον ίδιο SMTP server. Το πού αποσκοπούν τα περισσότερα MX records:εδώ είναι το μπέρδεμά μου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάθε mx record δείχνει έναν mail server με το priority που έχεις δώσει. Θα προσπαθήσει να παραδώσει στον πρώτο , αν δεν τον βρει θα πάει στον δεύτερο κτλ. Αυτό γίνεται μόνο όταν υπάρχουν παραπάνω από ένας mail servers.

Όταν στήνεις πολλαπλούς exchange, δηλώνεις στο configuration πόσους έχεις και αναλαμβάνουν οι ίδιοι να κάνουν τα απαραίτητα για να στηθεί το cluster και να δουλέψει το email κρατώντας τα mailbox και στους δύο. Για την ακρίβεια οι βάσεις τους συνδέονται με ένα μηχανισμό που λέγεται DAG (database availability group)

Μπορείς να φτιάξεις ένα εικονικό δίκτυο σε virtual box ή να κάνεις κάποιο σεμινάριο Microsoft. 

Επεξ/σία από zx1234r
Δημοσ.

Πολύ βοηθητικά όλα αυτά που απαντάς.

Μια τελευταία ερώτηση. Ίσως έχει απαντηθεί από τα παραπάνω, αλλά για να το ξεκαθαρίσω εντελώς.

Πολλά MX records, σημαίνει, όπως είπαμε, και εάν έχω καταλάβει καλά, πολλούς και διαφορετικούς SMTP servers.

Α. Αυτοί οι διαφορετικοί SMTP servers, είναι διαφορετικά φυσικά PC;

Β. Για να έχουν νόημα περισσότερα τού ενός MX records, πρέπει να έχεις περισσότερους του ενός SMTP servers. Να υποθέσω ότι αυτό σημαίνει διαφορετικές public IP που θα δείχνει το κάθε MX record; π.χ. εάν έχεις τρεις SMTP servers, έχεις τρεις public IPs, μια για κάθε SMTP servers, και το κάθε MX record, κάνει αντιστοίχιση τού κάθε server στην public IP που του πρέπει. Σωστά ολ' αυτά ή μου ξεφεύγει κάτι;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...