Προς το περιεχόμενο

Υπολογισμός watt ηχείων.


AntiCambeR

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πως υπολογίζονται τα watt σε 2 ηχεία η σε 1 ηχόμπαρα;

Το έψαξα λίγο στο Google και γράφει πως υπάρχουν 3 είδη:Peak, Rms κλπ, υπάρχουν και μαθηματικοί τύποι αλλά δεν το έχω σε αυτά.

Τι μας ενδιαφέρει αν πχ θέλω να βάλω 2 ηχεία και 1 μπάσο για να καλύψω 1 δωμάτιο 15-20τμ;Τα db καθορίζουν την ένταση σε συνάρτηση με την αντίσταση;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η ένταση μετριέται σε db δεν υπάρχει συνάρτηση με κάτι άλλο από όσο ξέρω.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να υπολογίσεις το πόσο καλά μπορείς να καλύψεις ένα χώρο από τα watt. Ακόμα και αν ξέρεις τα RMS του ενισχυτή, τα ohm και την ευαισθησία των ηχείων το μόνο που θα καταφέρεις αν ξέρεις καλά μαθηματικά/φυσική είναι να υπολογίσεις την ένταση σε db στο 1kh, δηλαδή το πόσο θα ενοχλείς τους γείτονες αν το βάλεις τέρμα.

Θα σου φέρω δύο παραδείγματα, ας πούμε ότι έχεις μια ηχόμπαρα 300RMS και ένα SVS subwoofer 200RMS. H ηχόμπαρα όσο δυναμώνει πρώτα θα κάνει το μπάσο να είναι αργό και στη συνέχεια θα σταματήσει να αυξάνει την ένταση του αναλογικά με τις υπόλοιπες συχνότητες. Άρα σε μία δυνατή ένταση το SVS θα παίζει άψογα μπάσο με πχ 90db από τα 30hz και πάνω ενώ η ηχόμπαρα δεν θα βγάζει φυσικά 30hz και τα 45hz που θα βγάζει θα είναι στα 80db ενώ στο 1khz θα παίζει στα 90db. Επίσης ακόμα και αν βάλεις ένα ρυθμό με μπάσο στα 50hz που το παίζουν και τα δύο θα παρατηρήσεις ότι σε δυνατή ένταση η ηχόμπαρα θα το παίζει μπουκωμένα και αργά σε αντίθεση με το SVS.

Αν βάλεις σε ένα σωστά διαμορφωμένο χώρο ένα καλό ηχοσύστημα θα έχεις σταθερά καλή απόδοση με ελάχιστη παραμόρφωση σε όλες τις συχνότητες, αν το ίδιο ηχοσύστημα το βάλεις σε ένα κακά διαμορφωμένο χώρο θα έχεις κενά σε κάποιες συχνότητες ενώ άλλες θα είναι υπερτονισμένες. Αν βάλεις μία ηχόμπαρα ή ένα φτηνό PA ηχοσύστημα ακόμα και σε ένα σωστά διαμορφωμένο χώρο όσο ανεβάζεις ένταση θα ανεβαίνει και η παραμόρφωση.

Σε ένα χώρο 15-20τμ ακόμα και τα φορητά ηχεία παίζουν δυνατά στο 1khz όμως για να παίζεις δυνατά με καλή ποιότητα, λίγη παραμόρφωση και βαθύ μπάσο πρέπει δυστυχώς να δώσεις πολλά χρήματα και να διαμορφώσεις τον χώρο σου ανάλογα.

Η καλύτερη λύση είναι να μιλήσεις με κάποιο ειδικό από μαγαζί. Ήταν ένα member εδώ που ήξερε καλά από αυτά (Pleo νομίζω το όνομα του) αλλά έχω καιρό να τον δω, ίσως τον βρεις στο avclub.gr.

 

Επεξ/σία από elpenor
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Watts RMS σημαίνει watts σε εναλλασσόμενο ρεύμα(Root mean square, όπως είναι η μουσική) δηλαδή πραγματικά watts. Το νούμερο αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα αν δεν συνοδεύεται από φάσμα συχνοτήτων και παραμόρφωση στις συχνότητες αυτές.

Βλέπεις π.χ. πολλά φτηνά ηχοσυστήματα να γράφουν ότι βγάζουν 100 Watts RMS με 10% THD. Είναι άχρηστη πληροφορία γιατί εμάς μας νοιάζουν τα ποιοτικά watts με 1% THD στη χειρότερη. 0,1% THD για υψηλή πιστότητα και 0,01% THD και κάτω για κορυφαία πιστότητα. Πράγμα που δυστυχώς δεν ισχύει για όλες τις συχνότητες. Αλλά το THD στο 1Khz είναι αρκετά χρήσιμο για να πάρεις μια γενική εικόνα επάρκειας. Συνεπώς αυτά τα συστήματα μπορεί να βγάζουν ποιοτικά μέχρι 20 Watts το πολύ. 5 φορές κάτω η πραγματική(ωφέλιμη) RMS ισχύς.

Μετά πάμε στην ευαισθησία. Ηχείο 8 Ohm με ευαισθησία 87db(μετριέται στο 1 μέτρο στο 1 watt--ή 2,83Vrms--) και 100Watt ενισχυτή παίζει το ίδιο δυνατά με ηχείο 90db ευαισθησίας και 50 Watt ενισχυτή. Η ευαισθησία είναι το παν. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχεις ένταση σε full scale signal χοντρικά 107 db*. Δηλαδή, κάτω από 100db στο περισσότερο υλικό(αφαιρείς ~10db). Πλην κάποιας μοντέρνας μουσικής που είναι ηχογραφημένη στο τέρμα.

*

image.png.0433a18547fe2d7477a24fbc3a7ba93e.png

Αν θες να ακούς στα 2 μέτρα από το ηχείο τότε αφαιρείς από το παραπάνω 6db. 10db περίπου για 3 μέτρα. Γενικά στη θέση ακρόασης θέλουμε 100-105db στις κορυφώσεις για να πλησιάσουμε αυτό που ακούμε στο σινεμά. Που σημαίνει κοντά στα 115db σε full scale signal. Όχι κάτω από 110db για μεσαία προς μεγάλα δωμάτια.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...