Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εκτιμώ οτι το κάνει με καλή πρόθεση. Δηλαδή να αυξήσει το ενδιαφέρον των εργαζόμενων να την βλέπουν σαν δική τους εταιρία.
πχ. στο τέλος Δεκέμβρη αν έχει πάει καλά και βγάλει κέρδη, να πει μοιράζω στο προσωπικό bonus το 10% των κερδών.
Αν δεν έχει κέρδος , τίποτα extra. Αρα σε βάζει στο τρυπάκι να ενεργείς με max κινητρο ωστε να θες να πάει καλά κάθε μηνα και να μοιράζει τα υπερκέρδη ανάλογα...
Έτσι το ερμηνεύω εγω , μεχρι αποδείξεως του ...  TS να μας πει ...  

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
56 λεπτά πριν, mr.lucifer είπε

Αρχικά να πω ότι δεν θα έχω ποσοστά στην εταιρία .. δεν είπα κάπου ότι θα έχω το 10 τις εκατό .. είπα απλά ότι σε δυο άτομα θα ανήκει η εταιρία ο ένας θα έχει το 90 και ο άλλος το 10 

Εγω υπάλληλος θα είμαι και θα παίρνω κανονικά και τα δώρα μου και τα πάντα ένσημα και άδειες και τα σχετικά  .. ΟΧΙ ΜΑΥΡΑ 

Ο συγκεκριμένος ήταν πρόεδρος στα goodys flo cafe και του ανήκαν 3 mc Donald’s 

Τωρα διαχειρίζεται στο Λονδίνο 2δις στο Λονδίνο ενος μεγιστάνα 

και όχι δεν είναι τρολο ποστ 

Προφανως και δεν θα υπογράψω τίποτα χωρίς να τα δουν εργατολόγοι και δικηγόροι 

Νομίζω πως αποσο διάβασα κάτι τέτοιο ισχύει 

το επιθετο του ξεκιναει απο Κ.. και τελειωνει σε ος; 

Δημοσ.

Πάντως έχω ακούσει και άλλες φορές,ειδικά σε εστιατόρια,ο εργοδότης  να δίνει και ένα ποσοστό από την επιχείρηση στον σεφ,που έχει ρόλο κλειδί,για να έχει μεγαλύτερο κίνητρο να πάει καλά το μαγαζί. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απ' ότι καταλαβαίνω, στη καλύτερη περίπτωση είναι Stock Options, τα οποία λογικά θα πάρεις σε διάρκεια 3-4 χρόνων παραμονής σου στην εταιρεία, και με προοπτική αγοράς αυτών αν φύγεις από την εταιρεία. Είναι κλασική τακτική σε startups, και στη πραγματικότητα αυτές οι μετοχές είναι σκέτος αέρας μέχρι είτε να αγοραστεί η εταιρεία από κάποια άλλη, είτε να μπει στο Χρηματιστήριο. 

Είναι σπάνιο ως αδύνατο να γίνεις "μέτοχος" μιας εταιρείας που δεν είναι στο Χρηματιστήριο, και να καρπώνεσαι ποσοστιαία τα κέρδη της εταιρείας, επειδή το αφεντικό είναι ανοιχτοχέρης. Αν ισχύει αυτό, τι να πω, μπράβο στο αφεντικό. Αλλά επειδή σπανίζει (σχεδόν είναι ανύπαρκτο) αυτό το mentality, τότε μιλάμε για stock options, που σημαίνει ότι:

Πρακτικά η εταιρεία κάθε μήνα/έτος (ανάλογα το συμφωνητικό) σου δίνει το δικαίωμα να αποκτήσεις Χ μετοχές (προσοχή: δε σου ανήκουν ακόμα) μέχρι να καλύψεις το αρχικό συμφωνηθέν πλήθος μετοχών, συνήθως σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου (μέχρι 4 χρόνια είναι τις περισσότερες φορές). Αν φύγεις από την εταιρεία, έχεις το δικαίωμα να αγοράσεις αυτά τα stock options στη προσυμφωνημένη τιμή που έχετε υπογράψει, και, αν πληρώσεις, σου ανήκουν αυτές οι μετοχές. Σε μια ιδιωτική εταιρεία που δεν ανήκει στο Χρηματιστήριο, αυτές οι μετοχές δε σημαίνουν τίποτα για σένα, απλώς αντιπροσωπεύουν ένα δυνητικό ποσοστό που σου ανήκει (συνήθως οι υπάλληλοι πάνε μέχρι 3%) από την εταιρεία. Αυτό το ποσοστό, θα μεταφραστεί σε λεφτά μόνο όταν η εταιρεία εξαγοραστεί από κάποια άλλη, ή μόλις μπει στο Χρηματιστήριο (οπότε και θα μπορείς να πουλήσεις τις μετοχές).

Νομίζω ότι αυτό είναι το καθεστώς που θα υπογράψεις για μετοχές. Η γνώμη μου είναι αν μπορείς ζήτα μεγαλύτερο μισθό (σε περίπτωση που δεν είσαι ικανοποιημένος) και πες να σου κόψουν από τις μετοχές, γιατί τα λεφτά από τις μετοχές θα εμφανιστούν στα χέρια σου με πιθανότητες 1 στο εκατομμύριο... Και αν δε μπορείς να ζητήσεις παραπάνω χρήματα, δέξου τις μετοχές και λίγο πριν παραιτηθείς, κρίνε αν έχει νόημα να αγοράσεις τα stock options που σου ανήκουν (πχ αν πιστεύεις ότι η εταιρεία πάει καλά και έχει πιθανότητα να εξαγοραστεί ή να μπει στο Χρηματιστήριο).

Επεξ/σία από thanasis00
  • Thanks 1
  • 4 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα.

Startup που βρισκομαι και δεν πηγαινε καλα οικονομικα και εψαχνε funds ενω τωρα ειναι σε μια καλυτερη κατασταση απο οτι φαινεται αποφασισε στους εργαζομενους που στηριξαν στα δυσκολα, εμειναν στην εταιρεια και εβαλαν πλατες να δωσει ΔΩΡΕΑΝ μετοχες στους υπαλληλους. Το μελλον ομως χρηματικα ειναι αβεβαιο.

Ερωτηση πριν πεσουν οι υπογραφες.

Σε περιπτωση χρεων της εταιρειας πρεπει οι μετοχοι να πληρωσουν τις ζημιες και τα εξοδα;; Εχουν καποια υποχρεωση προς τα εξοδα της εταιρειας οι υπαλληλοι που εχουν μετοχες; Μας ανεφεραν πως ειναι μονο εφοσον σε βαθος 3ετιας-5ετιας παει καλα να υπαρχει κερδος λογιστικα σε εμας που θα φορολογειται. Αν εξαγοραστει επισης μας ειπαν θα παρουμε καποιο ποσοστο.

Μιας και εχω και ενα πλανο αναζητηση εργασιας για κατι μακροθεσμο και σταθερο καθως βελτιωνομαι. 

Αν εχω μετοχες μπορω να παω καπου αλλου οποτεδηποτε θελω χωρις να εχω καποια υποχρεωση στην εταιρεια που εχω μετοχες;;;

Να αλλαξω εργασια

Επεξ/σία από simply88
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, simply88 είπε

Αν εχω μετοχες μπορω να παω καπου αλλου οποτεδηποτε θελω χωρις να εχω καποια υποχρεωση στην εταιρεια που εχω μετοχες;;;

Σε πολλά ιδιωτικά συμφωνητικά αναφέρουν πως δεν μπορείς να έχεις μετοχές από ανταγωνίστρια εταιρεία, οπότε έχε το στο νου σου. Αλλά φαντάζομαι μπορείς πάντα να πουλήσεις τις μετοχές. Για τα υπόλοιπα δυστυχώς δεν γνωρίζω.

Δημοσ.

Εφοσον θα ειναι δωρεαν οι συμμετοχες θα μπορεις φανταζομαι να τις αφησεις απλα.

Ναι η ανταγωνηστρια εταιρεια με ενδιαφερει γενικα μιας και θα ψαξω στο ιδιο industry.

Δημοσ.
Στις 9/9/2020 στις 12:02 ΠΜ, mr.lucifer είπε

«μαγαζί» στην Θεσσαλονίκη που οι υπάλληλοι θα έχουν μετοχές ...

παλιά τακτική εξαγορά θέσης εργασίας, για παράδειγμα νηπιαγωγός αγοράζει από παλιά υπάλληλο το ποσοστό ή μέσω ιδιοκτητη εξασφαλίζοντας την θέση εργασίας.

Σε μένα με είχαν πει ποσοστό σε φαστφουντάδικο , το οποίο δεν έπειθε σαν εικόνα ( μερικές φορές που το είδα ήταν άδειο ) και να δουλέψω παράλληλα ως PR.

Φαντάζομαι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες μορφές , υπό την μορφή funding , crowfunding και πυραμίδες

Σε αντίστοιχο τόνο κινείται και το franchise , μόνο που εκεί είναι άλλα τα μεγέθη.

Η νομιμότητα της κάθε πράξης εξαρτάται από τους νόμους που διέπουν ( έχουν αλλάξει οι νόμοι και έχω χάσει την μπάλα ) και φυσικά από τα συμβαλλόμενα μέλη.

Το χαρτί εξετάζεται από δικηγόρο , και αρκετές φορές πληρώνεις και έξοδα συμβολαιογράφου.

Παραιρέρω εξέταση μπορεί να γίνει από λογιστή, δεν είναι λίγες οι φορές που η γραμματέας πήρε Porsche Cayenne.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...