Προς το περιεχόμενο

Asustor AS5202T Review


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Asustor AS5202T Nimbustor 2 είναι το νεότερο σύστημα 2-bay NAS της θυγατρικής της Asus, σχεδιασμένο να εξυπηρετεί μέσα σε ένα οικιακό δίκτυο προσφέροντας υψηλές ταχύτητες μεταφοράς και πληθώρα εφαρμογών για πολλές ανάγκες.

Προορίζεται για power users και υπόσχεται αστραπιαίες ταχύτητες,  ενώ σε επίπεδο software προσπαθεί να εξυπηρετήσει τόσο απλές, καθημερινές ανάγκες σε ένα σπίτι όσο και πιο επαγγελματικές χρήσεις μέσω του φιλικού περιβάλλοντος χρήστη και της ευελιξίας του. Πόσο καλά τα καταφέρνει; Θα το δούμε παρακάτω.

Σχεδιασμός

Το AS5202T είναι κομψό και λιτό, με έντονες κόκκινες λεπτομέρειες στο μαύρο σώμα του. Στην εμπρόσθια όψη, βρίσκουμε πέντε φωτεινές ενδείξεις LED (τροφοδοσία, δραστηριότητα σκληρού δίσκου/USB, κατάσταση συστήματος/δικτύου), μια θύρα USB 3.2, το πλήκτρο One-Touch Backup και το πλήκτρο ενεργοποίησης της συσκευής. Δίπλα από αυτά βρίσκεται το μαγνητικό, αποσπώμενο καπάκι που καλύπτει δύο θέσεις για hot-swapping σκληρών δίσκων 2.5” και 3.5”. Η αλλαγή δίσκων δεν απαιτεί εργαλεία, όμως οι ράγες δίνουν την εικόνα του «απλά δουλεύει» έναντι του ποιοτικού, σε αίσθηση και ευκολία εισόδου-εξόδου δίσκου. Παρόλα αυτά, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα πέρα από... άγχος.

asustor_as5304t3.jpg.cec9f5b37198eca3a1560267731878ae.jpg

Με διαστάσεις 170x114x230mm (ΥxΠxΒ), είναι αρκετά μικρό και μπορεί να ταιριάξει σε πληθώρα γραφείων και ραφιών, πάντοτε έχοντας προνοήσει για την κυκλοφορία αέρα, καθώς στο πίσω μέρος εντοπίζεται ο ανεμιστήρας μεγέθους 70mm. Πλάι του, βρίσκουμε μια έξοδο HDMI 2.0, δύο επιπλέον θύρες USB 3.2 και ένα (δύο;) από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του – δύο θύρες 2.5GbE. Μάλιστα, μπορούν να συνδυαστούν μέσω link aggregation για ταχύτητα έως 5Gbps, εφόσον η λειτουργία υποστηρίζεται επίσης από το router.

asustor_as5304t9.jpg.283f24c115a2257954a129f4a48ebd43.jpg

Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις

Στο εσωτερικό βρίσκεται ο επεξεργαστής Intel Celeron J4005 με συχνότητα 2.0 GHz (boost έως 2.7GHz), πλαισιωμένος από 2GB DDR4 RAM με δυνατότητα επέκτασης έως και τα 8GB, και 4GB ενσωματωμένης μνήμης flash. Είναι επίσης εξοπλισμένο με το Advanced Encryption Standard της Intel, για αυξημένη προστασία δεδομένων, ενώ μπορεί να αποκωδικοποιήσει και να αναπαράγει 10-bit 4K βίντεο μέσω της θύρας HDMI, κάνοντας το μια ιδανική επιλογή για media server. Σε αδράνεια, καταναλώνει περίπου 10.5W και σε συνθήκες κανονικής χρήσης περίπου 17W, ενώ οι ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να προσαρμοστούν περαιτέρω μέσω του προγράμματος διαχείρισης.

Αναφορικά με τους δίσκους, η συνολική χωρητικότητά τους μπορεί να αγγίξει τα 36TB και υποστηρίζει τύπους διαμόρφωσης Single Disk, JBOD, RAID 0 και RAID 1 όπως και επεκτάσεις αρχείων EXT4 και Btrfs. Σε περίπτωση που απαιτείται περισσότερος χώρος από το μέγιστο όριο (36TB), μπορεί να συνδυαστεί με έως τρεις μονάδες επέκτασης AS6004U, ανεβάζοντας σημαντικά το όριο στα 252TB. Κατά τη λειτουργία του, η Asustor ισχυρίζεται πως παράγει 32Db – το αντίστοιχο μιας ήσυχης βιβλιοθήκης, κατά την ίδια – και παρότι δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε επακριβώς τον ισχυρισμό, σε δεδομένα καθημερινότητας (γραφείο και σπίτι) ο θόρυβος που παρήγαγε ήταν όντως αμελητέος.

asustor_as5304t12.jpg.05ae6f92701943c1d66cb830bacc137d.jpg

Σε δοκιμές μας, δίχως link aggregation, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Σε απλή gigabit γραμμή, επιχειρήσαμε μεταφορά φακέλου μεγέθους περίπου 8GB με διάφορα αρχεία – από μουσική, βίντεο και φωτογραφίες έως κάποια ελαφριά αρχεία Excel/Word – από το AS5202T προς ένα ενσύρματα συνδεδεμένο (στο δίκτυο) laptop και η διαδικασία διήρκησε περίπου 2 λεπτά. Η διαδικασία επαναλήφθηκε αρκετές φορές, αμφίδρομα, για να παρατηρήσουμε και το ποσοστό θορύβου αλλά και τη θερμοκρασία του μηχανήματος. Ακόμη και αρκετές προσπάθειες αργότερα, δεν παρατηρηθηκε αισθητή αύξηση θορύβου ή μείωση απόδοσης ενώ η θερμοκρασία ανέβηκε λίγο – παραμένοντας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Παρότι δεν είχαμε εξοπλισμό που να εκμεταλλεύεται link aggregation ώστε να το δοκιμάσουμε, ερευνήσαμε το ενδεχόμενο και παρατηρήσαμε πως εκεί κρύβεται η πραγματική δύναμη του NAS, καθώς πέραν αυτού, σχεδόν «τερματίζει» συνδεδεμένος σε μια απλή gigabit γραμμή συνδυαστικά με δύο WD Red 4TB (έκαστος).

Εφαρμογές

Ένας άλλος τομέας όπου ξεχώρισε είναι η σουίτα εφαρμογών και το περιβάλλον χρήστη. Αρχικά, η εγκατάσταση ήταν πολύ εύκολη υπόθεση, η οποία αφότου το NAS συνδέθηκε στο router, απαιτούσε την επίσκεψη μιας σελίδας μέσα από την οποία είτε γινόταν γρήγορη  (με προεπιλογές) είτε προσαρμοσμένη εγκατάσταση και ρύθμιση. Μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, το NAS ήταν έτοιμο για χρήση.

577081830_kentrikomenu.jpg.a5f9e627af2b9fef7346fb4e0b94f130.jpg

qAZQSEScNI.jpg.3e7ee92d0e1ad03920f24be47d28cd32.jpg 200931286_activitymonitor.jpg.e8a393fea7c8e248b170aad6d136a458.jpg

Έπειτα, οι επιλογές χειρισμού ήταν δύο: είτε μέσω του web-based Asustor Data Master είτε μέσω εφαρμογής για smartphone (AIMaster). Το θετικό είναι πως το Asustor Data Master ήταν πολύ ευέλικτο, με επιλογές για εφαρμογές για αναπαραγωγή βίντεο και μουσικής μεταξύ άλλων, πιο γενικής χρήσης – υπάρχουν επιλογές τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση. Αν το NAS προορίζεται για streaming βίντεο μέσω της θύρας HDMI, τότε είναι απαραίτητη η εγκατάσταση της εφαρμογής Asus Portal, η οποία δεν είναι προεγκατεστημένη.

Μέσω του ADM γίνεται η διαχείριση όλων των βασικών και προχωρημένων δυνατοτήτων του AS5202T. Είναι ομαδοποιημένες με τέτοιο τρόπο ώστε παρόμοιες λειτουργίες να βρίσκονται μαζί δίχως να δημιουργούνται τεράστιες λίστες, ενώ και το desktop είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένει φιλικό για τον χρήστη. Για παράδειγμα, οι παραμετροποιήσεις σε μονάδες RAID και τα συναφή βρίσκονται στο Storage Manager, οι ρυθμίσεις χρηστών και δικαιωμάτων στο Access Control και οι περαιτέρω εφαρμογές για πάσα χρήση βρίσκονται κάτω από το App Central. Δηλώνουμε ενθουσιασμένοι από την ποικιλία των διαθέσιμων εφαρμογών στις οποίες περιλαμβάνονται οι αναμενόμενες όπως είναι μεταξύ άλλων αυτή του Plex ενώ θα βρείτε πολλές φορές περιπτώσεις εφαρμογών που θα σας βάλουν στη διαδικασία να χρησιμοποιήσετε το NAS με τρόπους που δεν είχατε σκεφθεί κατά την αγορά του. Μια ματιά στο παρακάτω screenshot με όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές του App Central είναι ενδεικτική.

image.thumb.png.81b51f1a6e4ae551bdd2f9ef3cba3a4a.png

Μερικές από τις βασικές λειτουργίες που μπορεί να εκτελέσει είναι να λειτουργήσει ως cloud/mail/FTP server μεταξύ άλλων, πάντοτε κατεβάζοντας την αντίστοιχη εφαρμογή από τις περίπου 300 που υπάρχουν διαθέσιμες και κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Μια ιδιαίτερα χρήσιμη και νέα λειτουργία είναι το Snapshot Center, το οποίο μπορεί να αποθηκεύσει αυτόματα έως και 256 backups ενός volume σε πεντάλεπτα διαστήματα – λειτουργεί όμως μονάχα με τύπους Btrfs και iSCSI. Βέβαια, το AS5202T είναι εξίσου ιδανικό και για πιο απλές χρήσεις, όπως file server που στεγάζει αρχεία σαν τις καταγραφές μιας IP κάμερας ή τις φωτογραφίες σας ειδικά τώρα που ο δωρεάν απεριόριστος χώρος του Google Photos θα αποτελέσει παρελθόν. Το καλύτερο είναι πως κοινός παρονομαστής είναι το περιβάλλον χρήστη, που είναι φιλικό και εύχρηστο δίχως να ξενίζει έναν μέσο χρήστη και δίχως να περιορίζει έναν πιο προχωρημένο.

Το ανασχεδιασμένο περιβάλλον μιμείται τα χρώματα του κουτιού, με το μαύρο και το κόκκινο να κυριαρχούν, όπως στις σειρές ROG της μητέρας εταιρείας Asus. Αυτό εν μέρει αντικατοπτρίζεται και στις εφαρμογές, καθώς μέσω του StreamsGood μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει streams από Twitch, YouTube Gaming και Facebook Gaming. Μπορεί επίσης να διαχειριστεί live streaming σε πολλαπλές πλατφόρμες (όπως οι ανωτέρω) ταυτόχρονα και παράλληλα να αποθηκεύσει τα βίντεο στους δίσκους του – όπως και να αρχειοθετεί αυτόματα βίντεο από συγκεκριμένα κανάλια, μιας και υπηρεσίες όπως το Twich μπορεί να διαγράψουν βίντεο μετά από διάστημα 30 ημερών. Γενικώς, πρόκειται για εύχρηστο και λειτουργικό περιβάλλον ακόμη και για όχι τόσο προχωρημένους χρήστες, όμως η εφαρμογή AIMaster για smartphones δεν είναι εξίσου φιλική ή προχωρημένη και ενδείκνυται για τις βασικότερες των ρυθμίσεων, ενώ έχει προβλήματα σύνδεσης και σταθερότητας.

Συμπέρασμα

Για να αξιοποιήσει κανείς πλήρως το Asustor AS5202T Nimbustor 2, ιδανικά θα πρέπει να κάνει χρήση του link aggregation ώστε να έχει πρόσβαση σε πολύ υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Αν προορίζεται για πιο περιορισμένη (από άποψη ταχυτήτων) χρήση, τότε ενδεχομένως να εξυπηρετήσουν άλλες, οικονομικότερες προτάσεις. Παρόλα αυτά, το περιβάλλον χρήστη και η ευελιξία που προσφέρει σε hardware και software είναι υπολογίσιμα εργαλείο στα χέρια ενός απλού όσο κι ενός power user, καθιστώντας το ικανό να καλύψει πολλές -βασικές και μη- ανάγκες.


Διαβάστε ολόκληρο το review

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
52 λεπτά πριν, bubu είπε

Και αν χαλάσει το κουτάκι, χαιρετάς τα αρχεία σου για πάντα.

Synology και ξερώ ψωμί.

Αν θες σωστό backup δεν το έχεις ποτέ σε ένα μέρος.

Πάντα τα έχεις και σε έναν εξωτερικό δίσκο κάπου ή/και σε κάποιο cloud. Τα NAS δεν είναι τόσο λύση backup αλλά ευκολία.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αγαπητέ φίλε το synology που λες δεν είναι κι αυτό κουτάκι όπως το χαρακτηρίζεις, μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι κάνει ένα NAS είτε είναι ASUSTOR, Synology, QNAP etc

4 ώρες πριν, bubu είπε

Και αν χαλάσει το κουτάκι, χαιρετάς τα αρχεία σου για πάντα.

Synology και ξερώ ψωμί.

αγαπητέ φίλε το synology που λες δεν είναι κι αυτό κουτάκι όπως το χαρακτηρίζεις, μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι κάνει ένα NAS είτε είναι ASUSTOR, Synology, QNAP etc

  • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
2 ώρες πριν, Kzr06 είπε

αγαπητέ φίλε το synology που λες δεν είναι κι αυτό κουτάκι όπως το χαρακτηρίζεις, μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι κάνει ένα NAS είτε είναι ASUSTOR, Synology, QNAP etc

αγαπητέ φίλε το synology που λες δεν είναι κι αυτό κουτάκι όπως το χαρακτηρίζεις, μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι κάνει ένα NAS είτε είναι ASUSTOR, Synology, QNAP etc

Η Synology έχει πολλά enterprise προϊόντα και επομένως πολύ καλή υποστήριξη σε σχέση με τους υπόλοιπους.


Αν σου χαλάσει ο NAS βγάζεις τους σκληρούς και σε καθοδηγούν αυτοί από το support πώς να τους βάλεις σε ένα καινούργιο μηχάνημα χωρίς να χάσεις τα δεδομένα.


Απ’ όσο γνωρίζω έχουν και υπηρεσία που μπορείς να τους στείλεις το χαλασμένο NAS με τους σκληρούς και να κάνουν αυτοί την δουλειά ώστε να μη χάσεις τα δεδομένα.

Η ειρωνία τελείως περιττή.  

6 ώρες πριν, KostasKri είπε

Αν θες σωστό backup δεν το έχεις ποτέ σε ένα μέρος.

Πάντα τα έχεις και σε έναν εξωτερικό δίσκο κάπου ή/και σε κάποιο cloud. Τα NAS δεν είναι τόσο λύση backup αλλά ευκολία.

Ιδανικά έχεις δυο NAS απομακρυσμένα μεταξύ τους, στο ένα γράφεις και το άλλο παίρνει backup αυτόματα.
Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, το σημαντικό θεωρώ πως είναι η υποστήριξη ώστε να μη χάσεις τα δεδομένα σου αν χαλάσει, μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την πολυτέλεια να αγοράσουν δύο ή να πληρώνουν cloud storage.

Στο θέμα NAS δεν κάνουμε τσιγκουνιές.

  • Like 3
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
9 ώρες πριν, bubu είπε

Synology has many enterprise products and therefore very good support compared to the rest.


If your NAS breaks down you take out the hard drives and they guide you from the support how to put them in a new machine without losing the data.


As far as I know they also have a service where you can send them the damaged NAS with the hard ones and they will do the work so that you do not lose the data.

The irony is completely unnecessary.  

Ideally you have two NAS remotely connected to each other, in one you write and the other gets backup automatically.
But that is not the point, I think the important thing is the support so that you do not lose your data if it breaks, since most people can not afford to buy two or pay for cloud storage.

We do not skimp on NAS.

Asustor is also be able to offer the support to you in order to prevent you lost the data if anything happened. 

If it's the HDD issue, then still better to contact the HDD manufacture and data saving company. 

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.