Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

Πρώτα reviews για Mac με M1: εξαιρετικές επιδόσεις, αυτονομία και διαχείριση θερμοκρασίας


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πολύ θετικές οι πρώτες εντυπώσεις από τα MacBook και Mac mini με Apple Silicon M1, καθώς τα μηχανήματα άρχισαν σιγά-σιγά να παραδίδονται σε πελάτες και reviewers.

Προ λίγων ημερών αποκαλύφθηκε το Apple Silicon M1 SoC, το νέο chip της Apple βασισμένο σε ARM που θα βρισκόταν στην «καρδιά» των νέων MacBook Air, MacBook Pro και Mac mini. Η μετάβαση έγινε και επίσημα, πλέον, καθώς τα πρώτα μηχανήματα έφτασαν σε reviewers που μοιράστηκαν την άποψή τους, ενώ σε κάποιες χώρες, πελάτες παρέλαβαν επίσης τις παραγγελίες τους. Κάποιες από τις κριτικές συγκέντρωσε το MacRumors, τις οποίες και μεταφέρουμε παρακάτω.

Για αρχή, το MacBook Air. Τόσο από το The Verge όσο και το Forbes σημειώθηκε πως οι επιδόσεις του M1 παρέμεναν σταθερά σε υψηλό επίπεδο ακόμη και κατά τη χρήση επαγγελματικών εφαρμογών, όπως το Photoshop και Adobe Premiere. Φυσικά, σε πιο καθημερινά πράγματα, όπως πολλαπλές καρτέλες σε browser ή λειτουργία πολλαπλών εφαρμογών ταυτόχρονα, τα κατάφερνε εξίσου περίφημα.

Ο David Phelan του Forbes έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ταχύτητα ξεκλειδώματος του Air, σημειώνοντας πως πρακτικά είναι "instant-on", κάτι που έχουμε συνηθίσει σε smartphones και tablets όμως όχι σε υπολογιστές.

Αμφότεροι οι reviewers αναφέρθηκαν στην καλή διαχείριση θερμοκρασίας της συσκευής, παρά το fanless design του. Ο Dieter Bohn του The Verge σημείωσε:

Αναφορά σε κείμενο

Δεν υπάρχει πλέον ανεμιστήρας, απλώς ένα αλουμινένιο heat spreader. Αλλά ακόμη και όταν φτάνω τη συσκευή στα όριά της, δεν ένιωσα ποτέ να γίνεται κάτι παραπάνω από απλά ζεστή.

Βέβαια, ο Bohn σημείωσε επίσης ότι παρότι η αυτονομία ήταν εξαιρετική, δεν έφτασε τα επίπεδα που υποσχόταν η Apple.

Αναφορά σε κείμενο

Με συνεχή, πραγματική δουλειά πάνω παίρνω μεταξύ οκτώ και δέκα ώρες αυτονομίας, ανάλογα με το πόσο σκληρά το πιέζω. Αυτό δεν είναι 50% καλύτερο από το τελευταίο MacBook Air, αλλά είναι πολύ κοντά. [...] Το [νέο] MacBook Pro προσφέρει περίπου δύο περισσότερες ώρες λειτουργίας με μια φόρτιση.

Κάτι στο οποίο συμφώνησαν αρκετοί reviewers είναι η ενσωματωμένη κάμερα, η βελτίωση της οποίας συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο είναι ανεπαίσθητη και παραμένει ανάλυσης 720p.

Σειρά έχει το MacBook Pro, όπου οι απόψεις σχετικά με τις επιδόσεις παρέμειναν θετικές και παρόμοιες με αυτές του Air, όπως σημειώνεται και από το TechCrunch. Ωστόσο, ο Nilay Patel του The Verge σημείωσε πως παρά την συμπερίληψη ανεμιστήρα στο MacBook Pro, η διαφορά στη διαχείριση θερμοκρασίας δεν έγινε αισθητή ακόμη και όταν πίεσε περισσότερο τη συσκευή.

Αναφορά σε κείμενο

Το Pro φαίνεται να έχει καλύτερο, πιο αποτελεσματικό σύστημα ψύξης από το Air: κάναμε πολλές φορές την τυπική δοκιμή εξαγωγής βίντεο 4K στο Adobe Premiere Pro και ο ανεμιστήρας δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία, όμως οι χρόνοι εξαγωγής παρέμειναν σταθεροί.

Είναι πραγματικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία ο ανεμιστήρας γενικά. Πράγματα που κάνουν τον ανεμιστήρα ενός MacBook Pro 16" με Intel να μπει άμεσα σε λειτουργία, όπως το Google Meet σε Chrome, μετά βίας πιέζουν το MacBook Pro. Εκτός αν εκτελείτε σταθερά βαριές εργασίες στο laptop, η διαφορά απόδοσης μεταξύ Air και Pro δεν είναι πραγματικά αισθητή.

Επιπλέον, ο Patel σημείωσε πως με ευκολία κατάφερε το laptop να διαρκέσει έως και 10 ώρες με χρήση, ενώ πιέζοντάς το πολύ, το «κατάφερε» να σβήσει στις 8 ώρες. Τέλος, σημείωσε πως σκέφτηκε να το βαθμολογήσει με 10/10 όμως η κάμερα είναι πολύ κακή και δη για ένα "Pro" μηχάνημα που κοστίζει περισσότερο από το Air.

Για το τέλος, το νέο Mac mini. Ο John Burek του PCMag αναφέρει πως οι επιδόσεις του M1 είναι στα καλύτερά τους στο Mac mini, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο δίχως θόρυβο και κολλήματα.

Αναφορά σε κείμενο

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, παρατηρήσαμε το εξής σημαντικό: καθ' όλη τη διάρκεια των benchmarks, που πίεζαν τόσο την CPU όσο και την GPU στα όριά τους, το ‌Mac mini‌ παρήγαγε θόρυβο σε επίπεδο ψιθύρου. [...] Και το κέλυφός του παρέμεινε εξαιρετικά δροσερό. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να προχωρήσουμε σε εξωτερικούς ελέγχους θερμοκρασίας, καθώς ήταν μετά βίας ζεστό στο άγγιγμα, σε οποιοδήποτε σημείο, ακόμη και κατά τα εντονότερα σημεία των δοκιμών.

Επιπλέον, σημείωσε πως λειτούργησε ελαφρώς καλύτερα από τα MacBook Air και Pro όμως δίχως αισθητή διαφορά, χάρη στον μεγαλύτερο όγκο του και κατ' επέκταση το καλύτερο σύστημα ψύξης και περισσότερο χώρο μεταξύ των εξαρτημάτων, όπως και τον επιπλέον πυρήνα στην GPU.

Στα αρνητικά, σημείωσε ότι παρά την χρήση ενός λιγότερο ενεργοβόρου chip, το τροφοδοτικό παρέμεινε στα 150W, όπως ακριβώς και σε παλαιότερα Mac mini που ενσωμάτωναν επεξεργαστές Intel. Επιπλέον, δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος με την αφαίρεση των δύο θυρών Thunderbolt 3 που υπήρχαν σε προηγούμενα μοντέλα, καθώς πλέον υπάρχουν μόνο δύο. Τέλος, το ενσωματωμένο ηχείο είναι «απλώς κακό», ένα ηχείο που δε θα θέλει κανείς να χρησιμοποιήσει.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

 • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • Απαντήσεις 157
 • Δημιουργία
 • Τελευταία απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλή Μηνύματα

Και ο πιο αισιόδοξος χρήστης δεν περίμενε τέτοιες επιδόσεις για πρώτη γενιά...  ΥΓ: το mac mini όχι απλά με γλυκοκοιτάζει, έχει βγάλει πανό και ντουντούκα με "σλόγκαν αγόρασε με τώρα!"

Είναι 3 φορές πάνω σε ταχύτητα τουλάχιστον και έχουν τη διπλή διάρκεια  μπαταρίας από τα μοντέλα που αντικαθιστούν. Αυτό είναι εκπληκτικό και δε θυμάμαι να το έχω ξαναδεί. Τα υπόλοιπα λεπτομέρειες... 

Μου κάνει εντύπωση η έλλειψη BENCHs σε πραγματικές εφαρμογές και η σταθερή σύγκριση με παλιά MAC. Επανέρχομαι λοιπόν στο σχόλιο μου πριν 10 ημέρες ότι ΚΑΚΩΣ ελπίζουν μερικοί ότι θα πιάσουν επιδόσεις τ

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μου κάνει εντύπωση η έλλειψη BENCHs σε πραγματικές εφαρμογές και η σταθερή σύγκριση με παλιά MAC. Επανέρχομαι λοιπόν στο σχόλιο μου πριν 10 ημέρες ότι ΚΑΚΩΣ ελπίζουν μερικοί ότι θα πιάσουν επιδόσεις των AMD/INTEL.

Παρόλα αυτά τους πιστεύω (την Apple) ότι έχουν πετύχει εξαιρετικό perf/watt γιατί έχουν την εμπειρία από iphone/ipad και γνωρίζουν από πρώτο χέρι  τι μπορούν να καταφέρουν. Αλώστε η βιομηχανία κινήται προς το cloud-centric μέλλον και οι απόλυτες επιδόσεις θα είναι δευτερευούσης σημασίας.

Επεξ/σία από jgeorgiou
 • Like 5
 • Haha 4
 • Confused 5
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

150W τροφοδοτικό σε arm based mac mini με integrated gpu??? Παλάβωσαν εκεί στην Apple .... με 120W τροφοδοτούμε dell precision workstation laptop με xeon πάνω και NVIDIA Quadro .... και πας στο 180W αν το βάλεις στο dock και ρίξεις στο ΤΒ 3 οθόνες. Ότι τροφοδοτικά έχουν στο ράφι έτοιμα δώσανε λογικά .... :)

 • Like 4
 • Thanks 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
3 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε

Μου κάνει εντύπωση η έλλειψη BENCH σε πραγματικές εφαρμογές και η σταθερή σύγκριση με παλιά MAC.

benchmarks και review είδα εδώ για το mac mini

https://www.anandtech.com/show/16252/mac-mini-apple-m1-tested/

 • Like 4
 • Thanks 2
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι 3 φορές πάνω σε ταχύτητα τουλάχιστον και έχουν τη διπλή διάρκεια  μπαταρίας από τα μοντέλα που αντικαθιστούν. Αυτό είναι εκπληκτικό και δε θυμάμαι να το έχω ξαναδεί. Τα υπόλοιπα λεπτομέρειες... 

Επεξ/σία από Cromb
 • Like 17
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και ο πιο αισιόδοξος χρήστης δεν περίμενε τέτοιες επιδόσεις για πρώτη γενιά... 

ΥΓ: το mac mini όχι απλά με γλυκοκοιτάζει, έχει βγάλει πανό και ντουντούκα με "σλόγκαν αγόρασε με τώρα!"

 • Like 14
 • Haha 11
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To νέο MacBook base σε σχέση με το προηγούμενο Base MacBook με τον διπύρηνο i3 είναι μια τάξη μεγέθους καλυτερο σε επιδόσεις ανα watt!!!

10x!

Απίστευτο...για κάποιον που δεν ήξερε Ποσο μπροστά είναι τα mobile chip της Apple. 

 • Like 3
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
7 λεπτά πριν, ph03n1x είπε

benchmarks και review είδα εδώ για το mac mini

https://www.anandtech.com/show/16252/mac-mini-apple-m1-tested/

Στα σχόλια υπάρχουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που ουσιαστικά καταρρίπτουν τις μαρκετίστικες "φανφάρες" και πιάνουν την ουσία.

Επί του θέματος μετά από τόσα που άκουσα/διάβασα , όντως είναι 1 καλό τσιπάκι αλλά δεν είναι και η απόλυτη επανάσταση, απλώς επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία και με την "υποβοήθηση" της αρχιτεκτονικής RISC επιτυχαίνουν υψηλά Benchmarks....αλλά το θέμα είναι ότι δεν είναι όλα Photoshop/Premiere που χρόνια πάνε χέρι-χερι με την Apple, o "μέσος" low level Προγραμματιστής δεν νομίζω να είναι και πολύ χαρούμενος με την αλλαγή αρχιτεκτονικής και αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά.

 

 • Like 1
 • Thanks 1
 • Haha 1
 • Confused 2
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
11 λεπτά πριν, gianniskks είπε

Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις αλλά θα περιμένω τον Μ2 και ότι άλλες αναβαθμίσεις φέρει την επόμενη χρονιά. 

Και μετά θα έρθει ο Μ3 αλλά εσύ θα αγοράσεις ξανά πάλι στον Μ4 (για αναβάθμιση από Μ2) και ούτω καθεξής;

 • Like 4
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ένα σχετικό video σχετικά με την πορεία της apple και τους επεξεργαστές της για τους νεότερους: https://www.youtube.com/watch?v=e5XJn21ervc νομίζω θα είναι χρήσιμο, διαφορετικά ας σβηστεί το συγκεκριμένο post.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
5 λεπτά πριν, nikolas15341 είπε

για χρήση αποκλειστικα στο σπίτι θα επιλέγατε MacBook ή iMac ?

Αν η χρήση γίνεται αποκλειστικά σε γραφείο/τραπέζι, -πας 100% σε iMac!

 • Like 6
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μπορείτε να δείτε και εδώ επιπλέον για το νέο macbook M1 και mac mini M1

https://techcrunch.com/2020/11/17/yeah-apples-m1-macbook-pro-is-powerful-but-its-the-battery-life-that-will-blow-you-away/

αυτό που μπορώ να πω, ίσως πρώιμα είναι πως δείχνει να πετυχαίνει η συνταγή της apple με τους arm και πραγματικά περιμένω να δω σε λίγο καιρό αλλαγές και σε desktop

 

 • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.