Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους, εύχομαι όλοι να είστε καλά και να περνάτε καλά όσο το δυνατόν. 

Λοιπον θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση. Σκέφτομαι να κάνω αίτηση για πιστωτική κάρτα, έχω διαβάσει για την καλή και κακή χρήση της πιστωτικής κάρτας κτλ. Ωστόσο θα ήθελα την γνώμη ανθρώπων που έχουν πιστωτική κάρτα γιατί από σελίδα σε σελίδα κάποια πράγματα περιγράφονται λίγο διαφορετικά. Λοιπόν ας αρχίσω από τα βασικά:

Αν πάρω κάτι ντούκου σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα θα πρέπει να το πληρώσω ντούκου όταν έρθει ο λογαριασμός. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγω το επιτόκιο που θα μου χρέωνε η τράπεζα τον επόμενο μήνα. Θέλω να μάθω αν είναι σωστό αυτό που λέω. 

Η επόμενη απορία μου είναι σχετικά με τις δώσεις. Ας πούμε για παράδειγμα παίρνω κάτι που κοστίζει 100€ και κάνω 10 δόσεις των 10€ για να το ξεχρεώσω. Αν πληρώνω 10€ τον μήνα θα χρεωθώ τόκους μετά τον πρώτο μήνα η όχι? Θα πρέπει να πληρώσω και τα 100€ στο τέλος του μήνα? 

Αυτο που κατάλαβα εγώ είναι ότι: 

Στο τέλος του μήνα έρχεται λογαριασμός, σε αυτό τον λογαριασμό έχει ελάχιστο ποσο πληρωμής που αν πληρώνεις το ελάχιστο τότε κάηκες. 
Ωστοσο στην παραπάνω περίπτωση που έκανα δόσεις των 10€ θα έρθει λογαριασμός με κανονική πληρωμή 10€ και ελάχιστη 3€ (τα 3€ είναι υποθετικό ποσό). Οπότε αν πληρώσω την δόση δεν θα έχω κάποιο πρόβλημα και δεν θα χρεωθώ τόκους σωστά? 

Αυτες είναι οι κύριες ερωτήσεις μου για το θέμα. Αν μπορεί κάποιος που έχει πιστωτική και εμπειρία στο θέμα ας μου απαντήσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλες γιορτές σε όλους.

Δημοσ.

Καλησπέρα φίλε. 
Αν αγοράσεις κάτι εφάπαξ (όλο το ποσό) πχ αξίας 100€ όταν εκδοθεί ο λογαριασμός τις πιστωτικής θα σου λέει πως την τάδε ημερομηνία θα πρέπει να πληρώσεις 100€ ή ελάχιστη καταβολή πχ 15€. Ποτέ μα ποτέ δεν πληρώνεις την ελάχιστη καταβολή, πάντα το συνολικό ποσό και έτσι θα είσαι κομπλέ.

Στην περίπτωση τώρα που αγοράσεις κάτι αξίας 100€ πχ αλλά σε 10 άτοκες δόσεις τότε κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώσεις 10€ (όχι την ελάχιστη καταβολή) και πάλι θα είσαι κομπλέ. Αυτή είναι άλλωστε και η έννοια των δόσεων απλά να είσαι τυπικός, να παρακολουθείς τα statement και να πληρώνεις στην ώρα σου και δεν θα έχεις κανένα θέμα.  

Θεωρώ πως η αλόγιστη χρήση και μη σωστή πληρωμή της πιστωτικής έχει κάψει πολλούς, κατά τα άλλα είναι ένα εργαλείο που μπορεί σε βοηθηθεί στις αγορές σου. 

Σαν τελευταία συμβουλή από κάποιον που κατά κανόνα προτιμά να αποταμιεύσει και να πληρώσει μετρητά αυτό που θέλει να αγοράσει μην βάλεις δόσεις αν δεν έχεις το απαιτούμενο ποσό στην άκρη. Μια μορφή δανείου είναι και η πιστωτική και η τράπεζα θα απαιτήσει τα χρήματα της όπως και να έχει αν γίνει μια στραβή. 
Πολύ εύκολα επίσης θα παρασυρθείς αν βάζεις πολύ μικρές δόσεις (για να είσαι ασφαλής ίσως) καθώς τα 10-10-10€ κλπ πολύ εύκολα θα γίνουν στο σύνολο τους 50-100 το μήνα.

Καλές γιορτές και με σύνεση η χρήση της κάρτας όταν με το καλό την έχεις στα χέρια σου. 

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
45 λεπτά πριν, Hatsos είπε

Αυτες είναι οι κύριες ερωτήσεις μου για το θέμα. Αν μπορεί κάποιος που έχει πιστωτική και εμπειρία στο θέμα ας μου απαντήσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλες γιορτές σε όλους.

σωστά τα λες.

η πιστωτική κάρτα είναι πολύ καλό εργαλείο. 

Προσωπικά ποτέ δε αγοράζω κάτι με λεφτά που δεν έχω. Ό,τι βάζω με δόσεις, έχω τα λεφτά να το αγοράσω cash απλά δε το κάνω.

• Like 4
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Bitbit είπε

σωστά τα λες.

Προσωπικά ποτέ δε αγοράζω κάτι με λεφτά που δεν έχω. Ό,τι βάζω με δόσεις, έχω τα λεφτά να το αγοράσω cash απλά δε το κάνω.

Γιατί δεν το παίρνεις ντούκου τότε; Καλά δεν σκοπεύω να κάνω χαζές αγορές με την κάρτα. Θέλω όπως είπες να την έχω ως εργαλείο και όχι να παίρνω παιχνιδάκια κτλ. Για παράδειγμα αν δεν μπορώ να αγοράσω το τελευταίο iPhone δεν θα κάνω δόσεις με την κάρτα για να το πάρω. Απλά θέλω να σε ρωτήσω και πάλι, γιατί αφού μπορείς να το πάρεις ντούκου δεν το παίρνεις ντούκου αλλά το κανεις δόσεις από την κάρτα; 

Ευχαριστώ και για την απάντηση. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

γιατί με αυτόν τον τρόπο παίρνει μια δωρεάν πίστωση, κάνει την αγορά για κάτι που το χρειάζεται τώρα και μένει εντός budget για το μήνα, βοηθάει επίσης στο να έχεις/δημιουργήσεις ένα χρηματικό buffer και να το αυξάνεις. χτίζεις και το credit score σου δείχνοντας στο δανειστή ότι είσαι φερέγγυος, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη και άρα το ποσό που θα σου δανείσει (είτε όριο στην κάρτα, είτε πχ στεγαστικό δάνειο κλπ). 

Προσοχή θέλει να πληρώνεις φουλ και στην ώρα σου. Εγώ τα έχω να τα παίρνει αυτόματα όλο το ποσό, απλά κοιτάω να έχει αρκετά λεφτά ο λογαριασμός.

Επεξ/σία από spirit)earth)aflame
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
Στις 24/11/2020 στις 8:26 ΜΜ, shodan είπε

Καλησπέρα φίλε. 
Αν αγοράσεις κάτι εφάπαξ (όλο το ποσό) πχ αξίας 100€ όταν εκδοθεί ο λογαριασμός τις πιστωτικής θα σου λέει πως την τάδε ημερομηνία θα πρέπει να πληρώσεις 100€ ή ελάχιστη καταβολή πχ 15€. Ποτέ μα ποτέ δεν πληρώνεις την ελάχιστη καταβολή, πάντα το συνολικό ποσό και έτσι θα είσαι κομπλέ.

Στην περίπτωση τώρα που αγοράσεις κάτι αξίας 100€ πχ αλλά σε 10 άτοκες δόσεις τότε κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώσεις 10€ (όχι την ελάχιστη καταβολή) και πάλι θα είσαι κομπλέ. Αυτή είναι άλλωστε και η έννοια των δόσεων απλά να είσαι τυπικός, να παρακολουθείς τα statement και να πληρώνεις στην ώρα σου και δεν θα έχεις κανένα θέμα.  

Θεωρώ πως η αλόγιστη χρήση και μη σωστή πληρωμή της πιστωτικής έχει κάψει πολλούς, κατά τα άλλα είναι ένα εργαλείο που μπορεί σε βοηθηθεί στις αγορές σου. 

Σαν τελευταία συμβουλή από κάποιον που κατά κανόνα προτιμά να αποταμιεύσει και να πληρώσει μετρητά αυτό που θέλει να αγοράσει μην βάλεις δόσεις αν δεν έχεις το απαιτούμενο ποσό στην άκρη. Μια μορφή δανείου είναι και η πιστωτική και η τράπεζα θα απαιτήσει τα χρήματα της όπως και να έχει αν γίνει μια στραβή. 
Πολύ εύκολα επίσης θα παρασυρθείς αν βάζεις πολύ μικρές δόσεις (για να είσαι ασφαλής ίσως) καθώς τα 10-10-10€ κλπ πολύ εύκολα θα γίνουν στο σύνολο τους 50-100 το μήνα.

Καλές γιορτές και με σύνεση η χρήση της κάρτας όταν με το καλό την έχεις στα χέρια σου. 

Στις 24/11/2020 στις 8:48 ΜΜ, Bitbit είπε

σωστά τα λες.

Στις 25/11/2020 στις 12:30 ΠΜ, spirit)earth)aflame είπε

γιατί με αυτόν τον τρόπο παίρνει μια δωρεάν πίστωση, κάνει την αγορά για κάτι που το χρειάζεται τώρα και μένει εντός budget για το μήνα, βοηθάει επίσης στο να έχεις/δημιουργήσεις ένα χρηματικό buffer και να το αυξάνεις. χτίζεις και το credit score σου δείχνοντας στο δανειστή ότι είσαι φερέγγυος, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη και άρα το ποσό που θα σου δανείσει (είτε όριο στην κάρτα, είτε πχ στεγαστικό δάνειο κλπ). 

Προσοχή θέλει να πληρώνεις φουλ και στην ώρα σου. Εγώ τα έχω να τα παίρνει αυτόματα όλο το ποσό, απλά κοιτάω να έχει αρκετά λεφτά ο λογαριασμός.

Σας υπέρ ευχαριστώ για τα μηνύματα σας. Οι πληροφορίες που μου δώσατε είναι ακριβώς αυτές που ήθελα. Να είστε καλά. Καλές γιορτές να έχετε και να προσέχετε. Θα κάνω ότι μπορώ να μην πέσω σε παγίδες και χτυπάω το κεφάλι μου. Και αυτό με το ποσό στην άκρη πολύ καλό σκεπτικό. 

Και πάλι ευχαριστώ. 

• Like 1
Δημοσ.
Στις 24/11/2020 στις 10:24 ΜΜ, Hatsos είπε

Γιατί δεν το παίρνεις ντούκου τότε; Καλά δεν σκοπεύω να κάνω χαζές αγορές με την κάρτα. Θέλω όπως είπες να την έχω ως εργαλείο και όχι να παίρνω παιχνιδάκια κτλ. Για παράδειγμα αν δεν μπορώ να αγοράσω το τελευταίο iPhone δεν θα κάνω δόσεις με την κάρτα για να το πάρω. Απλά θέλω να σε ρωτήσω και πάλι, γιατί αφού μπορείς να το πάρεις ντούκου δεν το παίρνεις ντούκου αλλά το κανεις δόσεις από την κάρτα; 

Ευχαριστώ και για την απάντηση. 

πες ότι παίρνεις 1000€ μισθό, θες μια τηλεόραση που κάνει 500

ή την παίρνεις ντούκου κι εκείνο το μήνα πεινάς

ή περιμένεις 5 μήνες να μαζέψεις ένα κατοστάρικο το μήνα

ή την παίρνεις τώρα με κάρτα και τα λεφτά που θα μάζευες πάλι τα μαζεύεις να πληρώσεις τη κάρτα, αλλά μέχρι τότε έχεις και την τηλεόραση

ή είσαι καλοκαίρι διακοπές ψιλοτελειώνει ο μισθός και το δώρο παίρνεις ένα "διακοποδάνειο" και πληρώνεις τον επόμενο καιρό που είναι αδιάφοορος και πιθανώς δεν θα χαλάσεις τόσα

αυτό είναι η κάρτα μια διευκόλυνση δε χαρίζει λεφτά, προσωπικά αποφεύγω τις υπερβολικά πολλές και χαμηλές δόσεις και αποφεύγω να την φορτώσω υπερβολικά και πάντα πληρώνω όλη τη δόση βρέξει χιονίσει

επίσης ακόμα και κάρτα να έχεις καλό είναι να κινείσαι με βάση το εισόδημά σου, πχ δεν μιλησα τυχαία επάνω για άτομο που βγάζει 1000αρικο και θα πάει να πάρει μια τηλεόραση 500 ευρώ, αλλά στην ελλάδα έχουμε άτομα που βγάζουν ένα 500αρικο και έχουν κινητό του χιλιάρικου..

κάποιες στιγμές οκ θα κάνεις και την υπερβολή σου, αλλά τα χρέη σου θα είναι εκεί να σε περιμένουν..

επισης σε ο,τι αφορά την κάρτα συγκεκριμένα προσωπικά δεν θα χρεωθω ποτέ και ποσό που δεν υπάρχει ήδη στην τράπεζα αν χρειαστεί, απλά στην πολύ ακραια περίπτωση που πάθω κάτι και χρειαστώ χρήματα προτιμώ να τα έχω στη διάθεσή μου και το θέμα της κάρτας θα καταστεί δευτερεύον εκείνη τη στιγμή

• Like 3
Δημοσ.
1 ώρα πριν, logistoulis είπε

πες ότι παίρνεις 1000€ μισθό, θες μια τηλεόραση που κάνει 500

ή την παίρνεις ντούκου κι εκείνο το μήνα πεινάς

ή περιμένεις 5 μήνες να μαζέψεις ένα κατοστάρικο το μήνα

ή την παίρνεις τώρα με κάρτα και τα λεφτά που θα μάζευες πάλι τα μαζεύεις να πληρώσεις τη κάρτα, αλλά μέχρι τότε έχεις και την τηλεόραση

ή είσαι καλοκαίρι διακοπές ψιλοτελειώνει ο μισθός και το δώρο παίρνεις ένα "διακοποδάνειο" και πληρώνεις τον επόμενο καιρό που είναι αδιάφοορος και πιθανώς δεν θα χαλάσεις τόσα

αυτό είναι η κάρτα μια διευκόλυνση δε χαρίζει λεφτά, προσωπικά αποφεύγω τις υπερβολικά πολλές και χαμηλές δόσεις και αποφεύγω να την φορτώσω υπερβολικά και πάντα πληρώνω όλη τη δόση βρέξει χιονίσει

επίσης ακόμα και κάρτα να έχεις καλό είναι να κινείσαι με βάση το εισόδημά σου, πχ δεν μιλησα τυχαία επάνω για άτομο που βγάζει 1000αρικο και θα πάει να πάρει μια τηλεόραση 500 ευρώ, αλλά στην ελλάδα έχουμε άτομα που βγάζουν ένα 500αρικο και έχουν κινητό του χιλιάρικου..

κάποιες στιγμές οκ θα κάνεις και την υπερβολή σου, αλλά τα χρέη σου θα είναι εκεί να σε περιμένουν..

επισης σε ο,τι αφορά την κάρτα συγκεκριμένα προσωπικά δεν θα χρεωθω ποτέ και ποσό που δεν υπάρχει ήδη στην τράπεζα αν χρειαστεί, απλά στην πολύ ακραια περίπτωση που πάθω κάτι και χρειαστώ χρήματα προτιμώ να τα έχω στη διάθεσή μου και το θέμα της κάρτας θα καταστεί δευτερεύον εκείνη τη στιγμή

Σίγουρα δεν με ενδιαφέρει καθόλου το κινητό η άλλα καλούδια. Εννοώ πως δεν παίρνω την κάρτα για αυτό τον λόγο. Απλά μπορεί κάποια στιγμή να την χρειαστείς σε κάτι έκτακτο όπως είπες και εκείνη την στιγμή εννοείται ότι όλα τα άλλα είναι δεύτερα. Επίσης όντως έτσι όπως το θέσατε όλοι όντως μπορείς να κινηθείς έξυπνα, να είσαι κύριος στις δόσεις σου και να μπορείς να αποταμιεύεις χρήματα και να κανεις ένα «δωράκι» στον εαυτό σου μια στο τόσο. 

Ευχαριστω πολύ για το μνμ. 

Δημοσ.

επίσης ένας λόγος που για μένα είναι Must η πιστωτική είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου σε ελλάδα και εξωτερικό.

Για πολλούς μπορεί να μην είναι λόγος αλλά για μένα που το κάνω σχετικά συχνά είναι θέμα. Δε χρειάζεται να ψάχνω (κι αν βρω κιόλας) που δέχονται να νοικιάσουν χωρίς κάρτα.

Κι αν..... βρω πρέπει να δώσω εγγύηση ανάλογα, 200-600€ μετρητά. Με την πιστωτική πάλι, το ποσό της εγγύησης δε χρειάζεται να το έχεις διότι το "δανείζεσαι" από την κάρτα.

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.

Πω δεν το σκέφτηκα καν έτσι. Μεγάλη ιστορία αυτό που είπες. Κοίταξε να δεις πόσες χρήσεις μπορεί να έχει. 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Hatsos είπε

Πω δεν το σκέφτηκα καν έτσι. Μεγάλη ιστορία αυτό που είπες. Κοίταξε να δεις πόσες χρήσεις μπορεί να έχει. 

Και πολλές ακόμη χρήσεις της πιστωτικής που δεν έχεις καν σκεφτεί. Είναι πολύ πιο ασφαλής τρόπος να κανείς ονλάιν συναλλαγές, αφού σε γεκινες γραμμές έχεις πολυ περισσότερο χρόνο να αμφισβητήσεις συναλλαγές, και επιπλέον συνήθως έρχονται με ασφάλεια συναλλαγών και κλοπής έτσ ετσ. Άσε που άμα κλέψει τον αριθμό της κάρτας σου και επιχειρήσει να κάνει συναλλαγή από την Κίνα για παράδειγμα, πολύ πιθανό το σύστημα να μην τον αφήσει και να μπλοκαρει την κάρτα και να σου στείλει ειδοποίηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιμετωπίζεται μόνο σαν τρόπος δανισμου, η πιστωτική είναι ένα εργαλείο που απλοποιεί ορισμένα σενάρια.

Στην τελική δεν είναι ότι κάποιος με εισόδημα 1000 ευρώ θα μπορέσει να βγάλει πιστωτική με όριο 5000... 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Η καρτα ειναι τρομερο εργαλειο απο την μια αλλα και πολυ κακο απο την αλλη. Θελει σωστη και οχι αλογιστη χρηση (ξερω ατομα με 2-3 πιστωτικες μαξαρισμενες πχ που δεν βλεπω να τις ξεχρεωνουν ποτε αφου βαζουν παντα την ελαχιστη καταβολη).

• Thanks 1
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η πιστωτική αν την πληρώνεις στην ώρα της είναι πολύ χρήσιμη. 

Ότι αγοράσεις σου έρχεται τον επόμενο μήνα στο λογαριασμό 

Άτοκες δόσεις μόνο όταν το λέει σε αυτό που αγοράζεις. 

Επίσης μπορείς να πληρώσεις ενφια σε 12 δόσεις αντί για 5 που είναι όπως και ασφάλεια αυτοκινήτου κλπ. 

Επίσης τουλάχιστον στη eurobank έχει το app επιλογή για φραγή online αγορών οπότε και να στην κλέψουν το επιλέγεις και δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα 

Επεξ/σία από adi32
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
Στις 25/11/2020 στις 12:30 ΠΜ, spirit)earth)aflame είπε

χτίζεις και το credit score σου δείχνοντας στο δανειστή ότι είσαι φερέγγυος

Άραγε έχουμε τον θεσμό του Credit score στην Ελλάδα;  Officially δεν εχουμε τίποτα, δηλαδή δεν βλέπουμε κάποιο score στο account μας, unofficially πιστευω κοιτάνε το ιστορικό σου!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...