RedHawk09 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Καλησπερα,προσφατα ξεκινησα να αγοραζω μετοχες μεσω revolut και degiro. H απορρια μου ειναι , πρεπει να δηλωσω κατι στην εφορια ή γινεται αυτοματα? Δηλαδη, αν αγορασω μια μετοχη 100 και την πουλησω 150. Τι δηλωνω και τι φορο πληρωνω?
patclo Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 58 λεπτά πριν, RedHawk09 είπε Καλησπερα,προσφατα ξεκινησα να αγοραζω μετοχες μεσω revolut και degiro. H απορρια μου ειναι , πρεπει να δηλωσω κατι στην εφορια ή γινεται αυτοματα? Δηλαδη, αν αγορασω μια μετοχη 100 και την πουλησω 150. Τι δηλωνω και τι φορο πληρωνω? Από μνήμης στα λέω οπότε καλού κακού συμβουλεύσου και λογιστή μην κάνεις πατάτα: Κέρδη από μετοχές στον κωδικό 659 (οπότε στον κωδικό αυτό βάζεις 150-100 = 50). Το αρχικό ποσό που βάζεις για την αγορά μετοχών κτλ το βάζεις στον κωδικό 743 για αγορές / 781 για πωλήσεις για να υπολογιστούν τα τεκμήρια. Φόρο πληρώνεις εισφορά αλληλεγγύης για τα κέρδη. Τα μερίσματα μπαίνουν 291 για ημεδαπής, 295 για αλλοδαπής. Σε αυτά φόρος 5% είναι νομίζω φέτος συν εισφορά αλληλεγγύης. 1
amadou Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2020 Πρώτα απ' όλα έχει διαφορά σε ποιά αγορά έγιναν οι αγορές. Για αγορές στο Ελληνικό χρηματιστήριο έχει αυτοτελή φόρο στην πώληση. Το ποσό που λαμβάνεις δηλ. μετά την πώληση είναι ποσό μετά φόρων, αυτό δεν ξαναφορολογείται (εκτός από εισφορά αλληλεγγύης). Για τις μετοχές ελληνικών εταιρειών, τα κέρδη από υπεραξία μετοχών (κωδ. 659) απαλλάσσονται από τον φόρο, ενώ τα μερίσματα (κωδ. 291) από 1/1/2020 φορολογούνται με 5% ( 10% για το 2019 μόνο). Η παρακράτηση του φόρου (κωδ. 293) γίνεται αυτόματα πριν την πληρωμή στους δικαιούχους. Για τις μετοχές ΕΕ και τρίτων χωρών, εάν υπάρχει ΣΑΔΦ σε ισχύ και η παρακράτηση φόρου γίνεται μόνο στην χώρα της εταιρείας, ο επενδυτής δεν επιβαρύνεται επιπλέον στην Ελλάδα για κέρδη υπεραξίας ή μερίσματα (κωδ. 659). Εάν όμως η ΣΑΔΦ ορίζει ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα φορολόγησης, τότε στα μερίσματα (κωδ. 295) ισχύει είτε ο φόρος 5%, είτε όποια παρακράτηση έγινε ήδη στο εξωτερικό, όποιο είναι υψηλότερο. Ρώτα λογιστή !!!!!! Όταν έρθει η ώρα και αν έχεις κέρδη..... :) 1
RedHawk09 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2020 Έγινε παιδιά, ευχαριστώ. Θα ρωτήσω λογιστη
LIVAS88 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπερα ο πατέρας μου μου μετέφερε το πόσο τον 3.000€ και εγώ το μετέφερα σε κάποιον ανθρωπο και στην αιτιολογία έγραψα για αγορά ενος αγροτεμαχίου..Εγώ δηλώνω σαν έσοδα ένα ποσό κοντά στις 2.500-3000 θα φορολογηθώ γι αυτήν την μεταφορά που έκανα...; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη αν σας κούρασα.. Μόλις τώρα, LIVAS88 είπε Καλησπερα ο πατέρας μου μου μετέφερε το πόσο τον 3.000€ και εγώ το μετέφερα σε κάποιον ανθρωπο και στην αιτιολογία έγραψα για αγορά ενος αγροτεμαχίου..Εγώ δηλώνω σαν έσοδα ένα ποσό κοντά στις 2.500-3000 θα φορολογηθώ γι αυτήν την μεταφορά που έκανα...; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη αν σας κούρασα.. Ο Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2020 από LIVAS88
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα