Hawk_K Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2021 καλησπέρα και καλή χρονιά. Αυτή τη στιγμή στο pc μου έχω ως κύρια μονάδα αποθήκευσης τον transcend ssd220 240gb. Ως δευτερέυον έχω έναν hdd της WD δεν θυμάμαι μοντελο 250 GB. Η μητρική είναι η gigabyte b250. Σκέφτομαι να κάνω αναβάθμιση στις μονάδες αποθήκευσης για να μπορέσω να παίξω και κανα 2 παιχνίδι απιο άνετα έχοντας άνετο χώρο. Μόνο το witcher που έχω τώρα είναι 50GB.Τον hdd τον έχω μόνο για φωτογραφίες κτλ, δεν εγκαθιστώ προγράμματα. Οπότε το σκέπτικό μου χωρίζεται σε δύο περιπτώσεις. 1) Να αγοράσω έναν nvme 250GB για το ΟS και μικριπράγματα και να αγοράσω και εναν SSD του ενός ΤΒ για παιχνίδια και βαριά πράγματα. Αυτό το σενάριο μου αρέσει γιατί μπορείς πιο άνετα να κάνεις φορματ χωρι να χρειάζεται να εγκαθιστάς πάλι τα πάντα. 2) Αγοράζω nvme 1ΤΒ και τα βάζω όλα εκεί. Αμφότερες οι 2 περιπτώσεις βγαίνουν στα ίδια λεφτά πάνω κάτω, π.χ. 970 evo plus + 1 TB SSD 860 EVO βγαίνει 190 ευρώ και ο 970 plus nvme για 1 ΤΒ είναι στα ίδια λεφτά. Επίσης και στα 2 σενάρια κρατάω τον transcend να υπάρχει και ο hdd ίσως κρατηθεί για backup είναι πάνω από 10 χρόνων δίσκος. Θα ήθελα μερικές γνώμες. Ευχαριστώ.
mphxths Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2021 Εγω προσφατα εφαρμοσα το σεναριο #1 και μαλιστα με τους δισκους που αναφερεις. Ειναι πιο ευελικτο το σχημα κατ'εμε. Σε αλλα νεα , οι συγκεκριμενοι δισκοι ειναι τουμπανοι , ειδικα ο 970 plus nvme 1
Hawk_K Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2021 1 ώρα πριν, mphxths είπε Εγω προσφατα εφαρμοσα το σεναριο #1 και μαλιστα με τους δισκους που αναφερεις. Ειναι πιο ευελικτο το σχημα κατ'εμε. Σε αλλα νεα , οι συγκεκριμενοι δισκοι ειναι τουμπανοι , ειδικα ο 970 plus nvme Επίσης, το lutris λύνει και τα χέρια στο που θα αγκαταστήσεις οποιοδήποτε game από όποια πλατφόρμα να είναι σε όποιον driver θέλεις πολύ πιο ευκολα από το να τα σεταρεις όλα χωριστά. Ίσως αδιάφορο αλλά εμένα με βολεύει. Απλά δεν ξέρω αν ο 256GB δημιουργήσει αναγκη για κάτι μεγαλύτερο στο μέλλον αλλά το θεωρώ απίθανο, ειδικά σε βάθος διετίαςή αν θα είναι ξεπερασμένος ο κλασσικο ssd. Πόσο να αλλάξουν τα πράγματα; Από όσο βλέπω οι διαφορές στο να τρέχεις πχ ένα game από κλασσικό ssd και έναν nvme δεν έχει σημαντικές διαφορές.
mphxths Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2021 1 ώρα πριν, Hawk_K είπε Απλά δεν ξέρω αν ο 256GB δημιουργήσει αναγκη για κάτι μεγαλύτερο στο μέλλον Αναλογως τι θα επιλεξεις να εγκαταστησεις περαν του λειτουργικου. Σε 128αρι δισκο που ειχα με windows + τα βασικα , ειχα αδειο χωρο περι των 50-55gb. Τωρα με τον 250αρη αναλογικα ειναι μεγαλυτερος ο ελευθερος χωρος , που ειναι καλο και για την υγεια του. 1 ώρα πριν, Hawk_K είπε Από όσο βλέπω οι διαφορές στο να τρέχεις πχ ένα game από κλασσικό ssd και έναν nvme δεν έχει σημαντικές διαφορές. Δεν νομιζω τα παιχνιδια να θελουν παραπανω απο 500mb/s read/write. Εκτος και αν ειναι κανα τουμπανειρο παιχνιδι με τιποτα 4k textures και δεν ξερωγω τι αλλο ,που εγκατεστημενο ειναι 150gb Αλλο σεναριο που ισως να θες ταχυτητες nvme , ειναι αν κανεις πολλες εργασιες πανω στον ιδιο δισκο π.χ. virtual machines , παιχνιδια , κανα render και θες διαθεσιμες ταχυτητες για ολα αυτα την ιδια στιγμη... Σε καθημερινη απλη χρηση , σε καλυπτει και ο sata... 1
icenex Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2021 Αν διαβασεις την υπογραφη μου θα καταλαβεις οτι εχω διαφορετικη οπτικη επι του θεματος οχι οτι αυτες που σκεφτηκες ειναι λαθος απλα θα σου πω τι με βολευει εμενα.Προσωπικα ειχα ξεκινησει σε αυτο το συστημα απο 250gb ssd και 1tb hdd και τωρα εχω 1tb ssd k 4tb hdd γιατι θελω οτι τρεχω ειτε παιχνιδι ειναι ειτε προγραμμα να εχω την ταχυτητα του ssd ακομη και προσπελαση αρχειων να γινεται στα μπαμ εξου και οτι ειμαι της αποψης να τα εχω ολα σε εναν σκληρο και κατα προτιμηση ssd. Επισης στον ssd που ειναι και το λειτουργικο προτιμω να εγκαθιστω τα default folder locations απο προγραμματα, παιχνιδια κτλ. και αυτο γιατι στο παρελθον εχω αντιμετωπισει πολλα conflict ειτε να μην παιζουν σωστα καποια παιχνιδια ειτε καποια προγραμματα και ολα αυτα επειδη καποια απο αυτα πχ δεν τα ειχα βαλει στο φακελο Program files, ασε που μετα απο φορματ πολλα θελουν επανεγκαταση οποτε ποιος ο λογος να τα εγκαθιστας σε αλλον σκληρο αφου παλι θα χρειαστει εγκατασταση απο την αρχη βεβαια υπαρχουν και εξαιρεσεις οπως σε μερικους launcher και ορισμενα παιχνιδια κανεις απλα verify files βαζοντας το folder του παιχνιδιου η απλα ξεκινας το download πατας pause και μετα δινεις το destination folder του παιχνιδιου...Εγω προτιμω τον τροπο αυτο που λεω γιατι αν χρειαστει καποια στιγμη φορματ και τα βαλω ολα απο την αρχη θα εχω καθαρη εγκατασταση παντου και οχι μονο στο λειτουργικο που σημαινει λιγοτερα προβληματα. Θα μου πεις "ωραια και ο μηχανικος σκληρος που κολαει αφου τα βαζεις ολα στον ssd".. Ο μηχανικος ειναι καθαρα backup αποθηκευω αρχεια μουσικη φωτογραφιες,install παιχνιδιων οπου ειναι εφικτο για να γλυτωνω το κατεβασμα μετα απο φορματ πχ το steam εχει τετοια επιλογη να κανεις backup k restore games.Με αυτον τον τροπο δεν υπαρχουν καταλοιπα αρχειων απο εγκαταστασεις σε ολους τους σκληρους μου δισκους παρα μονο στου συστηματος.Ο μηχανικος μου ετσι μενει καθαρος και εχει μονο τα αρχεια μου, install παιχνιδιων και folders παιχνιδιων που μετα απο φορματ τα κατεβασα και τα εκανα copy paste στον μηχανικο με λιγα λογια clean install folder.Με αυτον τον τροπο μετα απο φορματ ολα αυτα ειναι ετοιμα για χρηση η απλα ετοιμα για copy paste στον ssd αφου σε περιπτωσεις multiplayer παιχνιδιων που παιχτηκε στραβη μετα απο πολλα update μου ξανακατεβαζε ολο το παιχνιδι αντι να κατεβασει μονο το Patch οποτε περναγα τον καθαρο φακελο και απλα μετα κατεβαζε μονο το patch και οχι ολο το παιχνιδι επειδη εφαγε καποιο conflict. Ξερω σεντονι αλλα ηθελα να γινω αναλυτικος μεχρι αηδιας 1 1
Hawk_K Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2021 1 ώρα πριν, icenex είπε Αν διαβασεις την υπογραφη μου θα καταλαβεις οτι εχω διαφορετικη οπτικη επι του θεματος οχι οτι αυτες που σκεφτηκες ειναι λαθος απλα θα σου πω τι με βολευει εμενα.Προσωπικα ειχα ξεκινησει σε αυτο το συστημα απο 250gb ssd και 1tb hdd και τωρα εχω 1tb ssd k 4tb hdd γιατι θελω οτι τρεχω ειτε παιχνιδι ειναι ειτε προγραμμα να εχω την ταχυτητα του ssd ακομη και προσπελαση αρχειων να γινεται στα μπαμ εξου και οτι ειμαι της αποψης να τα εχω ολα σε εναν σκληρο και κατα προτιμηση ssd. Επισης στον ssd που ειναι και το λειτουργικο προτιμω να εγκαθιστω τα default folder locations απο προγραμματα, παιχνιδια κτλ. και αυτο γιατι στο παρελθον εχω αντιμετωπισει πολλα conflict ειτε να μην παιζουν σωστα καποια παιχνιδια ειτε καποια προγραμματα και ολα αυτα επειδη καποια απο αυτα πχ δεν τα ειχα βαλει στο φακελο Program files, ασε που μετα απο φορματ πολλα θελουν επανεγκαταση οποτε ποιος ο λογος να τα εγκαθιστας σε αλλον σκληρο αφου παλι θα χρειαστει εγκατασταση απο την αρχη βεβαια υπαρχουν και εξαιρεσεις οπως σε μερικους launcher και ορισμενα παιχνιδια κανεις απλα verify files βαζοντας το folder του παιχνιδιου η απλα ξεκινας το download πατας pause και μετα δινεις το destination folder του παιχνιδιου...Εγω προτιμω τον τροπο αυτο που λεω γιατι αν χρειαστει καποια στιγμη φορματ και τα βαλω ολα απο την αρχη θα εχω καθαρη εγκατασταση παντου και οχι μονο στο λειτουργικο που σημαινει λιγοτερα προβληματα. Θα μου πεις "ωραια και ο μηχανικος σκληρος που κολαει αφου τα βαζεις ολα στον ssd".. Ο μηχανικος ειναι καθαρα backup αποθηκευω αρχεια μουσικη φωτογραφιες,install παιχνιδιων οπου ειναι εφικτο για να γλυτωνω το κατεβασμα μετα απο φορματ πχ το steam εχει τετοια επιλογη να κανεις backup k restore games.Με αυτον τον τροπο δεν υπαρχουν καταλοιπα αρχειων απο εγκαταστασεις σε ολους τους σκληρους μου δισκους παρα μονο στου συστηματος.Ο μηχανικος μου ετσι μενει καθαρος και εχει μονο τα αρχεια μου, install παιχνιδιων και folders παιχνιδιων που μετα απο φορματ τα κατεβασα και τα εκανα copy paste στον μηχανικο με λιγα λογια clean install folder.Με αυτον τον τροπο μετα απο φορματ ολα αυτα ειναι ετοιμα για χρηση η απλα ετοιμα για copy paste στον ssd αφου σε περιπτωσεις multiplayer παιχνιδιων που παιχτηκε στραβη μετα απο πολλα update μου ξανακατεβαζε ολο το παιχνιδι αντι να κατεβασει μονο το Patch οποτε περναγα τον καθαρο φακελο και απλα μετα κατεβαζε μονο το patch και οχι ολο το παιχνιδι επειδη εφαγε καποιο conflict. Ξερω σεντονι αλλα ηθελα να γινω αναλυτικος μεχρι αηδιας Δεν είναι άσχημη η σκέψη σου. Προσωπικά τρέχω λίνουξ, συνεπώς δεν ξέρω κατά πόσο θα επηρεάσει την απόδοση ή τυχόν bugs το να εγκαθιστάς παιχνίδια για παράδειγμα σε δεύτερο σκληρό. Αυτό είναι κάτι που το ψάχνω. Παλαιότερα σε windows 7 που το έκανα δεν είχα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Απλά στην λογική σου δεν καταλαβαίνω αυτό με το clean install αφού τα κάνεις όλα back up . Σε αυτή την περίπτωση πχ κάνεις φορμάτ, κατεβάζεις το steam και στον φάκελο που δημιουργεί το steam στο program files κάνεις copy paste τα παιχνίδια; 14 ώρες πριν, mphxths είπε Αναλογως τι θα επιλεξεις να εγκαταστησεις περαν του λειτουργικου. Σε 128αρι δισκο που ειχα με windows + τα βασικα , ειχα αδειο χωρο περι των 50-55gb. Τωρα με τον 250αρη αναλογικα ειναι μεγαλυτερος ο ελευθερος χωρος , που ειναι καλο και για την υγεια του. Δεν νομιζω τα παιχνιδια να θελουν παραπανω απο 500mb/s read/write. Εκτος και αν ειναι κανα τουμπανειρο παιχνιδι με τιποτα 4k textures και δεν ξερωγω τι αλλο ,που εγκατεστημενο ειναι 150gb Αλλο σεναριο που ισως να θες ταχυτητες nvme , ειναι αν κανεις πολλες εργασιες πανω στον ιδιο δισκο π.χ. virtual machines , παιχνιδια , κανα render και θες διαθεσιμες ταχυτητες για ολα αυτα την ιδια στιγμη... Σε καθημερινη απλη χρηση , σε καλυπτει και ο sata... Συμφωνώ αλλά όλα αλλάζουν με ραγδαίες ταχύτητες στην τεχνολογία και ποτέ δνε ξέρεις. Αυτό σκέφτομαι κυρίως, αν και με τα μέχρι τώρα δεδομένα ένας sata την κάνει άνετα την δουλειά. Virtual machines κτλ δεν κάνω, απλά μπορεί να τρέχω πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα πχ spotify, mail, browser κτλ. Επίσης, όπω ςλες και εσύ αυτή τη στιγμή δουλεύει στα τέρματα ο σκληρός και δεν του κάνει καλό λογικά οπότε κάτι μεγαλύτερο επιβάλεται γενικότερα.
icenex Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2021 Για linux δεν εχω αποψη οποτε δεν θα πω.Οσο για το clean install αφορα επι το πληστον παιχνιδια με online κομματι που σημαινει παιρνουν συχνα updates και κατα καιρους αυτα τα update καμια φορα χαλανε το παιχνιδι η δεν δουλευει σωστα η γινονται corrupted αρχεια με αποτελεσμα να χρειαζεται να τα ξανακατεβαζεις και πολλες φορες αναγκαζεσαι να κατεβαζεις απο την αρχη ολο το παιχνιδι μου εχει συμβει πολλες φορες στο rainbow six siege για παραδειγμα.Το οποιο το εχω στο uplay η συγκεκριμενη πλατφορμα δεν εχει backup k restore οπως το steam οποτε αυτο που εκανα ειναι να κατεβαζω το παιχνιδι και να το κανω copy paste ολο το φακελο του παιχνιδιου μετα απο μεγαλα update.επισης πολυ βολικο ειναι το backup k restore του steam που ουσιαστικα λειτουργει σαν να εχεις κανει backup τα setup παιχνιδιων.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα