spitonoikokurhs Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, pallisi είπε Θα ήθελες να μοιραστείς λίγο το workflow σου; Πραγματικά μόνο αν δει κάποιος το σύνολο του workflow θα καταλάβει το μέγεθος της δουλειάς, τη δυσκολία και τον κόπο. Σε κάθε περίπτωση σου αξίζει ένα μπράβο. Λοιπον αρχικά πρεπει να στηθει ο εξοπλισμος σωστα. Αυτο απο μονο του μπορει να παρει κ 10 νυχτες, αναλογα το κουραγιο κ τα ψυχικα αποθεματα, το να παλευει το κρυο, να βιδωνει-ξεβιδωνει κομματια του setup κ να κανει troubleshooting. Ενας "νεος" κ χωρις καθοδηγηση, μπορει ευκολα να βρεθει στα προθυρα να τα παρατησει αν του εμφανιζονται προβληματα, που σιγουρα θα του εμφανιστουν. Ειτε στo software ειτε στο hardware. Δεν ειναι plug n play. Σιγουρα οχι η φωτογραφιση βαθέως ουρανού. Αν μιλαμε για nightscapes το πραγμα αλλαζει. Ειναι πιο "βατο". Αφου δουλεψει σωστα ο εξοπλισμος κ το software παιρνουμε τις ληψεις του στοχου. Αποφασιζουμε ποσο χρονο-νυχτες θελουμε να τραβηξουμε αναλογα το στοχο, υπαρχουν φωτεινοι στοχοι κ αμυδροι. Ενας φωτεινος στοχος θεωρητικα παντα μπορει να αναδειχθει με λιγοτερες ωρες εκθεσης. Εγω προσωπικα προσπαθω να συλλεγω τουλαχιστον 15 ωρες ανα στοχο. Απο τη στιγμη που τραβηξουμε τις ληψεις, σειρα εχει να τις "καλιμπραρουμε". Να αφαιρεσουμε τη βινιετα, να αφαιρεσουμε "σκονες" που τυχον εχουν πεσει μπροστα στον αισθητηρα της καμερας ή στα οπτικα μας στοιχεια ή στα φιλτρα μας. Αυτος ειναι ενας τυπος καλιμπραρισματος, δεν θα μπω σε λεπτομερειες τους υπολοιπους, ειναι πιο advanced. Σε συνεχεια αφου καλιμπραρουμε τις ληψεις πρεπει να τις "στακαρουμε", συνοπτικα δηλαδη να "βαλουμε" τις φωτογραφιες καθε φιλτρου την μια πανω απο την αλλη ωστε να ελαττωσουμε το θορυβο κ να κερδισουμε σε "ποιοτικο" σημα. Αφου γινει το στακαρισμα λοιπον, ειμαστε ετοιμοι να ξεκινησουμε την επεξεργασια. Προσωπικα την κανω σε εξειδικευμενο προγραμμα αστροφωτογραφιας κ final retouching στο Pshop. Απο κατω θα δειτε 2 φωτο, ή μια το τηλεσκοπιο μου με την καμερα και το καρουζελ φιλτρων καθως επισης κομματι κ απο την ρομποτικη στηριξη. H αλλη φωτογραφια ειναι τραβηγμενη με απλη DSLR και φακο, πανω σε μια οικονομικη στηριξη, "tracker" οπως τις αποκαλουμε στα αγγλικα υ.γ. θα μπορουσα να κανω ενα τοπικ μονο για τετοια αν ενδιαφερεστε. Επεξ/σία 28 Δεκεμβρίου 2022 από spitonoikokurhs 15 3
Cntrl+X Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2022 3 ώρες πριν, spitonoikokurhs είπε υ.γ. θα μπορουσα να κανω ενα τοπικ μονο για τετοια αν ενδιαφερεστε. Καταπληκτική η δουλειά σου. Αυτό ακριβώς σκέφτηκα να σου γράψω πριν ακόμα το διαβάσω. Εννοείται πως ενδιαφέρει ένα τέτοιο νήμα. 5
Yannis1976 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Στις 28/12/2022 στις 10:47 ΠΜ, highpriest είπε Σε τέτοια εστιακά μήκη θες οπωσδήποτε τρίποδο για να πάρεις καθαρή εικόνα με bridge κάμερα. Επίσης έχε στο νου σου πως οι περισσότεροι φακοί (και ειδικά στις bridge) είναι soft τόσο στα τέρμα χαμηλά mm όσο και στα τέρμα ψηλά mm. Πχ αντι για τα (αντιστοιχα σε FF) 24mm προτίμησε τα 30-35mm και αντι για τα 600mm προτίμησε ελαφρώς πάνω απο τα 500mm έως 550mm. Θα πάρεις πιο καθαρή εικόνα. Και ξανά. Τρίποδο! Kαι αν το θέμα σου είναι σχετικά στατικό (όπως τα φλαμίγκο που κάθονταν ακίνητα) βάλε και χρονοδιακόπτη 2sec για το κλικ ωστε να μην έχει καθόλου κούνημα. Θα δεις τεράστια διαφορά Η διαφορετικά υψηλή ταχύτητα στο κλείστρο (π.χ. 1/600). Αν έχει καλή μέρα και άπλετο φως θα είσαι οκ. 1 1
Yannis1976 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (παλιό Φιξ) 21 ώρες πριν, Panpaiz79 είπε πανέμορφη! 13
greekgreek Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Σήμερα Τεχνητή Λίμνη Άγρα ,με panasonic lumix dmc-fz300 στα 1200mm. 7
Yannis1976 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 2 λεπτά πριν, greekgreek είπε Σήμερα Τεχνητή Λίμνη Άγρα ,με panasonic lumix dmc-fz300 στα 1200mm. Αν μου επιτρέπεις και επειδή την έχω πατήσει και εγω, όταν φωτογραφίζεις λευκά πουλιά σε νερό, θέλει προσοχή λίγο η έκθεση. Αν την είχες ρίξει λίγο, θα φαίνονταν καθαρά τα φτερά και όχι τόσο φωτεινά. 4
greekgreek Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 16 λεπτά πριν, Yannis1976 είπε Αν μου επιτρέπεις και επειδή την έχω πατήσει και εγω, όταν φωτογραφίζεις λευκά πουλιά σε νερό, θέλει προσοχή λίγο η έκθεση. Αν την είχες ρίξει λίγο, θα φαίνονταν καθαρά τα φτερά και όχι τόσο φωτεινά. Τι εννοείς "θέλει προσοχή λίγο η έκθεση";
sakis444 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Να μην κάνει overexpose η μηχανή γιατί τότε τα λευκά της καίγονται εντελώς κι ακόμα κι αν την πειράξεις τη φωτό κατόπιν μέσω προγράμματος επεξεργασίας δεν σώζεται η λεπτομερεια κι απλά βγάζει λευκες περιοχές. Ένας έλεγχος του histogram να μην ακουμπάει τίποτα τέρμα δεξιά ή τσεκ την εικόνα στο liveview της μηχανής με ενεργοποιημένη αν υπάρχει η επιλογή που σου δείχνει τα μέρη της εικόνας που υπάρχει αυτή η υπερεκθεση (οι περισσότερες σύγχρονες κάμερες έχουν την επιλογή να αναβοσβηνει - συνήθως με κόκκινο χρώμα ή με μαυρόασπρες ρίγες - αυτό το κομμάτι). Ίσως τα ξέρεις βέβαια αυτά...απλά εκρινα από την απάντηση πως όχι κ για αυτό τα γράφω εγώ ως απάντηση. Δεν βλέπω καν αν στη φωτό σου αν υπάρχει όντως overexpose...ίσως κι όχι κι απλά λύνεται το θέμα με λίγο κατέβασμα highlights στο post processing. Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2022 από sakis444 3
greekgreek Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Σήμερα ,Καταρράκτες της Έδεσσας: Το Εκκλησιοχώρι από τους Καταρράκτες της Έδεσσας: Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2022 από greekgreek 5
anestis1975 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Σήμερα στο Καλοχώρι.... για να κλείσει όμορφα η χρονιά !!!! 27
babisskg Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2022 2 λεπτά πριν, anestis1975 είπε Σήμερα στο Καλοχώρι.... για να κλείσει όμορφα η χρονιά !!!! 👍👍👍 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα