Προς το περιεχόμενο

DeepCool Gammaxx L360 V2 Review


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Gammaxx L360 V2 AIO είναι ένα από τα τελευταία συστήματα υδρόψυξης κλειστού κυκλώματος του Κινέζου κατασκευαστή DeepCool και σχεδιάστηκε για να καλύψει τις απαιτήσεις των χρηστών που αναζητούν ένα εργοστασιακά σφραγισμένο (για περισσότερη ευκολία και ασφάλεια) και αποτελεσματικό σύστημα υδρόψυξης για τον επεξεργαστή τους.

Το συγκεκριμένο σύστημα υδρόψυξης χρησιμοποιεί τη γνωστή συνταγή κλειστού κυκλώματος AIO (All-In-One) και επομένως διαθέτει ένα μεγάλο «τριπλό» αλουμινένιο ψυγείο (με διαστάσεις 402 x 120 x 27 χιλιοστά), ένα waterblock-αντλία (με φωτισμό RGB), τρεις ανεμιστήρες 120 χιλ. PWM επίσης με φωτισμό RGB και τις απαραίτητες σωληνώσεις.

Όσον αφορά τον φωτισμό, είναι συμβατός με ποικιλία από mainboards και πιο συγκεκριμένα με τα οικοσυστήματα ASUS Aura Sync, ASRock Polychrome Sync (κάτι που μπορέσαμε να διαπιστώσουμε καθώς το mainboard μας είναι το B550 Taichi της ASRock), Gigabyte RGB Fusion και MSI Mystic Light Sync.  

DeepCool Gammaxx L360 V2_1.jpeg

Συσκευασία

Στη μεγάλη σχετικά συσκευασία, θα βρείτε όλα όσα είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση του συστήματος υδρόψυξης στον υπολογιστή.

DeepCool Gammaxx L360 V2_2.jpeg

Θα βρείτε λοιπόν βίδες, βάσεις τοποθέτησης -ανάλογα την πλατφόρμα- και θερμοαγώγιμη πάστα μέχρι κάθε είδους καλώδιο που μπορεί να χρειαστείτε (π.χ. για τη σύνδεση των ανεμιστήρων) συμπεριλαμβανομένου του fan hub και του SATA-powered ελεγκτή φωτισμού RGB. Γενικώς, η συσκευασία είναι αρκετά προσεγμένη και διαθέτει όλα τα απαραίτητα.

DeepCool Gammaxx L360 V2_3.jpeg

Προδιαγραφές και τεχνολογία

Όπως αναφέραμε, το «τριπλό» ψυγείο διαστάσεων 402 x 120 x 27 χιλ. είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και διαθέτει μαύρο, αρκετά ανθεκτικό φινίρισμα. Φιλοξενεί τρεις ανεμιστήρες 120 χιλ. και συνδέεται με το waterblock που ενσωματώνει την αντλία με σωληνώσεις μήκους 45,5 εκ.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η αντλία λειτουργεί με 2550 RPM±10% και είναι πρακτικά αθόρυβη [17,8 dB (A)] ενώ η κατανάλωση της είναι 2,52W (χρησιμοποιεί 3-pin power connector(. Καθένας από τους ανεμιστήρες που κάνει χρήση hydro bearing μπορεί να περιστρέφεται με ταχύτητα από 500 έως 1800 RPM±10% για Air Flow στα 69,34 CFM και το Air Pressure στα 2,42 mmAq. Οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούν 4-pin connectors για την τροφοδοσία τους.

DeepCool Gammaxx L360 V2_4.jpeg

Η εταιρεία DeepCool, μετά από 3 χρόνια έρευνας και σχεδιασμού παρουσίασε πριν από λίγο καιρό ένα νέο πρότυπο συστήματος υδρόψυξης που αποκαλεί «Anti-leak Tech». Σύμφωνα με την Κινέζικη εταιρεία, η τεχνολογία βοηθάει το σύστημα να επιτύχει αυτόματα μία ισορροπία πίεσης, που βελτιώνει σημαντικά την λειτουργική ασφάλεια των συστημάτων υδρόψυξης κλειστού κυκλώματος.

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση ήταν ιδιαίτερα απλή στην περίπτωση μας (AM4 socket), καθώς δεν ήταν απαραίτητο να αλλάξουμε το backplate του motherboard (μάλιστα, ούτε καν μπήκαμε στον κόπο να αφαιρέσουμε το mainboard από το κουτί για την εγκατάσταση του waterblock-αντλίας). Αντίθετα, οι χρήστες που διαθέτουν επεξεργαστή Intel ή έχουν κάποιο mainboard με AMD socket AM3 θα χρειαστεί να κάνουν ένα, δύο περισσότερα βήματα για την εγκατάσταση του bracket ασφάλισης του waterblock-pump. Η εγκατάσταση λοιπόν του bracket ασφάλισης ήταν απλή και όχι ιδιαίτερα χρονοβόρα υπόθεση στη δική μας περίπτωση. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που μας διευκόλυνε ιδιαίτερα στην εγκατάσταση του συστήματος Gammaxx L360 V2 ήταν η «συρταρωτή» βάση τοποθέτησης (tray) για το ψυγείο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επευφημήσουμε το κουτί που χρησιμοποιούμε για το σύστημα μας καθώς κατέστησε ιδιαίτερα απλή -με τις ευκολίες και την ευρυχωρία του- την εγκατάσταση του συστήματος υδρόψυξης.

Αρχικά, τοποθετήσαμε στο mainboard το ειδικό bracket ασφάλισης του waterblock-pump στο mainboard, εκμεταλλευόμενοι μάλιστα το ίδιο το backplate του B550 Taichi και όχι κάποιο custom-made της DeepCool που έχει σχεδιαστεί για άλλες πλατφόρμες.

DeepCool Gammaxx L360 V2_5.jpeg

Στη συνέχεια, και πριν τοποθετήσουμε το waterblock, έπρεπε να εγκαταστήσουμε τους τρεις ανεμιστήρες στο ψυγείο -τα καλώδια των οποίων μάλιστα «συμμαζέψαμε» αποτελεσματικά.

DeepCool Gammaxx L360 V2_6.jpeg

Κατόπιν αφαιρέσαμε την συρταρωτή βάση τοποθέτησης του ψυγείου από το case…

DeepCool Gammaxx L360 V2_7.jpeg

… προχωρήσαμε στην εγκατάσταση και ασφάλιση του…

DeepCool Gammaxx L360 V2_8.jpeg

DeepCool Gammaxx L360 V2_9.jpeg

… και ακολούθως προχωρήσαμε στην εγκατάσταση του waterblock-pump αφού πρώτα βεβαίως χρησιμοποιήσαμε μικρή ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας.

H «καλογυαλισμένη» χάλκινη βάση (baseplate) του waterblock είναι χάρμα οφθαλμών. Όπως μπορείτε να δείτε έχει δύο καλώδια, ένα για τροφοδοσία και ένα για τον έλεγχο του φωτισμού RGB καθώς διαθέτει σχετικά LEDs.

DeepCool Gammaxx L360 V2_10.jpeg

Στη συνέχεια κάναμε όλες τις απαραίτητες συνδέσεις, όπως υποδεικνύεται από το σχετικό φυλλάδιο οδηγιών και βρεθήκαμε να είμαστε έτοιμοι για «εκκίνηση».

DeepCool Gammaxx L360 V2_11.jpeg

Αφού σιγουρέψαμε ότι όλα ήταν στη θέση τους και τοποθετημένα σωστά και με ασφάλεια, εκκινήσαμε το σύστημα και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Μάλιστα, χρησιμοποιώντας τον 4-pin RGB connector, ο φωτισμός του ανεμιστήρα και του στρογγυλού waterblock-pump συγχρονίστηκε με τον φωτισμό του mainboard ASRock Polychrome Sync για ακόμα πιο ωραίο αποτέλεσμα.

DeepCool Gammaxx L360 V2_12.jpeg

Μετρήσεις - Αποτελεσματικότητα    

Σε σχέση με ένα απλό σύστημα υδρόψυξης με μονό ψυγείο που είχαμε στη διάθεση μας -και χρησιμοποιήσαμε για μικρό χρονικό διάστημα πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση μίας λύσης αερόψυξης- η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Δηλαδή όταν με το σύστημα Antec Kühler H2O 620 είδαμε θερμοκρασίες ηρεμίας κοντά στους 55°C και θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 90°C όταν ο φόρτος στον επεξεργαστή ήταν 100%, με το σύστημα Gammaxx L360 V2 είδαμε τις θερμοκρασίες να μειώνονται κατά 16°C και 20°C αντίστοιχα, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Σημειώστε, ότι όλες οι μετρήσεις μας πραγματοποιήθηκαν με κλειστό κουτί (και με το πλαϊνά εγκατεστημένα) για να εξομοιώσουμε μία περίπτωση καθημερινής, φυσιολογικής χρήσης.

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη, ότι το Be Quiet! Silent Base 801 διέθετε ήδη εγκατεστημένους τρεις ανεμιστήρες (δύο 140mm στο μπροστινό τμήμα και έναν επίσης 140mm, όλοι τους Pure Wings 2) τότε μείναμε εντυπωσιασμένοι και από τα επίπεδα θορύβου, που διατηρήθηκαν αρκετά χαμηλά και μετά την προσθήκη και των τριών νέων ανεμιστήρων (περίπου 30-34 dB ανάλογα τον φόρτο). Για να αξιολογήσουμε την απόδοση του συστήματος υδρόψυξης κλειστού κυκλώματος Gammaxx L360 V2 της DeepCool «τρέξαμε» την All-CPU ρουτίνα του γνωστού benchmark Cinebench R20 για 10 λεπτά συνεχόμενα (100% CPU Load) και η θερμοκρασία του επεξεργαστή AMD Ryzen 9 5900X (με τον ρυθμό περιστροφής των ανεμιστήρων να ελέγχεται αυτόματα) δεν ξεπέρασε τους 73-74°C.

Το ίδιο συνέβη και όταν «τρέξαμε» το WPrime 2.10 (1024M) με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 74°C (θερμοκρασία δωματίου περίπου 26°C, θερμοκρασία mainboard 30°C με τον επεξεργαστή σε κατάσταση ηρεμίας και 33-34°C με τον επεξεργαστή σε πλήρη φόρτο). Στη συνέχεια υπερχρονίσαμε τον επεξεργαστή στα 4,5GHz (όλοι οι πυρήνες ενεργοποιημένοι) χρησιμοποιώντας τάση 1,296V και διαπιστώσαμε ότι η θερμοκρασία του δεν ξεπέρασε τους 79°C.

DeepCool Gammaxx L360 V2_13.jpeg

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε το εξής. Στην περίπτωση μίας ψύκτρας, το ρεύμα αέρα που δημιουργείται για την ψύξη του επεξεργαστή, ψύχει και την περιοχή VRM του mainboard ή ακόμα και τις μνήμες. Στην περίπτωση ωστόσο ενός συστήματος υδρόψυξης κλειστού κυκλώματος (ή και γενικότερα), το waterblock-pump ψύχει αποκλειστικά των επεξεργαστή με αποτέλεσμα διάφορα στοιχεία του mainboard να λειτουργούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Γενικότερα, δεν τίθεται κάποιο ζήτημα, ωστόσο αν είστε απαιτητικοί ή αν έχετε υπερχρονίσει τον επεξεργαστή σας, τότε θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το κουτί να διαθέτει κατάλληλα τοποθετημένους ανεμιστήρες που να δημιουργούν ένα σχετικά ισχυρό ρεύμα αέρα στο εσωτερικό που να βοηθάει στην ψύξη του mainboard και του συστήματος γενικότερα.

Το σύστημα μέτρησης του Insomnia αποτελούν τα παρακάτω υποσυστήματα:

Mainboard: ASRock B550 Taichi
Μνήμη: HyperX Predator 2 x 8GB DDR4-3200  
Κάρτα γραφικών: AMD Radeon RX 6800
SSD: Samsung NVMe M.2 SSD 970 EVO Plus 500GB
Τροφοδοτικό: be quiet! Straight Power 11 850W Platinum
Κουτί: be quiet! Silent Base 801
Λογισμικό: Windows 10 Pro 64-bit.

Συμπέρασμα

Αν έχεις στη διάθεση σου κάποιον επεξεργαστή με μεγάλο αριθμό πυρήνων και αναζητάς ένα σύστημα υδρόψυξης που να τον ψύχει αποτελεσματικά (ακόμα και σε περιπτώσεις που όλοι οι πυρήνες του εργάζονται στο 100%) τότε το DeepCool Gammaxx L360 V2 είναι μία ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση.

Επιπλέον, και λαμβάνοντας όσα προσφέρει τόσο από άποψη εξοπλισμού (π.χ. σωληνώσεις με υφασμάτινη επένδυση, δυνατότητα ελέγχου των εφέ φωτισμού RGB κ.ά.) όσο και από άποψη αποτελεσματικότητας, σε σύγκριση με το κόστος του (γύρω στα €120), είναι μία αρκετά συμφέρουσα λύση, αλλά και ασφαλής, χάρη στη τεχνολογία Anti-leak. Αν αναζητάς ένα σύστημα υδρόψυξης κλειστού κυκλώματος, είναι μία πρόταση που αξίζει να λάβεις υπόψη σου.


Διαβάστε ολόκληρο το review

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποιοτικό και ουσιαστικό review, όπως έχουμε συνηθίσει.

Πριν λίγες μέρες μετά από παραίνεση διαφόρων μελών του φόρουμ δέησα να πάρω την πρώτη μου ΑΙΟ (Arctic Liquid Freezer II 360), έχοντας 15+ χρόνια ιστορίας με τα κλασικά θηρία Noctua/Coolermaster των ψυκτρών του ενός κιλού και των διπλών push-pull ανεμιστήρων. Θα έλεγα ότι είναι μια πολύ καλή λύση και μέχρι στιγμής έχει και πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δεδομένου ότι οι Kraken παραείναι ακριβές για τα γούστα μου, αν δεν είχα πάρει την LF πιθανώς θα κοίταζα την DP Gammaxx.

  • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.