Προς το περιεχόμενο

Firefox: Αφαιρείται η λειτουργία "Back" από το Backspace


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η εταιρεία υποστηρίζει πως, βάσει στοιχείων της, το τυχαίο πάτημα του πλήκτρου ευθύνεται για απώλεια δεδομένων που συνεπάγεται κακή εμπειρία για τους χρήστες.

Η χρήση του πλήκτρου Backspace ως «Πίσω» σύντομα θα σταματήσει να υπάρχει στον Firefox, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Η αλλαγή έχει ήδη εφαρμοστεί στην έκδοση Firefox Nightly και αναμένεται να γίνει διαθέσιμη για όλους με την κυκλοφορία του Firefox 86 στα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρεται, η σκέψη για την αλλαγή αυτή δεν είναι νέα, καθώς υπήρχε από το 2014. Οι προγραμματιστές της εταιρείας είχαν αναφέρει πως όταν οι χρήστες πατούν το πλήκτρο Backspace, δεν θέλουν πάντοτε να πλοηγηθούν προς την προηγούμενη σελίδα.

Ο Blair McBride, ένας εκ των προγραμματιστών, είχε δηλώσει τα εξής.

Αναφορά σε κείμενο

Το Backspace κάνει διαφορετικά πράγματα ανάλογα με το πού βρίσκεται ο κέρσορας. Αν βρίσκεται μέσα σε ένα πεδίο κειμένου, διαγράφει τον χαρακτήρα που βρίσκεται αριστερά του. Αν βρίσκεται εκτός πεδίου κειμένου, λειτουργεί το ίδιο με το πλήκτρο Back του browser.

Το αν θα διατηρούσαμε αυτή του τη λειτουργία βρισκόταν υπό συζήτηση για πολύ καιρό. Προκαλούσε σύγχυση σε πολλούς χρήστες, αλλά θεωρήσαμε πως [η αλλαγή της] θα ήταν εμπόδιο για τη μυϊκή μνήμη πολλών ατόμων.

Τότε, το 2014, ο McBride ζήτησε από τους αρμόδιους να συλλέξουν δεδομένα χρήσης για τους βοηθήσει στην απόφασή τους. Τα δεδομένα αυτά έδειξαν πως το πλήκτρο Backspace ήταν με διαφορά η πιο πολυχρησιμοποιημένη συντόμευση, με 40 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες να το πατούν και να λειτουργεί ως "Back".

Συγκριτικά, ο συνδυασμός Ctrl+F για αναζήτηση κειμένου είχε μόλις 16 εκατομμύρια χρήστες ενώ η ανανέωση (F5 ή Ctrl+R) είχε 15 εκατομμύρια χρήστες.

Η τεράστια αυτή διαφορά οδήγησε τους προγραμματιστές στην απόφαση να αφαιρέσουν την δυνατότητα από το πλήκτρο Backspace, καθώς θεώρησαν πως μεγάλο μέρος χρηστών δεν ήθελε πραγματικά να πάει πίσω κι αυτό οδηγούσε σε απώλεια δεδομένων, π.χ. σε μια συμπληρωμένη φόρμα.

Οι χρήστες του Firefox θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τον συνδυασμό ALT+Left στο πληκτρολόγιο ή να ορίσουν το browser.backspace_action σε 0 μέσω του about:config ώστε να επιτρέψουν στο Backspace να συνεχίσει ακάθεκτο ως εναλλακτικός τρόπος για «Πίσω».


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Εννοείται καλά κάνουν και ασχολούνται με θέματα usability και συλλέγουν δεδομένα και αποφασίζουν βάσει αυτών. 

Ελπίζω παράλληλα να εργάζονται και σε κάτι άλλο που θα τους ξανακάνει relevant. Γιατί σταθερά οδεύουν προς εξαφάνιση.

Στα κινητά το μερίδιο του Firefox είναι αμελητέο και στο Desktop συρρικνώνεται αργά αλλά σταθερά χωρίς ένδειξη αναστροφής αυτής της τάσης. Θα είναι κρίμα αν συμβεί γιατί αποτελεί σήμερα τον κυριότερο ανταγωνιστή των Chromium browsers διατηρώντας τη δική του engine.

Αναρωτιέμαι αν θα φτάσει ποτέ η ημέρα που θα δούμε Chromium based Firefox.

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλά δεν μπορούσαν να βάλουν ένα switch στα settings για όποιον το θέλει να το κρατήσει.... ??

Διάβασα ξανά 😛

Επεξ/σία από eXoS
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 λεπτά πριν, eXoS είπε

Καλά δεν μπορούσαν να βάλουν ένα switch στα settings για όποιον το θέλει να το κρατήσει.... ??

Διάβασε ξανά. Και την τελευταία παράγραφο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αυτο το ειχε κανει ο Chrome πριν χρονια, αλλα επειδη υπηρχε αρκετος κοσμος που το χρησιμοποιουσε, η ιδια η Google εβγαλε δικο της addon που ξαναπροσθετε αυτη την δυνατοτητα (υπηρχαν και 3rd party).

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απο οταν πηρα ποντικι με τα 2 πλαινα αριστερα κουμπια ξεχασα και το back to backspace. Με το ενα κουμπι πας μπροστα με το αλλο πισω. Βοηθανε απειρα και στα παιχνιδια εννοειται για sprint/map πχ. Καποια στιγμη θα παω σε ποντικι να εχει και στα δεξια κουμπια για ακομα μεγαλυτερη ευκολια. Καιρος να κοπουν και τα add ons back to backspace μπας και πεταξει ολος ο κοσμος τα 30 ετων ποντικια με τα 2 κλικ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 λεπτά πριν, Chrisxxx είπε

Ρε ειστε τρελοι ρε; Εμενα με βολευε.

Διάβασε την τελευταία παράγραφο (όπως θα έπρεπε να κάνουμε όλοι πριν σχολιάσουμε) και θα δεις ότι εσένα δεν σε επηρεάζει σε κάτι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

43 λεπτά πριν, Chocobo είπε

Καλά κάνει , καιρός να πάνε (οι χρήστες ) και σε mouse με back/forth πλήκτρα και να αφήσουν την αρχαιοκαπηλία που χρησιμοποιούσαν πίσω...  

ειναι το πρωτο πραμα που αφαιρω απο τα native hotkeys των Windows/Chrome. το page navigation ειναι ατσαλο, και εχανα απο ατυχημα πολλες περισσοτερες σελιδες με αυτα τα κουμπια, παρα με το backspace.

προτεινω την χρηση ενος mouse gestures addon, πολυ ανωτερη εμπειρια χρησης στο σερφαρισμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...