Προς το περιεχόμενο

Τίτλοι τέλους για τη Loon της Google που παρείχε πρόσβαση στο Internet μέσω αερόστατων


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η εταιρεία, που ανήκει στην Alphabet, ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να λειτουργεί έπειτα από 9 χρόνια.

Η Loon πέταξε το τελευταίο της αερόστατο, όπως ανακοίνωσε στο blog της, καθώς μετά από 9 χρόνια ύπαρξης αποφασίστηκε πως θα σταματήσει τη λειτουργία της.

Ο σκοπός της Loon ήταν να παρέχει κάλυψη δικτύου και κατ' επέκταση πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω αερόστατων, τα οποία αιωρούνταν πάνω από περιοχές πολύ απομακρυσμένες ή δύσβατες, δεν είχαν δικές τους υποδομές για σύνδεση στο διαδίκτυο ή είχαν χτυπηθεί από κάποια φυσική καταστροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δράση της Loon το 2017, όταν ο τυφώνας Μαρία προκάλεσε τρομακτικές ζημιές στο Πουέρτο Ρίκο, όμως χάρη στη Loon, περίπου 200.000 άνθρωποι κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο εν μέσω της καταστροφής.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο Alastair Westgarth, CEO της εταιρείας, δεν βρέθηκε τρόπος ώστε το μοντέλο βάσει του οποίου λειτουργούσε η εταιρεία να είναι αποδοτικό σε βάθος χρόνου. 

Αναφορά σε κείμενο

Παρότι βρήκαμε πολλούς πρόθυμους συνεργάτες, δεν βρήκαμε τρόπο να ρίξουμε το κόστος λειτουργίας ώστε να χτίσουμε μια υγιή επιχείρηση που θα είχε διάρκεια.

Μιλάμε πολύ για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο για το επόμενο δις χρηστών, όμως η πραγματικότητα είναι πως η Loon κυνηγούσε να λύσει το δυσκολότερο πρόβλημα: το τελευταίο δις χρηστών. Κοινότητες σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη ή είναι πολύ απομακρυσμένες, ή όπου η παροχή υπηρεσιών στηριζόμενη στις υπάρχουσες τεχνολογίες είναι απλώς πολύ ακριβή για τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. 

Συνεργαζόμενη με την Telkom Kenya, η Loon κατάφερε πέρυσι να παρέχει συνδεσιμότητα 4G LTE σε μια έκταση περίπου 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Κένυα μέσω 35 αερόστατων που αιωρούνταν 20 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος.

Με περίπου 1.3 δις κατοίκους και μόλις 28% εξ αυτών να διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, η Αφρική αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα, με τις Loon και Telcom Kenya να συνεργάζονται για να αλλάξουν το τοπίο. Αυτό δεν έμελλε να συμβεί, καθώς η συνεργασία των δύο εταιρειών θα σταματήσει τον Μάρτιο λόγω των γεγονότων.

Η Loon ξεκίνησε το 2011 από μια μικρή ομάδα επιστημόνων, προτού το 2013 βρεθεί κάτω από την ομπρέλα της X, μιας θυγατρικής της Alphabet, ως "moonshot" - δηλαδή, ως μια από τις πολλές εταιρείες στο δυναμικό της Alphabet οι οποίες εργάζονται πάνω σε πληθώρα θεμάτων. Το 2018 η Loon αποσπάστηκε από την X και έγινε ανεξάρτητη, πάντοτε εντός της Alphabet, σε μια προσπάθεια να επεκταθεί και μόλις ένα χρόνο αργότερα ήρθε η πρώτη της μεγάλη συνεργασία, αυτή με την Telkom Kenya.

Αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι της Loon θα απορροφηθούν σε διάφορες εταιρείες της Alphabet, όπως η X και η Google, με μια μικρή ομάδα ατόμων να μένει πίσω για να εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση μετά το κλείσιμο της Loon.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 ώρες πριν, Makatsoras είπε

τωρα θα φταιω εγω αν ρωτησω, ποσα λεφτα ξεπλενετε βρε τυπαδες.

αλλα δεν το ρωταω.

μιλάμε όντως για τρελό ξέπλυμα, και μπροστά στα μάτια των αρχών που είτε δεν το έχουν καταλάβει είτε τα παίρνουν χοντρά και δεν κοιτάζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...