Προς το περιεχόμενο

Oι κβαντικοί υπολογιστές της IBM ολοκληρώνουν πλέον ορισμένες εργασίες σε ώρες, αντί για μήνες


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Τα συστήματα αυτά λαμβάνουν και κάποια βοήθεια από συμβατικούς υπολογιστές

Παρότι οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν σημειώσει πρόοδο, απέχουν ακόμη πολύ από το να αναλάβουν τα ηνία από τους συμβατικούς υπολογιστές, σε ορισμένες καταστάσεις. Η IBM, όμως, δεν αποκλείεται να τους κατέστησε πρακτικότερους. Η εταιρία, πρωτοπόρος στον τομέα των υπολογιστών, βρήκε τρόπο να συνδυάσει ένα νέο περιβάλλον εκτέλεσης προγραμμάτων, το Qiskit, ισορροπώντας μεταξύ των "κλασικών" και των κβαντικών υπολογιστικών μεθόδων, προκειμένου να πετύχει 100 φορές συντομότερους χρόνους ολοκλήρωσης εργασιών οι οποίες ακολουθούν τη μέθοδο της εξεύρεσης λύσης μέσα από διαδοχικούς υπολογισμούς και αποκλεισμούς. Διαδικασίες που χρειάζονταν μήνες, πλέον θα ολοκληρώνονται μέσα σε κάποιες ώρες, ανέφερε η IBM.

Το Qiskit από μόνο του επιτρέπει σε περισσότερα κυκλώματα να τρέχουν με "πολύ ταχύτερο" ρυθμό και έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης κβαντικών προγραμμάτων, ώστε να μπορούν να τα εκτελούν άλλοι χρήστες. Όμως, μεταφορτώνει παράλληλα αυτά τα προγράμματα σε συμβατικά μηχανήματα, τα οποία είναι τοποθετημένα δίπλα στις κβαντικές συσκευές. Και, για να προλάβουμε τυχόν ενστάσεις, είναι θεμιτό αυτό, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνεται η καθυστέρηση στην επικοινωνία του υπολογιστή ενός χρήστη με το κβαντικό μικροτσίπ.

Η ΙΒΜ εκτιμά πως το Qiskit θα διατεθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2021. Ο οδικός του χάρτης περιλαμβάνει και τη διαχείριση από κβαντικά συστήματα ενός ευρύτερου φάσματος κυκλωμάτων και κατ' επάκταση ενός ευρύτερου φάσματος υπολογιστικών προκλήσεων, μέχρι το 2022. Νέα συστήματα ελέγχου και βιβλιοθήκες, που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2023, θα επιτρέψουν στην ΙΒΜ να πετύχει το στόχο της, που είναι η λειτουργία συστημάτων στα 1000 ή και περισσότερα qubits, φέρνοντας την εταιρία κοντύτερα στο "κβαντικό πλεονέκτημα", δηλαδή στην επίτευξη μιας τεχνολογίας που θα μπορεί να χειρίζεται μερικά τουλάχιστον έργα αποδοτικότερα ή οικονομικότερα από ό,τι τα παραδοσιακά συστήματα.

Η εταιρία έσπευσε να επισημάνει πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Συνέκρινε την τρέχουσα κβαντική τεχνολογία με τους πρώτους υπολογιστές, με μηχανήματα δηλαδή τα οποία απαιτούσαν συχνό προγραματισμό και χρειάζονταν πάρα πολύ χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσουν υπολογισμούς που πλέον φαντάζουν παιδαριώδεις. Ιδανικά, το Qiskit, σε συνδυασμό με βελτιωμένες υλοποιήσεις, θα οδηγήσουν σε μια εποχή όπου ο καθένας θα μπορεί να αξιοποιεί τους κβαντικούς υπολογιστές, έστω κι αν αυτό θα συμβαίνει μέσω μιας απομακρυσμένης κεντικής μονάδας.   


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Άραγε πόσα FPS να πιάνω με δαύτο στο Fortnite? Πέρα από την πλάκα πολύ χαίρομαι που κάνουν βήματα μπροστά για το καλό όλων μας.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα σε όλες και όλους.

Η όλη τεχνολογία θυμίζει τα πρώτα χρόνια που υπήρχαν υπολογιστές στα μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και όλη η διαδικασία προγραμματισμού γινόταν από καρτέλες. Κάπως έτσι είμαστε στα πρώτα χρόνια των κβαντικών υπολογιστών. Το μόνο καλό είναι ότι η λοιπή τεχνολογία των περιφερειακών υπάρχει και δεν θα αποτελεί τροχοπέδη στην συνολική ανάπτυξη. Άρα μένει στους επιστήμονες να αφοσιωθούν στην αυτή καθαυτή ανάπτυξη - βελτιστοποίηση των επεξεργαστών και της επικοινωνίας αυτών με το "περιβάλλον" τους.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

30 λεπτά πριν, ethereum είπε

η cpu σε ποιό όροφο είναι ? :) 

:) Οι μακρινοί πρόγονοι των σημερινών υπολογιστών καταλάμβαναν χώρους μικρών γηπέδων, μετά σπιτιών και καταλήξαμε στο μέγεθος των υπολογιστών σε μέγεθος USB.  Άρα αφού φτάσαμε στο μέγεθος των δωματίων μάλλον δεν απέχει πολύ από το μέγεθος μεγάλων κουτιών σε μέγεθος βιβλιοθηκών, μέγεθος που θα βοηθήσει να ασχοληθούν και άλλοι οργανισμοί με την ανάπτυξη σε επίπεδο λογισμικού και υλικολογισμικού των κβαντικών υπολογιστών.

  • Like 12
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

10 λεπτά πριν, amveria είπε

 

αν δεν κανω λαθος, η εφευρεση του transistor και στη συνεχεια του microchip, ηταν που οδηγησε στην σμικρυνση των αρχαιων τερατωδων υπολογιστων, στο σημειο που  να πωλουνται για οικιακη χρηση. δηλαδη χρειαστηκαν δυο μεγαλα breakthrough για να εχουμε αλματωδη αναπτυξη της σχετικης τεχνολογιας μεσα σε μια δεκαετια. Δεν νομιζω το ιδιο να συμβει με τα QC, η εξελιξη τους θεωρητικα θαναι πιο αργη διοτι η ερευνα γινεται στα εξωτερα ορια της φυσης και υπαρχουν πολλα εμποδια που πρεπει να ξεπεραστουν.

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπάρχει κάποιο βίντεο που να αναλύει πως εξάγεις αποτέλεσμα απο ένα πρόβλημα ?
Έχω δει ένα σωρό για τον τρόπο που λειτουργούνε ,αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα πως τα χρησιμοποιούν για λύση ενός προβλήματος

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...