Προς το περιεχόμενο

To Tianwen-1 εισέρχεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Την Τετάρτη η Kίνα ανακοίνωσε την επιτυχή είσοδο της αποστολής σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα κατορθώνει να στείλει σκάφος στον Άρη, μία μόλις ημέρα μετά την επιτυχή άφιξη της αποστολής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το Tianwen-1, ή αλλιώς "Ερωτήματα στους Ουρανούς" αποτελείται από ένα τροχιακό σκάφος και ένα όχημα επιφάνειας.

Οι μηχανικοί της αποστολής δεν πρόκειται να βιαστούν να κατεβάσουν το τροχοφόρο ρομπότ στην επιφάνεια του γειτονικού μας πλανήτη, κάτι που αναμένεται να συμβεί το Μάιο ή τον Ιούνιο.

Η επιτυχής είσοδος σε τροχιά γύρω από τον Άρη έρχεται να υπογραμμίσει για μία ακόμη φορά την ταχύτατη πρόοδο που σημειώνει το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας και καταγράφεται στον απόηχο της εντυπωσιακής αποστολής που πραγματοποίησε η ασιατική χώρα το Δεκέμβριο, όταν σκάφος της κατόρθωσε να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων και εδάφους από τη Σελήνη και να επιστρέψει με αυτά στη Γη, εγχείρημα προφανώς ιδιαίτερα σύνθετο.

Capsule return

Η Κίνα εντυπωσίασε το Δεκέμβριο, όταν κατόρθωσε να συλλέξει και να φέρει στη Γη δείγματα από το έδαφος της Σελήνης

Η αποστολή του Tianwen-1, ιδίως το σκέλος που αφορά το ρομπότ που θα κινηθεί στην επιφάνεια του Άρη, δεν κρύβει λιγότερες προκλήσεις.

Το σκάφος, βάρους πέντε τόνων, αποτελούμενο από τον τροχιακό παρατηρητή και το ρομπότ επιφάνειας, εκτοξεύτηκε από το διαστημοδρόμιο Γουεντσάνγκ τον Ιούλιο του 2020 και κάλυψε απόσταση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων, προκειμένου να φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη.

Οι μηχανικοί της αποστολής είχαν σχεδιάσει μια καύση επιβράδυνσης διάρκειας 14 λεπτών, χρησιμοποιώντας των ωστήρα του τροχιακού σκάφους, ικανό να παράξει 3.000 newton, εκτιμώντας πως η καύση αυτή θα επιβράδυνε το Tianwen-1, που κινούταν με 23 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αρκετά ώστε να αιχμαλωτιστεί από το βαρυτικό πεδίο του Άρη.

Η διαδικασία αυτή ήταν αυτοματοποιημένη, αναγκαστικά. Τα ραδιοσήματα χρειάζονται 11 λεπτά προκειμένου να καλύψουν τα 190 εκατομμύρια χιλιόμετρα που χωρίζουν αυτή τη στιγμή τη Γη από τον Άρη.

Σκοπός της καύσης ήταν να οδηγήσει το Tianwen-1 αρχικά σε ελλειπτική τροχιά, από τα 400 έως τα 180.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη. Η τροχιά αυτή θα διορθωθεί σταδιακά, προκειμένου να γίνει περισσότερο κλειστή και κυκλική.

Tianwen Mars rover

Καλλιτεχνική απεικόνιση: Το Tianwen-1 θυμίζει πολύ τα ρομπότ που έστειλαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 2000

Αντίθετα με την απόφαση των ΗΑΕ να καλύψουν ζωντανά το τελικό στάδιο της αποστολής, την Τρίτη, η Κίνα επέλεξε να ενημερώσει για την επιτυχή είσοδο σε τροχιά του δικού της σκάφους όταν πλέον αυτό είχε συμβεί.

Πάντως, ήταν από την πρώτη στιγμή φανερό πως η διαδικασία εξελισσόταν ομαλά, καθώς ερασιτέχνες αστρονόμοι λάμβαναν μέσω ραδιοφώνου τα σήματα του Tianwen-1 και μπορούσαν να παρακολουθήσουν την επιτυχή ολοκλήρωση των σταδίων για την είσοδο σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Η Κίνα ακολουθεί τη στρατηγική που εφάρμοσαν με επιτυχία οι Αμερικανοί, όταν κατόρθωσαν να οδηγήσουν με επιτυχία τα σκάφη του προγράμματος Viking στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, τη δεκαετία του 1970. Το σχέδιο περιλάμβανε αρχικά την είσοδο σε τροχιά, και αργότερα την αποστολή του ρομπότ στην επιφάνεια.

Τώρα, θα ακολουθήσει μια περίοδος κατόπτευσης και αναγνώρισης του χώρου προσεδάφισης, όμως η πρώτη επιλογή για το Tianwen-1 είναι μια επίπεδη έκταση εντός του κρατήρα Ουτοπία, λίγο βορειότερα από τον ισημερινό του Άρη.

Το ρομπότ επιφάνειας, το οποίο δεν έχει ονομαστεί ακόμη, θυμίζει πολύ το Opportunity και το Spirit, τα ρομπότ που έστειλε η NASA στον Κόκκινο Πλανήτη τη δεκαετία του 2000. Ζυγίζει περίπου 240 κιλά και τροφοδοτείται από αναδιπλούμενους ηλιακούς συλλέκτες.

Ένα ψηλό ιστίο μεταφέρει τις κάμερες με τις οποίες θα λαμβάνονται εικόνες και θα συνδράμουν στην κίνηση του ρομπότ, το οποίο διαθέτει πέντε επιπλέον όργανα, με τα οποία θα πραγματοποιηθούν γεωλογικές παρατηρήσεις και θα αναζητηθούν τυχόν ίχνη νερού, σε μορφή πάγου.

Mars

Το Tianwen-1 αποτύπωσε αυτή την εικόνα του Άρη από απόσταση 2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων

Η έρευνα στην επιφάνεια του πλανήτη είναι ουσιαστικά το ένα δεύτερο της αποστολής, πάντως, καθώς το τροχιακό σκάφος που συνόδευε το ρομπότ θα παρατηρήσει με τη σειρά του τον Άρη, αξιοποιώντας τα επτά όργανα με τα οποία είναι εφοδιασμένο.

Όπως συνέβη και με προηγούμενους δορυφόρους, το σκάφος αυτό θα εστιάσει στα χαρακτηριστικά των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας ενώ θα εξετάσει γεωλογικές δομές και τη σύνθεση της επιφάνειας του πλανήτη. Οι κάμερες μέσης και υψηλής ανάλυσης που διαθέτει αναμένεται να στείλουν στη Γη άκρως εντυπωσιακές εικόνες.

Το Tianwen-1 είναι η δεύτερη από τις τρεις αποστολές που σχεδιάστηκαν να φτάσουν στον Άρη μέσα στο Φεβρουάριο.

Τα ΗΑΕ έκαναν την αρχή με το Hope την Τρίτη. Την επόμενη εβδομάδα, η NASA θα επιχειρήσει να κατεβάσει ένα ακόμη ρομπότ, μεγέθους αυτοκινήτου, στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...