Προς το περιεχόμενο

Προς δημοπρασία διατέθηκε ο πηγαίος κώδικας που κλάπηκε από την CD Projekt RED


JohnVani18

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με τον κώδικα του Cyberpunk 2077 να έχει πωληθεί πριν λίγες ώρες σε ένα underground ψηφιακό μάρκετ ξεπερνώντας όπως φαίνεται το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Προς πώληση διατέθηκε ο πηγαίος κώδικας αρκετών τίτλων της  CD Projekt RED, τους οποίους hackers έκλεψαν πριν μερικές μέρες ύστερα από επίθεση που έκαναν σε servers της εταιρείας.

Από την επίθεση, που όπως ανακοίνωσε η CDPR δημόσια πριν λίγες μέρες έγινε την Δευτέρα, στα χέρια των hacker έπεσαν αρκετά σημαντικά αρχεία, με ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα για την εταιρεία να είναι ο πηγαίος κώδικας του πρόσφατου Cyberpunk 2077, όπως και του Witcher 3. Όπως είναι γνωστό, η CDPR ήδη ανακοίνωσε πως δεν θα κάνει απόπειρα να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της επίθεσης, με αποτέλεσμα μέρη του κώδικα να έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο internet.

Η αρχή έγινε σήμερα, καθώς ο κώδικας έκανε την εμφάνισή του σε διάφορα online forums που ασχολούνται με τέτοιο υλικό, κάτι που επιβεβαίωσε και ο cybersecurity λογαριασμός vx-underground.

Η πρώτη διαρροή φαίνεται να αφορά τον πηγαίο κώδικα του GWENT, με το vx-underground να προσθέτει πως οι δημοπρασίες για "πιο ενδιαφέρον κώδικες" έχουν ξεκινήσει σε ένα hacking forum με όνομα Exploit. Για την ώρα είναι άγνωστο κατά πόσο είναι έγκυρη αυτή η πληροφορία, ενώ η CDPR αρνείται να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Ενδιαφέρον όμως προκαλεί η δήλωση της KELA, μια εταιρεία που ειδικεύεται στον χώρο cybersecurity, καθώς σύμφωνα με ευρήματά της, έχει λόγο να πιστεύει πως όντως γίνεται η δημοπρασία. Ένας αντιπρόσωπος είπε στο The Verge "Πιστεύουμε πως όντως γίνεται δημοπρασία από κάποιον που έχει πρόσβαση στα δεδομένα. Ο πωλητής προσφέρει εγγύηση και επιτρέπει μόνο όσους κάνουν κατάθεση ενός μικρού ποσού να συμμετάσχουν - μια τακτική που χρησιμοποιείται από πολλούς πωλητές για να φανεί πως όντως κατέχουν τα αντικείμενα προς δημοπρασία και ότι δε θα γίνει κάποιου είδος κλοπή".

Ένας αναλυτής της KELA κατάφερε να κατεβάσει κάποιες πληροφορίες που προέρχονται από ένα άτομο το οποίο ισχυρίζεται πως συμμετέχει στις δημοπρασίες. Ο αναλυτής πιστεύει πως είναι έγκυρες οι πληροφορίες που έλαβε, με την KELA να μοιράζεται εικόνες με λίστα αρχείων, τα οποία προέρχονται από τον κλεμμένο πηγαίο κώδικα της REDEngine της CDPR.

cdpr-code-1.PNG

cdpr-code-2.PNG

Η KELA πρόσθεσε πως η δημοπρασία αφορά τον πηγαίο κώδικα όχι μόνο της μηχανής γραφικών REDEngine, αλλά και από πολλούς τίτλους της (The Witcher 3: Wild Hunt, Thronebreaker: The Witcher Tales, Cyberpunk 2077). Μεταξύ του υλικού που κλάπηκε, βρίσκονται και εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, αλλά για την ώρα δεν είναι γνωστό το περιεχόμενό τους ή αν πωλούνται ξεχωριστά από τον κώδικα των παιχνιδιών.

Πέρα από το περιεχόμενο, η KELA μοιράστηκε και το ποσό που ζητάει ο πωλητής, καθώς η δημοπρασία ξεκινάει από $1 εκ. με εξαγορά ύψους $7 εκατομμυρίων. Για να συμμετάσχει κανείς, πρέπει να κάνει κατάθεση 0,1 bitcoin, κάτι που επιβεβαιώνει στον πωλητή πως δε θα γίνει ψευδείς προσφορά από τους αγοραστές.

Το vx-underground επίσης κατάφερε να επιβεβαιώσει τα ποσά της δημοπρασίας, προσθέτοντας εικόνες πως η δημοπρασία θα γίνει αύριο και θα ισχύει για 48 ώρες. Αξίζει να αναφέρουμε πως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν τα αρχεία που ανέβηκαν σε σελίδες όπως το Mega ήταν μέρος της ίδιας επίθεσης ή αν ανέβηκαν από τα ίδια άτομα.

Εκτός από τον κώδικα της μηχανής γραφικών που επιβεβαίωσε η KELA, γνωστοποιήθηκε πως ο πηγαίος κώδικας του Cyberpunk 2077 εξαγοράστηκε από άτομο εκτός του forum, πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η δημοπρασία, η οποία και αφαιρέθηκε ύστερα από παράκληση του αγοραστή. Τις ίδιες πληροφορίες επιβεβαίωσε αργότερα και το vx-underground.

Όπως είναι αναμενόμενο, κανείς δεν ξέρει ποιος εξαγόρασε τον κώδικα ή αν το ποσό το οποίο δόθηκε, αντιστοιχεί ή ξεπερνά τα $7 εκ. που προαναφέρθηκαν από την KELA. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, είναι αν η δημοπρασία αφορούσε μόνο τον κώδικα του Cyberpunk 2077, ή αν περιείχε και αυτούς από τα Witcher Tales, Witcher 3, όπως και την RayTraced έκδοση του Witcher 3 και τα εσωτερικά έγγραφα.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

OY-A-OY

Πού έχουμε φτάσει, είναι απίστευτο. Βέβαια απίστευτο είναι και το γεγονός πως δεν ήταν καλά προστατευμένοι. Επιπλέον (ταπεινά) θεωρώ λάθος να έχεις πολλά (πολλούς πηγαίους, έτερα έγγραφα και αρχεία) σε ένα server και να τα χάνεις όλα με μία επίθεση, έπρεπε τα σημαντικά πράγματα να βρίσκονται σε χωριστά σημεία, αφού μιλάμε για τέτοιας αξίας εταιρική περιουσία. Εδώ με ένα σμπάρο έριξαν κανά 5άρι τρυγόνια οι τύποι!

Υ.Γ. Εντάξει, πόσο απίθανο να υποτεθεί πως αγοράστηκε στα μουλωχτά από άλλη εταιρεία, ποιός άλλος διαθέτει τόσα χρήματα χωρίς κάποιο όφελος - απορία.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα κακά της απομακρυσμένης εργασίας. Οσο καλά κλειδωμένα και να ήταν τα laptop των developers, είχαν όλο τον κώδικα στα laptop τους και τον χρόνο να τον αντιγράψουν. Η ασφαλέστερη τακτική θα ήταν να δουλεύουν σε virtual machine αλλά για game development δεν είναι ιδανικό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, k_dinos είπε

Δλδ ξέρουμε εμείς εδώ πότε θα γίνει η δημοπρασία και η αντίστοιχη Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος παίζει CoD?

Xaxa σωστο αλλα φανταζομαι αν ηταν ευκολο να τους βρουν θα το ειχαν κανει. Με deep web και κρυπτονομισματα αντε βρες ακρη...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

οχι οτι ειμαι και σχετικος, αλλα μαλλον παιζει περιπτωση βιομηχανικης κατασκοπειας.

<<καποιος>> αγορασε τον κωδικα και θα τον χρησιμοποιησει για βαση ενος δικου του παιχνιδιου.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...