Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Διάβασα αυτά που γράφει η ιστοσελίδα του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα σωστά.

Η κόρη μου ενδιαφέρεται να σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία αλλά να εργαστεί ως μεταφράστρια. Το πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας της δίνει ταυτόχρονα το δικαίωμα να διδάξει αλλά και να εργαστεί ως μεταφράστρια; Είναι ισότιμο δηλαδή με το αντίστοιχο πτυχίο του τμήματος Ξένων Γλωσσών και Διερμηνείας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο;

Δημοσ.

Ως μεταφράστρια ή γλωσσική επιμελήτρια θα μπορέσει να δουλέψει καθώς έχει επάρκεια στην γλώσσα. Δε θα μπορεί όμως μόνο με το πτυχίο της αγγλικής φιλολογίας να κάνει επίσημες μεταφράσεις ή να γίνει διερμηνέας ή να γραφτεί κατευθείαν στο CIOL (chartered institute of linguists).

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα, για να κάνει μεταφράσεις επίσημα με σφραγίδα μεταφραστή χρειάζεται πτυχίο από το τμήμα του πανεπιστημίου Ιονίου. Όπως λέει και ο φίλος από πάνω θα μπορεί να συνεργάζεται με μεταφραστικά γραφεία ή να παίρνει δουλειές ως freelancer. Σίγουρα η Αγγλική φιλολογία αξίζει πάντως σαν σχολή και αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία. Αυτό που επίσης θα ήταν καλό να κάνει αν ενδιαφέρεται να δουλέψει ως μεταφράστρια είναι να επενδύσει σε ξένες γλώσσες!!

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.
Στις 5/3/2021 στις 9:03 ΜΜ, Dpan.9 είπε

Καλησπέρα, για να κάνει μεταφράσεις επίσημα με σφραγίδα μεταφραστή χρειάζεται πτυχίο από το τμήμα του πανεπιστημίου Ιονίου. Όπως λέει και ο φίλος από πάνω θα μπορεί να συνεργάζεται με μεταφραστικά γραφεία ή να παίρνει δουλειές ως freelancer. Σίγουρα η Αγγλική φιλολογία αξίζει πάντως σαν σχολή και αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία. Αυτό που επίσης θα ήταν καλό να κάνει αν ενδιαφέρεται να δουλέψει ως μεταφράστρια είναι να επενδύσει σε ξένες γλώσσες!!

Αν μπορεις πες μου από την προσωπική  σου εμπειρία για την αγγλική φιλολογία έχει αποκατάσταση σαν επάγγελμα? Μπορεις να διοριστείς στο δημόσιο εύκολα η είναι το ίδιο δύσκολο όπως και άλλες ειδικότητες? Επίσης τα φροντιστήρια είναι μια καλή δουλειά? Γιατί δεν γνωριζω πολλά επι του θέματος φροντιστηρίων δηαλδη ποσες ώρες την μέρα μπορεί να δουλεύει κάποιος σε ένα φροντιστήριο ως καθηγητης εκεί και τέλος η κλασσικη φιλολογία (ελληνική φιλολογία εννοω) έχει αποκατάσταση? Η είναι ίδια σε επίπεδο αποκατάστασης με την αγγλική φιλολογία ?

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Ghjiklmnop είπε

Αν μπορεις πες μου από την προσωπική  σου εμπειρία για την αγγλική φιλολογία έχει αποκατάσταση σαν επάγγελμα? Μπορεις να διοριστείς στο δημόσιο εύκολα η είναι το ίδιο δύσκολο όπως και άλλες ειδικότητες? Επίσης τα φροντιστήρια είναι μια καλή δουλειά? Γιατί δεν γνωριζω πολλά επι του θέματος φροντιστηρίων δηαλδη ποσες ώρες την μέρα μπορεί να δουλεύει κάποιος σε ένα φροντιστήριο ως καθηγητης εκεί και τέλος η κλασσικη φιλολογία (ελληνική φιλολογία εννοω) έχει αποκατάσταση? Η είναι ίδια σε επίπεδο αποκατάστασης με την αγγλική φιλολογία ?

Η απαντηση σε οσα ρωτάς ειναι όχι. Δεν εχουν κανενα μελλον στην Ελλαδα αυτες οι σχολες. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, xgol είπε

Η απαντηση σε οσα ρωτάς ειναι όχι. Δεν εχουν κανενα μελλον στην Ελλαδα αυτες οι σχολες. 

Εκτός αν έχει δημιουργήσει καλό όνομα σ΄έναν κύκλο που ο ένας τον/την συστήνει στον άλλον για ιδιαίτερα μαθήματα.

Θυμάμαι πριν 6 περίπου χρόνια που παρόλο που είχα C2, ήθελα μια καθηγήτρια Αγγλικών για λίγα μαθήματα απλά και μόνο για να εξοικειωθώ με τον τρόπο εξέτασης του IELTS επειδή με πίεζε ο χρόνος.

Μου σύστησαν μια καθηγήτρια η οποία αποδείχτηκε όντως εξαιρετική με 20 ευρώ την ώρα που την χιλιοπαρακάλεσα να μου εξασφαλίσει κάποιες ώρες από το ασφυκτικά γεμάτο, πρόγραμμά της.

΄Οταν γνωριστήκαμε περισσότερο, μου είπε ότι υπήρχαν μέρες που δούλευε από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ με ένα μικρό διάλειμμα 2-3 ωρών το μεσημέρι.

Είχε κάνει αυτασφάλιση για να είναι καλυμμένη και φαντάσου πόσα λεφτά έβγαζε τον μήνα με τους ρυθμούς που δούλευε.

Εντάξει σίγουρα αυτές είναι εξαιρέσεις και δεν αφορούν την μάζα των αποφοίτων της Αγγλικής Φιλολογίας, αλλά ας το αναφέρουμε κι αυτό.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, Sibyl είπε

Εκτός αν έχει δημιουργήσει καλό όνομα σ΄έναν κύκλο που ο ένας τον/την συστήνει στον άλλον για ιδιαίτερα μαθήματα.

Θυμάμαι πριν 6 περίπου χρόνια που παρόλο που είχα C2, ήθελα μια καθηγήτρια Αγγλικών για λίγα μαθήματα απλά και μόνο για να εξοικειωθώ με τον τρόπο εξέτασης του IELTS επειδή με πίεζε ο χρόνος.

Μου σύστησαν μια καθηγήτρια η οποία αποδείχτηκε όντως εξαιρετική με 20 ευρώ την ώρα που την χιλιοπαρακάλεσα να μου εξασφαλίσει κάποιες ώρες από το ασφυκτικά γεμάτο, πρόγραμμά της.

΄Οταν γνωριστήκαμε περισσότερο, μου είπε ότι υπήρχαν μέρες που δούλευε από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ με ένα μικρό διάλειμμα 2-3 ωρών το μεσημέρι.

Είχε κάνει αυτασφάλιση για να είναι καλυμμένη και φαντάσου πόσα λεφτά έβγαζε τον μήνα με τους ρυθμούς που δούλευε.

Εντάξει σίγουρα αυτές είναι εξαιρέσεις και δεν αφορούν την μάζα των αποφοίτων της Αγγλικής Φιλολογίας, αλλά ας το αναφέρουμε κι αυτό. And 

Επεξ/σία από Ghjiklmnop
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Ghjiklmnop είπε

Για κλασσικη ελληνική φιλολογία ξέρεις τίποτα? Επίσης σε σχολείο από όσο ξέρω είναι δύσκολο αν σου έχει πει καθόλου η καθηγήτρια σίγουρα θα έχεις ακούσεις για δημόσιο τώρα για φροντιστήρια ξέρεις τίποτα? Δηλαδή ποσες ώρες τος επιτρέπεται την μέρα να δουλεύουν? Γιατί και η κλασσικη φιλολογία να κανω ιδιαίτερα στα αρχαια νομίζω έχει αποκατάσταση δεν είμαι σιγουρη 🤷‍♀️

Η καθηγήτρια στην οποία αναφέρθηκα ήταν Αγγλικής Φιλολογίας και είχε διαθέσει χρόνο και κόπο μέχρι να φτάσει στο επίπεδο που ανέφερα παραπάνω.

Δεν άρχισε να ζητάει ακατέβατο 20άρικο την ώρα (και 25άρικο από τους πλέον ευκατάστατους) από την αρχή.

Ξεκίνησε από φροντιστήριο με λίγα χρήματα ανά ώρα, έμεινε όμως κάποια χρόνια για ν΄αποκτήσει εμπειρία (εκείνο το διάστημα τσόνταραν και οι δικοί της για να τα βγάλει πέρα οικονομικά), δημιούργησε τις δικές της σημειώσεις, μάζεψε υλικό για κάθε βαθμίδα (αρχάριους, προχωρημένους) και όταν αισθάνθηκε ότι μπορεί ν΄ανταπεξέλθει, άρχισε τα ιδιαίτερα  δουλεύοντας ευσυνείδητα και σωστά. Σιγά-σιγά εμπλούτισε το υλικό της και με την τριβή έφτασε στο σημείο να γίνει η δουλειά της ευκολότερη επειδή είχε βρει πλέον έναν μπούσουλα που τον ακολουθούσε με επιτυχία. Με την πάροδο του χρόνου, απέκτησε καλό όνομα εξαιτίας της ποιότητας της δουλειάς της και των επιτυχιών των μαθητών της στις εξετάσεις.΄Ετσι ο ένας την σύστηνε στον άλλον μέχρι που την ζητούσαν τόσοι που δεν μπορούσε να τους αναλάβει.

Με λίγα λόγια η παρούσα επαγγελματική της επιτυχία, κρύβει πίσω της μεγάλη προσπάθεια. 

Για την κλασική φιλολογία τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Πάρα πολλές οι σχολές που βγάζουν φιλολόγους, για ν΄αποκτήσεις προϋπηρεσία ώστε κάποια στιγμή να έχεις ανταγωνιστικά μόρια για να δουλέψεις στην δημόσια εκπαίδευση, πρέπει να τρέχεις κάθε χρόνο, επί καιρό στις αετοράχες και τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, πολλές φορές για λίγους μήνες και ως ωρομίσθιος και όχι ως αναπληρωτής. Και τα φροντιστήρια τους εκμεταλλεύονται λόγω της πληθώρας των υποψηφίων (φύγε εσύ-έλα εσύ) με ελάχιστες ώρες απασχόλησης και ελάχιστη αμοιβή, άσε που δεν τους πληρώνουν τις ώρες διόρθωσης των γραπτών και των διαγωνισμάτων ούτε την πολύωρη ενημέρωση των γονέων κάθε τρεις και λίγο.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι που ρωτάς για πολλά επαγγέλματα που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.

Τι ακριβώς ψάχνεις;

Επεξ/σία από Sibyl
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, Sibyl είπε

Η καθηγήτρια στην οποία αναφέρθηκα ήταν Αγγλικής Φιλολογίας και είχε διαθέσει χρόνο και κόπο μέχρι να φτάσει στο επίπεδο που ανέφερα παραπάνω.

Δεν άρχισε να ζητάει ακατέβατο 20άρικο την ώρα (και 25άρικο από τους πλέον ευκατάστατους) από την αρχή.

Ξεκίνησε από φροντιστήριο με λίγα χρήματα ανά ώρα, έμεινε όμως κάποια χρόνια για ν΄αποκτήσει εμπειρία (εκείνο το διάστημα τσόνταραν και οι δικοί της για να τα βγάλει πέρα οικονομικά), δημιούργησε τις δικές της σημειώσεις, μάζεψε υλικό για κάθε βαθμίδα (αρχάριους, προχωρημένους) και όταν αισθάνθηκε ότι μπορεί ν΄ανταπεξέλθει, άρχισε τα ιδιαίτερα  δουλεύοντας ευσυνείδητα και σωστά. Σιγά-σιγά εμπλούτισε το υλικό της και με την τριβή έφτασε στο σημείο να γίνει η δουλειά της ευκολότερη επειδή είχε βρει πλέον έναν μπούσουλα που τον ακολουθούσε με επιτυχία. Με την πάροδο του χρόνου, απέκτησε καλό όνομα εξαιτίας της ποιότητας της δουλειάς της και των επιτυχιών των μαθητών της στις εξετάσεις.΄Ετσι ο ένας την σύστηνε στον άλλον μέχρι που την ζητούσαν τόσοι που δεν μπορούσε να τους αναλάβει.

Με λίγα λόγια η παρούσα επαγγελματική της επιτυχία, κρύβει πίσω της μεγάλη προσπάθεια. 

Για την κλασική φιλολογία τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Πάρα πολλές οι σχολές που βγάζουν φιλολόγους, για ν΄αποκτήσεις προϋπηρεσία ώστε κάποια στιγμή να έχεις ανταγωνιστικά μόρια για να δουλέψεις στην δημόσια εκπαίδευση, πρέπει να τρέχεις κάθε χρόνο, επί καιρό στις αετοράχες και τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, πολλές φορές για λίγους μήνες και ως ωρομίσθιος και όχι ως αναπληρωτής. Και τα φροντιστήρια τους εκμεταλλεύονται λόγω της πληθώρας των υποψηφίων (φύγε εσύ-έλα εσύ) με ελάχιστες ώρες απασχόλησης και ελάχιστη αμοιβή, άσε που δεν τους πληρώνουν τις ώρες διόρθωσης των γραπτών και των διαγωνισμάτων ούτε την πολύωρη ενημέρωση των γονέων κάθε τρεις και λίγο.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι που ρωτάς για πολλά επαγγέλματα που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.

Τι ακριβώς 

Επεξ/σία από Ghjiklmnop
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Ghjiklmnop είπε

Ναι το καταλαβαίνω αυτό που λες, για φροντιστήρια ας πουμε έχω ακούσει και 21 ώρες την εβδομαδα το ΜΑΞ ωραριο για καθηγητή και λεω αυτό δεν είναι ούτε 3-4 ώρες την μέρα μάθημα δεν ηερω λοιπόν αν είναι το νόμιμο γιατί γράφουν ότι αυτό είναι το νόμιμο ωραριο σε φροντιστήρια δηλαδή 21 ώρες την εβδομαδα μήπως ξέρεις αν συμβαίνει αυτό ? Η μήπως σου είχε παραθέσει κάποιο παράδειγμα η καθηγήτρια σου? Τέλος όπως είπες και εσυ πάνω εμμεσα δεν είναι δύσκολο να γίνω αναπληρώτρια απλώς διαλέγεις απομακρυσμένες περιοχές στην Ελλάδα και υπάρχει 60% πιθανοτητα να σε πάρουν. το ερωτήματα μου είναι αν κάποιος προσληφθεί ως αναπληρωτής τότε κάθε χρόνο θα έχει δουλειά η την επόμενη χρόνια μπορεί να μην έχει και καθόλου δουλειά? Εννοω δεν είναι σιγουρο. Ωστόσο έχω ακούσει και από ανθρωπους να λένε πως αν πχ. Είσαι αναπληρωτής 4-7 χρόνια όταν θα υπάρχουν προκυρηξεις θα πάρουν εσένα παρά κάποιον που δεν είχε προϋπηρεσία όποτε το ερώτημα μου είναι το εξής: αν δηλαδή μπεις ως αναπληρωτής τότε θα έχεις έμμεσα κάθε χρόνο δουλειά?αφου πολλοί μπαίνουν αναπληρωτές και κάθε χρόνο έχουν δουλειά δηλαδή να το πω πιο λαικα «αν μπεις/πιάσει την θέση δεν θα βγεις από αυτή»?

Είσαι εκπαιδευτικός;

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Ghjiklmnop είπε

Όχι 

Ε, τότε γιατί σε απασχολεί;

΄Ασε ν΄αποφασίσεις πρώτα ποιος τομέας σ΄ενδιαφέρει και ΑΝ αποφασίσεις να γίνεις εκπαιδευτικός και ολοκληρώσεις με το καλό τις σπουδές σου, το συζητάμε τότε.

Δεν έχει νόημα να μάθεις τι ισχύει σήμερα για να το χρησιμοποιήσεις μετά από μια 5ετία το λιγότερο.

Μπορεί μετά τόσα χρόνια, να έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Το  σημαντικότερο είναι ν΄αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις και να προσηλωθείς εκεί.

Μια γενική εικόνα στην φάση που βρίσκεσαι τώρα, είναι αρκετή.

Το να χαόνεσαι ψάχνοντας πληροφορίες και λεπτομέρειες για χίλια δυο πράγματα, δεν σε βοηθάει.

Μέτρησε τις δυνάμεις σου, δες σε ποιο αντικείμενο σπουδών έχεις τις βάσεις για ν΄ανταποκριθείς (επειδή μπορεί κάποιος να θέλει να γίνει πχ μαθηματικός αλλά δεν μπορεί να γίνει αν δεν ξέρει να κάνει ούτε πρόσθεση - που λέει ο λόγος -), συγκεκριμενοποίησε τα "θέλω" σου και στόχευσε εκεί.

Και να ξέρεις ότι μπορεί κάποιες σπουδές να έχουν περισσότερες επαγγελματικές διεξόδους από κάποιες άλλες αλλά επίσης να ξέρεις ότι αν είσαι καλός σ΄αυτό που κάνεις, κάποια στιγμή, έστω και δυσκολότερα, θα τον βρεις τον δρόμο σου.

Αυτή είναι η γνώμη μου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, Sibyl είπε

Ε, τότε γιατί σε απασχολεί;

΄Ασε ν΄αποφασίσεις πρώτα ποιος τομέας σ΄ενδιαφέρει και ΑΝ αποφασίσεις να γίνεις εκπαιδευτικός και ολοκληρώσεις με το καλό τις σπουδές σου, το συζητάμε τότε.

Δεν έχει νόημα να μάθεις τι ισχύει σήμερα για να το χρησιμοποιήσεις μετά από μια 5ετία το λιγότερο.

Μπορεί μετά τόσα χρόνια, να έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Το  σημαντικότερο είναι ν΄αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις και να προσηλωθείς εκεί.

Μια γενική εικόνα στην φάση που βρίσκεσαι τώρα, είναι αρκετή.

Το να χαόνεσαι ψάχνοντας πληροφορίες και λεπτομέρειες για χίλια δυο πράγματα, δεν σε βοηθάει.

Μέτρησε τις δυνάμεις σου, δες σε ποιο αντικείμενο σπουδών έχεις τις βάσεις για ν΄ανταποκριθείς (επειδή μπορεί κάποιος να θέλει να γίνει πχ μαθηματικός αλλά δεν μπορεί να γίνει αν δεν ξέρει να κάνει ούτε πρόσθεση - που λέει ο λόγος -), συγκεκριμενοποίησε τα "θέλω" σου και στόχευσε εκεί.

Και να ξέρεις ότι μπορεί κάποιες σπουδές να έχουν περισσότερες επαγγελματικές διεξόδους από κάποιες άλλες αλλά επίσης να ξέρεις ότι αν είσαι καλός σ΄αυτό που κάνεις, κάποια στιγμή, έστω και δυσκολότερα, θα τον βρεις τον δρόμο σου.

Αυτή είναι η 

Επεξ/σία από Ghjiklmnop
  • Confused 1
  • 6 μήνες μετά...
Δημοσ.

Kαλησπέρα,

όντας χρόνια Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και έχοντας ασχοληθεί με πολλούς σχετικούς τομείς θα ήθελα να εκφράσω την σημαντική για τις αγωνίες πουπερνάμε άποψη ότι το πτυχίο της Αγγλικής Φιλολογίας όδηγεί όχι μονο σε πλήρη επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και σε επιλογές. Μπορείς ευκολα να ξεκινήσεις να εργάζεσαι και να χτίσεις τη δουλειά σου με τα χρόνια σε διαφορετικούς τομείς, να επιχειρήσεις να μπεις στο δημόσιο σε διάφορες θέσεις εκτός εκπαίδευσης ή στον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει περιπτωση αποφοιτος της Αγγλικής φιλολογίας ΕΚΠΑ ή ΑΠΘ να μείνει χωρίς δουλειά, ακόμα και σε καιρό κρίσης όπως τώρα. Μετάφραση, Μαθήματα, Τουρισμός, δουλειά στο εξωτερικό, διδασκαλία ελληνικών σε ξένους και άλλα πολλά που θα τα δεις μπαίνοντας στην Σχολή. Πραγματικά δεν ξέρω πώς είναι δυνατόν να λέει καποιος εδώ το αντίθετο. Αρκεί καποιος να είναι εργατικός. Οι σπουδές σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ είναι πολύ δυνατές, σε ιδιωτικά κολλέγια απ οσο μπορώ να αξιολογήσω τα προγράμματά τους λόγω ειδικότητας μάλλον όχι τόσο και με κάθε σχετική επιφύλαξη. Ειναι και πανακριβα, απαγορευτικά και δε δίνουν δικαιωμα για μεταπτυχιακό μετά σε δημόσιο πανεπιστήμιο.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Elena3 Καλησπέρα 'Ελενα. Είμαι 29 χρονών και ενδιαφέρομαι να δώσω για κατατακτήριες αγγλικής φιλολογίας. Ωστόσο δουλεύω από τα 22 σε επιχειρήσεις στα οικονομικά και πραγματικά δεν μου αρέσει καθόλου. Αξίζει να προσπαθήσω για την αγγλική φιλολογία; όσον αφορά την αποκατάσταση. Το σκέφτομαι χρόνια τώρα απλά από φόβο δεν πήρα ποτε την αποφαση να το προσπαθήσω

Επεξ/σία από katerinakarap

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...