Προς το περιεχόμενο

Η Apple εξαγοράζει μια νέα εταιρία κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Aυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Τιμ Κουκ

Η Apple έχει προχωρήσει στην εξαγορά 100 εταιριών μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο Τιμ Κουκ.

Αυτό σημαίνει πως η Apple εντάσσει μια νέα εταιρία στις τάξεις της κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες, όπως ανέφερε στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Apple, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Πρόσφατα, η Apple κατέγραψε τα καλύτερα αποτελέσματα τριμήνου στην ιστορία της, καθώς για το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2021 εισέρρευσαν στα ταμεία της εταιρίας 111,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τιμ Κουκ ενημέρωσε τους μετόχους πως οι εξαγορές αυτές κατά κύριο λόγο στόχο έχουν την εξασφάλιση τεχνολογιών και ταλαντούχων συνεργατών.

Η μεγαλύτερη εξαγορά, σε επίπεδο κεφαλαίων, κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξε για την Apple η απόκτηση της Beats Electronics, της εταιρίας κατασκευής ακουστικών την οποία ίδρυσε ο ράπερ και μουσικός παραγωγός Dr Dre. Μία άλλη εξαγορά που προκάλεσε αίσθηση ήταν αυτή της Shazam, εταιρίας λογισμικού αναγνώρισης μουσικής, την οποία η Apple απέκτησε το 2018 έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Apple εξαγοράζει μικρότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, ενσωματώνοντας τις καινοτομίες που αυτές παρουσίασαν στα δικά της προϊόντα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η PrimeSense, μία ισραηλινή εταιρία που δραστηριοποιείται στις τεχνολογίες αναγνώρισης των ανθρωπίνων χαρακτηριστικών, με την τεχνολογία που αυτή ανέπτυξε να συμβάλλει στο FaceID της Apple.

H Apple έχει επενδύσει επίσης σε τεχνολογίες υποστήριξης, η ύπαρξη των οποίων δεν θα ήταν εξίσου προφανής στους χρήστες των iPhone και Macbook.

Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ποικίλο χαρτοφυλάκιο εξαγορών και επενδύσεων.

Πέρυσι, λόγου χάρη, η Apple εξαγόρασε μια σειρά από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, μία εταιρία οργάνωσης εκδηλώσεων σε πλαίσιο εικονικής πραγματικότητας, μια εταιρία ψηφιακών πληρωμών, καθώς και μία με ειδίκευση στα podcast, μεταξύ άλλων.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, η Apple εξαγόρασε τη Drive.ai, μια εταιρία αυτόνομων οχημάτων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δική της παρουσία στο χώρο των τεχνολογιών αυτόνομης και ρομποτικής αυτοκίνησης. 

Το 2016, η Apple επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη Didi Chuxing, μια κινεζική υπηρεσία κλήσης οχήματος μεταφοράς, αν και το ποσοστό των μετοχών που απέκτησε με εκείνο το ποσό δεν της εξασφάλισε το πλειοψηφικό πακέτο.

Η Apple είναι ένας εξαιρετικά επικερδής κολοσσός, με χρηματιστηριακή αποτίμηση η οποία υπερβαίνει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, επομένως διαθέτει άφθονα κεφάλαια προκειμένου να προχωρά σε εξαγορές. Όμως, παρότι εξαγόρασε 100 εταιρίες μέσα σε έξι χρόνια, η Apple αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιλεκτική στο τι αποκτά.

Λόγου χάρη, ο Ίλον Μασκ, ιδρυτής της Tesla, αποκάλυψε πρόσφατα πως είχε προσεγγίσει τον Τιμ Κουκ, προκειμένου να εξαγοράσει την εταιρία ηλεκτροκίνητων οχημάτων, όταν αυτή αντιμετώπιζε δυσκολίες το 2013. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple απέρριψε την προτεινόμενη συνάντηση.

Εντωμεταξύ, η Apple αποδεικνύεται πολύ πιο συγκρατημένη στα ποσά που δαπανά για τις εξαγορές αυτές, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κεφάλαια που διαθέτουν οι ανταγωνιστές της στο χώρο της τεχνολογίας.

Η Microsoft κατέβαλε το ποσό των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αποκτήσει το LinkedIn, η Amazon πλήρωσε 13,7 δισεκατομμύρια για τη Whole Foods, ενώ το Facebook αποτίμησε την αξία του WhatsApp στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δέκα ακριβότερες εξαγορές της Apple, αθροιστικά, αντιστοιχούν σε ποσά μικρότερα από οποιοδήποτε των τριών περιπτώσεων που προαναφέρθηκαν. 

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Εξαιρετικά ανησυχητικό. 
Ότι χειρότερο για τον καταναλωτή και την βιομηχανία να διαλύεται ο πιθανός ανταγωνισμός έτσι. 

Φαντάζομαι ότι οι anti-trust νόμοι πάνε περίπατο λόγω "δωρεών" στα κατάλληλα πολιτικά πρόσωπα σε ΗΠΑ-ΕΕ.

  • Like 9
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

υγιης ανταγωνισμος, ελευθερη αγορα. να δουμε σε ποσες δεκαετιες θα ξαναβγει καινουργια corpo στην IT βιομηχανια. η τελευταια ηταν το Facebook, αν δεν κανω λαθος, το 2004.

Επεξ/σία από KilliK
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...