Προς το περιεχόμενο

NFT: Πώς ένα βίντεο κλιπ των 10 δευτερολέπτων πωλήθηκε έναντι 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Οι νέες τεχνολογίες κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στον κόσμο της τέχνης

Τον Οκτώβριο του 2020, ο συλλέκτης έργων τέχνης Πάμπλο Ροντρίγκεζ-Φράιλε διέθεσε σχεδόν 67.000 δολάρια για την αγορά ενός έργου τέχνης σε μορφή βίντεο, διάρκειας 10 δευτερολέπτων, το οποίο θα μπορούσε να είχε παρακολουθήσει δωρεάν στο διαδίκτυο. Την περασμένη εβδομάδα, το πούλησε έναντι 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

To βίντεο, με τίτλο "Everydays: The First 5000 Days" είναι ένα κολλάζ, φτιαγμένο από τον Μάικ Γουίνκελμαν, γνωστότερο στο χώρο ως Beeple. Η αυθεντικότητα του έργου επιβεβαιώθηκε μέσω blockchain, το οποίο λειτουργεί ως ψηφιακή υπογραφή που βεβαιώνει τον κάτοχό του, καθώς και ότι πρόκειται για το αυθεντικό έργο.

Πρόκειται για μια νέα μορφή ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, το οποίο περιγράφεται ως non-fungible token (NFT, μην ανταλλάξιμο στοιχείο), το οποίο καταγράφει εντυπωσιακή ανάπτυξη στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς φίλοι της τέχνης αλλά και επενδυτές σπεύδουν να διαθέσουν τεράστια χρηματικά ποσά για αντικείμενα τα οποία υπάρχουν μόνο στον ψηφιακό κόσμο.

Η τεχνολογία blockchain επιτρέπει τη δημόσια επιβεβαίωση της μοναδικότητας ενός δημιουργήματος, αντίθετα με τα κλασικά ψηφιακά αντικείμενα, τα οποία είναι δυνατόν να αναπαραχθούν άπειρες φορές.

"Μπορείτε να πάτε στο Λούβρο και να φωτογραφίσετε τη Μόνα Λίζα, και να έχετε τη φωτογραφία εκεί, όμως δεν έχει καμία αξία, καθώς δεν διαθέτει την αναγνώριση ή την ιστορία του έργου", ανέφερε ο Ροντρίγκεζ-Φράιλε, που δήλωσε πως αγόρασε το κολλάζ του Beeple καθώς γνώριζε το έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη.

"Η πραγματικότητα εδώ είναι πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύτιμο έργο, λόγω του ποιος βρίσκεται πίσω του".

Ο όρος non-fungible (μη ανταλλάξιμο) αναφέρεται σε αντικείμενα τα οποία δεν μπορούν να ανταλλαχθούν με όμοιά τους, καθώς το καθένα είναι μοναδικό, σε αντίθεση με τα fungible (ανταλλάξιμα) περιουσιακά στοιχεία, όπως τα χαρτονομίσματα, οι μετοχές ή οι ράβδοι χρυσού.

Τα παραδείγματα τέτοιων μη ανταλλάξιμων στοιχείων περιλαμβάνουν από ψηφιακά έργα τέχνης μέχρι κάρτες αθλητών και κτήματα σε ψηφιακά περιβάλλοντα, ή την αποκλειστική χρήση ενός ονόματος για το πορτοφόλι κάποιου κρυπτονομίσματος, θυμίζοντας τις καταστάσεις που είχαν καταγραφεί το πρώτο καιρό στο διαδίκτυο, όταν όλοι έσπευδαν να κατοχυρώσουν ονόματα ιστοτόπων. 

To ΟpenSea, μια αγορά που φιλοξενεί NFT, ανέφερε πως μέσα στο Φεβρουάριο ο όγκος των πωλήσεων ανήλθε στα 86,3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τον Ιανουάριο το αντίστοιχο ποσό κυμαινόταν στα 8 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν μέσω blockchain. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι μηνιαίες πωλήσεις άγγιζαν τα 1,5 εκατομμύρια.

"Αν περνά κανείς 10 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή ή οκτώ ώρες την ημέρα στην ψηφιακή σφαίρα, τότε η τέχνη στην ψηφιακή σφαίρα είναι κάτι το απόλυτα λογικό... γιατί αυτός είναι ο κόσμος", ανέφερε ο συνιδρυτής του OpenSea, Άλεξ Ατάλα. 

Οι επενδυτές, πάντως, προειδοποιούν πως, παρότι παρατηρείται εισροή τεράστιων κεφαλαίων στα NFT, η αγορά αυτή θα μπορούσε να αποδειχτεί φούσκα.

Όπως συμβαίνει σε πολλούς εξειδικευμένους επενδυτικούς τομείς, υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλων απωλειών, αν το ενδιαφέρον καταλαγιάσει, ενώ θα μπορούσαν να προκύψουν και μεγάλες ευκαιρίες για απατεώνες σε ένα χώρο όπου πολλοί από τους συμμετέχοντες χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο ψευδώνυμα.

Παρ' όλα αυτά, ο οίκος δημοπρασιών Christie's προχώρησε προ ημερών στην πρώτη δημοπράτηση ενός ψηφιακού έργου τέχνης, ενός κολλάζ αποτελούμενου από 5.000 εικόνες, έργο επίσης του Beeple (όπως εμφανίζεται στην αρχή του άρθρου), το οποίο υφίσταται αποκλειστικά και μόνο ως NFT.  

Oι προσφορές για το έργο έχουν φτάσει στα 3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η περίοδος δημοπράτησης θα κλείσει στις 11 Μαρτίου.

"Βρισκόμαστε σε εντελώς άγνωστο έδαφος. Μέσα στα πρώτα 10 λεπτά της δημοπρασίας είχαμε λάβει περισσότερες από εκατό προσφορές, από 21 ενδιαφερόμενους και είχαμε φτάσει στο ένα εκατομμύριο δολάρια", ανέφερε ο Νόα Ντέιβις, στέλεχος του Christie's με ειδίκευση τη μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη. Μάλιστα, επισήμανε πως ο τομέας του ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δημοπρατήσει αντικείμενο μέσω διαδικτύου και μόνο, το οποίο να υπερέβη σε αξία το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Εντωμεταξύ, σε μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να καταστήσει τα κρυπτονομίσματα ακόμη πιο αποδεκτά στη συνείδηση του πολύ κόσμου, ο οίκος δημοπρασιών που ιδρύθηκε το 1776 ανακοίνωσε πως θα κάνει στο εξής δεκτό ως μορφή πληρωμής το ψηφιακό νόμισμα Ether.

"Νομίζω πως η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη και κάθε φορά που ένας θεσμός οιασδήποτε μορφής επιχειρεί να αντισταθεί στο αναπόφευκτο, τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαιτέρως θετικά", σχολίασε ο Ντέιβις, αναφερόμενος στην αποδοχή ενός κρυπτονομίσματος ως μέσο πληρωμής. "Οπότε, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αγκαλιάσει το τρομακτικό".

 

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτος ξυνει τα νυχια του και τα παιρνει και ολοι οι αλλοι χτυπιουνται πως να βγαλουν τα περισσοτερα fps στο fortnite.

Κοινωνια αδικη , κοινωνια ψευτρα.

spacer.png

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
3 λεπτά πριν, triplex1 είπε

Αυτος ξυνει τα νυχια του και τα παιρνει και ολοι οι αλλοι χτυπιουνται πως να βγαλουν τα περισσοτερα fps στο fortnite.

Κοινωνια αδικη , κοινωνια ψευτρα.

spacer.png

Δε τα ξυνει ακριβως :p κανει ενα artwork καθε μερα επι 14 χρονια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Να το πάλι το blockchain.

Είναι μια νέα μέθοδος να κερδίζεις με την τέχνη ή είναι μια φούσκα ;

Και από ότι κατάλαβα φτιάχνεις ότι βλακεία θες και το μόνο που χρειάζεται για να κερδίσεις χρήματα είναι να το υπογράψεις ψηφιακά.

Είναι η αρχή ενός νέου bitcoin ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γενικά θα συμφωνήσω ότι τα nfts είναι φούσκα αλλά το συγκεκριμένο κατατάσεται ως τέχνη. Δεν ξέρω αν αξίζει όσα δίνουν αλλά ο άνθρωπος δημιουργούσε κάθε μέρα εδώ και 5000 μέρες. Αν τον ακούσετε σχολιάζει προσωπικά και κοινωνικά θέματα μέσα από τα έργα του και δείχνει όλη την πορεία του από το μηδέν μέχρι την κορυφή. Βάλτε τώρα ότι το πουλάει η Christis , ότι δίνει και φυσικά κομμάτια και ότι είναι από τους πρώτους που συνδέει την ιδιοκτησία με το blockchain.

Επεξ/σία από mech35
  • Like 1
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

45 λεπτά πριν, thanulee είπε

Δε τα ξυνει ακριβως 😛 κανει ενα artwork καθε μερα επι 14 χρονια.

Ακριβώς, λίγοι θα καταλάβουν ότι πήρε μόλις 14 χρόνια να βγάλει φράγκα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, gekatsou είπε

Και από ότι κατάλαβα φτιάχνεις ότι βλακεία θες και το μόνο που χρειάζεται για να κερδίσεις χρήματα είναι να το υπογράψεις ψηφιακά.

 

Αυτό είναι σαν να λες για την τέχνη ότι ζωγραφίζεις ότι βλακεία θες σε έναν πίνακα και κερδίζεις χρήματα, δεν είναι έτσι απλά όμως τα πράματα και εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την ζωγραφική την μουσική την φωτογραφία κτλ θα στο επιβεβαιώσουν με την αποτυχία των έργων τους (τουλάχιστον όσο αφορά το εμπορικό κομμάτι). 

 

Το blockchain είναι απλά το εργαλείο που εξασφαλίζει την μοναδικότητα σε αυτό που έφτιαξες στον κυβερνοχώρο δεν επηρεάζει την αξία του (αν ειναι βλακεία ή εργο τέχνης θα το κρίνει ο κόσμος) απλά σου δίνει την δυνατότητα να μην μπορεί έτσι απλά να πατήσει κάποιος printscreen και να πουλάει το ίδιο ή να το παραλλάξει λίγο και να πει ήταν δική του έμπνευση και δεν έχει σχέση με το δικό σου ή ότι αυτός το εμπνεύστηκε πρώτος (μιας και η ψηφιακή υπογραφή θα αποδεικνύει ποιος έκανε πρώτος κάτι και τι ήταν αυτό το κάτι και άρα θα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σαν εργαλείο/πειστήριο για να απαιτήσεις αποζημίωση πάνω στα πνευματικά σου δικαιώματα σε περίπτωση που κάποιος πάει να σε αντιγράψει ή να πουλήσει το έργο σου χωρίς την συναίνεση σου κτλ). 

 

Δεν είναι ο αυτοσκοπός δηλαδή "θες να βγάλεις χρήματα απο το έργο σου;" βάλτο στο blockchain, δεν πάει έτσι. 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Like 3
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Αυτο που συμβαινει αυτη τη στιγμη σε λιγα χρονια θα μνημονευεται σαν την αρχη ενος νεου κινηματος. Ειναι παρα πολυ σημαντικο διοτι οι "artists" (μεταξυ τους και εγω που ειμαι ακριβως σε αυτο το χωρο και ηδη πουλαω το πρωτο μου artwork as we speak), δεν ειχαν ποτε copyrights και ownership σε digital creations εαν τα projects δεν ειχαν commercial χαρακτηρα. Τωρα αυτο το δικαιωμα κατοχυρωνεται και αναγνωριζεται επισημα πια. Το blockchain ειναι απλα ενα μεσο κατοχυρωσης. Το αν σκασει η οχι το eth, ειναι μια αλλη ιστορια αλλα δεν αφορα καθολου αυτο που γινεται. Θα βρεθει καποιος αλλος τροπος. Το σημαντικο ειναι οτι πλεον το digital art (ακριβως οπως ενας πινακας) θα εχει υπογραφη και actual ownership.
Στην προκειμενη, το disadvantage αυτης της μεθοδου, ειναι το οτι υπαρχει τρομερη καταναλωση ρευματος για να γινει ενα artwork verified. Κατι που πιθανον να αντιμετωπιστει με το eth v2.0 . Καλο ειναι να ακουγεται παντως και αυτη η πλευρα του νομισματος. Exciting times if u ask me :) 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, thanulee είπε

Αυτο που συμβαινει αυτη τη στιγμη σε λιγα χρονια θα μνημονευεται σαν την αρχη ενος νεου κινηματος. Ειναι παρα πολυ σημαντικο διοτι οι "artists" (μεταξυ τους και εγω που ειμαι ακριβως σε αυτο το χωρο και ηδη πουλαω το πρωτο μου artwork as we speak), δεν ειχαν ποτε copyrights και ownership σε digital creations εαν τα projects δεν ειχαν commercial χαρακτηρα. Τωρα αυτο το δικαιωμα κατοχυρωνεται και αναγνωριζεται επισημα πια. Το blockchain ειναι απλα ενα μεσο κατοχυρωσης. Το αν σκασει η οχι το eth, ειναι μια αλλη ιστορια αλλα δεν αφορα καθολου αυτο που γινεται. Θα βρεθει καποιος αλλος τροπος. Το σημαντικο ειναι οτι πλεον το digital art (ακριβως οπως ενας πινακας) θα εχει υπογραφη και actual ownership.
Στην προκειμενη, το disadvantage αυτης της μεθοδου, ειναι το οτι υπαρχει τρομερη καταναλωση ρευματος για να γινει ενα artwork verified. Κατι που πιθανον να αντιμετωπιστει με το eth v2.0 . Καλο ειναι να ακουγεται παντως και αυτη η πλευρα του νομισματος. Exciting times if u ask me :) 

Δεν θεωρείς όμως ότι είναι overpriced αυτή τη στιγμή;

Δεν αναφέρομαι στον beeple αλλά σε διάφορα gifs που βλέπουμε να πωλούνται για χιλιάδες δολάρια.

Μου θυμίζει πολύ την φάση των ico το 2017 που ξαφνικά τα πάντα είχαν αξία αλλά τελικά πολύ λίγα επιβίωσαν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Μόλις τώρα, mech35 είπε

Δεν θεωρείς όμως ότι είναι overpriced αυτή τη στιγμή;

Δεν αναφέρομαι στον beeple αλλά σε διάφορα gifs που βλέπουμε να πωλούνται για χιλιάδες δολάρια.

Μου θυμίζει πολύ την φάση των ico το 2017 που ξαφνικά τα πάντα είχαν αξία αλλά τελικά πολύ λίγα επιβίωσαν.

Δεν ειναι overpriced, ειναι random. Τα sites αυτα γεμισαν στην αρχη με παρα πολυ καλους artists + πολυ random κοσμο. Διοτι πολλοι σνομπαραμε λογω δουλειας. Oι αγοραστες οπως και στον πραγματικο κοσμο της τεχνης, δε σημαινει οτι μπορουν να καταλαβουν την διαφορα ενος picasso με εναν street artist.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...