Προς το περιεχόμενο

Οδηγός εγκατάστασης M.2 NVME σε μητρικές που δεν διαθέτουν αντίστοιχη θύρα


Τέρης Α.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατά καιρούς ανοίγουν θέματα για το αν υπάρχει δυνατότητα να εγκαταστήσει κάποιος ένα δίσκο M.2 NVME στο σύστημά του, ώστε να έχει καλύτερες ταχύτητες εκμεταλλευόμενος τα IOPS των νέων αυτών δίσκων. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν θα φανεί η διαφορά της απόδοσης του M.2 NVME σε σχέση με ένα απλό SATA 2,5" SSD, λόγω του υπόλοιπου hardware το οποίο είναι σχετικά αργό/ ξεπερασμένο (ο ενδιαφερόμενος ας ζυγίσει τις ανάγκες του και ας πράξει αναλόγως). Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι ότι για να τοποθετήσουμε τον M.2 στη μητρική μας θα πρέπει: 1ον να τοποθετήσουμε τον M.2 σε ένα αντάπτορα M.2 σε PCI-e και 2ον να υποστηρίζει boot η μητρική από PCI-e θύρα. Ωραία, βρήκαμε τη λύση; Φυσικά και όχι! Όπως αναφέρουν και μέλη της κοινότητας δεν αναγνωρίζονται όλοι οι δίσκοι στο BIOS (όσες μητρικές έχουν έκδοση UEFI 2.3.1 και πάνω πιθανόν να μην χρειάζονται το στικάκι), επομένως δεν είναι δυνατό να κάνουν boot από τον M.2. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι δίσκοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν boot λόγω του ότι έχουν δικό τους BIOS chip (όπως ο 960 PRO), όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πριν την αγορά μας ποιοι δίσκοι έχουν το δικό τους τσιπάκι. Επομένως, θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα μας αναγνωρίζει το δίσκο, ώστε να μπορούμε να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό στον M.2, καθώς και να κάνουμε boot από αυτόν.

Το πρόγραμμα το οποίο επέλεξα για boot manager –μεταξύ άλλων όπως το rEFInd, Clover κ.α.- είναι το DUET, στο οποίο εμπεριέχεται και το rEFInd. Για τη δοκιμή μου αγόρασα τον M.2 NVME GP-GSM2NE3128GNTD και αντάπτορα τον IB-PCI214M2-HSL (έχει μπλε φως στο ταμπελάκι για όποιον ενδιαφέρεται, βγαίνει και σε ARGB) και ένα στικάκι DT 101 G2 που είχα στην άκρη, το οποίο θα πρέπει να είναι μόνιμα συνδεδεμένο στον υπολογιστή, καθώς και να είναι επιλεγμένο ως το πρώτο μέσο που θα κάνει boot κατά την εκκίνηση ο υπολογιστής.

Αν λοιπόν έχουμε αγοράσει και συνδέσει/ βιδώσει τον δίσκο μας στον αντάπτορα, αυτό που μένει πριν τον κουμπώσουμε στη μητρική και του περάσουμε Windows (ή και οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό) είναι να μορφοποιήσουμε ένα USB στικ με το DUET. Αρχικά, θα πρέπει να κατεβάσουμε το DUET από εδώ, στη συνέχεια να το εξάγουμε και να το μεταφέρουμε στο δίσκο C: Ύστερα, θα πρέπει να ανοίξουμε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή και να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

(α. μετά από κάθε εντολή που γράφουμε πατάμε Enter, β. η παρακάτω διαδικασία θα σβήσει τα δεδομένα από το στικάκι, γ. όπου "x" βάζουμε το γράμμα από το στικάκι)

cd..

cd..

cd C:\DUET_EDK2020_REFIND

CreateUSB x: CLEAN

CreateUSB x: FORMAT

CreateUSB x: BOOT

*αποσυνδέουμε το στικάκι και το ξανασυνδέουμε

CreateUSB x: DUET

CreateUSB x: REFIND

Exit

Αφού τελειώσαμε με τη διαμόρφωση στο στικάκι και έχουμε και ένα 2ο bootable στικάκι με το λειτουργικό που θέλουμε να περάσουμε, σβήνουμε το PC, εγκαθιστούμε τον αντάπτορα στη μητρική, μπαίνουμε στο BIOS και ρυθμίζουμε το DUET στικάκι να είναι πρώτο στην εκκίνηση μέσων, κάνουμε αποθήκευση και είμαστε έτοιμοι. Στην οθόνη που θα μας εμφανιστεί καλούμαστε να επιλέξουμε από ποιο λειτουργικό θέλουμε να κάνει BOOT. Αν το μοναδικό μέσω που έχει λειτουργικό είναι το στικάκι θα είναι το μόνο το οποίο θα εμφανίζεται, οπότε κάνουμε κλικ σ’ αυτό (κάτω δεξιά από το εικονίδιο του κάθε λειτουργικού έχει μία σήμανση: image.png.3d5d29ef34ef6cdfda5f0e7ccfafaca3.png αν πρόκειται για στικάκι, image.png.3ffa6aa1833b9f7dc8ca0871108f7461.png  αν πρόκειται για σκληρό δίσκο και image.png.ce84b745722de0221b4b3a6c70a2627f.png  αν πρόκειται για οπτικό δίσκο). Έχουμε 5 δεύτερα για να επιλέξουμε. Αν δεν επιλέξουμε κάτι θα κάνει αυτόματα BOOT από το επισημασμένο.

Πλέον είμαστε καλυμμένοι σύμφωνα με τα παραπάνω, σωστά; Όχι ακριβώς, γι’ αυτό θα κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Οι αντάπτορες βγαίνουν σε PCI-e x1 και PCI-e x4. Κατά τη γνώμη μου το PCI-e x1 το απορρίπτουμε, καθώς οι ταχύτητες μεταφοράς του είναι μικρές ακόμα και στη Gen3. Το PCI-e x4 από την άλλη, στο Gen2 που έχουν οι περισσότερες μητρικές θα πιάνει ταχύτητες μέχρι 1.900MB/s. Θα αναρωτηθεί κάποιος: ΄΄μα εμένα η μητρική μου έχει μία PCI-e x16, μία x1 και 2 PCI. Στη PCI-e έχω βάλει τη κάρτα γραφικών, άρα μου μένει η PCI-e x1΄΄. Σ’ αυτή τη περίπτωση (τέτοιες μητρικές συνήθως είναι low budget και θα έχουν είτε Gen2 είτε ακόμα χειρότερα Gen1) αν κάποιος θέλει να κάνει αναβάθμιση τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα αφού θα πρέπει μείνει μ’ αυτό που έχει. Δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο. Δηλαδή, από SataII με 275MB/s να πάει σε 450MB/s; Τουλάχιστον για εμένα δεν είναι μεγάλη διαφορά. Άρα, κρατάμε ότι θα πρέπει να έχουμε μία PCI-e x16 ελεύθερη για να προχωρήσουμε στο εγχείρημα. Θα πρέπει ακόμα να προσέξουμε πριν την αγορά, καθώς κάποιοι αντάπτορες υποστηρίζουν μόνο SATA SSD. 

image.jpeg.18cf8d70d1b9ff69966ffb68d5c60c76.jpeg

Ένα άλλο θέμα είναι το στικάκι, το οποίο θα πρέπει να είναι μόνιμα συνδεδεμένο στον υπολογιστή και να είναι το προεπιλεγμένο μέσω εκκίνησης. Αν για κάποιο λόγο το αφαιρέσουμε ή χαλάσει ή μπει κάποιο άλλο μέσο πριν από αυτό και αλλάξει η σειρά εκκίνησης, απλά δεν θα μπορούμε να μπούμε στο λειτουργικό μας (παρομοιάστε το με το καλώδιο του τροφοδοτικού που έχει βγει και ψάχνουμε ώρες γιατί δεν ανάβει ο υπολογιστής). Καλό θα ήταν λοιπόν να έχουμε και ένα εφεδρικό σε περίπτωση που χαλάσει.

Αν ξεχάσουμε να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση του λειτουργικού μέσω του DUET, αλλά απευθείας από το στικάκι που περιέχει το λειτουργικό προς εγκατάσταση, ο δίσκος μας θα εμφανιστεί στους διαθέσιμους δίσκους προς εγκατάσταση, όμως δε θα μπορούμε να τον επιλέξουμε διότι όπως θα μας ενημερώσει και το ίδιο το λειτουργικό δεν διαθέτει δυνατότητα εκκίνησης από το BIOS:

Spoiler

Video-Capture-20210303-003938.jpg

Video-Capture-20210303-004024.jpg

Αν δεν έχουμε 2ο δίσκο με λειτουργικό και δεν θέλουμε όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή να περιμένουμε τα 5 δεύτερα για να κάνει boot αλλά θέλουμε να μπαίνει κατευθείαν, πηγαίνουμε στο στικάκι, φάκελο EFI=>Boot=> refind.conf, ανοίγουμε το αρχείο με το σημειωματάριο και κάπου στη μέση της οθόνης αναφέρει ΄΄ timeout 5# Hide user interface elements for personal preference or to increase΄΄ σβήνουμε το ΄΄5΄΄ και γράφουμε ΄΄-1΄΄, κάνουμε αποθήκευση και κλείνουμε το έγγραφο.

Spoiler

image.png.a55eaf9392c060e318df8988d25215e1.png

Αν έχουμε κι άλλους δίσκους και πολλά partitions και δεν θέλουμε να μπερδευόμαστε/ χανόμαστε μπορούμε να ΄΄κρύψουμε΄΄ το στικάκι αφαιρώντας του το γράμμα (δεν επηρεάζει κάπου αυτό). Πατάμε Win+R και στο πλαίσιο που ανοίγει γράφουμε ΄΄diskmgmt.msc΄΄. Στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε το στικάκι μας στο μπλε νταμάκι με αριστερό κλικ, μετά κάνοντας δεξί κλικ επιλέγουμε το ΄΄Αλλαγή του γράμματος ή της διαδρομής μονάδας  δίσκου…΄΄ και επιλέγουμε ΄΄Κατάργηση΄΄. Επιβεβαιώνουμε το παράθυρο πατώντας ΄΄Ναι΄΄.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει γιατί προτίμησα το συγκεκριμένο αντάπτορα και δίσκο, θα αναφέρω ότι όσον αφορά τον αντάπτορα ήθελα ένα με ψύκτρα καθώς οι NVME ζεσταίνονται αρκετά (ο Controller κυρίως) και έχουν σαν αποτέλεσμα να κάνουν throttle για να κατεβάσουν τη θερμοκρασία, μειώνοντας ταυτόχρονα και την ταχύτητά τους. Στη δική μου περίπτωση βέβαια το παράκανα, καθώς ο δίσκος που επίτηδες διάλεξα έχει μόνο από τη μία μεριά τσιπάκια, οπότε όλη η ζέστη πάει στη ψύκτρα. Η μέγιστη θερμοκρασία σε benchmark (όπως θα δείτε) ήταν 19 βαθμοί! Και μιας και μιλάω για το δίσκο, ένας δεύτερος λόγος που τον διάλεξα είναι ότι υποστηρίζει ένα είδος ΄΄υβριδικής να το πω;΄΄ DRAM. Αν δεν επέλεγα αυτόν θα πήγαινα στον XPG SX6000 Lite (πάλι 128GB αφού δεν χρειάζομαι παραπάνω) αλλά και από ταχύτητα δεν υποστηρίζει παραπάνω η μητρική μου, καθώς έχει PCI-e Gen2.

Spoiler

3.png

Από την εγκατάσταση του δίσκου στον αντάπτορα:

Spoiler

20210303-153618.jpg

20210303-153153.jpg

20210303-153132.jpg

20210303-153012.jpg

Ο δίσκος μέσα στο κουτί:

Spoiler

20210303-003517.jpg

Εδώ τελειώνει ο οδηγός. Αν έχετε ερωτήσεις ή θέλετε κάτι να διευκρινίσω/ διορθώσω, αναφέρατέ το στα σχόλια.

Για την Ελληνική έκδοση: Τέρης Α.

Πηγή: https://www.win-raid.com/t3286f50-Guide-NVMe-boot-for-systems-with-legacy-BIOS-and-UEFI-board-DUET-REFIND.html

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 22
  • Thanks 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

1 ώρα πριν, Τέρης Α. είπε

Κατά καιρούς ανοίγουν θέματα για το αν υπάρχει δυνατότητα να εγκαταστήσει κάποιος ένα δίσκο NVME στο σύστημά του ώστε να έχει καλύτερες ταχύτητες, εκμεταλλευόμενος τα IOPS των νέων αυτών δίσκων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν θα φανεί η διαφορά του δίσκου, λόγω του υπόλοιπου hardware το οποίο είναι σχετικά αργό (ο ενδιαφερόμενος ας ζυγίσει τις ανάγκες του και ας πράξει αναλόγως). Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι ότι για να τοποθετήσουμε τον NVME στη μητρική μας θα πρέπει 1ον να τοποθετήσουμε τον M.2 σε ένα αντάπτορα M.2 σε PCI-e και 2ον να υποστηρίζει boot από PCI-e θύρα. Ωραία, βρήκαμε τη λύση; Φυσικά και όχι! Όπως αναφέρουν και μέλη δεν αναγνωρίζονται οι δίσκοι στο BIOS (όσες μητρικές έχουν έκδοση UEFI 2.3.1 και πάνω δεν χρειάζονται το στικάκι), επομένως δεν είναι δυνατό να κάνουν boot. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι δίσκοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν boot λόγω του ότι έχουν δικό τους BIOS chip (όπως ο 960 PRO), όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πριν την αγορά μας ποιοι δίσκοι έχουν το δικό τους τσιπάκι. Επομένως θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα το οποίο να μας αναγνωρίζει το δίσκο, ώστε να μπορούμε να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό στον M.2, καθώς και να κάνουμε boot από αυτόν.

Το πρόγραμμα το οποίο επέλεξα –μεταξύ άλλων όπως το rEFInd, Clover κ.α.- είναι το DUET, στο οποίο εμπεριέχεται και το rEFInd. Για τη δοκιμή μου αγόρασα τον M.2 GP-GSM2NE3128GNTD και αντάπτορα τον IB-PCI214M2-HSL (έχει μπλε φως στο ταμπελάκι για όποιον ενδιαφέρεται, βγαίνει και σε ARGB) και ένα στικάκι DT 101 G2 που είχα στην άκρη, το οποίο θα πρέπει να είναι μόνιμα συνδεδεμένο στον υπολογιστή, καθώς και να είναι επιλεγμένο το πρώτο μέσο που θα κάνει boot κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, ώστε να αναγνωριστεί ο M.2 δίσκος μας.

Αν λοιπόν έχουμε αγοράσει και συνδέσει/ βιδώσει τον δίσκο μας στον αντάπτορα, αυτό που μένει πριν τον κουμπώσουμε στη μητρική και του περάσουμε Windows (ή και οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό) είναι να μορφοποιήσουμε ένα USB στικ με το DUET. Αρχικά, θα πρέπει να κατεβάσουμε το DUET από εδώ, στη συνέχεια να το εξάγουμε και να το μεταφέρουμε στο δίσκο C: Ύστερα, θα πρέπει να ανοίξουμε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή και να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

(α. μετά από κάθε εντολή που γράφουμε πατάμε Enter, β. η παρακάτω διαδικασία θα σβήσει τα δεδομένα από το στικάκι, γ. όπου x: βάζουμε το γράμμα από το στικάκι)

Αφού τελειώσαμε με τη διαμόρφωση στο στικάκι και έχουμε και ένα 2ο bootable στικάκι με το λειτουργικό που θέλουμε να περάσουμε, σβήνουμε το PC, εγκαθιστούμε τον αντάπτορα στη μητρική, μπαίνουμε στο BIOS και ρυθμίζουμε το DUET στικάκι να είναι πρώτο στην εκκίνηση μέσων, κάνουμε αποθήκευση και είμαστε έτοιμοι. Στην οθόνη που θα μας εμφανιστεί καλούμαστε να επιλέξουμε από ποιο λειτουργικό θέλουμε να κάνει BOOT. Αν το μοναδικό μέσω που έχει λειτουργικό είναι το στικάκι θα είναι το μόνο το οποίο θα εμφανίζεται, οπότε κάνουμε κλικ σ’ αυτό (κάτω δεξιά από το εικονίδιο του κάθε λειτουργικού έχει μία σήμανση:image.png.3d5d29ef34ef6cdfda5f0e7ccfafaca3.png αν πρόκειται για στικάκι, image.png.3ffa6aa1833b9f7dc8ca0871108f7461.png  αν πρόκειται για σκληρό δίσκο και image.png.ce84b745722de0221b4b3a6c70a2627f.png  αν πρόκειται για οπτικό δίσκο). Έχουμε 5 δεύτερα για να επιλέξουμε. Αν δεν επιλέξουμε κάτι θα κάνει αυτόματα BOOT από το επισημασμένο.

Πλέον είμαστε καλυμμένοι σύμφωνα με τα παραπάνω, σωστά; Όχι ακριβώς, γι’ αυτό θα κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Οι αντάπτορες βγαίνουν σε PCI-e x1 και PCI-e x4. Κατά τη γνώμη μου το PCI-e x1 το απορρίπτουμε, καθώς οι ταχύτητες μεταφοράς του είναι μικρές ακόμα και στη Gen3. Το PCI-e x4 από την άλλη, στο Gen2 που έχουν οι περισσότερες μητρικές θα πιάνει ταχύτητες μέχρι 1.900MB/s. Θα αναρωτηθεί κάποιος: ΄΄μα εμένα η μητρική μου έχει μία PCI-e x16, μία x1 και 2 PCI. Στη PCI-e έχω βάλει τη κάρτα γραφικών, άρα μου μένει η PCI-e x1΄΄. Σ’ αυτή τη περίπτωση (τέτοιες μητρικές συνήθως είναι low budget και θα έχουν είτε Gen2 είτε ακόμα χειρότερα Gen1) αν κάποιος θέλει να κάνει αναβάθμιση τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα αφού θα πρέπει μείνει μ’ αυτό που έχει. Δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο. Δηλαδή, από SataII με 275MB/s να πάει σε 450MB/s; Τουλάχιστον για εμένα δεν είναι μεγάλη διαφορά. Άρα, κρατάμε ότι θα πρέπει να έχουμε μία PCI-e x16 ελεύθερη για να προχωρήσουμε στο εγχείρημα.

image.jpeg.18cf8d70d1b9ff69966ffb68d5c60c76.jpeg

Ένα άλλο θέμα είναι το στικάκι, το οποίο θα πρέπει να είναι μόνιμα συνδεδεμένο στον υπολογιστή και να είναι το προεπιλεγμένο μέσω εκκίνησης. Αν για κάποιο λόγο το αφαιρέσουμε ή χαλάσει ή μπει κάποιο άλλο μέσο πριν από αυτό και αλλάξει η σειρά εκκίνησης, απλά δεν θα μπορούμε να μπούμε στο λειτουργικό μας (παρομοιάστε το με το καλώδιο του τροφοδοτικού που έχει βγει και ψάχνουμε ώρες γιατί δεν ανάβει ο υπολογιστής). Καλό θα ήταν λοιπόν να έχουμε και ένα εφεδρικό σε περίπτωση που χαλάσει.

Αν δεν έχουμε 2ο δίσκο με λειτουργικό και δεν θέλουμε όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή να περιμένουμε τα 5 δεύτερα για να κάνει boot αλλά θέλουμε να μπαίνει κατευθείαν, πηγαίνουμε στο στικάκι, φάκελο EFI=>Boot=> refind.conf, ανοίγουμε το αρχείο με το σημειωματάριο και κάπου στη μέση της οθόνης αναφέρει ΄΄ timeout 5# Hide user interface elements for personal preference or to increase΄΄ σβήνουμε το ΄΄5΄΄ και γράφουμε ΄΄-1΄΄, κάνουμε αποθήκευση και κλείνουμε το έγγραφο.

  Απόκρυψη περιεχομένων

image.png.a55eaf9392c060e318df8988d25215e1.png

Αν έχουμε κι άλλους δίσκους και πολλά partitions και δεν θέλουμε να μπερδευόμαστε/ χανόμαστε μπορούμε να ΄΄κρύψουμε΄΄ το στικάκι αφαιρώντας του το γράμμα (δεν επηρεάζει κάπου αυτό). Πατάμε Win+R και στο πλαίσιο που ανοίγει γράφουμε ΄΄diskmgmt.msc΄΄. Στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε το στικάκι μας στο μπλε νταμάκι με αριστερό κλικ, μετά κάνοντας δεξί κλικ επιλέγουμε το ΄΄Αλλαγή του γράμματος ή της διαδρομής μονάδας  δίσκου…΄΄ και επιλέγουμε ΄΄Κατάργηση΄΄. Επιβεβαιώνουμε το παράθυρο πατώντας ΄΄Ναι΄΄.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει γιατί προτίμησα το συγκεκριμένο αντάπτορα και δίσκο, θα αναφέρω ότι όσον αφορά τον αντάπτορα ήθελα ένα με ψύκτρα καθώς οι NVME ζεσταίνονται αρκετά (ο Controller κυρίως) και έχουν σαν αποτέλεσμα να κάνουν throttle για να κατεβάσουν τη θερμοκρασία, μειώνοντας ταυτόχρονα και την ταχύτητά τους. Στη δική μου περίπτωση βέβαια το παράκανα, καθώς ο δίσκος που επίτηδες διάλεξα έχει μόνο από τη μία μεριά τσιπάκια, οπότε όλη η ζέστη πάει στη ψύκτρα. Η μέγιστη θερμοκρασία σε benchmark (όπως θα δείτε) ήταν 19 βαθμοί! Και μιας και μιλάω για το δίσκο, ένας δεύτερος λόγος που τον διάλεξα είναι ότι υποστηρίζει ένα είδος υβριδικής να το πω;΄΄ DRAM. Αν δεν επέλεγα αυτόν θα πήγαινα στον XPG SX6000 Lite πάλι 128GB, δεν χρειάζομαι παραπάνω, αλλά και από ταχύτητα δεν υποστηρίζει παραπάνω η μητρική μου, καθώς έχει PCI-e Gen2.

  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

3.png

Ο δίσκος μέσα στο κουτί:

  Απόκρυψη περιεχομένων

20210303-003517.jpg

Εδώ τελειώνει ο οδηγός. Αν έχετε ερωτήσεις ή θέλετε κάτι να διευκρινίσω/ διορθώσω, αναφέρατέ το στα σχόλια.

Γιά την Ελληνική έκδοση Τέρης Α.

Πηγή: https://www.win-raid.com/t3286f50-Guide-NVMe-boot-for-systems-with-legacy-BIOS-and-UEFI-board-DUET-REFIND.html

Ωραίος οδηγός πολύ κατατοπιστικός 

Θα ήθελα μια συμβουλή τώρα για το τι θήκη και δίσκο να αγοράσω για να βάλω nvme σε μια asrock h310 με έναν i3 9th gen (έχω διαθέσιμη θήρα pcie x1 gen 3  (νομίζω))

Θέλω να είναι bootable και να είναι 500αρης

Αν δεν γίνεται να είναι bootable δεν πειράζει μπορω να πάρω και έναν 1tb που να τον έχω για αποθήκευση μόνο για βίντεο, παιχνίδια ,που χρησιμοποιούνται συχνά 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 3/3/2021 στις 11:36 ΠΜ, Nik1239 είπε

μια asrock h310

Αν και έχει κάπου 15 μοντέλα, σε όλα βλέπω ότι έχει PCI-e x1 Gen2, οπότε max ταχύτητα 500MB/s. Καλύτερα να προτιμηθεί κάποιος 2,5'' SATA SSD.

Στιγμιότυπο οθόνης (28).png

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

23 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Αν και χει κάπου 15 μοντέλα, σε όλα βλέπω ότι έχει PCI-e x1 Gen2, οπότε max ταχύτητα 500MB/s. Καλύτερα να προτιμηθεί κάποιος 2,5'' SATA SSD.

Ναι τώρα το είδα και εγώ από το σάιτ του κατασκευαστή έτσι είναι οπότε θα μείνω ως έχω με τον sata ssd μου

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω έχω μια παλια Α78Μ-Ε45 V2, στα slots εχει και expansion

• 1 x PCIe 3.0 x16 slot* (PCI_E1 supports up to x16 speed)
• 1 x PCIe 2.0 x16 slot (PCI_E3 supports up to x4 speed)
• 1 x PCIe 2.0 x1 slot
• 1 x PCI slot

Εχω καταμπερδευτει τι μπορώ να βάλω;Θέλω ανταπτόρα για αυτόν πχ; 

https://www.e-shop.gr/ssd-patriot-p300p256gm28-p300-256gb-m2-2280-pcie-gen3-x4-p-PER.323241

Η να παω κατευθειαν σε nvme;

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, stafftw είπε

να παω κατευθειαν σε nvme;

Ο Patriot του e-shop είναι NVME.

2 ώρες πριν, stafftw είπε

Θέλω ανταπτόρα για αυτόν; 

Ναι, για να συνδεθεί στη μητρική θα χρειαστεί π.χ. ένας τέτοιος

Το σύστημα έχει τα γραφικά του επεξεργαστή ή έχει PCI-e κάρτα γραφικών;

Ο NVME θα έχει το λειτουργικό;

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Ο Patriot του e-shop είναι NVME.

Ναι, για να συνδεθεί στη μητρική θα χρειαστεί π.χ. ένας τέτοιος

Το σύστημα έχει τα γραφικά του επεξεργαστή ή έχει PCI-e κάρτα γραφικών;

Ο NVME θα έχει το λειτουργικό;

Προς το παρον σκεφτομαι απλα για τη συνδεση, εχει pci-e καρτα γραφικων, εναν ανταπτορα στην PCIe 2.0 x16 slot μπορω να βαλω; Μετα αφου τον παρω και τον τοποθετησω θα το ψαξω για να μπει το λειτουργικο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόλις τώρα, stafftw είπε

εναν ανταπτορα στην PCIe 2.0 x16 slot μπορω να βαλω;

Ναι, άρα θα χρειαστείτε το δίσκο και τον αντάπτορα. Θα εγκαταστήσετε τον NVME στον αντάπτορα και τον αντάπτορα στη κάτω PCI-e 2.0 x16 (4 στη πραγματικότητα) θύρα της μητρικής.

*Τώρα ποιο λειτουργικό έχει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, Τέρης Α. είπε

Ναι, άρα θα χρειαστείτε το δίσκο και τον αντάπτορα. Θα εγκαταστήσετε τον NVME στον αντάπτορα και τον αντάπτορα στη κάτω PCI-e 2.0 x16 (4 στη πραγματικότητα) θύρα της μητρικής.

*Τώρα ποιο λειτουργικό έχει;

Για αυτό είχα μπερδευτεί γιατι κοιτούσα για ανταπτορα τοσο καιρο και δενμ εβλεπα (σχεδον) ποτε για PCI-e 2.0 x 16, ειναι x4 αυτο εννοεί ή κατι αλλο, κανει σιγουρα αυτός;

Windows 10 pro, ισως κανω clone αν μπορω να κανω boot απο αυτον, ή δεν ενδεικνυται;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

image.png.216860513bf35dcb2444989211186da2.png

 

Η δεύτερη 16αρα είναι PCI-E 2.0 x4 και άρα 2000GB/s max.

Μια χαρά κάνεις κλώνο στον NVME. Αλλα πρώτα θα πρότεινα να συνδέσεις τον NVME, να bootάρεις από τον παλιό και να αφήσεις τα 10 να κατεβάσουν τους απαραίτητους drivers.

Και μετά shutdown και κλωνοποίηση με Acronis True Image 2019 (ή νεότερο - το 2019 ειναι πιο σταθερό κατά την γνώμη μου), ή όποιο άλλο πρόγραμμα και boot cd/usb σε βολεύει.

Επεξ/σία από duffyduck
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

γατακι Τερη δε βλεπω ν αναφερεις πουθενα ποιος σου ανοιξε τα ματια....

 

πλακα κανω,χαρα στο κουραγιο κ την ορεξη σου,

εγω δεν υπηρχε περιπτωση να κατσω να γραψω ολοκληρο οδηγο σεντονι,

απλα βαριεμαι πλεον να εξηγω,ενα λινκ κ πολυ ειναι.....

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1)Σε μητρικη που δεν υποστηριζει boot, εαν βαλεις εναν nvme σαν δευτερο και βαλεις εκει προγραμματα και παιχνιδια παλι δεν θα φορτωνουν πιο γρηγορα.

2)Διαβασα οτι η ποιοτητα, η μη, του ανταπτορα μπορει να "χαντακωσει" τις επιδοσεις ενος nvme

Επεξ/σία από toyo73
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 5/5/2021 στις 7:59 ΜΜ, toyo73 είπε

1)Σε μητρικη που δεν υποστηριζει boot, εαν βαλεις εναν nvme σαν δευτερο και βαλεις εκει προγραμματα και παιχνιδια παλι δεν θα φορτωνουν πιο γρηγορα.

Σε σχέση με ένα 2,5'' SSD;

Στις 5/5/2021 στις 7:59 ΜΜ, toyo73 είπε

2)Διαβασα οτι η ποιοτητα, η μη, του ανταπτορα μπορει να "χαντακωσει" τις επιδοσεις ενος nvme

Έχετε κάποια πηγή;

Επεξ/σία από Τέρης Α.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

έχω μια Asus x99 deluxe  η μητρικη εχει θυρα nvme x4 αλλα μαζι ειχε και μια καρτα pci για nvme ποιο τροπο συνδεσης να προτιμησω??

ο επεξεργαστής μου 5820k έχει 28 pci lanes

Επεξ/σία από Runner25
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Runner25 είπε

ο επεξεργαστής μου 5820k έχει 28 pci lanes

Θα αναφέρω μερικά πράγματα από αυτά που διάβασα.

Κατ' αρχήν, αναφέρει:

For a higher performance, do not install the HYPER M.2 x4 is when using a 28-LANE CPU

Πόσα lanes πιάνουν οι συσκευές που έχετε συνδεδεμένες στις PCIe θύρες;

Αν έχετε κάποια συσκευή συνδεδεμένη στη τελευταία (PCIEX16_5) τότε από x8 ταχύτητα που έτρεχε θα μοιραστεί το bandwidth και θα τρέχει σε x4.

The PCIe x16_5 shares bandwidth with M.2 x4. Triple PCIe 3.0/2.0 configuration is default set at x8/x8/x8. Adjust PCIEX16_5 Slot Bandwidth in BIOS.

Είτε βάλετε τη κάρτα είτε στην M.2 υποδοχή δεν έχει κάποια διαφορά.

*Αυτό βέβαια με μπέρδεψε λίγο ως προς τα PCIe 2.0 και 3.0:

Στιγμιότυπο οθόνης 2021-07-16 154534.png

Επεξ/σία από Τέρης Α.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...