Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ειχα κανει καποιες αγορες στη revolut, μετοχων, στις 31 Δεκεμβριου 2020. Ναι δεν αντεξα για το 2021.. Απο τοτε μεχρι και σημερα εχω κανει πολλες αγορες και πωλησεις, αλλα ποτε δεν τραβηξα τα λεφτα απο τον επενδυτικο λογαριασμο.

Ερωτησεις :

1) Εχω καποια υποχρεωση για την φετινη φορολογικη δηλωση, για το ετος 2020; Το μονο που εκανα ηταν να μεταφερω λεφτα στη revolut και να αγορασω αρκετες μετοχες στις 31/12.

2) Για του χρονου, τι ακριβως θα πρεπει να δηλωσω στην εφορια; Το κερδος/ζημια που θα εχω στις 31/12/2021; Και πως ακριβως ειναι δυνατον να υπολογιστει κατι τετοιο μεσα απο τη revolut, απο τη στιγμη που ηδη εχω 100+ συναλλαγες; Εχω διαβασει οτι η revolut δεν δινει καποια ετησια κατασταση.

3) Ολες αυτες οι ενεργειες που εχω κανει στη revolut, περνανε αυτοματως στο gsis με καποιο τροπο; Ρωταω επειδη εχω δωσει το ΑΦΜ μου και εχω συμπληρωσει και την φορμα W-8BEN. Δλδ αν δεν δηλωσω κατι, θα τους παει καποιο χαρτι και θα ξερουν τι συμβαινει;

4) Μου εχουν πει οτι δεν γινεται ελεγχος σε ποσα, εκτος αν ξεφευγουν κατα πολυ ή αν πεσει καρφωτη. Ισχυει; Σε καμια περιπτωση δεν θελω να φοροδιαφευγω, απλα εαν ισχυει κατι τετοιο. Βασικα συγκεκριμενα για το Ποθεν Εσχες μου ειπαν οτι ισχυει αυτο το πραγμα, και μου το ειπε ατομο που δουλευει εκει μεσα. Αρκει να το εχεις κανεις, δεν βλεπουν κατι αλλο. Ετσι κι αλλιως χασουρα θα εχω για φετος.. Οποτε απλα ενημερωτικα ρωταω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απάντηση στο 1) Όχι.

Με επιφύλαξη ότι τσεκάρεις ένα κουτάκι που λέει ότι έχεις περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, αλλά χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

Επεξ/σία από Ather
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κανονικά τα χρηματικά ποσά που επενδύεις σε μετοχές πρέπει να μπούνε στον κωδικό 743 γιατί ελέγχεσαι για τα τεκμηρια. Οπότε αν επενδυσες συνολικά στην ρεβολουτ πχ 20.000 ευρώ καλό είναι να το δηλωσεις και αν δεν καλύπτεται απο φετινο εισοδημα να μπει αναλωση κεφαλαιου στο 787. Αν το ποσο που μετεφερες στην ρεβολουτ ειναι σχετικα μεγαλο ρώτα κάποιο λογιστή για να μην εχεις θεμα στο μέλλον του στυλ πως προέκυψε να έχεις μετοχές.  Για 2020 δεν χρειαζεται να δηλωσεις κερδη στο 659 γιατι δεν ειχες πουλησει.

Επεξ/σία από patclo
Δημοσ.
Στις 9/3/2021 στις 12:12 ΠΜ, patclo είπε

Κανονικά τα χρηματικά ποσά που επενδύεις σε μετοχές πρέπει να μπούνε στον κωδικό 743 γιατί ελέγχεσαι για τα τεκμηρια. Οπότε αν επενδυσες συνολικά στην ρεβολουτ πχ 20.000 ευρώ καλό είναι να το δηλωσεις και αν δεν καλύπτεται απο φετινο εισοδημα να μπει αναλωση κεφαλαιου στο 787. Αν το ποσο που μετεφερες στην ρεβολουτ ειναι σχετικα μεγαλο ρώτα κάποιο λογιστή για να μην εχεις θεμα στο μέλλον του στυλ πως προέκυψε να έχεις μετοχές.  Για 2020 δεν χρειαζεται να δηλωσεις κερδη στο 659 γιατι δεν ειχες πουλησει.

Ναι αλλα σχεδον ολες τις αγορες τις κανω μεσω revolut, οποτε καθε μηνα μεταφερω εκει χρηματα. Και αυτο γινεται χρονια τωρα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Lazostat είπε

Ναι αλλα σχεδον ολες τις αγορες τις κανω μεσω revolut, οποτε καθε μηνα μεταφερω εκει χρηματα. Και αυτο γινεται χρονια τωρα.

Δεν τους ενδιαφερει να δηλωσεις το ποσο που μεταφερεις απο μια τραπεζα στην αλλη αλλα το ποσο που χρησιμοποιηθηκε για αγορα μετοχων. Αν αγορασες 3000 ευρω στις 31/12/20 αυτο θα βαλεις στο 743. Αν το εισοδημα του 2020 δεν καλυπτει το τεκμηριο για το ποσο θα βαλεις αναλωση κεφαλαιου στο 787.

Του χρονου (2021) που θα εχεις και αγορες και πωλησεις και κερδη ή ζημιες ειναι πιο συνθετη η δηλωση για να γινει σωστα.

Επεξ/σία από patclo
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, patclo είπε

Δεν τους ενδιαφερει να δηλωσεις το ποσο που μεταφερεις απο μια τραπεζα στην αλλη αλλα το ποσο που χρησιμοποιηθηκε για αγορα μετοχων. Αν αγορασες 3000 ευρω στις 31/12/20 αυτο θα βαλεις στο 743. Αν το εισοδημα του 2020 δεν καλυπτει το τεκμηριο για το ποσο θα βαλεις αναλωση κεφαλαιου στο 787.

Του χρονου (2021) που θα εχεις και αγορες και πωλησεις και κερδη ή ζημιες ειναι πιο συνθετη η δηλωση για να γινει σωστα.

Ρωτάω επειδή δε γνωρίζω. Η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου πώς καλύπτεται; Αν πχ κάποιος πουλήσει τις μετοχές που έχει για να αγοράσει άλλες δε θα φαίνεται ότι έχει έσοδα (εφόσον δεν έχει κέρδος).

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Ather είπε

Ρωτάω επειδή δε γνωρίζω. Η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου πώς καλύπτεται; Αν πχ κάποιος πουλήσει τις μετοχές που έχει για να αγοράσει άλλες δε θα φαίνεται ότι έχει έσοδα (εφόσον δεν έχει κέρδος).

Υπάρχει ο κωδικός 781 που μπαίνουν οι πωλήσεις. Στην περιπτωση που στην ιδια χρονια εχεις και αγορες και πωλησεις, αλλοι λογιστες λενε βαλε το καθαρο ποσο στους κωδικους (δηλαδη αν εχεις 2000 αγορα και 10000 πωληση) συμπληρωσε μονο στον κωδικο 781 την διαφορα 8000, αλλοι λογιστες λενε βαλε 2000 στο 743 και 10000 στο 781. 

Δημοσ.

Δεν ξέρω τι γίνεται με το revolut, στις μετοχές που έχουμε εμείς δηλωνεται το μέρισμα που δίνουν και για το οποίο ζητάμε βεβαίωση μερίσματος από τον χειριστή. Το βασικό σε όλα είναι να μπορείς να αποδείξεις προς την εφορία με δικαιολογητικά η απόδειξη ότι έδωσες τόσα μερίδες τόσα. 

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε

Δεν ξέρω τι γίνεται με το revolut, στις μετοχές που έχουμε εμείς δηλωνεται το μέρισμα που δίνουν και για το οποίο ζητάμε βεβαίωση μερίσματος από τον χειριστή. Το βασικό σε όλα είναι να μπορείς να αποδείξεις προς την εφορία με δικαιολογητικά η απόδειξη ότι έδωσες τόσα μερίδες τόσα. 

Είναι άλλο πράγμα το λαμβάνειν μέρισμα απο την κτήση μιας μετοχής και άλλο το κεφαλαιακό κέρδος από την αγοραπωλησία της.

Ως γενική κατεύθυνση θα πρότεινα το εξής: 1) αν το ποσό δεν ειναι σημαντικό (<2000 ευρώ), δεν ασχολήσε καθόλου. 2) αν έχεις αγοράσει σημαντικά ποσά αλλά δεν έχεις ρευστοποιήσει με κέρδος, το αναφέρεις στο λογιστή σου και το χειρίζεται αναλόγως (πολλές φορές δεν εγγράφονται στην φορολογική δήλωση, ειδικά να δεν προκύπτουν μερίσματα από αυτές). 3) αν έχεις σημαντικά κέρδη απο αγοραπωλησία το αναφέρεις πάραυτα στον λογιστή σου για να γίνουν οι κατάλληλες εγγραφές, όπως ανέφεραν και τα παιδιά ανωτέρω. 

Στην κλασική ερώτηση αν "φαίνονται" οι αγορές στην εφορία/gsis/taxis/whatever η απάντηση είναι πως αν ελεγχθείς θα φανούν όλα. Οτιδήποτε άλλο ειναι ρίσκο εν γνώσει σου (προκύπτει και από τους όρους που αποδέχεται ο κάθε χρήστης όταν εγγράφεται στη Revolut Trading)

ΥΓ: δεν ειμαι φοροτεχνικός / λογιστής

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε

Τα μερισματα τα στελνουν πλεον ηλεκτρονικα στην εφορια γι αυτο και στον αντιστοιχο κωδικο εχει κουμπακι 'πατηστε' εδω να δειτε τον πινακα μερισματων. Το κερδος δεν το στελνουν ακομα και προς το παρον δεν πολυασχολουνται. Εγω περναω ολες τις αγοροπωλησιες στο microsoft money που υπολογιζει αυτοματα τα κερδη ζημιες για την χρονια δηλωσης για να συμπληρωσω σωστα τον κωδικο 659. Συνηθως δεν σε φωναζουν γιατι απο τον κωδικο 659 παιρνουν εισφορα αληλεγγυης αλλα και να σε φωναξουν πας τα πινακιδια και λες ε υπολογισε τα μονος σου. Εκει που μπορει να σε φωναξουν ειναι για τον κωδικο 781 γιατι καλυπτεις μελλοντικα τεκμηρια με αυτα τα ποσα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...