Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ανοίγω αυτό το θέμα μια και τον τελευταίο καιρό με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα αυτό που όλοι ξέρουν ως κοινό μυστικό στην αγορά, αλλά κανείς δεν μιλάει επίσημα εκεί που πρέπει να μιλήσει.

Έχω παρατηρήσει σε πολλές κατηγορίες προϊόντων και σε αρκετά brands εδώ και αρκετά χρόνια ομολογουμένως , να υπάρχει μια απόλυτη εναρμόνιση των τιμών τους είτε μόνιμα είτε και σε διάφορες περιόδους πχ οικιακές συσκευές, ηλεκτρικά εργαλεία και διάφορα άλλα. Σε μερικές περιπτώσεις τα παραδείγματα ειναι εξωφρενικά. Μπορείς σε μια πλατφόρμα σύγκρισης τιμών να δεις το ίδιο προϊόν στην ίδια ακριβώς τιμή σε περισσότερα από 50 καταστήματα. Και το φαινόμενο δεν σταματάει μόνο εκεί. Ακούγεται έντονα στην αγορά οτι αν μία εταιρεία δεν καταφέρει επιτυχειμένα να πείσε του εμπόρους πελάτες της να "φτιάξουν" τις τιμές, αρχίζουν και δημιουργούν δυσκολίες σε αυτούς στην προμήθεια των προϊόντων έτσι ώστε αυτοί να συμορφοθούν. Και πολλά άλλα φαινόμενα περίεργα. Πχ για όσους δεν γνωρίζουν η Nike ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα σταματήσει την συνεργασία με πάρα πολλά καταστήματα φυσικά και ηλεκτρονικά , που μέχρι πρότεινως συνεργαζόνταν (γιατί έτσι) , κατά την άποψη μου γιατί προσπαθεί να προστατέψει όχι το Brand (δεν χρειάζεται τέτοια προστασία αυτό το brand) αλλά τις τιμές στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα της στην αγορά , από τον εκάστοτε εμπορο μικρό η μεγάλο ο οποίος προκειμένου να πουλήσει το  stock του μειώνει ως ένα βαθμό το περιθώριο κέρδος επί του προϊόντος.

Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις στο εξωτερικό κυρίως , οι οποίες έχουν πάρει το δρόμο των δικαστηρίων. Έχω διαβάσει ότι η ΕΕ ετοιμάζει μια νέα οδηγία που θα έρθει το 2022 με την οποία θα θεσπίσει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για το τι μπορούν οι δεν μπορούν να κάνουν οι κατασκευαστές , αντιπρόσωποι προς τους πελάτες τους εμπόρους , για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στην αγορά που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και επηρεάζουν την ελευθερία του εμπορίου.

Δεν ξέρω αν κάποιοι απο εσάς έχουν άποψη η γνώση που θα ήθελαν να μοιραστούν. Το παραπάνω πάντως ειναι κοινό κρυφό μυστικό εδώ και πολλα χρόνια, κατα καιρούς έχουν δημιουρηγθεί διάφορες τραγελαφκικές καταστάσεις και βέβαια οι αρχες στην Ελλάδα που ειναι και υποστελεχομένες μέχρι να αντιδράσουν η αγορά εχει προσαμροστεί στις ορέξεις του εκάστοτε κατασκευαστή.

Θα επανέλθω στο θέμα με παραδείγματα προϊόντων απο μηχανές αναζήτησης τιμών που υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Είναι ωραίο να ανοιχτεί μια συζήτηση εδώ και να ακουστούν όλες οι απόψεις για το ως ανω θέμα. Επίσης θα ήταν καλό να σκεφτούμε και εμείς ως καταναλωτές αν μπορούμε να αντιδράσουμε κάπως σε αυτό το φαινόμενο.

Επεξ/σία από theavenger2
Δημοσ.

θα σου απαντησω σαν εμπορος ειδων διακοσμησης και ειδη σπιτιου αλλα και σαν καταναλωτης.
Πολλες εταιρειες μας δινουν τιμες προτεινομενες λιανικης τις οποιες καλο ειναι να τις σεβομαστε, γιατι προστατευουν το προιον τους αλλα και εμας σαν εμπορους. Τι θελω να πω με αυτο, παραδειγμα, αγοραζω κατι με 10€ σε αυτο θα μπει 24% ΦΠΑ που θα το πληρωσω εγω σαν εμπορος την στιγμη της αγορας (τι θα συμβει μετα, αν θα το αποδοσω ή οχι ειναι αλλο θεμα). Σε αυτο το προιον λοιπον πρεπει να υπολογιστει το μεταφορικο κοστος, καθως και υλικα συσκευασιας (τσαντες και οχι μονο). Πανω σε αυτο πρεπει να μπουν και τα λειτουργικα εξοδα του φυσικου καταστηματος, υπαλληλοι, ενοικια και λοιπα, τα ξερετε ολοι.
Σε αυτο λοιπον ερχονται οι εταιρειες και μας λενε θα το πουλησεις 22,5€, προσεξε εγω πληρωσα 10+24% = 12,4€ συν μεταφορικα. Αρα βγαζω σαν "κερδος" λιγοτερα απο οσα πληρωσα. Με αυτον τον τροπο, "προστατευουν" τα φυσικα καταστηματα τους, γιατι αυτα θελουν οι μεγαλες εισαγωγικες.
ερχεται λοιπον μια αποθηκη και σου λεει, δεν το εχω ετοιμοπαραδοτο, πληρωσε το, εισπρατει τα λεφτα και μετα παραγγελνει στον προμηθευτη. Οποτε μπορει να στο πουλησει με 20€, γιατι δεν εχει ολα τα αλλα εξοδα.
Καταλαβες λοιπον την διαφορα.
Εγω σαν καταναλωτης λοιπον μπορω να δω στην κατηγορια που αναφερεις και να συγκρινεις χαρακτηριστικα και τιμες χωρις να το δεις απο κοντα, αρα με συμφερει η χαμηλοτερη τιμη. Επισης συνηθως μπορω να περιμενω για να συγκρινω τιμες και εχω χρονο για ισως πιθανη πτωση τιμων, μιας και ειναι μεγαλη η αξια του προιοντος.

Αυτα απο εμενα..

Δημοσ.

Δεν είμαι σίγουρος εάν έχω καταλάβει καλά αλλά νομίζω αυτό που λες λέγεται "προστασία τιμής".Ο χονδρέμπορας είτε ο μοναδικός επίσημος μεταπωλητής ενός προϊόντος είτε ο που είναι ο μόνος που το φέρνει στην Ελλάδα,έχει δικαίωμα να βάλει προστασία τιμής στα προϊόντα του.Που πάει να πει ότι αυτός ορίζει μία συγκεκριμένη τιμή και δεν μπορείς να πουλήσεις κάτω από αυτήν παρά μόνο παραπάνω εάν θες.Άρα σχεδόν όλα τα μαγαζιά θα το βάλουν σε εκείνη την τιμή.Αυτό γίνεται να υπάρχει ένα x κέρδος που ειδικά στο σκρουτζ γίνεται σφαγή από σκρουτζομάγα που δουλεύουν για 1 και 2 ευρώ καταστρέφοντας την αγορά.

• Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 10/3/2021 στις 10:34 ΜΜ, kyr123 είπε

Δεν είμαι σίγουρος εάν έχω καταλάβει καλά αλλά νομίζω αυτό που λες λέγεται "προστασία τιμής".Ο χονδρέμπορας είτε ο μοναδικός επίσημος μεταπωλητής ενός προϊόντος είτε ο που είναι ο μόνος που το φέρνει στην Ελλάδα,έχει δικαίωμα να βάλει προστασία τιμής στα προϊόντα του.Που πάει να πει ότι αυτός ορίζει μία συγκεκριμένη τιμή και δεν μπορείς να πουλήσεις κάτω από αυτήν παρά μόνο παραπάνω εάν θες.Άρα σχεδόν όλα τα μαγαζιά θα το βάλουν σε εκείνη την τιμή.Αυτό γίνεται να υπάρχει ένα x κέρδος που ειδικά στο σκρουτζ γίνεται σφαγή από σκρουτζομάγα που δουλεύουν για 1 και 2 ευρώ καταστρέφοντας την αγορά.

Προς ενημέρωση σου και μπορείς να το διαβάσεις για επιβεβαίωση στην σελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού , ΔΕΝ έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα αντιθέτως. Αυτή η πρακτική ειναι άκρης παράνομη και το πρόστιμο ανέρχεται σε 5% επί του συνολικού τζίρου του των τελευταίων 5 ετών , εφόσον αποδειχθεί οτι δεν επιτρέπει στους μεταπωλητές τους να πουλάνε ότι τιμή αυτοί θέλουν και τους επιβάλει συγκεκριμένη τιμή.

Επεξ/σία από theavenger2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...