Προς το περιεχόμενο

Google: Ο Chrome 89 διατηρεί το Mac πιο «δροσερό» και εξοικονομεί «σημαντική μνήμη» στα Windows


trib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Βελτιώσεις κατέφθασαν σε Windows, macOS και Android.

Η Google ανέφερε με λεπτομέρειες τις βελτιώσεις απόδοσης που έκανε με την έκδοση Chrome 89 η οποία κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα. Ανάλογα με την έκδοση Chrome (Windows, macOS ή Android), η Google αναφέρει ότι το πρόγραμμα πλέον θα χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους συστήματος, θα ξεκινά πιο γρήγορα και θα έχει καλύτερη απόκριση. Ανάμεσα στις βελτιώσεις όμως, δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με αλλαγές ειδικά για χρήστες iOS.

Τα οφέλη διαφέρουν ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα. Σε όλες τις πλατφόρμες, η Google αναφέρει ότι ο Chrome είναι σε θέση να ανακτήσει έως και 100MiB (ή πάνω από το 20% σε ορισμένες ιστοσελίδες) χρησιμοποιώντας τη μνήμη των καρτελών πιο αποτελεσματικά, ενώ σε macOS εξοικονομεί έως και 8% της μνήμης ανάλογα με το πώς διαχειρίζεται τις καρτέλες που δεν χρησιμοποιούνται εκείνη τη στιγμή (κάτι που ο Chrome κάνει ήδη σε άλλες πλατφόρμες). Η Google αναφέρει ότι αυτές οι βελτιώσεις στο macOS έχουν ωφελήσει και τη βαθμολογία του Chrome στο Energy Impact (ενεργειακή επίδραση) έως και 65%, διατηρώντας ταυτόχρονα το Mac πιο «δροσερό».

Σε Windows και Android, το πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί επίσης έναν πιο προηγμένο κατανεμητή μνήμης σε περισσότερες περιοχές για να μειώσει περαιτέρω τη χρήση μνήμης και να αυξήσει την απόκριση του προγράμματος. Στα Windows, η Google αναφέρει ότι «βλέπει» εξοικονόμηση «σημαντικής μνήμης» έως και 22% κατά την πλοήγηση στο Internet, 8% κατά το render, 3% στην κάρτα γραφικών αλλά και 9% συνολικά καλύτερη απόκριση.

Υπάρχουν επίσης πολλές βελτιώσεις ειδικά για το Android, σύμφωνα με τις οποίες η Google αναφέρει 5% λιγότερη χρήση μνήμης, λιγότερα «κολλήματα», 7,5% ταχύτερη εκτέλεση, 2% ταχύτερη φόρτωση σελίδας και 13% ταχύτερη εκκίνηση του προγράμματος. Οι συσκευές Android 10 με τουλάχιστον 8GB μνήμης RAM θα απολαμβάνουν ακόμη 8,5% γρηγορότερη φόρτωση των σελίδων αλλά και 28% ομαλότερη χρήση.

Η Google έχει κάνει παρόμοιες υποσχέσεις και για προηγούμενες εκδόσεις του Chrome. Για παράδειγμα, είχε πει ότι ο Chrome 87, που κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου έτους, είχε τη μεγαλύτερη αύξηση απόδοσης τα τελευταία χρόνια. Το αν οι βελτιώσεις που ανακοίνωσε αυτή τη φορά μεταφραστούν στα παραπάνω νούμερα, μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αναβάθμιση σε big sur και με το chrome εγκατεστημένο χωρίς να το δουλεύω, έπεφτε η μπαταρία σε 2 ώρες (320 κύκλοι φόρτισης). Απεγκατασταση και μετάβαση σε safari με διάρκεια μπαταρίας 6-7 ώρες παράλληλα με Microsoft teams. Δεν διάβασα καν το άρθρο!!!

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εν το μεταξύ εγώ χτες δούλευα σε laptop του 2016 σε δύο οθόνες 1075 καρτέλες ανοικτές στον Mozilla Firefox με 7gb ram να χρησιμοποιεί ο browser και το σύστημα να τρέχει ρελαντι σαν να μην υπάρχουνε. Γιατί τόσα χρόνια άρθρα μόνο για Chrome διαβάζω και edge, ο Firefox που έχει διαχείριση αγαπημένων, εγώ έχω 300.000 αγαπημένα περίπου σε φακέλους με αναζήτηση, plugins, password manager της Mozilla, συγχρονισμό στο κινητό, add locker μέσα στον browser. Το ότι κάθε φορά σχεδόν ο Chrome τρέχει με 20-30% cpu λόγω εσωτερικών εργασιών του δεν μας το λένε.  Προσωπικά chrome χρησιμοποιώ μόνο για τα dev tools είναι το μόνο δυνατό του σημείο

  • Like 14
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το θεμα μνημη και chrome εχει καταντησει γραφικο τωρα πια για να το ξαναζεσταινουμε. Αυτο που ισχυει εδω και χρονια ειναι οτι ο chrome χρειαζεται ολη τη μνημη απο το μηχανημα σου.......... και το 95% απο το μηχανημα του/της φιλου/φιλης σου που καθεται διπλα σου.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τριχες. εχω τον νεο Chrome, και η καταναλωση resources ειναι χειροτερη απο πριν, ειδικα αν ανοιγεις youtube/twitch videos.

τα νουμερα που δινει η Google βασιζονται στα δικα της τεστς με δικα της εργαλεια, και δεν ανταποκριονται στην τυπικη, καθημερινη χρηση ενος μεσου χρηστη.

ο Εdge δειχνει να ειναι πιο βελτιστοποιημενος στα Windows, ενω συντομα θα εχει ενα ενιαιο codebase για ολες τις εκδοσεις του, οποτε θα ανεβει πολυ και η Android εκδοση (εχει μεινει ακομη στην 77 κατι). Δεν θαναι εκπληξη αν η Google αρχισει να τον σαμποταρει καποια στιγμη μεσα απο τις υπηρεσιες της, οτι εκανε δηλαδη και με τον Firefox.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ στα Mac. Τώρα η έκδοση αυτή φαίνεται να είναι πολύ πιο δροσερή, αλλά δεν ξέρω αγαπητή apple αν φταίει ο Chrome η , η αντικατασταση thermal paste που εκανα (η τοποθετηση ειναι ο σωστός όρος) σε MBP Air i5. Τωρα για ενα φίλο που είπε οτι ο edge είναι ο καλύτερος έχω να πώ οτι μεχει δίκιο, αλλα κακα τα ψέμματα οταν ξεκιναω τον υπολογιστή η τον Chrome η τον Safari θα ξεκινήσω. O Safari είναι καλός , αλλα η ανυπαρξία διακοπής των διαφημίσεων στο YouTube αλλα και η αδυναμια του να παίξει 4κ video στο Youtube , με εσπρωξε σιγα σιγα στον chrome. Παράλληλα η δυνατότητα του chrome να κανει synchronise και με το pc της δουλειάς με έχει σπρώξει στον Chrome. Στο σπίτι, το iMac 27 του 2013 (το οποίο σήμερα πήρε με patch και την  Big Sur 11.2.3 με 16 gb μνημης , δεν μασάει ότι και αν του ρίξεις. Ενδεικτικά τρέχω ταυτόχρονα Cisco Remote, Webex, Microsoft Teams , σε παράθυρο chrome παίζει η Netflix η Cosmote σε HD , browsing σε Safari, κανα τριάρι word και 10 linked excel με εξωτερικούς providers, Viber, Messenger, Messages, FaceTime και Jabber.....και δεν ακούει μία, και ειναι δροσερός σαν νεράκι απο το βουνό ακόμη και αν δουλέψει περίπου έτσι 18 ώρες την ημέρα. Βεβαίως αντικατέστησα το thermal paste και του έριξα και ενα SSD απο τα γρηγορα της Sammy 1 tb και νομίζω οτι θα συνεχίσω να έχω αυτόν τον υπολογιστή για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμη.

Screenshot 2021-03-13 at 18.24.22.png

Επεξ/σία από dasimo
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το άψογο synchronize (μεταξύ windows, Mac, mobile), τα δυνατά του mobile apps και η απλότητα του, καθιστά τον Chrome μονόδρομο παρά τα μειονεκτήματα του.  
 

Ο Firefox πολύ καλός αλλά κάτι δεν κάθεται καλά, ο opera το ίδιο αλλά «δύσκολο» mobile app, ο safari δεν έχει windows version και ο edge είναι 95% chrome, όποτε πας κατευθείαν σε  Chrome. 

Επεξ/σία από leonidas_fs
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...