Προς το περιεχόμενο

Τον Άλαν Τούρινγκ τιμά το νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών Αγγλίας, περιλαμβάνοντας πολλές συμβολικές λεπτομέρειες


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 • Super Moderators

Πριν τη θεμελίωση του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Τούρινγκ έθεσε το ερώτημα "Μπορούν οι μηχανές να σκεφτούν;"

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στην παρουσίαση του σχεδίου για το νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών, μέσω του οποίου τιμάται ο Άλαν Τούρινγκ, επιστήμονας υπολογιστών και κρυπτογράφος. Ο Τούρινγκ επελέγη προκειμένου να εμφανιστεί στο χαρτονόμισμα τον Ιούλιο του 2019, σε αναγνώριση του πρωτοποριακού έργου του στους τομείς των μαθηματικών και της επιστήμης των υπολογιστών, καθώς και του καθοριστικού ρόλου του στην αποκρυπτογράφηση του κώδικα Αίνιγμα, τον οποίο χρησιμοποιούσε η Γερμανία κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το χαρτονόμισμα, το οποίο τυπώνεται σε πολυμερές και όχι χαρτί, πρόκειται να εισέλθει στην κυκλοφορία στις 23 Ιουνίου και συμπεριλαμβάνει διάφορα σχέδια τα οποία συνδέονται με τη ζωή και το έργο του Τούρινγκ. Μεταξύ αυτών διακρίνει κανείς σχέδια μιας συσκευής αποκρυπτογράφησης που σχεδιάστηκε στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ένα κομμάτι ταινίας με την ημερομηνία γέννησης του Τούρινγκ αποτυπωμένη σε δυαδικό κώδικα (23 Ιουνίου 1912), ένα χρυσοπράσινο μεταλλικό στοιχείο ασφαλείας το οποίο μιμείται τη μορφή ενός μικροτσίπ, καθώς και έναν πίνακα και μαθηματικούς τύπους προερχόμενους από την περίφημη Απόδειξη του Τούρινγκ

Πέρα από την αναγνώριση των επιστημονικών του επιτευγμάτων, ο Τούρινγκ επελέγη προκειμένου να εμφανιστεί στο χαρτονόμισμα ως αναγνώριση των διώξεων που υπέστη από την τότε κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω του ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Τούρινγκ δεν έκρυβε τη σεξουαλικότητά του όταν βρισκόταν ανάμεσα σε φίλους, όμως το 1952 συνελήφθη και κατηγορήθηκε για "βαρεία προσβολή της δημοσίας αιδούς" λόγω κάποιον ομοφυλοφιλικών πράξεων, οι οποίες ήταν παράνομες στην Αγγλία και την Ουαλία μέχρι το 1967. Παρά τις αλλαγές που επήλθαν στη σχετική νομοθεσία, η δίωξη επαφών μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου συνεχίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο επί δεκαετίες αφότου οι πράξεις αυτές έπαψαν να θεωρούνται νομικά κολάσιμες. 

Ο Τούρινγκ δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί και να του επιβληθεί η ποινή του χημικού ευνουχισμού. Σε επιστολή που έγραψε πριν του απαγγελθούν κατηγορίες, ανέφερε: "Αναμφίβολα θα βγω από όλη αυτή την κατάσταση αλλαγμένος, αλλά πώς ακριβώς δεν έχω καταλάβει". Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 41 ετών, έχοντας φάει ένα μήλο το οποίο είχε έρθει σε επαφή με κυάνιο. Οι ιστορικοί εξακολουθούν να διαφωνούν κατά πόσο επρόκειτο για αυτοκτονία ή επρόκειτο για δυστύχημα.  

s_50_note___back.jpg.15ad5d368230df38649bb76dbae787e4.jpg

Στο χαρτονόμισμα εμφανίζεται ο Τούρινγκ, μπροστά από σχέδια της συσκευής αποκωδικοποίησης bombe και μια φωτογραφία ενός από τους πρώτους υπολογιστές που κατασκευάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Screen_Shot_2021_03_25_at_10_53.jpg.849961bc4dc72610b3b39f95fb3f5437.jpg

Η ημερομηνία των γενεθλίων του Τούρινγκ αποτυπώνεται σε δυαδικό κώδικα, πάνω σε ταινία, μέθοδο με την οποία ο Τούρινγκ θεωρούσε πως θα μπορούσαν να εισαχθούν δεδομένα σε υπολογιστικές μηχανές

1586616395_Screen_Shot_2021_03_25_at_10.53(1).jpg.ca9b050b38a01d7bdc3180eb1ea2a458.jpg

Ο πίνακας και οι μαθηματικοί τύποι προέρχονται από το μνημειώδες έργο που δημοσίευε ο Τούρινγκ το 1936 με τίτλο "On Computable Numbers, with an application to the Entscheidungproblem", το οποίο εισήγαγε την έννοια της Μηχανής Τούρινγκ

Screen_Shot_2021_03_25_at_10_56.jpg.0af052349673b00c1029cb074708775c.jpg

Η υπογραφή του Τούρινγκ προέρχεται από το βιβλίο επισκεπτών στο Μπλέτσλεϊ Παρκ και η φράση από συνέντευξη που παραχώρησε στους Times στις 11 Ιουνίου του 1949: "Αυτό δεν είναι παρά μια πρόγευση των όσων πρόκειται να έρθουν και μονάχα μια σκιά των όσων θα γίνουν"

Screen_Shot_2021_03_25_at_10_58.jpg.dee861aab283f67082144f9e6267bf42.jpg

Στο μεταλλικό στοιχείο ασφαλείας του χαρτονομίσματος δόθηκε η μορφή ενός μικροτσίπ, ενώ το σπειροειδές μοτίβο τιμά το έργο του Τούρινγκ στον τομέα της μορφογενετικής 

Ο Τούρινγκ καθώς και δεκάδες χιλιάδες άλλοι άντρες, που είχαν καταδικαστεί για τα ίδια αδικήματα, έλαβαν μετά θάνατο αμνηστία το 2017, ως αποτέλεσμα μιας εκστρατείας διάρκειας δέκα ετών, της οποίας ηγήθηκε ο πρώην βουλευτής Τζον Λιτς. Ο Λιτς δήλωσε πως η μεταχείριση την οποία επιφύλαξε το κράτος στον Τούρινγκ συνιστούσε "εθνικό όνειδος και παράδειγμα μιας κοινωνίας στα χειρότερά της", καθώς και ότι η επιλογή του για να εμφανιστεί στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών τουλάχιστον θα βοηθούσε ώστε να γίνουν περισσότερο γνωστά στο ευρύ κοινό η ζωή και το έργο του.

"Είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψει κανείς με λόγια τη διαφορά που έκανε ο Άλαν Τούρινγκ στην κοινωνία, όμως ίσως το πλέον ηχηρό παράδειγμα είναι το ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το έργο του συντόμευσε τη διάρκεια του πολέμου κατά τέσσερα χρόνια και έσωσε 21 εκατομμύρια ζωές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λιτς το 2018. "Η αποτύπωση της μορφής του Τούρινγκ στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών θα αποτελούσε μια κάποια μορφή αναγνώρισης της ασύγκριτης προσφοράς του στην κοινωνία και την επιστήμη. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως θα αποτελέσει μια απτή και, ειλικρινά, επώδυνη υπενθύμιση των όσων χάσαμε με την απώλεια του Τούρινγκ και των όσων θα χάσουμε και πάλι, αν επιτρέψουμε να επικρατήσει κάποια στιγμή μια τέτοια μισαλλόδοξη ιδεολογία".

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο σερ Ντέρμοτ Τούρινγκ, ανιψιός του Τούρινγκ, ανέφερε πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου να τιμηθεί πραγματικά η κληρονομιά του Τούρινγκ. "Θεωρώ πως ο Άλαν Τούρινγκ θα ήθελε να προβληματιστούμε με καταστάσεις όπως η ανεπαρκής εκπροσώπηση των γυναικών στους επιστημονικούς κλάδους· η ανεπαρκής εκπροσώπηση μαύρων παιδιών και παιδιών από μειονότητες στα επιστημονικά αντικείμενα στο σχολείο, καθώς και γιατί δεν τους προσφέρονται οι ευκαιρίες που θα έπρεπε να έχουν, και γιατί αυτό είναι κακό για όλους μας". 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

 • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • Απαντήσεις 33
 • Δημιουργία
 • Τελευταία απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλή Μηνύματα

Όποιος δεν έχει δει την ταινία Imitation Game του 2014 να τη δει.Πολύ καλή και βασίζεται στο σπάσιμο της συσκευής Enigma των Γερμανών το Β παγκόσμιο πόλεμο.

ε ενταξει. και εμεις τον Κολοκοτρωνη τον τιμαμε, αφου τον βαλαμε φυλακη πρωτα.

Θα συμφωνούσα με αυτό που θες να πεις εφόσον δεν έλεγαν αυτό:     

Δημοσιευμένες Εικόνες

 • Moderators
1 minute ago, xtrmsnpr said:

Πόσο ειρωνικό...αφού τον "σκότωσαν", τον τιμάνε και καλά τώρα

Θα συμφωνούσα με αυτό που θες να πεις εφόσον δεν έλεγαν αυτό:

  

19 hours ago, Snoob said:

"εθνικό όνειδος και παράδειγμα μιας κοινωνίας στα χειρότερά της",

 

 • Like 15
 • Thanks 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"Ένα μήλο στο ζουμί, ύπνος και θάνατος θα 'ρθουν μαζί"
ήταν τα τελευταία λόγια του (έτσι λένε).

Δάγκωσε το μήλο, κατάπιε το κυάνιο, τέζα...

-

 • Thanks 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
22 λεπτά πριν, xtrmsnpr είπε

Πόσο ειρωνικό...αφού τον "σκότωσαν", τον τιμάνε και καλά τώρα

ε ενταξει. και εμεις τον Κολοκοτρωνη τον τιμαμε, αφου τον βαλαμε φυλακη πρωτα.

fvf96s6.jpg

 • Like 26
 • Haha 1
 • Sad 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο, είχε τόσο σημαντικό ρόλο στο Β' ΠΠ και στην εξέλιξη των υπολογιστών και είναι σχετικά άγνωστος στον κόσμο.

 • Like 3
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τον τιμώ εδώ και χρόνια, έχοντας ως avatar τη φώτο του. 

Τρομερός επιστήμονας και άνθρωπος, δυστυχώς δε του φέρθηκαν όπως του άξιζε. 

 • Like 8
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.