Προς το περιεχόμενο

To Hubble καταγράφει αλλαγή στους χρωματισμούς του Κρόνου καθώς εισέρχεται στο φθινόπωρο


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Το περίφημο τηλεσκόπιο, στην υπηρεσία της επιστήμης εδώ και 30 χρόνια, συνεχίζει να αποκαλύπτει εκπληκτικές εικόνες από το διάστημα

Η Γη δεν είναι ο μόνος πλανήτης όπου καταγράφεται εναλλαγή εποχών. Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε τη χρωματικά εντυπωσιακή μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, στο βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου, μετάβαση η οποία συντελείται σε μια πορεία ετών.

Ο Κρόνος, ο έκτος πλανήτης από τον ήλιο και δεύτερος μεγαλύτερος στο ηλιακό μας σύστημα, χρειάζεται περίπου 29 γήινα χρόνια προκειμένου να ολοκληρώσει μία περιφορά γύρω από το άστρο μας. Αυτό σημαίνει πως κάθε εποχή στον γίγαντα αερίων με τους χαρακτηριστικούς δακτυλίους διαρκεί περισσότερα από επτά γήινα χρόνια.

210325234900-hubble-saturn-seaso.jpg.6aa7125c3a0fd2c096f8ad9bfd5f59f6.jpg

Στη φωτογραφία βλέπουμε τις αλλαγές στο βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου, καθώς μεταβαίνει από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε αυτές τις εικόνες το 2018, 2019 και 2020 (από αριστερά προς τα δεξιά)

Οι αστρονόμοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη του καλοκαιριού στον Κρόνο τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας εικόνες από το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη το 2018, 2019 και 2020. Έτσι, μπόρεσαν να παρατηρήσουν τις αλλαγές στην ταραχώδη ατμόσφαιρα του Κρόνου, τόσο στις πολικές ζώνες όσο και γύρω από τον ισημερινό.

"Αυτές οι μικρές αλλαγές, χρόνο με το χρόνο, στις έγχρωμες λωρίδες του Κρόνου, είναι συναρπαστικές", ανέφερε σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα η Έιμι Σάιμον, πλανητική επιστήμονας στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκοντάρ, το οποίο βρίσκεται στο Γκρίνμπελτ, στην πολιτεία του Μέριλαντ.

"Διαπιστώσαμε πως, σταδιακά, σημειώνονταν μικρές αλλαγές στα χρώματα, ενδεχομένως λόγω του ύψους των νεφών και [της έντασης] των ανέμων: δεν είναι παράδοξο το ότι οι αλλαγές δεν είναι χτυπητές, καθώς παρατηρούμε μονάχα ένα κλάσμα του έτους στον Κρόνο. Αναμένουμε μεγάλες αλλαγές σε εποχική κλίμακα, οπότε εδώ βλέπουμε τη μετάβαση προς την επόμενη εποχή".

Η Σάιμον είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που συνέγραψε μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου στο Planetary Science Journal, όπου περιγράφονται αυτές οι αλλαγές στον Κρόνο.

Μεταξύ 2018 και 2020, ο ισημερινός του Κρόνου κατέγραψε αύξηση της φωτεινότητάς του, μεταξύ 5% και 10%, ενώ οι άνεμοι που πνέουν κοντά στον ισημερινό επιβραδύνθηκαν, "περιοριζόμενοι" από τα 1.600 χιλιόμετρα την ώρα στα περίπου 1.300 χιλιόμετρα την ώρα.

Στη Γη, καταγράφονται εποχικές αλλαγές λόγω του τρόπου που ο πλανήτης μας περιστρέφεται υπό κλίση σε σχέση με τον ήλιο, οπότε τα ημισφαίρια του πλανήτη δέχονται διαφορετικές ποσότητες ηλιακού φωτός, καθώς περιστρεφόμαστε γύρω από το άστρο μας. Ο Κρόνος βρίσκεται επίσης υπό κλίση, πράγμα που σημαίνει πως οι εποχικές αλλαγές τις οποίες κατέγραψε το Hubble, καθώς και οι διαφοροποιήσεις στην ατμόσφαιρά του, ενδέχεται να προκαλούνται από τη μεταβολή στο ηλιακό φως που συναντά τον πλανήτη.

Ο Κρόνος, με διάμετρο εννέα φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας, αποτελείται κατά κύριο λόγο από υδρογόνο και ήλιο, καθώς και μικρότερες ποσότητες αμμωνίας, μεθανίου και υδρατμών, που του προσδίδουν το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του. Οι επιστήμονες εικάζουν πως ο πυρήνας του αέριου γίγαντα είναι βραχώδης. Όπως και στο Δία, θύελλες μεγάλες όσο ολόκληρος ο πλανήτης μας ξεσπούν κατά καιρούς στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας του Κρόνου.

Πέρυσι, το Hubble, έχοντας τη δυνατότητα να παρατηρεί τον Κρόνο ανεπηρέαστο από την ατμόσφαιρα της Γης, μπόρεσε να καταγράψει ίχνη από -σχετικά- μικρές καταιγίδες που μαίνονταν στην ατμόσφαιρα του αέριου γίγαντα. Αυτές οι παρατηρήσεις των αλλαγών στον Κρόνο πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος OPAL (Outer Planets Atmospheres Legacy). Το πρόγραμμα αυτό αξιοποιεί τις δυνατότητες του Hubble, επιτρέποντας στους επιστήμονες να παρατηρούν τους εξώτερους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος κάθε χρόνο, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς αλλάζουν στην πορεία του χρόνου.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

On 27/03/2021 at 16:36, Snoob said:

Στη Γη, καταγράφονται εποχικές αλλαγές λόγω του τρόπου που ο πλανήτης μας περιστρέφεται υπό κλίση σε σχέση με τον ήλιο,

"Σε σχέση με την εκλειπτική", είναι πιο ακριβές. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...