Προς το περιεχόμενο

Εργασία-ένσημα-μισθός


joh7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είχα πιάσει μια δουλειά πριν το λοκνταουν. Ημουν τετράωρος και έπαιρνα στο χέρι κάτι λιγότερα από 300€. Με τον καιρό επειδή έβγαζα δουλειά αυξήθηκαν οι ώρες. Το αφεντικό πρότεινε να παραμείνω τετράωρος στα χαρτιά αλλά να δουλεύω  8 ώρες και φυσικά να μου αυξήσει το μισθό. Εγώ ήθελα να φαίνομαι κανονικά 8 ωρος και μου λέει θα το συζητήσουμε αυτό αργότερα όταν φτιάξει η κατάσταση. Ήταν και η φάση με τον ιο και τελικά δεν άλλαξε αυτό. Μόλις επανέλθουμε όμως έχω σκοπό να το συζητήσω μαζί του.

Επειδή όμως δεν ξέρω και πολλά από εργασιακά ρωτάω εδώ να μάθω τι γίνεται.

Καταρχήν θέλω να μάθω τι χάνω όντας σε αυτή την κατάσταση από θέμα ενσήμων, μελλοντικής σύνταξης και δε ξέρω τι άλλο.

Είδα τη μισθοδοσία και ανέφερε ότι τα ένσημα μου είναι 22 αντί για 25 που είχαν αυτοί που δουλεύαν 8ωρο. Αυτό πόσο με επηρεάζει.

Επίσης αν και δε ξέρω τι σημαίνουν όλα αυτά κατάλαβα ότι συνολικά κοστίζω στον εργοδότη τα μισά λεφτά απ ότι του κοστίζει ένας άλλος εργαζόμενος ο οποίος είναι δηλωμένος 8 ωρος και παίρνει στο χέρι τα ίδια λεφτά με εμένα. Απλά εμένα μου δίνει +50€ απ ότι σε αυτόν. Οπότε φαντάζομαι αφού πληρώνει λιγότερα για εμένα κάποιες απώλειες θα έχω ίσως σε σύνταξη ή κάπου αλλού. και φαντάζομαι δε θα είναι και λίγες διότι δεν είναι μικρή η διαφορά. αφού για μένα πληρώνει τα μισά απ ότι στους άλλους. Στην ουσία είμαι ο μεγάλος χαμένος αλλά θέλω να δω πόσο χαμένος είμαι γιατί έχω σκοπό να το αλλάξω αυτό

το μόνο όφελος που έχω είναι το 50€ στο χέρι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, greekfragma είπε

ευχαριστώ για τα Links φίλε μου. θα τα διαβάσω. κοιτάω τώρα αν και βλέπω δεν είναι ακριβώς αυτά που ζητάω.

Το πρώτο μείον που βλέπω είναι ότι αν με διώξει θα δικαιούμαι λιγότερα χρήματα.

Επίσης λένε ότι το ταμείο ανεργίας σκέφτονται να το συνδέσουν με το μισθό, οπότε αν με διώξει και βγω σε ταμείο τότε θα παίρνω ψίχουλα σε σχέση με τους 8ωρους. αυτό είναι σοβαρό.

Σε θέμα σύνταξης όμως; Αν χρειαστώ κάτι σε θέμα υγείας υπάρχει περίπτωση να μη καλύπτομαι και να πρέπει να πληρώσω από την τσέπη μου ενώ οι άλλοι όχι;

φορολογικά ξέρω, θα έχω πρόβλημα επειδή δε θα εμφανίζω μεγάλο εισόδημα και αν θέλω να κάνω κάποια αγορά αργότερα (αυτοκίνητο) δε θα μπορώ να το δικαιολογήσω εύκολα.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

για σύνταξη ένσημα 

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1112&intPageId=4567&langId=el

http://www.odigostoupoliti.eu/proypotheseis-asfalistikis-kalypsis-misthoton-mi-misthoton-kai-anergon-2020/

σιγά σιγά τα βρίσκεις....όσο θα διαβάσεις θα ενημερωθείς. καλή μελέτη.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σχετικά με τα 22 αντί για 25 ένσημα τι παίζει ακριβώς;

Εννοώ, αν η επιχείρηση "κολλάει" 22 ένσημα αντί για 25, πόσο ακριβώς οφείλεται με το να δηλώνει κάποιον τετράωρο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 ώρες πριν, phanispal είπε

Σχετικά με τα 22 αντί για 25 ένσημα τι παίζει ακριβώς;

Εννοώ, αν η επιχείρηση "κολλάει" 22 ένσημα αντί για 25, πόσο ακριβώς οφείλεται με το να δηλώνει κάποιον τετράωρο;

δε ξέρω να σου πω λεπτομέρειες. αυτό ψάχνω κι εγώ. Θεωρούσα ότι αφού είμαι 4ωρος θα έχω τα μισά ένσημα (12,5) 13. αλλά έχω 22.

Μου κάνει εντύπωση. Πως γίνεται ένας 8ωρος να έχει 25 κι ένας 4ωρος 22.

Η επιχείρηση έχει όφελος διότι αν πληρώνει σε εμένα 300€ δίνει εισφορές για μένα ας πούμε 100. Ενώ αν με πληρώνει 800€ δίνει ας πούμε 200€. Τα νούμερα είναι τυχαία δεν ξέρω αν ισχύουν.

το σίγουρο είναι ότι πληρώνει λιγότερες εισφορές (προφανώς πηγάινουν αναλογικά με το μισθό) άρα συμφέρει να φαίνεσαι 4ωρος σε αυτούς

το θέμα είναι τι χάνω κι εγώ στην πράξη ή τι έχω χάσει μέχρι τώρα, για να το πω καλύτερα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.den.gr/Post/291/782/el/PENThIMERO: Apasxolisi-me-pliri-kai-meriki-apasxolisi-Dialeipousa-kai-ek-peritropis-apasxolisi/

στο παραπάνω σάιτ αναφέρεται το εξής:

● Ημέρες ασφαλίσεως

εξευρίσκονται σε συσχετισμό με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 1ης Ασφαλιστικής κλάσεως (11,06):

Επί μηνιαίου μισθού:

― αν ο ημερήσιος μισθός (1/25) είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 11,06, αναγνωρίζονται για το πενθήμερο 21 ή 22 ημέρες ασφαλίσεως

Οπότε προκύπτει ότι για την περίπτωση της δικής σου ημιαπασχόλησης σωστά παίρνεις 22 ένσημα ενώ αυτός που έχει πλήρη απασχόληση παιρνει 25 ένσημα. Το κέρδος της επιχείρησης είναι οι λιγότερες εισφορές που δίνει στο κράτος και το δικό σου ότι παίρνεις παραπάνω χρήματα. Εσύ αυτά που χάνεις είναι 3 ένσημα το μήνα, σε περίπτωση απόλυσης η αποζημίωση θα γίνει σύμφωνα με τον μισθό της ημιαπασχόλησης, το ταμείο ανεργίας θα το παίρνεις με το μειωμένο επίδομα και λόγω εισοδήματος δεν θα μπορείς να δικαιολογήσεις αγορά αυτοκινήτου μόνο από το μισθό σου. Λογικά τα επιδόματα θα στα δίνει σωστά με τον μαύρο τρόπο, αλλιώς χάνεις και από εκεί.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πιέσεις να γίνουν όλα νόμιμα. Αν δεν δεχτούν μένεις εκεί με τα τωρινά δεδομένα ψάχνοντας παράλληλα κάτι που θα σου αρέσει και θα σου τα δίνει όλα νόμιμα. Προσωπική άποψη, σε καμία περίπτωση δεν έρχεσαι σε σύγκρουση που θα οδηγήσει σε απόλυση πριν βρεις κάτι άλλο σίγουρο. Με άλλον αέρα μπορείς να βρεις μια δουλειά όταν είσαι ήδη σε μία και με άλλον αν είσαι άνεργος. Συν ότι παράλληλα μαζεύεις προϋπηρεσία και βελτιώνεις το βιογραφικό σου.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Πίεσε τον να γίνουν όλα νόμιμα. Έτσι όπως το λες διαφαίνεται ότι έχετε φιλικές-μη τεταμένες σχέσεις. 

Πρέπει να είναι πολύ τσίπης πάντως ρε γαμώτο ο εργοδότης γιατί πραγματική διαφορά σε κόστη part με full time είναι πραγματικά μηδαμινά. Μιλάμε για 150€/μηνιαίως μαξ δηλαδή περίπου 1500€ ετησίως που για μια μικρομεσαία επιχείρηση δεν είναι μεγάλο ποσό. Πόσο πιο Ελλάδα πια ρε γαμώ τους φραγκοφονιάδες.

Οντοπικ: Ορθώς μιλάνε οι προλαλήσαντες. Πίεσε να σε πάρει νόμιμα γιατί μόνο εσύ βγαίνεις χαμένος από αυτήν την υπόθεση. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο 8ωρος που είναι δηλωμένος 4ωρος και πληρώνεται τις υπόλοιπες 4 ώρες μαύρες, κερδίζει το ότι:

1. Οι μαύρες ώρες, αν υποθέσουμε ότι πληρώνονται με 3.9 ευρώ την ώρα μίνιμουμ (λιγότερα σε κλέβει κραυγαλέα, δεν σου δίνει δηλαδή ούε βασικό μισθό)

αντιστοιχούν σε περισσότερα χρήματα στο χέρι απ΄ότι αν ήσουν νόμιμος. Π.χ. πες ότι αυτός ο μήνας είχε 22 εργάσιμες μέρες, θα έπαιρνες τα 280 του μισθού σου

+ 22χ4χ3.9=345 ευρώ μαύρα, σύνολο κάπου 625 ευρώ. Ο νόμιμος παίρνει 520, άρα μπαμ μπαμ έβγαλες ένα 100ρικο παραπάνω κάθε μήνα.

2. Σαν υπάλληλος ημιαπασχόλησης, μπορείς να πιάσεις και μια 2η δουλειά. Ειδικά τώρα με τον κορονοιό, έχει κόσμο που έχει κόψει χρήμα.

Δουλεύει 8ωρος κάπου, δηλωμένος 4ωρος, και είναι δηλωμένος και κάποιες ώρες, δεν έχει σημασία πόσες, ακόμα και 1 ώρα την βδομάδα, σε κάποια καφετέρια π.χ.

Κάθε μήνα τσιμπάει 534 (ή και 800) ευρώ. Σύνολο δηλαδή, 1160 ευρώ. Όχι άσχημα.

Σαν υπάλληλος πλήρους απασχόλησης δεν μπορείς να είσαι δηλωμένος και σε 2η δουλειά.

3. Λιγότερη εφορία προφανώς, καθώς και μικρότερες υποχρεώσεις σε αγορές με κάρτα για να πιάσεις το αφορολόγητο.

4. Μπορείς να το διαπραγματευτείς και να ζητήσεις οι μαύρες ώρες να μην πληρώνονται με το ελάχιστο 3.9/ώρα, αλλά με κάτι παραπάνω.

Στα μείον:

1. Χάνεις 3 ένσημα το μήνα. 22 αντί για 25.

2. Μικρότερη αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης και (έχω την εντύπωση αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος) μικρότερο ταμείο ανεργίας.

Αλλά επιχείρηση που κάνει τέτοιες μαμουνιές, χλωμό να σε απολύσει και να πάρεις και αποζημίωση, θα σε "παραιτήσει" και δεν θα πάρεις τίποτα.

3. Έχεις το άγχος του ελέγχου τις μισές ώρες που είσαι στην δουλειά. Τώρα με τον κορονοιό, έχεις το εξτρά πρόβλημα της μετακίνησης, καθώς επισήμως, από την δουλειά σου θα έχεις βεβαίωση μετακίνησης μόνο για τις 4 ώρες που "δουλεύεις". Για τις άλλες ώρες θα πρέπει να βρεις τρόπο να δικαιολογήσεις το γιατί είσαι έξω (και φυσικά γιατί δουλεύεις).

4. Έχεις μικρότερη άνεση στην αγορά ενός αυτοκινήτου π.χ. όπως ειπώθηκε ήδη. Θα σου πουν δηλαδή, "κάτσε ρε φίλε, με 3 χιλιάρικα έσοδα τον χρόνο, πως πας και αγοράζεις αμάξι;"

5. Μισά Δώρα Πάσχα/Χριστουγέννων, επίδομα αδείας.

Αν δεν πέσεις σε τελείως αλήτη που σου πληρώνει τις μαύρες ώρες με τίποτα 2 ευρώ την ώρα (άρα σε κατακλέβει) αλλά σου δίνει έστω τα 3.9/ώρα, το κέρδος της εταιρίας δεν είναι οι εισφορές όπως αναφέρθηκε. Ουσιαστικά τα λεφτά που θα έδινε για ττις εισφορές σου στο κράτος, τα δίνει σε σένα στο χέρι. Το κέρδος είναι πως μπορεί να δηλώσει μικρότερα έξοδα, άρα να δικαιολογήσει και λιγότερα έσοδα. Αν δηλαδή δεν κόβει αποδείξεις ή κόβει 1/10 και όλα σχεδόν τα έσοδα είναι μαύρα, δεν μπορεί να δικαιολογήσει να έχει 10 υπαλλήλους 8ωρους. Θα σου πει το κράτος με μηδενικά έσοδα πως τους πληρώνεις όλους αυτούς και τι τους χρειάζεσαι; Μπορεί να δικαιολογήσει όμως τους 4ωρους γιατί θεωρητικά του κοστίζουν το μισό. Αυτομάτως έχει ευχέρεια να μην κόψει αποδείξεις.

Έχει κόσμο που ΖΗΤΑΕΙ να είναι σε αυτό το καθεστώς του 4 νόμιμα/4 μαύρα γιατί αδιαφορεί για τα ένσημα (λογική του "έτσι κι' αλλιώς σιγά να μην πάρει σύνταξη κανείς μας") και προτιμάει το 100αρικάκι να το παίρνει χέρι. Αν δε, όπως είπα, έχει και καμιά άκρη τώρα με τον κορονοιό να τον δηλώσει κανείς έστω και 1 ώρα την βδομάδα στην ζούλα για να παίρνει τα 534, εννοείται πως τον συμφέρει. Έχει κοσμάκη που έβγαλε ένα καλό αμάξι με αυτή την ιστορία τον τελευταίο χρόνο.

Όπως και να 'χει, προσωπικά είμαι υπέρ του 100% νόμιμος. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Δεν θέλω ούτε μαύρα, ούτε σε χρωστάω, μου χρωστάς, ούτε να κάθομαι να υπολογίζω με έκλεψε, τον έκλεψα. Όλα νόμιμα. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ολα ειναι νομιμα αφου εισαι δηλωμενος ημιαπασχοληση

το ασχημο ειναι οτι δεχτηκες την πληρη μη νομιμη απασχοληση....στα εξηγησαν,μπορει να το εκανες υπο το φοβο μην σε διωξει η κατι αλλο

τα 3 ενσημα δεν ειναι καποιο τρελλο χασιμο,εισαι ασφαλισμενος και με τα 22  οποτε εγω δεν θα στενοχωριομουν 

στο θεμα της αδειας δε ξερω τι ισχυει.....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άδεια και ο 4ωρος και ο 8ωρος δικαιούται την ίδια, δεν χάνει κάτι από εκεί.

Δεν δικαιούται την μισή π.χ. όπως πιστεύουν κάποιοι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
1 ώρα πριν, kostasbm είπε

ολα ειναι νομιμα αφου εισαι δηλωμενος ημιαπασχοληση

το ασχημο ειναι οτι δεχτηκες την πληρη μη νομιμη απασχοληση....στα εξηγησαν,μπορει να το εκανες υπο το φοβο μην σε διωξει η κατι αλλο

τα 3 ενσημα δεν ειναι καποιο τρελλο χασιμο,εισαι ασφαλισμενος και με τα 22  οποτε εγω δεν θα στενοχωριομουν 

στο θεμα της αδειας δε ξερω τι ισχυει.....

Νόμιμα δεν είναι. Νόμιμο σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην πλήρη εργασιακή του κατάσταση.

Ο κύριος είναι δηλωμένος τις μισές ώρες που δουλεύει, και παίρνει μαύρα τα μισά λεφτά του. Άρα είναι "κατά το 1/2" νόμιμος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

38 λεπτά πριν, JohnGTA είπε

Νόμιμα δεν είναι. Νόμιμο σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην πλήρη εργασιακή του κατάσταση.

Ο κύριος είναι δηλωμένος τις μισές ώρες που δουλεύει, και παίρνει μαύρα τα μισά λεφτά του. Άρα είναι "κατά το 1/2" νόμιμος.

 εννοείται ότι αν πάει έλεγχος και είναι εκτός ωραρίου εκεί θα  δημιουργηθεί πρόβλημα γιατί και οι 2 παρανομούν 

όσο δε πάει ελεγχος,νόμιμοι και 2 αφού έχουν συμφωνήσει....αυτό εννοώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators
2 ώρες πριν, Baator είπε

Σαν υπάλληλος πλήρους απασχόλησης δεν μπορείς να είσαι δηλωμένος και σε 2η δουλειά.

μπορεις να εισαι δηλωμενος και σε 3ης δουλειες αρκει να μην συμπεφτουν τα ωραρια , απλα τα ενσημα περα απο τα 25/μηνα δεν μετρανε στα συνταξιμα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, Inuyasha είπε

μπορεις να εισαι δηλωμενος και σε 3ης δουλειες αρκει να μην συμπεφτουν τα ωραρια , απλα τα ενσημα περα απο τα 25/μηνα δεν μετρανε στα συνταξιμα

Μπορείς να είσαι δηλωμένος σε όσες θες, π.χ. ένας καθηγητής μπορεί να κάνει μάθημα σε 5 διαφορετικά φροντιστήρια και να απασχολείται νόμιμα σε όλα.

Μήπως όμως υπάρχει όριο στο πόσες ώρες συνολικά την βδομάδα μπορείς να απασχολείσαι;

Αν εγώ π.χ. έχω το κουράγιο να δουλεύω 2 8ωρες δουλειές, μου το επιτρέπει το σύστημα ή όχι; Να είμαι π.χ. 09:00-17:00 στην μία και 18:00-02:00 στην άλλη.

Μήπως σε προστατεύει από το να ψοφήσεις στην κούραση;

Γιατί εγώ 2 λογιστές που ρώτησα, μου είπανε πως από την στιγμή που είσαι πλήρους απασχόλησης σε μια εργασία, δεν μπορείς να προσληφθείς σε 2η.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...