Προς το περιεχόμενο

Gigabyte Z390 Corrupted BIOS


Parapas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ας πω και εγώ τον πόνο μου και ίσως μπορέσει και να με βοηθήσει κάποιος (αν και νομίζω ότι πρέπει να πάει για RMA το mobo).

7 Φλεβάρη αποφάσισα να ενημερώσω το main bios του mobo από F11c σε F11n από την support page της z390 master (αναφέρει ξεκάθαρα ότι περιλαμβάνει και το ReBar feature). Μέχρι τότε, είχα το κύριο bios στο F11c και το εφεδρικό bios στο F7 (ένας φίλος μου είπε ότι τα bios με γράμμα στο τέλος είναι beta και παίζει να έχουν θέματα αλλά τι φταίω εγώ για αυτό...). Μετά την ενημέρωση μέσω του @Bios στα Windows (1o λάθος αν και όλα έδειξαν ότι πήγαν καλά οπότε δε νομίζω ότι φταίει αυτό) και την επαναφορά του Bios στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις (καθώς με τις προηγούμενες o/ced είχα διαφορων ειδών τρομακτικά beep), είχα BSOD σχεδόν σε κάθε boot πριν καταφέρω να δω Windows desktop, με κάθε είδους διαφορετικούς κωδικούς στο debug led.

Κατάφερα επίσης να μπω μερικές φορές στα Windows (αυτό συνέβαινε τυχαία), αλλά είχα επίσης τρελά freezes όπου έπρεπε να κάνω reset από το κουμπί του tower. Μετά από διάφορες επανεκκινήσεις (είτε χειροκίνητες είτε λόγω BSOD), σε κάποιο σημείο το mobo μπήκε σε loop, όπου η πρώτη προσπάθεια εκκίνησης διαρκούσε μερικά δευτερόλεπτα και η δεύτερη κολλούσε με τον κωδικό 40 και μετά από λίγο επανεκκινούσε ξανά (και συνέχιζε να κάνει το ίδιο πράγμα).

Από κάποιο σημείο και μετά δεν άναβε καν η οθόνη κωδικών debug led (ολόκληρη η mobo ήταν σκοτεινή) και ο υπολογιστής δεν επανεκκινείτο εκτός αν κρατούσα πατημένο το power button (οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν σε πλήρεις στροφές).

Αποφάσισα να δοκιμάσω αυτό που είδα σε ένα support page της Gigabyte αλλά και στα forum τους από Aorus engineers και μη προκειμένου να κάνω reflash ένα corrupted bios. Έκανα εκκίνηση με το Bios_Sw διακόπτη στο Backup bios και το SB_Sw στο Single Bios. Μόλις μπήκα στο Qflash άλλαξα το Bios_Sw στο Main Bios και προσπάθησα να επαναφέρω το αποθηκευμένο αντίγραφο ασφαλείας F11c από ένα USB stick ελπίζοντας ότι θα ενημέρωνε το Main Bios. Αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία, το looping του Main bios συνεχιζόταν χωρίς καμία αλλαγή.

Εν τέλει αυτό που είχε γίνει στην πραγματικότητα, μετά την εναλλαγή στο εφεδρικό bios και πάλι συνειδητοποίησα ότι και αυτό είχε ενημερωθεί στο F11c τώρα... Έτσι, ουσιαστικά τώρα η mobo είναι με ένα corrupted (;) main bios και ένα εφεδρικό bios στο F11c. 

Δοκίμασα να bootάρω στο main bios μόνο με 1 στικ ραμ, δοκίμασα να κάνω clear cmos και να κρατήσω το power κρατημένο μέχρι να "αδειάσουν" τα ρεύματα αλλά τίποτα.

Εννοείται ότι η Gigabyte μου απάντησε ότι έχω δοκιμάσει ήδη (και λιγότερα) στο support ticket και πρακτικά με έστειλε για RMA.

TLDR; Το main bios αρνείται να bootαρει (loop με σκοτεινά τα πάντα και full στροφές, μέχρι να πατήσω reset, και μετά κάποιοι κωδικοί random (αν θυμάμαι καλά) μέχρι που κολλάει κάπου και restart ξανά με σκοτεινά τα πάντα). Το backup bios δουλεύει κανονικά, αλλά την πρώτη φορά που πάω να bootάρω με αυτό έχοντας γυρίσει το διακόπτη από το main στο backup, θα πρέπει να του τραβήξω clear cmos από το διακόπτη του Ι/Ο στην πλάτη, διαφορετικά είναι και με αυτό σκοτεινά τα πάντα.

Ευχαριστώ όποιον άντεξε έστω να το διαβάσει όλο. Όποιον έχει καμιά άλλη ιδέα ή ίδια εμπειρία που δουλέψει τον κερνάω και ότι θέλει.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...