Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

Σοβαροί κλυδωνισμοί για το Free Software Foundation


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 • Super Moderators

Αφορμή, η αμφιλεγόμενη απόφαση να επιτραπεί και πάλι η συμμετοχή του Ρίτσαρντ Μ. Στόλμαν στο διοικητικό συμβούλιο

Όταν το Free Software Foundation (FSF) επέτρεψε στον ιδρυτή του, Ρίτσαρντ Μ. Στόλμαν να συμμετάσχει εκ νέου στο διοικητικό συμβούλιο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προφανώς δεν γνώριζαν πώς θα υποδεχόταν η ευρύτερη κοινότητα την κίνηση αυτή. Πλέον, το γνωρίζουν.

Πολλά μέλη και ηγετικές προσωπικότητες της κοινότητας ελεύθερου λογισμικού και ανοιχτού κώδικα εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους για την επιστροφή του Στόλμαν. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Τζόρτζια Γιάνγκ, πρώην στελέχους του FSF, η οποία σχολίασε με ανάρτησή της στο Twitter: "Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο κάθε άσχετος είναι πως πολλοί από τους ανθρώπους που έτρεφαν βαθύ σεβασμό [για το Στόλμαν] προσπάθησαν να τον βοηθήσουν να μάθει να μην αντιμετωπίζει τις γυναίκες σαν αντικείμενα, να καλύπτει με τις φωνές του την άποψη των άλλων στο Libreplanet λες και βρισκόταν στο πάρτι των γενεθλίων του, να κόψει τα σεξιστικά αστεία". Συνεχίζει, αναφέροντας πως "Όλη εκείνη η ενέργεια, που χαραμίστηκε ολότελα, θα μπορούσε να είχε διατεθεί προωθώντας τη χρήση ελεύθερου λογισμικού, οικοδομώντας εκείνη την ανοιχτή κοινότητα που τόσοι άνθρωποι επιθυμούν. Αντίθετα, σπαταλήθηκε, στην εγωιστική συμπεριφορά ενός ανθρώπου, ξανά και ξανά".

Ο Μάθιου Γκάρετ, γνωστός developer για το Linux και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του FSF σχολίασε, επίσης μέσω του Twitter: "Η άποψη πως κάποιος που κάνει "καλό έργο" σε επαρκή βαθμό εξασφαλίζει την ανοχή ώστε να συμπεριφέρεται απρεπώς είναι ευρέως διαδεδομένη και συντελεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ανθούν οι καταχρηστικές συμπεριφορές. Άτομα που ασπάζονται την άποψη αυτή δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στη διοίκηση οργανισμών".

Βεβαίως, οσοδήποτε βαρύτητα και αν είχαν οι απόψεις τους, δεν ήταν άτομα με ενεργό ρόλο στο FSF τη δεδομένη περίοδο. Όμως, όταν η Red Hat ανακοίνωσε πως δεν θα υποστήριζε πλέον οικονομικά το FSF, τα δικά της λόγια ακούστηκαν.

Συγκεκριμένα, η δήλωση της Red Hat αναφέρει:

Η Red Hat είναι από καιρό δωρητής και εταίρος σε προγράμματα τα οποία προωθούνται υπό την αιγίδα του FSF, έχοντας συμβάλλει με εκατοντάδες ανθρώπους και εκατομμύρια γραμμές κώδικα. Λαμβάνοντας υπ' όψη τις συνθήκες που οδήγησαν στην αρχική παραίτηση του Ρίτσαρντ Στόλμαν το 2019, η Red Hat έφριξε μόλις πληροφορήθηκε ότι είχε ενταχθεί και πάλι στο διοικητικό συμβούλιο του FSF. Ως εκ τούτου, προχωράμε στην άμεση αναστολή κάθε χρηματοδότησης από τη Red Hat του FSF και όλων των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται από το FSF. Eκτός αυτού, πολλοί συμμετέχοντες στο έργο της Red Hat μας δήλωσαν πως δεν σκοπεύουν πλέον να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις υπό την αιγίδα ή με την υποστήριξη του FSF και τους στηρίζουμε απόλυτα στην απόφασή τους.

Το 2019 καλέσαμε το διοικητικό συμβούλιο του FSF να αξιοποιήσει την ευκαιρία που δημιούργησε η αποχώρηση του Στόλμαν προκειμένου να συγκροτηθεί ένα Δ.Σ. με ευρύτερη και ανοιχτότερη εκπροσώπηση διαφορετικών ομάδων. Το FSF αρκέστηκε σε περιορισμένα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Η επιστροφή του Ρίτσαρντ Στόλμαν άνοιξε εκ νέου πληγές οι οποίες ελπίζαμε πως σταδιακά θα επουλώνονταν μετά την αποχώρησή του. Θεωρούμε πως προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της ευρύτερης κοινότητας ανοιχτού λογισμικού, το FSF πρέπει να προχωρήσει σε θεμελιώδεις και διαρκείς αλλαγές στον τρόπο διοίκησής του.

Παρότι η Red Hat δεν αποκάλυψε το ύψος των ποσών που δώρισε στο FSF, εκτιμάται πως πρόκειται για σημαντικά κεφάλαια. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία του FSF ένα έντυπο με πληροφορίες για τη ΜΚΟ που υποβλήθηκε στην αμερικανική εφορία στις 14 Αυγούστου του 2020, ένα ποσό της τάξης των 708.016 δολαρίων προέρχεται από συνδρομές μελών, ενώ ο κύριος όγκος των εσόδων, συνολικού ύψους 1.383.003 δολαρίων, προέρχεται από άλλες συνεισφορές. Σύμφωνα με τον Τζον Σάλιβαν, ο οποίος παραμένει για την ώρα ως εκτελεστικός διευθυντής του FSF, "Κατά την πιο πρόσφατη πλήρως ελεγμένη χρήση, η απευθείας στήριξη από εταιρικούς χορηγούς ανερχόταν στο 3% των συνολικών ετησίων εσόδων μας".

Η Red Hat δεν είναι η μόνη εταιρία που δεν θέλει να έχει πλέον σχέση με το FSF του Στόλμαν. Η Mελίσα Ντι Ντονάτο, διευθύνων σύμβουλος της SUSE, σχολίασε μέσω του Twitter: "Είμαστε καλύτεροι από αυτό [που βλέπουμε να συμβαίνει]. Ο κόσμος αξίζει κάτι καλύτερο. Ως ηγέτες [στο χώρο], υπάρχουν στιγμές που πρέπει να μιλήσουμε και να πάρουμε θέση όταν λαμβάνονται φρικτές αποφάσεις. Αυτή είναι μια τέτοια στιγμή. Είμαι απογοητευμένη από την απόφαση του FSF και στέκομαι αποφασιστικά απέναντι σε κάθε μορφή μισογυνισμού και μισαλλοδοξίας".

Ο Μιγκέλ ντε Ικάζα, συνιδρυτής του GNOME δήλωσε μέσω του Twitter: "Ο Στόλμαν απέτυχε να εξελιχτεί καθώς εξελισσόταν το κίνημα. Και, στο διάστημα αυτό, λειτούργησε σαν βαρίδι στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Οι ιδέες αυτές επιβίωσαν και άνθισαν αλλού. Εξακολουθεί να αποτελεί βαρίδι για κάθε προσπάθεια που βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή του".

Την ίδια ώρα, ο Στόλμαν αποφεύγει να απαντήσει στις επικρίσεις. Το μόνο "σχόλιο" στο οποίο έχει προβεί μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της επιστροφής του είναι ότι η προσωπική του ιστοσελίδα εξακολουθεί να αναφέρει τα εξής: "Παραμένω στο GNU Project. Αυτή είναι η μακροχρόνια δέσμευσή μου και σχεδιάζω να συνεχίσω". 

Το ζήτημα είναι πως, ενώ ήδη καταγράφονται εσωτερικές αντιδράσεις, δριμείες εξωτερικές επικρίσεις και ανακοινώσεις περιορισμού των οικονομικών πόρων του FSF, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τη ΜΚΟ να συνεχίζει να δραστηριοποιείται ουσιαστικά εφόσον ο Στόλμαν παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο ή σε οποιαδήποτε άλλη ηγετική θέση.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • Απαντήσεις 64
 • Δημιουργία
 • Τελευταία απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλή Μηνύματα

Όλα αυτά είναι απλά πολιτική και έχει να κάνει με την cancel culture της Καλιφόρνια που είναι κάτι σαν cult, είσαι μαζί μας ή δεν υπάρχεις. Για όσους δεν ξέρουν γιατί μιλάμε, πριν κανα 2 χρόνια ο Stal

Το ζουμί σε όλη την ιστορία είναι αυτό που περιγράφει ο Migel de icaza (Gnome, Mono, Xamarin). Λέει ότι απέτυχε να εξελιχθεί όπως εξελισσόταν το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού. Τι εννοεί; Ο

Ας ξεκαθαρίσουμε το γεγονός ότι ο τύπος δεν είναι απλά influential figure, αλλά κυριολεκτικά ο δημιουργός του κινήματος και του χώρου. Και εγώ όπου βλέπω ανάρμοστη συμπεριφορά την κατακρίνω. Αν ό

Δημοσιευμένες Εικόνες

 • Super Moderators

Είχα την «τύχη» να γνωρίσω απο κοντά τον Σταλμαν... Δεν θα γράψω τιποτα γιατί θα εκνευριστώ πάλι... 🤮

 • Like 3
 • Thanks 1
 • Haha 7
 • Sad 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Free software?

Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα σπίτι στο δάσος.....

....

....

....

και ξύπνησαν, και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

 • Like 2
 • Haha 2
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όλα αυτά είναι απλά πολιτική και έχει να κάνει με την cancel culture της Καλιφόρνια που είναι κάτι σαν cult, είσαι μαζί μας ή δεν υπάρχεις. Για όσους δεν ξέρουν γιατί μιλάμε, πριν κανα 2 χρόνια ο Stallman είπε πως δεν καταλαβαίνει γιατί αν κάποιος επιδιώκει σχέσεις με νεαρές γυναίκες, ας πούμε 17 χρονων, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας και σοβαρά ψυχικά ασθενής. Το ηλικιακό αυτό όριο είναι αυθαίρετο και τεχνικό είπε. Φυσικά το είπε για να υποστηρίξει τον φίλο του Marvin Minsky, που είχε σχέσεις με τον Epstein, και γύρισε το μάτι μερικών. Εντωμεταξύ όλοι τους ανήκουν στο προοδευτικό χώρο, απλά κατηγορεί ο ένας τον άλλον πως δεν είναι αρκετά προοδευτικοί και δεν έχουν αποδεχθεί πλήρως το νέο παρακλάδι του, το woke κίνημα.

Θυμάμαι που πριν μερικά χρόνια vegans πιέζανε τον Stallman να κάνει δηλώσεις κατά της κρεατοφαγίας και να την αποκηρύξει γιατί δεν θα μπορούσε να είναι ειλικρινής ακτιβιστής υπέρ του ελεύθερου λογισμικού και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αν δεν αγωνίζεται για οικόσιτα ζώα.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει ομιλίες του Stallman προς τους φοιτητές τους και τoν έχουν δει να κάθεται ξυπόλητος και να σκαλίζει τα δάκτυλα των ποδιών του ενώ μιλάει για αφηρημένα θέματα, ξέρουν πως ο άνθρωπος είναι απλά ένας μηχανικός χωρίς καμία ικανότητα να ελίσσεται στους πολιτικούς λαβύρινθους. Απλά λέει την γνώμη του, αλλά αυτές τις μέρες στην Καλιφόρνια δεν μπορείς να λες απλά την γνώμη σου όποιος και να είσαι.

Ευτυχώς ο άλλος μεγάλος του GNU Linux, ο Linus δεν έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια να ζητάει συγνώμη για πράγματα που έχει πει και για πράγματα που δεν έχει πει. Ότι του λένε να λέει το επαναλαμβάνει. Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει. Πράγματι έξυπνος άνθρωπος.

 

Επεξ/σία από merphi
spelling
 • Like 24
 • Thanks 2
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 λεπτά πριν, merphi είπε

Όλα αυτά είναι απλά πολιτική και έχει να κάνει με την cancel culture της Καλιφόρνια που είναι κάτι σαν cult, είσαι μαζί μας ή δεν υπάρχεις. Για όσους δεν ξέρουν γιατί μιλάμε, πριν κανα 2 χρόνια ο Stallman είπε πως δεν καταλαβαίνει γιατί αν κάποιος επιδιώκει σχέσεις με νεαρές γυναίκες, ας πούμε 17 χρονων, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παιδεραστής, εγκληματίας και σοβαρά ψυχικά ασθενής. Το ηλικιακό αυτό όριο είναι αυθαίρετο και τεχνικό είπε. Φυσικά το είπε για να υποστηρίξει τον Epstein, με τον οποίον ήταν φίλος όπως και πάρα πολλοί άλλοι, και γύρισε το μάτι μερικών. Εντωμεταξύ όλοι τους ανήκουν στο προοδευτικό χώρο, απλά κατηγορεί ο ένας τον άλλον πως δεν είναι αρκετά προοδευτικοί και δεν έχουν αποδεχθεί πλήρως το νέο παρακλάδι του, το woke κίνημα.

Θυμάμαι που πριν μερικά χρόνια vegans πιέζανε τον Stallman να κάνει δηλώσεις κατά της κρεατοφαγίας και να την αποκηρύξει γιατί δεν θα μπορούσε να είναι ειλικρινής ακτιβιστής υπέρ του ελεύθερου λογισμικού και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αν δεν αγωνίζεται για οικόσιτα ζώα.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει ομιλίες του Stallman προς τους φοιτητές τους και των έχουν δει να κάθεται ξυπόλητος και να σκαλίζει τα δάκτυλα των ποδιών του ενώ μιλάει για αφηρημένα θέματα, ξέρουν πως ο άνθρωπος είναι απλά ένας μηχανικός χωρίς καμία ικανότητα να ελίσσεται στους πολιτικούς λαβύρινθους. Απλά λέει την γνώμη του, αλλά αυτές τις μέρες στην Καλιφόρνια δεν μπορείς να λες απλά την γνώμη σου όποιος και να είσαι.

Ευτυχώς ο άλλος μεγάλος του GNU Linux, ο Linus δεν έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια να ζητάει συγνώμη για πράγματα που έχει πει και για πράγματα που δεν έχει πει. Ότι του λένε να λέει το επαναλαμβάνει. Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει. Πράγματι έξυπνος άνθρωπος.

 

Αρκετοί πιστεύουν, αφελώς, ότι ο μεσαίωνας οφείλει να έχει πάντα την ίδια μορφή. Ενώ στην πραγματικότητα εξελίσσεται και παίρνει εκ διαμέτρου αντίθετες μορφές με αυτές που είχε στο παρελθόν, για να καμουφλάρεται ως κάτι θετικό.

37 λεπτά πριν, apostolosapok είπε

Cancel culture at work πάλι, δεν συμφωνώ μαζί σου οπότε σε φιμώνω για πάντα.

Cancel Culture είναι όταν βλέπεις τις απόψεις ομάδων του περιθωρίου με περίεργες ευαισθησίες και double standards να προβάλλονται και να υποστηρίζονται από όλα τα mainstream media. Δηλαδή από εκείνους που έχουν το χρήμα και είναι μέσα στη διαπλοκή.

Εκεί αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι κάτι βρωμάει και ότι επιχειρούνται αλλαγές που αφορούν εν τέλει τη δική σου ζωή και όχι αυτή της Χ προστατευόμενης μειοψηφίας.

Επεξ/σία από pirmen56
 • Like 8
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τσίρκο. Από παλιά φαινόταν ότι δεν πάνε καλά όλοι αυτοί. Το άλλο η τάδε διανομη λέει βάζει μόνο free software την πέρναγες και δεν έπαιζε mp3 ήταν ότι πιο γελοίο έχω δει όσα χρόνια έχω υπολογιστές. Για τα πανηγύρια τελείως όμως. Τώρα το πέρασαν σε άλλο επίπεδο, όποιος δεν είναι vegan δεν ανήκει στην ομάδα μας και τέτοια. Να δούμε τι άλλο κωμικοτραγικο θα μας προσφέρουν.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το ερώτημα που τίθεται (και το συζητάμε) είναι "θα πρέπει η προσωπικότητα (πολιτική, θρησκεία, ηθικοκοινωνικές απόψεις) να μπαίνουν στην μέση ενός άσχετου ζητήματος όπως το ίδρυμα δωρεάν λογισμικού"..

Που θα πει, ως τι τον κρίνουμε; Ως μηχανικό λογισμικού, ως τρελάρα, ως ηθικό άνθρωπο; Πως το ένα πρέπει (?) να επηρεάζει το άλλο; 

Νταξ, κάτι δεν πάει καλά με αυτόν (κοινωνικά βασικά), αλλά είναι "χρήσιμος" ή/και απαραίτητος στο FSF? Τι "τσόντες" βλέπει ή αν έχει το θάρρος να το παραδεχθεί τι βλέπει πρέπει να ενδιαφέρει το FSF? Ομοίως για τις υπόλοιπες απόψεις του.

To "τεχνικό" (ειδικό σε ένα αντικείμενο) και το "ηθικόκοινωνικό" πρέπει να συγχέονται;  Ωραίο άρθρο για προβληματισμό.

Υ.Γ. Προσωπικά δεν είχα ιδέα για τον τύπο. Τώρα τον έμαθα μερικά πράγματα και ότι λέμε εδώ και ευχαριστώ για τα references.

Υ.Γ2 Το βίντεο που παραθεσε συμφορουμήτης έχει μια σωστή προσέγγιση που δεν δίνει απαντήσεις αλλά δημιουργεί ερωτήματα.. 

 • Like 4
 • Thanks 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.