Προς το περιεχόμενο

Η Microsoft παρουσιάζει το Kids Mode για τον Edge


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Ένα δωρεάν και απλό εργαλείο για τους γονείς

Η Microsoft προχώρησε στην κυκλοφορία του Kids Mode για τον Edge. Η νέα αυτή λειτουργία είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κυρίως έκδοση του Microsoft Edge για Windows και macOS και διατίθεται ως μια δωρεάν επιλογή η οποία είναι απλή στην ενεργοποίησή της και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια από τους γονείς για τη διαχείρισή ης. Η λειτουργία ενεργοποιείται μέσα από τη ρύθμιση προφίλ του Edge, επιτρέποντας στα παιδιά να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης έχοντας πρόσβαση μόνο σε εγκεκριμένους ιστότοπους.

"Πρόκειται για ένα δωρεάν, προστατευμένο διαδικτυακό περιβάλλον για παιδιά ηλικίας έως δώδεκα ετών, το οποίο προσφέρει στους γονείς σιγουριά και ηρεμία όταν τα παιδιά τους περιηγούνται στο διαδίκτυο μέσα από μια συσκευή που χρησιμοποιείται από όλη την οικογένεια", ανέφερε η Ντιβία Κουμάρ, στέλεχος της Microsoft, αρμόδια για το Microsoft Edge, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Verge.

accessing_Kids_Mode.gif

Η ενεργοποίηση του Kids Mode στον Edge είναι μια απλή διαδικασία

H Μicrosoft ουσιαστικά σχεδίασε το Kids Mode προκειμένου να ανταποκριθεί σε περιπτώσεις όπου οι γονείς θα μπορούσαν να δώσουν ένα φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιούν οι ίδιοι σε ένα παιδί, ώστε να περιηγηθεί στο διαδίκτυο. Από τη στιγμή που ενεργοποιείται η λειτουργία Kids Mode, προσφέρεται η επιλογή ορισμού ηλικιακής ομάδας, από πέντε έως οκτώ ετών ή από εννέα έως δώδεκα. Και οι δύο ηλικιακές ομάδες εμπίπτουν στο υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μηχανισμούς tracking που διαθέτει ο Edge, ενώ χρησιμοποιείται το Bing SafeSearch, με αυστηρά φίλτρα, ώστε να μην εμφανίζονται κείμενα, εικόνες και βίντεο που απευθύνονται σε ενήλικες στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Η Microsoft έχει συμπεριλάβει 70 δημοφιλείς παιδικούς ιστότοπους στον κατάλογο επιτρεπόμενων προορισμών που συνοδεύει τη νέα λειτουργία, προφανώς όμως οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν και τους όποιους επιπλέον ιστότοπους κρίνουν οι ίδιοι.

Αυτή η ειδική λειτουργία επίσης περιορίζει μια σειρά από συχνά χρησιμοποιούμενα shortcuts για τα Windows μέσω του πληκτρολογίου, ώστε να μην μπορούν τα παιδιά να τερματίσουν το Kids Mode, όμως οι ίδιοι περιορισμοί δεν υφίστανται στο macOS, δυστυχώς. Από τη στιγμή που ενεργοποιείται το Kids Mode, κάποιος ενήλικος θα πρέπει να εισαγάγει τα στοιχεία πρόσβασης στα Windows ή το macOS προκειμένου να τερματιστεί η λειτουργία και να επανέλθει το πρόγραμμα περιήγησης στην πλήρη του μορφή.

Kids_Mode_blocked_site.png

Το μήνυμα που εμφανίζεται στο Kids Mode προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση σε ένα νέο ιστότοπο

Εφόσον το παιδί επιχειρήσει να επισκεφτεί έναν ιστότοπο που δεν συμπεριλαμβάνεται ήδη στον κατάλογο των εγκεκριμένων προορισμών, εμφανίζεται μια σελίδα που ζητά να δοθεί η άδεια από έναν ενήλικο. Καθώς πρόκειται για μια λειτουργία με έμφαση στην προστασία της ιδιωτικότητας και επηρεάζει μόνο τη συσκευή στην οποία ενεργοποιείται, το Kids Mode δεν απαιτεί τη χρήση Microsoft Account, ούτε θα συγχρονίσει τον κατάλογο των εγκεκριμένων ιστότοπων σε  όλες τις συσκευές που διαθέτει κανείς. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει πως οι γονείς θα χρειαστεί να ετοιμάσουν καταλόγους εγκεκριμένων ιστότοπων ξεχωριστά για κάθε συσκευή, εφόσον μοιράζονται με τα παιδιά τους περισσότερες από μία.

Η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα των εννέα έως δώδεκα ετών περιλαμβάνει επίσης ένα news feed στο Kids Mode, όπου εμφανίζονται επιλεγμένα άρθρα από το MSN for Kids. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται θέματα της τρέχουσας ειδησεογραφίας, ούτε θα βρουν ευκαιρία οι νεαροί χρήστες να εμπλακούν σε πολιτικές συζητήσεις, με τη θεματολογία να εστιάζει στην επιστήμη, διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τα ζώα, αντί για τις τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία ή γεωπολιτικά ζητήματα.

Kids_Mode_Finding_Nemo.jpg

Το Kids Mode συνοδεύεται με μια σειρά από themes με χαρακτήρες της Disney και της Pixar

Mε την ενεργοποίηση του Kids Mode, προσφέρεται επίσης η δυνατότητα ρύθμισης των themes, χρωμάτων και της εικόνας πάνω στην οποία προβάλλονται τα επιμέρους εικονίδια. Μάλιστα, η Microsoft συνεργάστηκε με τις Disney και Pixar, προσφέροντας μια σειρά από ειδικά themes με χαρακτήρες από ταινίες όπως Η Μικρή Γοργόνα, Ψάχνοντας το Νέμο και πολλές άλλες.

Η Microsoft εκτιμά πως η νέα αυτή λειτουργία "αλλάζει δραστικά τα δεδομένα για τους γονείς" και οπωσδήποτε είναι θετικό στοιχείο το ότι ενεργοποιείται τόσο απλά. "Παρατηρώντας τους άλλους μηχανισμούς φιλτραρίσματος περιεχομένου και γονικού ελέγχου που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά, διαρκώς διαπιστώναμε πως οι περισσότεροι απαιτούν ιδιαίτερα εκτενείς διαδικασίες σύνδεσης ή συνδρομή και, γενικά, δεν προσφέρουν τίποτε το ανάλαφρο ή φτιαγμένο για παιδιά", αναφέρει χαρακτηριστικά η Κουμάρ. 

Το Kids Mode είναι ήδη διαθέσιμο για το Microsoft Edge, τόσο για τα Windows όσο και το macOS.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ χρήσιμο ,αν και πιστεύω τα περισσότερα παιδιά είναι σε τάμπλετ σε τέτοιες ηλικίες, πάντως και για τους μεγάλους , τα χρώματα και οι φιγούρες διώχνουν το ανιαρό και αυστηρό του original edge , δίνουν μια πινελιά χρώματος και ζωντάνιας , ιδιαίτερα ωφέλιμη στις μέρες μας. 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Currently, Kids Mode is limited to US English on Windows and MacOS.

Και η απλή αλλαγή του Edge στα αγγλικά δεν βοηθάει απ ότι είδα. Πρέπει (νομίζω) να είναι τα windows στα αγγλικά US.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλή προσπάθεια αλλά δεν αρκεί. Η καλύτερη προστασία είναι "η γνώση μέσα από την εκπαίδευση", πρώτα από όλα των γονιών και μετά των παιδιών.

Μια καλή-δωρεάν πρόταση για την ασφάλεια των παιδιών μπορείτε να την διαβάσετε στο προσωπικό μου blog στο "Τρόποι για ασφαλή (web filtering) και χρονικά ελεγχόμενη (parental control) πλοήγηση στο Internet για όλη την οικογένεια".

Επεξ/σία από manval
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...