Προς το περιεχόμενο

Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA έγραψε ιστορία στον Άρη


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Η πρώτη πτήση αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη αποτελεί εδώ και λίγες ώρες γεγονός

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου Ingenuity στον Άρη, όπως επιβεβαίωσαν οι μηχανικοί της NASA που επόπτευαν την όλη διαδικασία. Το μικρό σκάφος αιωρήθηκε σε ύψος τριών μέτρων πάνω από την επιφάνεια του Άρη για περίπου 40 δευτερόλεπτα, καταγράφοντας έτσι την πρώτη πτήση με ενέργεια προερχόμενη από το ίδιο το σκάφος σε πλανήτη εκτός της Γης. Η ιστορικής σημασίας δοκιμαστική αυτή πτήση ανοίγει μια σειρά από συναρπαστικές προοπτικές για μια νέα μορφή μετακινήσεων σε άλλους πλανήτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χρήση ελικοφόρων σκαφών, ικανών να κινηθούν σε περιοχές απρόσιτες στα συμβατικά οχήματα επιφάνειας.

Το βάρους δύο περίπου κιλών ελικόπτερο ανυψώθηκε από την επιφάνεια του Άρη περίπου το μεσημέρι, τοπική ώρα (10 ώρα Ελλάδος), με τους δίδυμους έλικές του να ολοκληρώνουν περισσότερες από 2.500 περιστροφές το λεπτό, προκειμένου να κατορθώσει το σκάφος να καταγράψει την πρώτη του πτήση στην εξαιρετικά αραιή ατμόσφαιρα του Άρη: οι αντίστοιχες απαιτούμενες περιστροφές προκειμένου να πετάξει στη Γη ήταν περίπου 500 το λεπτό. Το Ingenuity έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου, αγκιστρωμένο στην κάτω πλευρά του Perseverance, του οχήματος εδάφους που έστειλε στο γειτονικό μας πλανήτη η NASA. Περισσότερο από ένα μήνα μετά, στις 4 Απριλίου, το ελικόπτερο απαγκιστρώθηκε από το Perseverance, οπότε άρχισε να μετρά αντίστροφα το περιθώριο των 31 ημερών που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει συνολικά πέντε δοκιμαστικές πτήσεις.

Οι μηχανικοί στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς μόλις έλαβαν την επιβεβαίωση ότι η πρώτη απόπειρα του Ingenuity να πετάξει είχε στεφθεί με επιτυχία. "Επιβεβαιώθηκε πως το Ingenuity πραγματοποίησε την πρώτη μηχανικά προωθούμενη πτήση σκάφους σε άλλο πλανήτη", ανακοίνωσε ο μηχανικός Μάικλ Σταρτς, υπεύθυνος για τη λήψη των δεδομένων που απέστειλε το ελικόπτερο. "Πλέον μπορούμε να λέμε πως ο άνθρωπος κατόρθωσε να πετάξει ένα ελικόπτερο σε άλλο πλανήτη", δήλωσε η Mίμι Άουν, προϊσταμένη του προγράμματος Ingenuity,  στους μηχανικούς της NASA στο κέντρο ελέγχου, μετά την επιβεβαίωση της επιτυχημένης δοκιμαστικής πτήσης του ελικοπτέρου.

 

"[Η επιτυχία αυτή] μας προσφέρει εκπληκτική ελπίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δεν θα μπορούσα να αισθάνομαι περισσότερο υπερήφανος", δήλωσε με ανάρτησή του στο Twiter ο Τόμας Tσούρμπουχεν, αναπληρωτής διοικητής της NASA. Με την επιβεβαίωση της επιτυχούς πραγματοποίησης της πτήσης, ο Τσούρμπουχεν ανακοίνωσε πως η NASA ονόμαζε την περιοχή όπου το Ingenuity πραγματοποίησε την πτήση του Πεδίο Αδελφών Ράιτ, προς τιμήν της επαναστατικής πρώτης πτήσης των αδελφών Ράιτ το 1903 και παράλληλα ως "αναγνώριση της επινοητικότητας [ingenuity] και της καινοτομίας που εξακολουθούν να αποτελούν κινητήριες δυνάμεις της εξερεύνησης". Το ελικόπτερο μεταφέρει ένα κομμάτι μεγέθους γραμματοσήμου από το ύφασμα που κάλυπτε μία από τις πτέρυγες του θρυλικού αεροσκάφους των αδελφών Ράιτ.

Η πρώτη οπτική επιβεβαίωση της πτήσης προήλθε από την κάμερα πλοήγησης του Ingenuity που βλέπει προς το έδαφος, καθώς αποτύπωσε τη σκιά του πειραματικού αεροσκάφους τη στιγμή που αιωρούταν περίπου τρία μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Λίγα λεπτά μετά την επιβεβαίωση, μια σειρά από εικόνες που κατέγραψε το Perseverance, το οποίο παρατηρούσε τη διαδικασία από απόσταση 100 μέτρων περίπου, έφτασαν στο κέντρο ελέγχου, αποτελώντας την πρώτη κινούμενη αποτύπωση της πτήσης του Ingenuity.

Η πτήση είχε αναβληθεί ήδη μερικές φορές από τις 11 Απριλίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός, με μία από τις καθυστερήσεις αυτές την περασμένη εβδομάδα να υποχρεώνει τους μηχανικούς να μεταφορτώσουν από την αρχή ολόκληρο το λογισμικό πτήσης του Ingenuity, καθώς στη διάρκεια των δοκιμών πριν την πτήση είχαν εντοπίσει ένα μικρό σφάλμα. Το ελικόπτερο πρόκειται στη συνέχεια να πετάξει πάνω από τον κρατήρα Τζέζερο, σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Ο κρατήρας ήταν κάποτε η λεκάνη μιας λίμνης, η οποία τροφοδοτούταν από ποταμούς και είναι η περιοχή την οποία θα ερευνήσει εξονυχιστικά το Perseverance, αναζητώντας ίχνη μικροβιακής ζωής κατά το παρελθόν.

Βασική αποστολή του Ingenuity είναι να αποδείξει πως η πτήση στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη αποτελεί εφικτό στόχο. Δεν έχει στόχο να εξερευνήσει τον Άρη, ούτε να πραγματοποιήσει επιστημονικά πειράματα. Το έργο αυτό θα το αναλάβει το Perseverance, το οποίο, στο πλαίσιο της αποστολής του, θα αποθηκεύσει δείγματα από το έδαφος του Άρη, τα οποία πρόκειται να φέρει στη Γη επόμενο σκάφος, ενδεχομένως ακόμη και το 2031. Το Perseverance σήμερα περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή, με τις δύο κάμερές του στραμμένες προς το Ingenuity. Οι εικόνες αυτές, όπως ενημέρωσε η επιστημονική ομάδα, πρόκειται να φτάσουν στη Γη μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

56 λεπτά πριν, music_lover είπε

Τόσες λέξεις γράψατε ρε παιδιά και ούτε μια αναφορά δεν κάνατε για τον Έλληνα αναπληρωτή επικεφαλή επιχειρησιακής λειτουργίας του ελικοπτέρου «Ingenuity» που είναι ο Ελληνοαμερικανός Θοδωρής Τζανέτος.

Παίζει κάποιο ρόλο που δε το ανέφεραν? Θα άλλαζε κάτι?

  • Like 4
  • Thanks 6
  • Confused 2
  • Sad 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, busellatos είπε

''Πεταξε ;  δεν πεταξε ; ''  αυτο σκεφτομασταν ολοι το βραδυ και κουτουλαμε τωρα.

Τώρα τι μακακία απάντηση ήταν αυτή??? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μέχρι να το δω σκεφτόμουν μόνος μου το κουλό σενάριο που πάει να πετάξει δοκιμαστικά το drone, αποτυγχάνει, στραβώνει στον αέρα και πέφτει σε μια πολύ άτυχη τροχιά πετυχαίνοντας το rover καταστρέφοντας κι αυτό. Το σκέφτηκα και αναρωτιόμουν αν το σήκωσαν μόνο 4 μέτρα αρχικά θέλοντας να ψιλο-αποκλείσουν κάτι τέτοιο 😛

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν μπορουμε να παμε στο Φεγγαρι να πεταξουμε το drone δεν υπαρχει ατμοσφαιρα... (αλλα δεν μπορουμε κιολας) Ελα μωρε θα παμε στον Αρη 20 χρονια δουλεια 5 δις δολλαρια και 9 μηνες ταξιδι. Νταξει , πεταξε. Στειλτε ανθρωπους τωρα .

 

Επεξ/σία από pink-shop
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

100 άτομα με στολές να μην υπάρχει κοκος σκόνης στην κατασκευή και με το που προσεδαφίζεται είναι χειρότερα από την Τσιμισκη μετά από επεισόδια!

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 ώρες πριν, panit είπε

100 άτομα με στολές να μην υπάρχει κοκος σκόνης στην κατασκευή και με το που προσεδαφίζεται είναι χειρότερα από την Τσιμισκη μετά από επεισόδια!

 

Ναι γιατί πριν στείλαμε ηλεκτρικές σκούπες της Xiaomi για να καθαρίσουν την επιφάνεια του πλανήτη που θα προσαρειονώταν το σκάφος... 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...