Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

Περισσότεροι οι gamers με GTX κάρτες της Nvidia παρά με RTX


trib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η παλαιότερη γενιά γραφικών καλά κρατεί ακόμη.

Όποιος προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να πάρει στα χέρια του μία κάρτα γραφικών Ampere της Nvidia, όπως RTX 3080 ή RTX 3070, πιθανότατα δεν τα κατάφερε λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων. Ελλείψεις που όπως επιβεβαίωσε η Nvidia νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ίσως διαρκέσουν για όλο το 2021. Την ίδια στιγμή, οι παλαιότερες κάρτες γραφικών εξακολουθούν να κυριαρχούν στα gaming συστήματα των χρηστών, οπότε ίσως να μην εκπλήσσει το γεγονός ότι η Nvidia βρήκε πως το 85% των χρηστών GeForce δεν έχουν αγοράσει ακόμη μία RTX κάρτα.

Ένα συγκριτικό που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρουσίασης των επενδυτών της Nvidia τη Δευτέρα 12 Απριλίου, αναφέρθηκε στις RTX κάρτες ως το «νέο πρότυπο» δείχνοντας παράλληλα πως το 85% των χρηστών της εταιρείας που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλαιότερο υλικό όπως την GTX 1660, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να έχουν την ευκαιρία να το αναβαθμίσουν.

Αυτό δείχνουν και οι πληροφορίες των επίσημων ερευνών του Steam μέσω του Hardware Survey που φανερώνουν πόσο μικρό είναι το μερίδιο αγοράς των RTX. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ενώ μερικές κάρτες, όπως η GTX 1060, πέφτουν σε δημοτικότητα, άλλες επιλογές εκτός των RTX, όπως η GTX 1650, εξακολουθούν να αυξάνουν τα ποσοστά τους κάθε μήνα.

Καθώς η τεχνολογία Ray Tracing γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, υπάρχουν πολλά παιχνίδια που δεν την υποστηρίζουν και ίσως καλά κάνουν. Για τους περισσότερους gamers που παίζουν παιχνίδια όπως Valorant ή Apex Legends, τα ενδεχόμενα χαμένα fps που απαιτούν τα γραφικά RTX ίσως να μην αξίζουν τον κόπο, ακόμη και με λειτουργίες AI ενίσχυσης όπως το DLSS.

Η μικρή διείσδυση των RTX πιθανότατα οφείλεται στις ελλείψεις των αποθεμάτων αλλά και στις οικονομικές δυνατότητες των χρηστών. Μάλιστα, λέγεται πως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που οι άνθρωποι δεν αναβαθμίζουν τα συστήματά τους είναι οι υψηλές τιμές.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η οικονομική διευθύντρια της Nvidia, Colette Kress, δήλωσε πως η ομάδα επιχειρήσεων της εταιρείας είναι ευέλικτη και εργάζεται «φανταστικά». Ανέφερε επίσης ότι οι προμήθειες της Nvidia θα αυξάνονται όσο προχωρά το έτος. Βέβαια αυτό είναι απίθανο να επιλύσει άλλα ζητήματα σύντομα, όπως τους λεγόμενους scalpers οι οποίοι χρησιμοποιούν bots για να αγοράζουν σχεδόν αμέσως τα διαθέσιμα αποθέματα GPU και έπειτα να τα μεταπωλούν, αλλά και τους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων οι οποίοι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες για να επωφελούνται συνεχώς από την έκρηξη ανάπτυξης των Bitcoin και Ethereum.

Ο αριθμός των παιχνιδιών που υποστηρίζουν τεχνολογία RTX συνεχώς αυξάνεται με την Nvidia να καθιστά σαφές πως παράλληλα με το DLSS, θα αποτελούν τα «στάνταρντ» πρότυπα των μελλοντικών παιχνιδιών. Προς το παρόν βέβαια, αρκετά από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια της αγοράς «επιβιώνουν» και χωρίς αυτές τις τεχνολογίες και εάν οι χρήστες συνεχίζουν να παίζουν συγκεκριμένα παιχνίδια μάλλον είναι απίθανο να αναβαθμίσουν εφόσον δεν θα έχουν όφελος.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • Απαντήσεις 38
 • Δημιουργία
 • Τελευταία απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλή Μηνύματα

Ε καλα λογικο αφου το 90% απο της RTX σκαβει για να φτασει στη Κινα απλα τραγικο

(Αναφέρομαι στον τίτλο) Λογικό δεν είναι; 15 χρόνια βγαίνουν κάρτες GTX..

Σε αλλα νεα. Το δημοφιλεστερο παιχνιδι των PC gamers ειναι η πασιεντζα και τα παιχνιδια του Mame32. 

Δημοσιευμένες Εικόνες

Σε αλλα νεα. Το δημοφιλεστερο παιχνιδι των PC gamers ειναι η πασιεντζα και τα παιχνιδια του Mame32. 

 • Haha 10
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από τη μία έχουμε τις GTX που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, από την άλλη έχουμε RTX που α) κυκλοφορούν για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, β) είναι πανάκριβες είτε με MSRP είτε -κυρίως- χωρίς, γ) είναι δυσεύρετες (understatement το τελευταίο).

Οπότε δεν ξέρω ακριβώς τι συγκρίνουμε. Μάλλον το άρθρο και η έρευνα θέλουν επιβεβαιώσουν με νούμερα κάτι που ήδη φαίνεται αυτονόητο, ότι δηλαδή η διείσδυση των νέων καρτών είναι και θα παραμείνει για καιρό ακόμα πολύ χαμηλή. Απλώς δεν ξέρω αν αναφέρονται αποκλειστικά σε χρήστες που δηλώνουν gamers ή βάζουν στην εξίσωση κι αυτούς που αξιοποιούν τις κάρτες τους αποκλειστικά για να σκάβουν.

Η αλήθεια πάντως είναι πως το hardware φαίνεται να έχει ξεπεράσει τους ρυθμούς ανάπτυξης του software, μιας και από προσωπική εμπειρία μόνο θυμάμαι πριν 20 χρόνια να αναβαθμίζω κάθε 2-3 χρόνια εξ ανάγκης. Τώρα πια εδώ και λίγα χρόνια αν αγοράσεις ένα καλό CPU και μια δυνατή GPU (όχι απαραίτητα highest end) τα κρατάς άνετα για 7-8 χρόνια αν δεν σε ενδιαφέρουν τα 60 (ή 144+ fps) σε 4k. Και μιλάμε για το μέσο χρήστη, όχι για αυτόν που αγοράζει 3090, την αλείφει κάθε πρωί με μύρο και στους 6 μήνες θέλει να την πουλήσει γιατί πάλιωσε (οι τελευταίοι συχνά πιστεύουν ότι επειδή το κάνουν αυτό, το κάνει και ολόκληρη η αγορά).

Επεξ/σία από nzeppos
 • Like 5
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • Moderators

Δεν πειράζει, ίσως καταφέρουν αύξηση του ποσοστού με την επόμενη γενιά...

 • Like 2
 • Haha 4
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραία, είμαστε σε καλό δρόμο. Οι κατασκευαστές GPUs βλέπουν το πρόβλημα. Λογικά το έχουν δει ήδη και οι developers. Οπότε ή θα στρωθούν να δουλέψουν και να εκμεταλλευτούν την τεράστια δύναμη των υπαρχόντων καρτών ή θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν παιχνίδια με παράλογες-έτσι όπως είναι τα πράγματα- απαιτήσεις, που θα αγοράζουν όλο και πιο λίγοι. Για να δούμε τι θα γίνει.

 • Like 6
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φανταστείτε τώρα αυτό το μικρό ποσοστό απο πόσα λίγα άτομα αποτελείται αφου πολλοί έχουν απο 10 RTX για mining.

Επεξ/σία από Krapkey
 • Like 4
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
10 λεπτά πριν, Thresh είπε

Δεν πειράζει, ίσως καταφέρουν αύξηση του ποσοστού με την επόμενη γενιά...

Υπεραισιόδοξος!

 • Haha 3
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ΕΕ προφανως ρε παιδια... και 10 χρονια πισω να πας GTX ηταν η σειρα.. Μόνο 2 γενιες RTX έχουμε...

 

ΥΓ: Κάντε γκάλοπ και τους Miners να δουμε τι ποσοστο εχει RTX και τι GTX

Επεξ/σία από Sapounos
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

λογικο ειναι οταν η rtx δεν υπαρχει και αν υπαρχει τημη ειναι τουλαχιστον 3 πλασια και βαλε (παλι σαν να μην υπάρχει ) περισσότεροι θα προτιμούν η να μην πάνε στην επόμενη γενιά η ακομη και να μην παίξουν καν παιχνιδια απο το να διαθέσουν αυτά τα τρελά ποσά

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.