Προς το περιεχόμενο

Πως μπορείς να κάνεις motetize την εμπειρία που αποκτάς σε προσωπικά projects?


PC_MAGAS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η διαφορά μεταξύ κώδικα παραγωγής και προσωπικού project παρατήρησα ότι είναι στον χρόνο σε κώδικα παραγωγής θα πρέπει να κάνεις και "βρωμιά" ειδικά σε κατάσταση λειψανδρίας ώστε να κλείνεις το Jira ticket γρήγορα. Αλλά στο προσωπικό σου project μπορείς να το λύνεις και να το δένεις και από αυτό να αποκτάς εμπειρίες.

Εάν υπάρχει μια μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ Προσωπικού Project <-> Κώδικα Παραγωγής ειδικά εάν είναι στα ίδια frameworks/τεχνολογίες (πχ. στην εργασία συντηρείς laravel project ενώ κάνεις και το δικό σου laravel project) τότε ο χρόνος δαπάνης σε προσωπικό project που είναι μεγαλύτερος από αυτόν στον κώδικα παραγωγής είναι κάποιο κέρδος χρονικό πχ. εάν έκανες 1 μέρα να κλείσεις ένα ticket εάν 'έχεις ασχοληθεί σε προσωπικό project με την τεχνολογία αυτή ο χρόνος μειώνετε κατά  1 μέρα - (χρόνος γνώσης μιας τεχνολογίας που δαπάνησες προσωπικό χρόνο), ιδίως εάν είναι μια τεχνολογία που ασχολήθηκες προσωπικά σε αρκετά προσωπικά project.

Άρα σαν αποτέλεσμα είναι ότι για να έχεις εξέλιξη σαν developer πρέπει να δαπανάς προσωπικό χρόνο σκαλίζοντας μια τεχνολογία. Όμως αυτός ο χρόνος είναι κέρδος για τον εργοδότη σου γιατί συνήθως οι εργοδότες ειδικά σε μικρά teams δεν δίνουν learning budget. Δε, παρατήρησα και ότι σήμερα δύσκολα προσλαμβάνεις developer as well, ακόμα και εάν ο εργοδότης σαν εταιρεία είναι κάπως παραδοσιακή και δύσκαμπτη έτσι για να γίνει έκγριση budget εκπαίοδευσης θα πρέπει να περάσουν μήνες. Άρα το self-learning είναι ταχύτερο and let the dogs sleeping.

 

Έτσι σκευτόμουν πως θα μπορούσες να κάνεις self-monetize όποια εμπειρία αποκτάς από προσωπικά project;
Μια ιδέα είναι ένα Blog αλλά πόσο μπορεί ένα προσωπικό blog αποκλειστικά για software developmenr με διαφημίσεις μπορεί να καλύψει την διαφορά;

Ακόμα δε ειδικά σε Devops θα πρέπει eventually να πληρώσεις είτε για να δοκιμάσεις πχ μια ιδέα για deployment σε Codepipeline θα πρέπει να πληρώσεις σε λεφτά.

Επεξ/σία από PC_MAGAS
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν κατάλαβα γιατί μπορείς να μάθεις μόνο με προσωπικά πρότζεκτς. Ούτε γιατί πιστεύεις ότι ο εργοδότης σου περιμένει να ξέρεις όλες τις τεχνολογίες. Ούτε γιατί πρέπει να κλείσεις το Jira ticket σε μια μέρα. 
Την τεχνολογία την μαθαίνεις καλιστα και την ώρα της δουλειάς, είναι κάτι θεμιτό και αναμενόμενο. Και super ninja senior να είσαι, δεν μπορείς προφανώς να ξέρεις όλες τα Framework και τις τεχνολογίες. Η διαφορά, είναι ότι με την εμπειρία, σε 2 μέρες έχεις μάθει ότι χρειάζεται από το Framework και είσαι αποδοτικός πολύ πιο γρήγορα από έναν τζούνιορ. Αλλά φυσικά ακόμη συνεχίζεις να κανεις in the job training.

Devops συνήθως aws, azure έχουν free tier για να δοκιμάζεις, η με το account της δουλειάς σου απλά. 
Το Blog σιγά μην καλύψει την διαφορά, πρέπει να blogareis επιτυχημένα καμπόσο καιρό πριν δεις λεφτά, και ακόμη και τότε το κανεις για το γούστο σου, δεν είσαι YouTuber για να βγάζεις λεφτά που έχουν νόημα. Την αξια των personal projects θα την ανταμιφθεις κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν θα μπορέσεις να πουλάς σε εισαγωγικά αυτές τις έξτρα γνώσεις σου. Αλλά δεν μπορείς να χαλάς τον ελεύθερο σου χρόνο αμα δεν γουστάρεις αυτό που κανεις και ασχολείσαι. Δεν θα διαρκέσει πολύ, σε λίγες εβδομάδες θα τα παρατήσεις. Κοινώς στον ελεύθερο σου χρόνο ασχολείσαι με ότι σου αρέσει. Στν διάρκεια της δουλειάς συνήθως έχεις αρκετό χρόνο να μάθεις και νέα πράγματα / τεχνολογίες.

Επεξ/σία από Papakaliati
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το καλυτερο θα ειναι να εμβαθυνεις κυριως την ωρα της δουλειας για δυο σημαντικους λογους.
1) οτι στον ελευθερο χρονο σου δεν μπορεις μετα το 9 ωρο στην δουλεια να ασχολεισαι με αλλες 2-3 ωρες καθε μερα για προσωπικα προτζεκτ γιατι το burnt out ειναι πιο κοντα απο ποτε, και συν οτι αυτο τον χρονο ειτε θα εχεις αλλες υποχρεωσεις ειτε χρονο για ξεκουραση καποια χομπυ.
2) Στην δουλεια μπορει να δεις πιο πολυπλοκα πραγματα και λυσεις που δν ειχες φανταστει καθολου, ειναι πιο πολυπλοκο το Business και η φυση του προτζεκτ, ειτε επειδη ο κωδικας ειναι legacy και πατας μοντες πανω στις μοντες, ενω σε προσωπικο επιπεδο τα προτζεκτ να ειναι πιο "απλα".

Δυστηχως σε πολλες δουλειες δεν επενδυουν πανω στον ντεβ, και ειτε τους νοιαζει και πιεζουν  να κλεισουν τα τικετ οσο πιο γρηγορα μπορουν για να παρει αυξηση ο πμ και οι αλλοι  μανατζαραιοι, ειτε δεν υπαρχει χρονος και απλα πνιγεσια οποτε την πρωτη λυση που θα βρεις στο stack over flow θα την πεταξεις και δεν θα το ψαξεις καθολου και αλλα πολλα τετοια παραδειγματα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...