Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

«Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)»: οι πολίτες επικαιροποιούν τα στοιχεία τους στις τράπεζες ηλεκτρονικά, γρήγορα και με ασφάλεια


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένα σημαντικό εργαλείο εξοικονόμησης χρόνου και προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων έχουν πλέον στα χέρια τους οι πολίτες, καθώς από την Πέμπτη τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)». Η νέα υπηρεσία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

kyc.jpg.6c184aae868cceaaf4f6473549c86aa4.jpg

Το «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που διαθέτουν ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet να αποφύγουν τη φυσική επίσκεψη στην τράπεζα και να κερδίσουν χρόνο, καθώς δεν θα χρειάζεται να συλλέγουν μόνοι τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν και να επικαιροποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό. Πρόκειται για δικαιολογητικά σχετικά με φορολογικά και οικονομικά στοιχεία, στοιχεία σχετικά με την επαγγελματική δραστηριότητά τους καθώς και στοιχεία πιστοποίησης ταυτότητας και επικοινωνίας. Μέχρι στιγμής, αυτή η διαδικασία απαιτούσε αυτοπρόσωπη παρουσία στα καταστήματα των τραπεζών, υποβολή στοιχείων σε έγχαρτη μορφή καθώς επίσης και ταλαιπωρία του πελάτη προκειμένου να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά.

Με την νέα υπηρεσία, η διαδικασία πραγματοποιείται πλήρως ηλεκτρονικά και ο πελάτης δεν χρειάζεται να εκτυπώσει το παραμικρό. Έτσι, αφαιρούνται οριστικά από την διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων όλες εκείνες οι φωτοτυπίες της ταυτότητας, του εκκαθαριστικού σημειώματος, του λογαριασμού ρεύματος ή τηλεφωνίας καθώς επίσης και σχετικά αντίγραφα της μισθοδοσίας, που απαιτούνταν στην προηγούμενη κατάσταση.

Με το «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)», με τη ρητή και ειδική συγκατάθεσή του πολίτη, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αποκτούν πρόσβαση, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ, αποκλειστικά και μόνο τα δεδομένα που απαιτούνται βάσει του Νόμου 4557/2018 για την εξακρίβωση και την επαλήθευση των στοιχείων ταυτότητας, επικοινωνίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και ετήσιων εισοδημάτων του. Η διαδικασία είναι πλήρως προαιρετική και, αυτονόητα, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εξακολουθεί να προσκομίζει με φυσικό τρόπο τα δικαιολογητικά που του ζητούνται. Πριν ο πολίτης δώσει τη συγκατάθεσή του προκειμένου το ίδρυμα ή ο οργανισμός να αποκτήσει πρόσβαση, η υπηρεσία του παρέχει τη δυνατότητα επισκόπησης των δεδομένων του.

Με έγκριση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, όπως προβλέπεται από τον νόμο, έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπέβαλαν σχετική αίτηση: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και το ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος Viva Payments. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ένταξης τεσσάρων ακόμα πιστωτικών ιδρυμάτων (Ηπείρου, Χανίων, Παγκρήτια, OptimaBank) καθώς και τεσσάρων Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος (Cardlink, Cosmote Payments, Flexin, Hellasfin).

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες επικαιροποιούν στις τράπεζες τα στοιχεία τους. Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)» ψηφιοποιούνται κι επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζονται από τα υπόχρεα πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη διαχείριση του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των τραπεζών έχουν την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας των λαμβανόμενων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, της καταγραφής και παρακολούθησης των προσβάσεων, της διασφάλισης ιχνηλασιμότητας και της προστασίας των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Γενική Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη.

 • Like 4
 • Thanks 2
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σίγουρα έγινε ένα καλό βήμα, αλλά δυστυχώς οι τράπεζες -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένες να αξιοποιήσουν πλήρως και σε όλο το εύρος των τραπεζικών εργασιών τις δυνατότητες αυτής της πλατφόρμας. Περιορίστηκαν απλώς στο να κάνουν πιο εύκολη την επικαιροποίηση ορισμένων στοιχείων. Μέχρι εκεί. Δίνω ορισμένα παραδείγματα:

1. Εξακολουθούν οι τράπεζες να ζητούν τα κλασικά δικαιολογητικά (π.χ. εκκαθαριστικό), σε περίπτωση που υποβάλεις αίτηση μέσω internet banking για την απόκτηση κάποιου προϊόντος (π.χ. πιστωτική κάρτα), ακόμη κι αν επικαιροποίησες τα στοιχεία σου πριν 5 λεπτά.

2. Εξακολουθούν επίσης να ζητούν να ανεβάσεις τα γνωστά έγγραφα, εφόσον είσαι νέος πελάτης και θελήσεις να ανοίξεις λογαριασμό μέσω του app της Εθνικής και της Alpha Bank (η Eurobank και η Πειραιώς δεν παρέχουν καν αυτή τη δυνατότητα). Αντίθετα, η Viva σού επιτρέπει να ανοίξεις νέο λογαριασμό χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την πλατφόρμα KYC.

3. Δεν έχει γίνει διασύνδεση με τον ΟΑΕΔ, οπότε αν μείνεις άνεργος, πρέπει να ανεβάσεις το σχετικό αποδεικτικό έγγραφο, αλλιώς θα συνεχίσεις να θεωρείσαι από την τράπεζα εργαζόμενος. Επίσης, αν είσαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, δεν φαίνεται πουθενά η ειδικότητά σου. Η πλατφόρμα δείχνει το πού εργάζεσαι και το αν είσαι πλήρους απασχόλησης, αλλά όχι ποια είναι η θέση σου στην επιχείρηση. Έτσι, το πεδίο "επάγγελμα" στο internet banking (π.χ. της Alpha Bank και της Eurobank), εξακολουθεί να μην ενημερώνεται μέσω της πλατφόρμας KYC.

4. Αν αλλάξεις αριθμό ταυτότητας, εξακολουθούν οι τράπεζες (με εξαίρεση την Πειραιώς και την Alpha Bank) να σε αναγκάζουν να πας σε κατάστημα, προκειμένου να το δηλώσεις, παρόλο που υπάρχει η σχετική διασύνδεση με τα μητρώα της αστυνομίας.

Επεξ/σία από pluss
 • Like 6
 • Thanks 3
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συν οτι σχετικά με το 4, στο gov φαινεται ο αριθμος ταυτοτητας , πρεπει να κλεισεις ραντεβου κιολας (!!!!) για να δωσεις απλα το πλαστικοποιημενο κωλοχαρτο να το περασουν...

 • Like 2
 • Haha 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα έπρεπε να υπάρχει χρονικός περιορισμός στην πρόσβαση στα δεδομένα του πελάτη. Μια μέρα, μια βδομάδα, κάτι τέτοιο, όχι διαρκώς.

Επίσης πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να μην προωθούνται τα εν λόγω στοιχεία σε άλλες οντότητες πέρα από την τράπεζα, πχ εισπρακτικές.

Καλό θα ήταν επίσης να υπάρχει περιορισμός της πληροφορίας που αντλείται, στα απολύτως απαραίτητα, για παράδειγμα από το εκκαθαριστικό, το εισόδημα μόνο.

 • Like 3
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, Doubt είπε

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα έπρεπε να υπάρχει χρονικός περιορισμός στην πρόσβαση στα δεδομένα του πελάτη. Μια μέρα, μια βδομάδα, κάτι τέτοιο, όχι διαρκώς.

Επίσης πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να μην προωθούνται τα εν λόγω στοιχεία σε άλλες οντότητες πέρα από την τράπεζα, πχ εισπρακτικές.

Καλό θα ήταν επίσης να υπάρχει περιορισμός της πληροφορίας που αντλείται, στα απολύτως απαραίτητα, για παράδειγμα από το εκκαθαριστικό, το εισόδημα μόνο.

Δεν είναι διαρκής η πρόσβαση στα δεδομένα σου, τα δεδομένα δίνονται μόνο όταν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις την συγκεκριμένη υπηρεσία. Επίσης, παραμένει η δυνατότητα να μην χρησιμοποιήσεις καθόλου την εν λόγω υπηρεσία και να επικαιροποιήσεις τα στοιχεία σου με τους κλασικούς τρόπους, κάνοντας δηλαδή upload τα έγγραφα που επιθυμείς ή πηγαίνοντας στο κατάστημα με τα απαιτούμενα έγγραφα.

Επεξ/σία από pluss
 • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
8 ώρες πριν, pluss είπε

Δεν είναι διαρκής η πρόσβαση στα δεδομένα σου, τα δεδομένα δίνονται μόνο όταν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Και για πόσο διάστημα αφού γίνει η "επικαιροποίηση";  ή είναι κάτι σαν snapshot, μια "λήψη" και γεια σας ως την επόμενη; Δεν είναι ξεκάθαρο αυτό.

10 ώρες πριν, filip123go είπε

Η τράπεζα λεφτά θέλει, όχι τα σπίτια.

Γιατί να σου πάρει τα λεφτά ή το σπίτι 🏠, όταν μπορεί να σου τα πάρει και τα δύο;

😇

 • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 12/5/2021 στις 9:21 ΠΜ, Doubt είπε

Και για πόσο διάστημα αφού γίνει η "επικαιροποίηση";  ή είναι κάτι σαν snapshot, μια "λήψη" και γεια σας ως την επόμενη; Δεν είναι ξεκάθαρο αυτό.

Η τράπεζα τραβάει τα δεδομένα που ισχύουν εκείνη ακριβώς την στιγμή που χρησιμοποιείς την εν λόγω υπηρεσία. Ακόμα και ένα λεπτό μετά να αλλάξει κάτι στα στοιχεία σου, η τράπεζα δεν θα το μάθει εάν δεν ξαναχρησιμοποιήσεις την υπηρεσία επικαιροποίησης. Επομένως, το πόσο συχνά θα επικαιροποιείς τα στοιχεία σου είναι δική σου επιλογή.

Επεξ/σία από pluss
 • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δοκίμασα την εν λόγω διαδικασία στην Εθνική και ενώ ολοκληρώθηκε κανονικά η διαδικασία ακόμα στο προφίλ μου ζητάει επικαιροποίηση καλώντας με να ανεβάσω Ε1. Αστεία πράγματα. 

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, georgerov είπε

...ενώ ολοκληρώθηκε κανονικά η διαδικασία ακόμα στο προφίλ μου ζητάει επικαιροποίηση...

Στην Εθνική που το δοκίμασα δεν είχα πρόβλημα. Λειτούργησε μια χαρά. Πρόβλημα είχα στην Alpha όπου αν και η διαδικασία γινόταν μια χαρά, με την επιστροφή στην Alpha επέμενε να ζητά επικαιροποίηση και δεν δεχόταν επικαιροποίηση ούτε με τον παλιό τρόπο (το απλό ανέβασμα αρχείων/λογαριασμών/Ε1). Τελικά μάλλον έφταιγε το ότι δεν είχε γίνει ποτέ επικαιροποίηση του συγκεκριμένου λογαριασμού και είχα αλλάξει και ταυτότητα από τότε που τον είχα ανοίξει. Έπρεπε να πάω από το φυσικό κατάστημα για να είμαι ΟΚ...

Επεξ/σία από tedybear
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
57 λεπτά πριν, tedybear είπε

Στην Εθνική που το δοκίμασα δεν είχα πρόβλημα. Λειτούργησε μια χαρά. Πρόβλημα είχα στην Alpha όπου αν και η διαδικασία γινόταν μια χαρά, με την επιστροφή στην Alpha επέμενε να ζητά επικαιροποίηση και δεν δεχόταν επικαιροποίηση ούτε με τον παλιό τρόπο (το απλό ανέβασμα αρχείων/λογαριασμών/Ε1). Τελικά μάλλον έφταιγε το ότι δεν είχε γίνει ποτέ επικαιροποίηση του συγκεκριμένου λογαριασμού και είχα αλλάξει και ταυτότητα από τότε που τον είχα ανοίξει. Έπρεπε να πάω από το φυσικό κατάστημα για να είμαι ΟΚ...

Α μάλλον αυτό είναι το πρόβλημα και στην περίπτωση μου, έχει γίνει αλλαγή ταυτότητας από την τελευταία επικαιροποίηση. 

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Στις 11/5/2021 στις 11:20 ΠΜ, Doubt είπε

Καλό θα ήταν επίσης να υπάρχει περιορισμός της πληροφορίας που αντλείται, στα απολύτως απαραίτητα, για παράδειγμα από το εκκαθαριστικό, το εισόδημα μόνο.

Γιατί , ποιος ο λογος να γνωριζει η τραπεζα το εισοδημα μου αν δεν γυρευω δανεικα , πιστωση κτλπ ; Αμα γυρεψω δανεικα εστω και ενα ευρω να μου ζητησει

τα παντα , εφ'οσον ομως τηρω εναν τρεχουμενο λογαριασμο αναγκαστικα διοτι μονο ετσι μπορω να συναλασσομαι πχ με το δημοσιο προς τι τοση γραφειοκρατια ;

Ο τραπεζικος υπαλληλος που μην το ξεχναμε πριν λιγα χρονια εξωθειτο ακομα και με απογευματινα "σεμινάρια" και επιπλεον κινητρα και μπονους να "σπρωχνει"

δανεια και καθε ειδους πιστωτικη καρτα σε οποιονδηποτε με απλη επιδειξη και μονον της ταυτοτητας  του , τωρα για να σου ανοιξει λογαριασμο θα πρεπει να

μπει ακομα και μεσα στη κρεβατοκαμαρα σου.

Καπως ετσι φτασαμε στο σημειο να φαλιρισουν οι τραπεζες , οι μετοχοι και ιδιως οι μικρομετοχοι να συντριβουν οικονομικα και ο φορολογουμενος

κληθηκε πολλες φορες να ανακεφαλαιοποιησει τις τραπεζες ουσιαστικα δηλ για να μην κουρευτουν οι αποταμιευσεις του .

Τωρα ειμαστε στο αλλο ακρο , οι τραπεζουπαλληλοι να εχουν μεταλλαχθει σε απλους διεκπεραιωτες χαρτουρας κλασικου δημοσιου υπαλληλου.

Προσωπικα δεν γουσταρω οι τραπεζες να γνωριζουν τα εισοδηματα μου , την περιουσια μου  , την οικογενειακη μου κατασταση , την υγεια  μου πχ

μεσω Ε1 κτλπ ...τλχ στην περιπτωση που δεν γυρευω ουτε τους  γυρεψα ποτε δανεικα .

Οσο για το "μαυρο" χρημα , χιλιες φορες "μαυρα " και "παράλληλη" , ανεπισημη οικονομια , παρα καθολου οικονομια ,συναλλαγες και αλισβερισι .

 • Like 1
 • Haha 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Στις 16/5/2021 στις 8:14 ΜΜ, georgerov είπε

Δοκίμασα την εν λόγω διαδικασία στην Εθνική και ενώ ολοκληρώθηκε κανονικά η διαδικασία ακόμα στο προφίλ μου ζητάει επικαιροποίηση καλώντας με να ανεβάσω Ε1. Αστεία πράγματα. 

 

Στις 16/5/2021 στις 11:20 ΜΜ, georgerov είπε

Α μάλλον αυτό είναι το πρόβλημα και στην περίπτωση μου, έχει γίνει αλλαγή ταυτότητας από την τελευταία επικαιροποίηση. 

Ακριβώς το ίδιο μου ζητούσε κι εμένα, παρόλο που έκανα επικαιροποίηση σε κατάστημα. Μου στείλανε και mail μάλιστα, το οποίο αγνόησα.

Νομίζω 2 φορές έγινε και μετά ησυχία, πιθανόν να είναι bug της εφαρμογής.

 • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
13 ώρες πριν, nepomuk είπε

Γιατί , ποιος ο λογος να γνωριζει η τραπεζα το εισοδημα μου αν δεν γυρευω δανεικα , πιστωση κτλπ ; Αμα γυρεψω δανεικα εστω και ενα ευρω να μου ζητησει

τα παντα , εφ'οσον ομως τηρω εναν τρεχουμενο λογαριασμο αναγκαστικα διοτι μονο ετσι μπορω να συναλασσομαι πχ με το δημοσιο προς τι τοση γραφειοκρατια ;

Ο τραπεζικος υπαλληλος που μην το ξεχναμε πριν λιγα χρονια εξωθειτο ακομα και με απογευματινα "σεμινάρια" και επιπλεον κινητρα και μπονους να "σπρωχνει"

δανεια και καθε ειδους πιστωτικη καρτα σε οποιονδηποτε με απλη επιδειξη και μονον της ταυτοτητας  του , τωρα για να σου ανοιξει λογαριασμο θα πρεπει να

μπει ακομα και μεσα στη κρεβατοκαμαρα σου.

Καπως ετσι φτασαμε στο σημειο να φαλιρισουν οι τραπεζες , οι μετοχοι και ιδιως οι μικρομετοχοι να συντριβουν οικονομικα και ο φορολογουμενος

κληθηκε πολλες φορες να ανακεφαλαιοποιησει τις τραπεζες ουσιαστικα δηλ για να μην κουρευτουν οι αποταμιευσεις του .

Τωρα ειμαστε στο αλλο ακρο , οι τραπεζουπαλληλοι να εχουν μεταλλαχθει σε απλους διεκπεραιωτες χαρτουρας κλασικου δημοσιου υπαλληλου.

Προσωπικα δεν γουσταρω οι τραπεζες να γνωριζουν τα εισοδηματα μου , την περιουσια μου  , την οικογενειακη μου κατασταση , την υγεια  μου πχ

μεσω Ε1 κτλπ ...τλχ στην περιπτωση που δεν γυρευω ουτε τους  γυρεψα ποτε δανεικα .

Οσο για το "μαυρο" χρημα , χιλιες φορες "μαυρα " και "παράλληλη" , ανεπισημη οικονομια , παρα καθολου οικονομια ,συναλλαγες και αλισβερισι .

Η τράπεζα γνωρίζει το εισόδημα σου με νόμο που την υποχρέωσε το κράτος αλλιώς το μόνο που θα ζητούσαν θα ήταν μια βεβαίωση ΑΦΜ. Την περιουσία σου θα στην ζητήσουν μόνο αν λάβεις δάνειο. Δεν ασχολείται κανένας στην τράπεζα με τα της υγείας σου και τα της οικογένειας, όπου ζητούνται στοιχεία είναι τυπικά και ζητούνται από όλους. Τα περί μαύρης οικονομίας είναι τα old time classic ελληναραδικα που ολο και κάπου κάποιους θα τα πει κάποια στιγμή. Ζήσε εσύ μια ζωή με μαύρη οικονομία και μετά όταν δεν θα έχεις σύνταξη και αυτή την λίγη που θα πάρεις στα 75, όταν δεν θα έχεις και αυτά τα λίγα δημόσια νοσοκομεία, και ότι άλλο έχεις που παρέχεται ανεπαρκώς από το κράτος, έλα να μας τα πεις πάλι αν θα σου φτανουν τα μαύρα που έβγαλες κι αν σου έμειναν στην άκρη. 

 • Like 3
 • Haha 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Η τράπεζα γνωρίζει το εισόδημα σου με νόμο που την υποχρέωσε το κράτος αλλιώς το μόνο που θα ζητούσαν θα ήταν μια βεβαίωση ΑΦΜ. Την περιουσία σου θα στην ζητήσουν μόνο αν λάβεις δάνειο. Δεν ασχολείται κανένας στην τράπεζα με τα της υγείας σου και τα της οικογένειας, όπου ζητούνται στοιχεία είναι τυπικά και ζητούνται από όλους. Τα περί μαύρης οικονομίας είναι τα old time classic ελληναραδικα που ολο και κάπου κάποιους θα τα πει κάποια στιγμή. Ζήσε εσύ μια ζωή με μαύρη οικονομία και μετά όταν δεν θα έχεις σύνταξη και αυτή την λίγη που θα πάρεις στα 75, όταν δεν θα έχεις και αυτά τα λίγα δημόσια νοσοκομεία, και ότι άλλο έχεις που παρέχεται ανεπαρκώς από το κράτος, έλα να μας τα πεις πάλι αν θα σου φτανουν τα μαύρα που έβγαλες κι αν σου έμειναν στην άκρη. 

Σωστος  μεχρι ενος σημειου στο τελος για τα μαυρα μονο που ο βασικος μισθος πεπει να παει τουλαχιστον στα 1000ε ωστε να μην υπαρχουν μαυρα ,ολα τα αλλα ειναι για τους παρτακυδες που τα περνουν κ δεν τους νοιζουν οι αλλοι που περνουν 500-600ε η που εχουν καβατζες απο αλλου κ απλα λενε για να πουνε .

Επεξ/σία από sheep2020
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
5 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Η τράπεζα γνωρίζει το εισόδημα σου με νόμο που την υποχρέωσε το κράτος αλλιώς το μόνο που θα ζητούσαν θα ήταν μια βεβαίωση ΑΦΜ. Την περιουσία σου θα στην ζητήσουν μόνο αν λάβεις δάνειο. Δεν ασχολείται κανένας στην τράπεζα με τα της υγείας σου και τα της οικογένειας, όπου ζητούνται στοιχεία είναι τυπικά και ζητούνται από όλους. Τα περί μαύρης οικονομίας είναι τα old time classic ελληναραδικα που ολο και κάπου κάποιους θα τα πει κάποια στιγμή. Ζήσε εσύ μια ζωή με μαύρη οικονομία και μετά όταν δεν θα έχεις σύνταξη και αυτή την λίγη που θα πάρεις στα 75, όταν δεν θα έχεις και αυτά τα λίγα δημόσια νοσοκομεία, και ότι άλλο έχεις που παρέχεται ανεπαρκώς από το κράτος, έλα να μας τα πεις πάλι αν θα σου φτανουν τα μαύρα που έβγαλες κι αν σου έμειναν στην άκρη. 

Στη περιπτωση που ζητειται το Ε1 τοτε ο υπαλληλος τα μαθαινει ολα ... οτι πχ ειμαι αναπηρος και εχω φοροαπαλλαγες .. , ενω δεν του γυρεψα δανεικα.

Επισης απο συνδικαιουχο σε ελληνικο λογαριασμο που ειναι κατοικος - φορολογουμενος αλλης χωρας ΕΕ πχ  απο τον αδελφο μου κτλπ  ζητειται Ε1 η και

εκαθαριστικο ενω στη χωρα που ζει δεν υποχρεουται να υποβαλλει φορολογικη δηλωση .Σε διαφορετικη περιπτωση δεν του επικαιροποει τα στοιχεια και δεν

του δινει προσβαση στο Ιντερνετ banking . Συνηθως ο υπαλληλος εχει δυσλεξια και δεν αντιλαμβανεται απλες λεξεις  στα ιταλικα  κοινες με τα αγγλικα που ταχα γνωριζει

και ζητα επισημη μεταφραση ... για το ονοματεπωνυμο του συνδικαιουχου , την διευθυνση του κτλπ  ...  Δηλ με τα λεφτα σου , τον παρα σου και η τραπεζα

να μην σου δινει προσβαση ...

Μαλλον δεν θα εζησες την εποχη που οι τραπεζες δανειζαν οποιονδηποτε με  μονη την επιδειξη αστυνομικης ταυτοτητας (ευκολα παραχαραξιμης) και σε παρακαλουσαν να σου δωσουν καμποσες πιστωτικες καρτες Χ τοτε παρα πολλες τραπεζες και  ...  αποτελεσμα .. τιναχθηκε η μπανκα στον αερα .

Τα "μαυρα" δεν ειναι ασπρο - μαυρο , καλο - κακο ...  αλλα να μην χαθει και το μετρο και οι εκαστοτε ισορροπιες προς οφελος καθε φορα

της διευκολυνσης των συναλλαγων και της Εθνικης Οικονομιας .

 

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • Το θέμα έχει κλειδωθεί
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.