Προς το περιεχόμενο

Ζευγάρι Ολλανδών γίνονται οι πρώτοι Ευρωπαίοι που κατοικούν σε τρισδιάστατα εκτυπωμένο σπίτι


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Η νέα κατοικία, σε σχήμα βράχου, είναι το πρώτο νόμιμα κατοικήσιμο κτίριο με φέροντες τοίχους κατασκευασμένους από τρισδιάστατο εκτυπωτή

Ένα ζευγάρι Ολλανδών είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι ένοικοι ενός σπιτιού εξ ολοκλήρου κατασκευασμένου μέσω της τεχνολογίας τρισδιάστατων εκτυπώσεων, σε μια εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, θα προσφέρει πληθώρα νέων επιλογών ως προς το σχήμα και το ύφος των κατοικιών του μέλλοντος.

Η Ελίζε Λατζ και ο Χάρι Ντέκερς, συνταξιούχοι καταστηματάρχες από το Άμστερνταμ, παρέλαβαν το ψηφιακό κλειδί τους -μια εφαρμογή η οποία τους επιτρέπει να ανοίγουν την εξώπορτα του σπιτιού τους με το πάτημα ενός κουμπιού- την Πέμπτη.

"Είναι πανέμορφο", σχολίασε η Λατζ. "Αναδύει μια αίσθηση ασφάλειας, θυμίζει καταφύγιο", πρόσθεσε ο Ντέκερς.

Εμπνευσμένο από το σχήμα ενός βράχου, οι διαστάσεις του οποίου θα ήταν δύσκολο και δαπανηρό να κατασκευαστούν με τις συμβατικές τεχνικές, το κτίσμα είναι το πρώτο από συνολικά πέντε τα οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει η εταιρία Saint-Gobain Weber Beamix, σε μια έκταση γης δίπλα στο κανάλι Μπίατριξ, σε προάστιο του Αϊντχόφεν.

Τα τελευταία δύο χρόνια, κτίσματα κατασκευασμένα εν μέρει από τρισδιάστατους εκτυπωτές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με ανάλογες απόπειρες να πολλαπλασιάζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Όμως, το συγκεκριμένο σπίτι στην Ολλανδία, το οποίο διαθέτει χώρους εμβαδού 94 τετραγωνικών μέτρων, κατόρθωσε να καταστεί το πρώτο νόμιμα κατοικήσιμο και εμπορικά ενοικιαζόμενο κτίριο όπου οι φέροντες τοίχοι κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου μέσω της τεχνολογίας τρισδιάστατων εκτυπώσεων.

"Ταυτόχρονα, είναι το πρώτο κτίριο 100% εγκεκριμένο από τις τοπικές αρχές, το οποίο κατοικείται από ανθρώπους οι οποίοι καταβάλλουν ενοίκιο προκειμένου να διαμένουν εδώ", ανέφερε ο Μπας Χούισμανς, στέλεχος της Weber Benelux, κατασκευαστικής εταιρίας, θυγατρικής της γαλλικής Saint-Gobain.

To σπίτι αυτό είναι το πρώτο ολοκληρωμένο κτίριο του Προγράμματος Milestone, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολυτεχνείου του Αϊντχόφεν με την εταιρία ανέγερσης κατοικιών Vesteda. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη διάθεσή του προς ενοικίαση το 2019, όμως οι προκλήσεις του αρχιτεκτονικού σχεδίου, το οποίο περιλάμβανε εξωτερικούς τοίχους σε οξεία γωνία, οδήγησε σε καθυστερήσεις.

Η τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης που χρησιμοποιήθηκε αξιοποιεί έναν πελώριο ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος καταλήγει σε ακροφύσιο από όπου εκχύεται τσιμέντο ειδικής σύνθεσης, το οποίο θυμίζει κάπως την υφή της σαντιγί. Το τσιμέντο "εκτυπώνεται" σύμφωνα με το σχέδιο του αρχιτέκτονα, καθώς ο βραχίονας προσθέτει διαδοχικές στρώσεις, προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητα του τοίχου να φέρει φορτία.

Το σημείο όπου η κεφαλή του ακροφύσιου χρειάστηκε να αλλαχτεί, μετά από κάποιες ώρες χρήσης, είναι ορατό στο μοτίβο των τοίχων του σπιτιού, όπως ορατές είναι και κάποιες μικρές αστοχίες στην εκτύπωση του τσιμέντου, ενδεχομένως γνώριμες, οπτικά, σε όποιον έχει χρησιμοποιήσει εκτυπωτή μελάνης.

Outer wall of 3D-printed house in Eindhoven

Πάντως, παρότι η συγκεκριμένη διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, πολλοί στη βιομηχανία των οικοδομών εκτιμούν πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αντικτύπου της κατασκευής κτιρίων, περιορίζοντας τις ποσότητες τσιμέντου που χρειάζονται. Στην Ολλανδία, εντωμεταξύ, αποτελεί και μια εναλλακτική λύση σε μια περίοδο κατά την οποία καταγράφεται έλλειψη έμπειρων οικοδόμων.

Το νέο σπίτι αποτελείται από 24 τσιμεντένια στοιχεία, τα οποία εκτυπώθηκαν σε στρώσεις, σε εργοστάσιο στο Αϊντχόφεν, προτού μεταφερθούν με φορτηγό στο οικόπεδο. Εκεί, τοποθετήθηκαν σε θεμέλια βάση και υπέστησαν επεξεργασία από την ολλανδική οικοδομική εταιρία Van Wijnen. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η στέγη και τα παράθυρα, με τις τελικές πινελιές να ακολουθούν.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το πέμπτο από τα σπίτια αυτά -το οποίο θα αποτελείται από τρεις ορόφους και θα διαθέτει ισάριθμα υπνοδωμάτια- οι συνεργαζόμενες εταιρίες ευελπιστούν πως η όλη διαδικασία θα πραγματοποιείται επιτόπου, ενώ και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις θα κατασκευάζονται με τη βοήθεια του εκτυπωτή, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος. 

"Αν δούμε τον καθαρό χρόνο που χρειαστήκαμε για να εκτυπώσουμε αυτό το σπίτι, μιλάμε για μόλις 120 ώρες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χούισμανς. "Επομένως, για όλα τα στοιχεία, αν μπορούσαμε να τα εκτυπώσουμε μαζί, θα μας έπαιρνε λιγότερο από πέντε μέρες, καθώς το βασικό πλεονέκτημα είναι πως ο εκτυπωτής δεν χρειάζεται να κάνει διάλειμμα για φαγητό, δεν έχει ανάγκη από ύπνο, δεν χρειάζεται ανάπαυση. Οπότε, αν αρχίζαμε αύριο και μαθαίναμε πώς να το κάνουμε, θα μπορούσαμε να εκτυπώσουμε το επόμενο σπίτι σε πέντε μέρες από τώρα".

Η Λατζ και ο Ντέκερς, που έχουν ζήσει σε τέσσερα διαφορετικά είδη σπιτιών μέσα στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν από τη στιγμή που οι δύο ενήλικες κόρες τους έφυγαν από το σπίτι της οικογένειας, καταβάλλουν 800 ευρώ το μήνα, προκειμένου να διαμείνουν στο κτίριο για έξι μήνες, από την πρώτη ημέρα του Αυγούστου, έχοντας εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους μέσω του διαδικτύου. "Είδα το σχέδιο αυτό του σπιτιού και ήταν σαν ένας παραμυθένιος κήπος", ανέφερε χαρακτηριστικά η Λατζ.

Η τιμή στην αγορά κανονικά θα ήταν διπλάσια από αυτή που πληρώνει το ζευγάρι. "Ρωτάτε αν βγάλαμε χρήματα από αυτό το πρώτο σπίτι; Όχι", απαντά ο Χούισμανς. "Περιμένουμε να χάσουμε χρήματα από το δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο σπίτι; Όχι. Με την τρισδιάστατη εκτύπωση καλλιεργείς τεράστια δημιουργικότητα και σχεδιαστική ευελιξία", συμπληρώνει. "Για ποιο λόγο μπήκαμε στον κόπο να εκτυπώσουμε αυτό το 'βράχο'; Επειδή αποδεικνύει ότι μπορείς να φτιάξεις όποιο σχέδιο θελήσεις".

Ο Γιασίν Τορούνογλου, δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για τον οικιστικό και χωροταξικό σχεδιασμό του δήμου Αϊντχόφεν, δήλωσε πως "Με το τρισδιάστατο σπίτι, χαράσσουμε πορεία προς το μέλλον: την ταχεία δημιουργία οικονομικών κατοικιών, με τον καθένα να ελέγχει το σχήμα του σπιτιού του".

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

6 λεπτά πριν, EzioMorte είπε

Πφφφφφ, Κλάιν, αν δεν μπορούν να μου φτιάξουν το sens fortress από dark souls κομπλέ με τις παγίδες και τα boss τότε είναι μάπα το καρπούζι. 

ρίξε και μια μετάφραση αν δεν κάνει κόπο 

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από ένα μαζοχιστικα δυσκολο game είναι, το χειρότερο και πιο πολύπλοκο σε σχεδιασμό σημείο του. Ήταν γεμάτο παγίδες, διεξόδους, αδιέξοδα, γενικά ένα χαος. Προφανώς και κάνω χαβαλε. 

Επεξ/σία από EzioMorte
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραίο δεν το λες αλλά δείχνει το δρόμο για το μέλλον. Το κόστος κατασκευής θα μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Και ναι, κάποιοι θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας στο μέλλον, αλλά έτσι και αλλιώς αυτά τα επαγγέλματα δεν έχουν πέραση πια σε αυτές τις κοινωνίες. Το άρθρο το αναφέρει άλλωστε (ότι δεν υπάρχουν χτίστες στην Ολλανδία και οι λίγοι που έχουν είναι κατά κανόνα μετανάστες). 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν μου αρέσει καθόλου, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι κατά πόσο θα μπορεί στο μέλλον να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία για την κατασκευή ενός κτιρίου όπως το επιθυμεί ο καθένας. Τι προδιαγραφές θα έχει το κτίριο, τι αντοχες σε φυσικά και καιρικά φαινόμενα, ποια μέρη του κτιρίου θα μπορούν να κατασκευαστουν έτσι, με τα Η/Μ και το εσωτερικό τι γίνεται. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΟΚ, μου αρέσει η πρωτοτυπία στο σχήμα όπως το βλέπω από μακριά και σίγουρα το να σχεδιάζεις κάτι σε υπολογιστή και να το τυπώνεις ως λειτουργικό σπίτι είναι ελκυστικό ως αρχική ιδέα. Δεν είμαι ειδικός αλλά κάτι δε μου στέκει καλά όμως.

Αναφέρει πως φτιάχτηκε με τσιμέντο ειδικής σύνθεσης, δεν ξέρω πόσο ειδικής, αλλά έτσι που το βλέπω πολύ τσιμέντο βλέπω και δεν ξέρω κατά πόσο θεωρείται ιδανικό υλικό ως προς τη θερμομόνωση και την αντοχή στην υγρασία (χρειάστηκε να του κάνουν μόνωση άραγε με άλλο υλικό) επίσης εξωτερικά αυτή η σαγρέ επιφάνεια θα γίνεται χάλια μαζεύοντας βρωμιά και φαίνεται επίσης πολύ βαριά μονοκόματη κατασκευή που στερείται δυνατότητας τροποποίησης όπως κάνεις πχ με ένα κλασσικό τοίχο.

Ούτε μου κάθεται ιδανικό (...) ως «λύση του μέλλοντος» το να γεμίζεις τον τόπο με τεχνητούς τσιμεντόλιθους.

Τα λέω έτσι λίγο πρόχειρα όπως μου κατεβαίνουν, πάντως κάνω αρκετές σκέψεις βλέποντάς το και στις περισσότερες δε μου κάθεται καλά.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

31 λεπτά πριν, ikar6 είπε

Ωραίο δεν το λες αλλά δείχνει το δρόμο για το μέλλον. 

Ναι, το μέλλον για 3D-printed mudhuts. Αν αφαιρέσεις τα κουφώματα, τα πλακάκια, τα μοντέρνα έπιπλα και γενικά οτιδήποτε δεν έχει εκτυπωθεί, δεν διαφέρει και πολύ από κάτι τέτοιο:

spacer.png

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...