Προς το περιεχόμενο

To Εl Salvador η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα


chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η χώρα της κεντρικής Aμερικής Εl Salvador γίνετε η πρώτη στον κόσμο που αναγνωρίζει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας Nayib Bukele κατά την διάρκεια του συνεδρίου για το Bitcoin που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μiami.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι θα περάσει την νομοθετική ρύθμιση την επόμενη βδομάδα ενώ η ενσωμάτωση των πληρωμών με το ψηφιακό νόμισμα θα γίνει σε συνεργασία με το startup Strike.

 

 

Η Strike είναι ένα startup που δημιουργεί εφαρμογές πληρωμών μέσω του bitcoin lightning network. Κατά την ανακοίνωση της συνεργασίας για την δημιουργία των ψηφιακών υποδομών του El Salvador ο CEO της εταιρείας Jack Maller ανέφερε ότι  σχεδόν το 70% των πολιτών της δεν έχουν καμία πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα κάτι που με το Bitcoin θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν ξανά οικονομική δραστηριότητα.

"Over 70% of the active population of El Salvador doesn't have a bank account. They're not in the financial system,They asked me to help write a plan and that they viewed bitcoin as a world-class currency and that we needed to put together a Bitcoin plan to help these people.”

Το startup θα συνεργαστεί με την Blockstream για την τεχνολογική εξέλιξη του φιλόδοξου αυτού project.

 

 

Eίναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθoύν εκτός από το lightning network και λύσεις όπως το lqiuid network της Blockstream που είναι ένα sidechain που πατάει πάνω στο Bitcoin και μπορεί να προσφέρει stable coins με κλειδωμένη αξία σε fiat money καθώς και αυτόματα swap σε όποιο currency χρειάζεσαι και φυσικά στο Bitcoin με αρκετά χαμηλά fee.

Tις επόμενες βδομάδες θα υπάρξoυν σίγουρα περισσότερες ανακοινώσεις για την δομή του όλο εγχειρήματος.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ψηφίστηκε χθές αργά το βράδυ από το κοινοβούλιο του El Salvador η νομοθεσία που αναγνωρίζει το Bitcooin ως legal tender δηλαδή ως νόμιμου χρήματος. To νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών με 62 ψήφους υπερ και 12 κατά κάτι αναμενόμενο καθώς η κυβέρνηση έχει τον απόλυτο έλεγχο του κοινοβουλίου της χώρας.

 

 

 

 

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δέχονται Bitcoin για τα προϊόντα τους ενώ η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια επενδυτική τράπεζα όπου θα κρατάει ψηφιακά νομίσματα και δολάρια ώστε να λειτουργεί σαν ενδιάμεσος και να μειώνει το ρίσκο της μεταβλητότητας της ισοτιμίας  του. Η επενδυτική αυτή τράπεζα θα έχει αποθεματικό 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόσθετα oι φόροι πλέον θα μπορούν να πληρωθούν και με Bitcoin καθώς και η ίδια η τιμή πώλησης των εμπορικών αγαθών θα μπορεί να αναγράφετε σε Bitcoin. H κυβέρνηση θα δημιουργήσει τις υποδομές για το σύστημα πληρωμών στο ψηφιακό νόμισμα που είναι σίγουρο ότι θα βασίζεται στο lightning network καθώς και σε sidechain όπως το liquid network.

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου αναφέρετε ότι τα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων θα μπορούν να λειτουργούν στην χώρα απαλλαγμένα από πρόσθετους φόρους κάτι που έχει προφανώς στόχο την προσέλκυση fin tech startup στo El Salvador.  Αν και δεν υπάρχει αναφορά για το Bitcoin mining ο πρόεδρος της χώρας έχει αναφέρει ότι το θέμα θα το εξετάσουν για τα μελλοντικά τους πλάνα.

Hδή για την νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση το IMF έχει επικοινωνήσει με τoν πρόεδρο της χώρας για συνάντηση τους τις επόμενες μέρες ώστε να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του. Eπικοινωνία υπήρξε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

H νομοθεσία πάντως αυτή δημιουργεί ένα προηγούμενο στην Κεντρική και Νότια Αμερική ενώ ήδη έχουν εκδηλώσει και άλλες χώρες το ενδιαφέρον τους για το όλο εγχείρημα.

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόλις τώρα, panospeter είπε

Ειλικρινά, περίμενες κάτι διαφορετικό ?

περιμένω κάτι χειρότερο εδώ που τα λέμε. Σιγά μην αφήσουν χώρες σαν το Ελ σαλβαντορ να επαναστατήσουν 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παίζουν σε λεπτά όρια τώρα.

Απο την μια πρέπει να δείξουν δημοκρατική συμπεριφορά και σεβασμό στις αποφάσεις του κυρίαρχου κράτος του El Salvador και απο την άλλη να μην αποδεχθούν ως νόμισμα το BTC (τους βολεύει να παραμείνει asset).

Οι πιέσεις θα είναι υπόγειες και μάλλον δεν θα τις μάθουμε ποτέ.

Επεξ/σία από panospeter
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • 2 μήνες μετά...

Το Bitcoin από σήμερα είναι το δεύτερο επίσημο νόμισμα του El Salvador μαζί με το δολάριο και πλέον όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να το αποδέχονται για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

 

 

Η κυβέρνηση του El Salvador είναι και η πρώτη στο κόσμο που πρόσθεσε στα αποθεματικά της ψηφιακά νομίσματα, 500 Bitcoin έπειτα από διαδοχικές αγορές που πραγματοποιήσε σήμερα.

https://twitter.com/nayibbukele/status/1435263064933285898

Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της χώρας οι αγορές αυτές θα συνεχιστούν με στόχο να εκμεταλλεύονται τις απότομες μειώσεις της ισοτιμίας του ψηφιακού νομίσματος.

Η πρώτη αυτή μέρα της επίσημης υιοθέτησης του Bitcoin σε γενικές γραμμές ήταν θετική καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τα εμπορικά καταστήματα έδειξαν ότι είναι έτοιμα να δεχθούν πληρωμές με το ψηφιακό νόμισμα. Ηδη στην χώρα γίνετε η εγκατάσταση και 200 Bitcoin ATM με μηδενικά fee ενώ και το κρατικό Bitcoin wallet έχει ανέβει σε όλα τα mobile ψηφιακά app store παρά τα αρχικά προβλήματα με καθυστερήσεις και προβλήματα συνδεσιμότητας που παρουσιάστηκαν αργότερα.

Ο χρόνος θα δείξει αν το Bitcoin ως ένα νέο κρατικό νόμισμα μιας χώρας θα έχει την αποδοχή των πολιτών και αν αυτό το οικονομικό πείραμα θα στεφθεί με επιτυχία. Στο τομέα που θα βοηθήσει σίγουρα το ψηφιακό νόμισμα τους πολίτες είναι στα εμβάσματα από και προς την χώρα καθώς πληρώνουν σήμερα υπέρογκα ποσά για την μεταφορά χρημάτων κυρίως από πολίτες που έχουν μετανάστεύσει στις Ηνωμένες πολιτείες.

Οι διεθνείς οργανισμοί του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος πάντως έχουν προδιαγράψει ήδη την αποτυχία με αρνητικές δηλώσεις εώς την τελευταία στιγμή κάτι που εξηγείται καθώς το Εl Salvador είναι απόλυτα εξαρτημένη από αυτούς τους οργανισμούς για την οικονομική τoυ επιβίωση.

Στο διαδίκτυο για την σημερινή ιστορική ημέρα και για την υποστήριξη του El Salvador είχε οργανωθεί ένα μαζικό buy Bitcoin αξίας 30 δολαρίων με την ισοτιμία του ψηφιακού νομίσματος μέχρι πριν λίγες ώρες να έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 52.000 δολάρια ενώ τις τελευταίες ώρες υπήρξε ένα μαζικό sell off με το crash της ισοτιμίας να πέφτει κάτω από τα 47.000 παρασύροντας όλη την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων.

Το El Salvador εκτός από την εφαρμογή νομισματικής πολιτικής βασισμένη στο Bitcoin έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί και στον χώρο προσέλκυσης fin-tech startup καθώς και την επέκταση της στο χώρο του mining λόγο και της άφθονης ενέργειας που έχει από ανανεώσιμες πηγές.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Δέκα ημέρες έχουν περάσει πλέον από της 7 Σεπτεμβρίου, την μέρα που το Bitcoin έγινε το επίσημο νόμισμα στο El Salvador

Τις πρώτες μέρες υπήρξαν αρκετά προβλήματα συνδεσιμότητας του κρατικού Bitcoin wallet Chivo με αρκετούς πολίτες να μην μπορούν καν να το χρησιμοποιήσουν. 

Tην πρώτη βδομάδα έκαναν register πάνω από 500.000 πολίτες για να το εγκαταστήσουν το Chivo αλλά και για να διεκδικήσουν τα 30 δολάρια δώρο.

Σε όλη την χώρα έχουν στηθεί κιόσκια ενημέρωσης των πολιτών για την χρήση του Chivo ενώ και πλήθος Bitcoin ATM έχουν τεθεί σε λειτουργία όχι μόνο στο El Salvador αλλά σε διάφορες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε οι πολίτες να μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν εμβάσματα. 

 

 

Υπάρχει και μια κρατική διαφήμιση που ενημερώνει τηλεοπτικά καθημερινά τους πολίτες για την χρήση του νέου ψηφιακού wallet.

 

 

 

Αρκετά μικρά καταστήματα αλλά και μεγάλες retail αλυσίδες όπως τα Starbucks, MacDonadls ήδη δέχονται το ψηφιακό νόμισμα σε όλη την χώρα αν και είναι νωρίς ακόμα να πει κάποιος για την αποδοχή που υπάρχει στην χρήση του Bitcoin.

https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/pkprbg/paying_with_bitcoin_at_starbucks_and_pizza_hut_in/

 

Δεν έχουν λείψει βέβαια και οι διαμαρτυρίες κυρίως από τον χώρο της αντιπολίτευσης. Χθες στην εθνική γιορτή της μέρας ανεξαρτησίας διοργανώθηκαν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όπου αρκετοί πολίτες φέραν πανό κατά του Bitcoin ενώ στις ταραχές που ακολούθησαν διαδηλωτές έσπασαν και κρατικά Bitcoin ATM που είχαν στηθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας.

 

 

Tην ίδια ώρα 0ι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί συνεχίζουν να προειδοποιούν για οικονομική καταστροφή κατά τα λεγόμενα τους λόγο της οροθέτησης του Bitcoin από την χώρα. Οικονομική καταστροφή φένετε όμως ότι θα πάθε σίγουρα η Western Union καθώς με τα μεγάλα χαράτσια που έβαζε στα εμβάσματα προς την Αμερική πλέον με την χρήση του Bitcoin υπολογίζεται ότι θα χάνει τον χρόνο πάνω από 400.000 εκατομμύρια δολάρια.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Δημιουργία νέου...