Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

Το προσωπικό της Apple εκφράζει δυσαρέσκεια για το σχέδιο επιστροφής στα γραφεία


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με ηλεκτρονική επιστολή τους, απευθυνόμενοι στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Tim Cook και στα υπόλοιπα ανώτερα στελέχη της εταιρείας, οι υπάλληλοι της Apple εξέφρασαν την επιθυμία τους για μία περισσότερο ευέλικτη προσέγγιση στον τρόπο εργασίας, ώστε όσοι το επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως. 

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο Tim Cook απέστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους υπαλλήλους της Apple, στο οποίο τους γνωστοποίησε ότι θα είναι απαραίτητο να επιστρέψουν στο γραφείο για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα ξεκινώντας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όσων ομάδων επίσης η εργασία απαιτεί την παρουσία τους αυτοπροσώπως θα χρειαστεί να βρίσκονται στο γραφείο για τέσσερις έως πέντε ημέρες κάθε εβδομάδα (αν και οι περισσότεροι υπάλληλοι θα εξακολουθούν να μπορούν να έχουν δύο ημέρες τηλεργασίας). Όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας επίσης θα μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως για έως και δύο εβδομάδες κάθε χρόνο αν και αιτήσεις για τηλεργασία θα πρέπει πρώτο να έχουν λάβει έγκριση από τον εκάστοτε διευθυντή τμήματος. 

«Παρά τα όσα καταφέραμε να επιτύχουμε την ώρα που πολλοί από εμάς βρέθηκαν να εργάζονται χωριστά, η αλήθεια είναι πως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό έλειπε την τελευταία χρονιά: Το να έχουμε ο ένας τον άλλον» ανέφερε ο Tim Cook στην επιστολή του. «Οι τηλεδιασκέψεις αναμφισβήτητα μείωσαν την απόσταση μεταξύ μας, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούν να αναπαραγάγουν». Κλείνοντας το υπόμνημα, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Apple έγραψε: «Ξέρω ότι δεν είμαι μόνο εγώ που μου λείπει ο βόμβος της δραστηριότητας, της ενέργειας, της δημιουργικότητας και της συνεργατικότητας στις απευθείας συναντήσεις μας πρόσωπο με πρόσωπο και η αίσθηση της κοινότητας που έχουμε δημιουργήσει».

Από ότι φαίνεται ωστόσο, τα λόγια του Tim Cook φαίνεται να δυσαρέστησαν αρκετούς από τους υπαλλήλους της Apple, οι οποίοι σε ηλεκτρονική επιστολή αναφέρουν τους λόγους που χρειάζονται αυτή την ευέλικτη επιλογή ανάμεσα στην τηλεργασία και την εργασία όπου απαιτείται η παρουσία τους στα γραφεία της εταιρείας. Στην επιστολή την οποία συνέταξαν τουλάχιστον 80 υπάλληλοι της εταιρείας από μία ενεργή ομάδα που αριθμεί 2.800 μέλη σε ένα κανάλι στο Slack διαβάζουμε:

«Τον τελευταίο χρόνο, συχνά όχι μόνο νιώθαμε ότι δεν μας ακούγατε, αλλά ότι μας αγνοούσατε επιδεικτικά. Μηνύματα όπως, “γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς είναι πρόθυμοι να επανασυνδεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με τους συναδέλφους σας πίσω στο γραφείο” χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχουν άμεσα αντιφατικά συναισθήματα μεταξύ μας, δίνουν την αίσθηση ότι είναι απορριπτικά και ακυρωτικά. Και αυτό γιατί, όχι μόνο πολλοί από εμάς νιώθουμε ήδη καλά συνδεδεμένοι με τους συναδέλφους μας παγκοσμίως, αλλά επειδή τώρα νιώθουμε καλύτερα συνδεδεμένοι από ποτέ. Ανυπομονούμε να εργαστούμε όπως είμαστε τώρα, χωρίς την καθημερινή ανάγκη να επιστρέψουμε στο γραφείο. Από ότι φαίνεται όμως, δεν υπάρχει σημείο επαφής μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η εκτελεστική ομάδα αντιλαμβάνεται την απομακρυσμένη/ ευέλικτη εργασία και της εμπειρίας πολλών υπαλλήλων της Apple. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ευελιξία που προσφέρει η τηλεργασία, πολλοί από εμάς αισθάνονται ότι πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν συνδυασμό που περιλαμβάνει την οικογένεια μας, την ευημερία μας και να είμαστε εξουσιοδοτημένοι να κάνουμε την καλύτερη δυνατή δουλειά που μπορούμε, είτε να είμαστε μέρος της Apple. Αυτή είναι μια απόφαση που κανένας από εμάς δεν παίρνει ελαφρά, και μια απόφαση που πολλοί θα ήθελαν να μην χρειαστεί να λάβουν. Ζητάμε την υποστήριξη σας ώστε να προσφέρετε σε όσους θέλουν να εργαστούν εξ αποστάσεως ή επιτόπου στα γραφεία ευέλικτους τρόπους να συνεχίσουν να το κάνουν, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ποιος τρόπος εργασίας λειτουργεί καλύτερα για αυτούς, την ομάδα και τον ρόλο τους – είτε σε κάποιο από τα γραφεία μας, από το σπίτι ή ακολουθώντας κάποιο υβριδικό μοντέλο εργασίας. Είμαστε ζωντανή απόδειξη ότι δεν υπάρχει πολιτική που να μπορεί να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο για όλους. Για να λειτουργήσουν πράγματα όπως η  Ένταξη και η Ποικιλομορφία, πρέπει να αναγνωριστεί πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι, καθώς με αυτές τις διαφορές, έρχονται και διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικοί τρόποι για να ευδοκιμήσουμε. Πιστεύουμε ότι η Apple έχει την ευθύνη να αναγνωρίσει αυτές τις διαφορές, καθώς και την ικανότητα να τις αγκαλιάσει πλήρως».


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • Απαντήσεις 91
 • Δημιουργία
 • Τελευταία απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλή Μηνύματα

Κάνα φλερτακι δεν έχουν εκεί στα γραφεία; Να θέλουν να πάνε για να δουν την απέναντι τους co-worker; Όπως τα σχολεία. Πέρα απο την πλάκα, από την στιγμή που το αφεντικό σου σου δίνει γραφείο και

Δεν είναι οι μόνοι. Οι περισσότεροι που ξέρω τα ίδια λένε. Όλοι όσοι έχουν να κάνουν με δουλειά γραφείου, λίγο ή πολύ μπορούν να το κάνουν το ίδιο (ή περισσότερο) αποτελεσματικά από το σπίτι.

βασικά όλοι οι developers ανά τον κόσμο δυσανασχέτησαν με την επιστροφή τους στο γραφείο! 😛

Δεν είναι οι μόνοι.
Οι περισσότεροι που ξέρω τα ίδια λένε.
Όλοι όσοι έχουν να κάνουν με δουλειά γραφείου, λίγο ή πολύ μπορούν να το κάνουν το ίδιο (ή περισσότερο) αποτελεσματικά από το σπίτι.

 • Like 28
 • Thanks 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
6 λεπτά πριν, onelonelystar είπε

βασικά όλοι οι developers ανά τον κόσμο δυσανασχέτησαν με την επιστροφή τους στο γραφείο! 😛

Κι όχι μόνο αυτοί!

 

 • Haha 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλά δεν βαρέθηκαν τόσο καιρό σπίτι; Team Work, τσερτσελες στο γραφείο κτλ, μάλλον δεν συγκινούν κόσμο!

 • Like 4
 • Thanks 1
 • Haha 1
 • Confused 1
 • Sad 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
4 λεπτά πριν, skritikos είπε

Κι όχι μόνο αυτοί!

γενικα πιστευω παιζει μεγαλο ρολο η αποσταση απο τη εργασια και κινηση και ο τροπος μεταφορας

πχ εγω που κανω 10-16 να παω στο γραφειο οποτε κανω κατι πολυ συμαντικο και θελω υσηχια θα επιλεξω ναμαι σπιτι

Αν εχω μεετινγκς , εκπαιδευσεις , και πραγματα που πρεπει να βλεπω μαζι με αλλους θα προτιμισω να παω γραφειο. 

Το χειροτερο ειναι πως δε υπαρχει ελαστικο ωραριο σε πολλες εταιριες 

δλδ οι περισσοτεροι δουλεουν 9 5 η 10-6 αρα τρωνε ολη τη κινηση στη μαπα

Αν μοιραστουν καπως οι ωρες ωστε να υπαρχουν κοινες ωρες πιστευω θαναι καλυτερα γενικα 

 • Like 3
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

WFH για πάντα. Τώρα που άνοιξαν οι ασκοί δεν υπάρχει επιστροφή και όποιος εργοδότης διαφημίσει το fully remote για όσους το θέλουν θα μαζέψει πολύ κόσμο από τους δυσαρεστημένους.

 • Like 20
 • Thanks 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
22 λεπτά πριν, onelonelystar είπε

βασικά όλοι οι developers ανά τον κόσμο δυσανασχέτησαν με την επιστροφή τους στο γραφείο! 😛

E ναι, γλυτωνουμε τη κινηση/μετρο/λεωφορεια και ολη τη πρωινη βαβουρα, για μενα το πιο σημαντικο. Απ το σπιτι μια χαρα ειναι η δουλεια οσο υπαρχει συνεννοηση

 • Like 4
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Copy το κειμενο στα Αγγλικα και περιμενω την στιγμη που θα λαβω παρομοιο email απο την εταιρια μου :)

 • Like 1
 • Thanks 1
 • Haha 2
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
 • Super Moderators

Από τη στιγμή που μια εταιρεία δεν παρατήρησε πτώση στην αποδοτικότητα των υπαλλήλων (πόσο μάλλον αν είδε και αύξηση) όσο εργαζόταν από το σπίτι, δεν βλέπω το λόγο να μην επιτρέψει σε όσους το επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται έτσι! Ή έστω να μπορούν να επιλέξουν 1-2 από τις εργάσιμες ημέρες για να εργάζονται από το σπίτι. :) 

 • Like 10
 • Thanks 2
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάνα φλερτακι δεν έχουν εκεί στα γραφεία; Να θέλουν να πάνε για να δουν την απέναντι τους co-worker; Όπως τα σχολεία.

Πέρα απο την πλάκα, από την στιγμή που το αφεντικό σου σου δίνει γραφείο και στέγη και έχεις υπογράψει να προσληφθείς πρέπει να σηκωθείς να πας. Οκ άλλαξε για λίγο το καθεστώς και δούλευαν από το σπίτι αλλά κανείς δεν είπε ότι θα ήταν παντοτινό μέτρο.

Wake up now, πλυσου, πάρτο αμάξι ή λεοφωρειο, πέρνα τον έλεγχο, χτύπα κάρτα και κάτσε στο γραφείο σου.

 • Like 8
 • Thanks 1
 • Haha 1
 • Confused 17
 • Sad 4
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
36 λεπτά πριν, onelonelystar είπε

βασικά όλοι οι developers ανά τον κόσμο δυσανασχέτησαν με την επιστροφή τους στο γραφείο! 😛

να λετε και ευχαριστω γιατι εμενα ουτε μερα δεν με αφησαν remote

 • Confused 1
 • Sad 6
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

6 χρόνια τώρα που δουλεύω από το σπίτι έχω μόνο θετικά να πω ως επί το πλείστον. Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι γιατί δεν βλέπουν τα θετικά και οι εργοδότες?
Και μόνο τα πάγια έξοδα που γλυτώνουν και την αύξηση στην παραγωγικότητα (όπου αυτό ισχύει) θα έπρεπε να μη θέλουν με τίποτα οι περισσότεροι εργαζόμενοι να γυρίσουν πίσω.

Αν πρέπει να μαντέψω θα πω πως αρκετοί εργοδότες δεν έχουν βρει τα σωστά KPIs για να μπορούν να κρίνουν σωστά αν ένας εργαζόμενος είναι πιο παραγογικός από το σπίτι ή όχι και έχουν ακόμα την λογική του "θέλω να σε βλέπω να δουλεύεις" και ας μη κάνεις τίποτα ουσιαστικό.

Χαρούμενος εργαζόμενος, παραγωγική εταιρία.

p.s πείτε μου πόσες φορές αργήσατε να μπείτε online σε remote εργασία και πόσες σε in-house.

Επεξ/σία από Xvipes
 • Like 8
 • Thanks 2
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.