Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους. Προσπάθησα να εγκατάστησω Linux (Ubuntu) στον υπολογιστή μου και ενώ έφτιαξα το partition στο USB με το Rufus, διάλεξα λάθος δίσκο (τον hdd αντί για ssd) όταν έκανα shrink space στο disk management. Το κατάλαβα όταν ήμουν στην εγκατάσταση του Linux, έκανα restart στα windows και μπήκα στο disk management και διέγραψα απο ότι φαίνεται το partition του E (hdd). Τα windows ενώ τα έχω στον ssd, όταν έκανα restart δεν μπαίνει στα windows. Κατέβασα στο USB τα windows 10 και μπήκα στο troubleshoot, command prompt και στο list disk μου αναγνωρίζει μόνο το USB, ενώ όταν κάνει boot εμφανίζει και τον ssd και τον hdd, απλώς μετά δεν ξεκινάει τα windows και εμφανίζει "an operating systems wasn't found". Τι κάνουμε τώρα? 

Δημοσ.

Κοινώς, τα έκανες λίγο μαντάρα... :)

Για να καταλάβουμε. Θέλεις να βάλεις ubuntu στον ssd στον οποίο έχεις τώρα windows, σωστά; Στον hdd τι έχεις; Στον ssd θέλεις να κρατήσεις και τα windows; Αν ναι και θέλεις να το έχεις dual boot, ξεκίνα πάλι την εγκατάσταση του Linux αφού αφαιρέσεις πρώτα τον hdd για να μην σε μπερδεύει, και κάνε ότι χρειάζεται στον ssd. Λογικά, θα βρει η εγκατάσταση ότι έχεις και windows και θα σου βάλει dual boot.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, micos000 είπε

Κοινώς, τα έκανες λίγο μαντάρα... :)

Για να καταλάβουμε. Θέλεις να βάλεις ubuntu στον ssd στον οποίο έχεις τώρα windows, σωστά; Στον hdd τι έχεις; Στον ssd θέλεις να κρατήσεις και τα windows; Αν ναι και θέλεις να το έχεις dual boot, ξεκίνα πάλι την εγκατάσταση του Linux αφού αφαιρέσεις πρώτα τον hdd για να μην σε μπερδεύει, και κάνε ότι χρειάζεται στον ssd. Λογικά, θα βρει η εγκατάσταση ότι έχεις και windows και θα σου βάλει dual boot.

Ναι αρκετά μαντάρα θα έλεγα. Σωστά, θέλω dual boot στον ssd και τον hdd τον έχω για να αποθηκεύω αρχεία και να μην γεμίζω τον ssd. Το θέμα είναι πως αυτή τη στιγμή, ενώ το πρώτο πράγμα που δείχνει αφού πατήσω το κουμπί να ανοίξει το pc είναι 1--RAID0 και 2--HDD, μετά δεν κάνει boot από τον ssd και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Εγώ στον hdd έκανα τη χαζομάρα και τώρα bootαρει μόνο από USB, όπου πάω στο command prompt ΚΑΙ δεν αναγνωρίζει κανέναν από τους 2. Θεωρείς πως αν αποσυνδεσω τον hdd και βάλω στο USB τα Linux, θα αναγνωρίζει μετά και τα Windows? Δεν γίνεται να κάνω repair και να κρατήσω τα αρχεία? Ή δεν μπορεί να γίνει αυτό επειδή έκανα τη βλακεια στο disk management?

Update: Προσπάθησα να κάνω install τα win10 και να κρατήσω τα αρχεια, αλλά δεν μου εμφανίζει κανέναν δίσκο για να τα εγκαταστήσω. 

Επεξ/σία από Junior22
Δημοσ.

Το ubuntu έχει και Live σύστημα. Αν μπουτάρεις σε live από το usb, μπορείς να δεις τον ssd και τα περιεχόμενα του;

1 ώρα πριν, Junior22 είπε

Προσπάθησα να κάνω install τα win10 και να κρατήσω τα αρχεια, αλλά δεν μου εμφανίζει κανέναν δίσκο για να τα εγκαταστήσω. 

Το usb με τα windows πως το έκανες; Με το εργαλείο που κατέβασες τα 10άρια ή με το rufus; Τι μήνυμα σου βγάζει ακριβώς όταν πας να κάνεις την εγκατάσταση;

Αν ο ssd είναι gpt και το usb το έκανες με το rufus για mbr δεν θα μπορέσεις να κάνεις δουλειά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, micos000 είπε

Το ubuntu έχει και Live σύστημα. Αν μπουτάρεις σε live από το usb, μπορείς να δεις τον ssd και τα περιεχόμενα του;

Το usb με τα windows πως το έκανες; Με το εργαλείο που κατέβασες τα 10άρια ή με το rufus; Τι μήνυμα σου βγάζει ακριβώς όταν πας να κάνεις την εγκατάσταση;

Αν ο ssd είναι gpt και το usb το έκανες με το rufus για mbr δεν θα μπορέσεις να κάνεις δουλειά.

Από το λαπτοπ κατέβασα το Windows tools από το site της Microsoft. Δεν το έκανα με το Rufus, το Ubuntu έκανα πριν με Rufus. Τώρα απλά δεν εμφανίζει τους δίσκους όταν πάω για εγκατάσταση Windows, αλλά στο bios φαίνονται κανονικά. Δεν μου βγάζει δηλαδή κάποιο μήνυμα, απλώς "δεν έχω" δίσκο για να τον επιλέξω ώστε να κάνει install. Και αν πάω στο repair -> cmd - >list disk μου εμφανίζει μόνο το USB. 

Update: Από ότι φαίνεται είχαν διαγραφεί οι drivers για το RAID0. Τους εγκατέστησα και μου εμφανίζει τους ssd. Έκανα μετά από το cmd clean disk, convert gpt και από το Rufus επέλεξα πάλι το gpt για να φτιάξει το αρχείο για την εγκατάσταση. Τώρα κάνει (clean?) install και μετά θα ξανασυνδεσω τον hdd όπου έχω τα αρχεία και ελπίζω να τον αναγνωρίσει. 

Επεξ/σία από Junior22

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...