Προς το περιεχόμενο

Η Google ενδέχεται να μειώσει τις αμοιβές του προσωπικού της που εργάζεται από το σπίτι


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες που εξέφρασαν την επιθυμία να εργάζονται από το σπίτι μονίμως ενδέχεται να δουν τους μισθούς τους να μειώνονται.

Ο γίγαντας της αναζήτησης στο Internet ανέπτυξε έναν ειδικό εργαλείο υπολογισμού της αμοιβής των εργαζομένων που τους επιτρέπει να βλέπουν πόσο θα επηρεαστεί ο μισθός τους αν επιλέξουν να εργάζονται υπό καθεστώς τηλεργασίας ή υβριδικής τηλεργασίας ή ακόμα και με βάση την περιοχή διαμονής. Ορισμένοι απομακρυσμένοι υπάλληλοι, ειδικά εκείνοι που μετακινούνται καλύπτοντας μεγάλη απόσταση για να φτάσουν στην εργασία τους ενδέχεται να δουν την αμοιβή τους να αλλάζει. Η πολιτική της Google φαίνεται πως για αρχή θα επηρεάσει τους εργαζομένους της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν σχέδια εφαρμογής του ίδιου μέτρου και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για πολλές επιχειρήσεις αποδείχτηκε ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η μόνιμη εργασία από το σπίτι είναι βιώσιμη.

Πολλές εταιρείες τώρα κοιτούν πως θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς και πως θα εργάζονται οι υπάλληλοι τους τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες μάχονται ακόμα με την παραλλαγή Δ του νέου κορωνοϊού, ο οποίος από την εμφάνιση του έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα, αρκετές εταιρείες της Silicon Valley ανυπομονούν να δουν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στα γραφεία τους ενώ άλλες πειραματίζονται με την μισθοδοσία. Πολλές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Facebook και Twitter προσφέρουν μικρότερες αμοιβές σε υπαλλήλους που βρίσκονται σε περιοχές που είναι οικονομικότερες για να ζεις. Μικρότερες ωστόσο εταιρείες, όπως οι Reddit και Zillow δήλωσαν ότι το μέρος που ζουν οι υπάλληλοι τους είναι κάτι που δεν επηρεάζει τις αμοιβές ενώ παράλληλα βελτιώνει την διαφορετικότητα.  

_119879554_googlebike.jpg

Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε: «Τα πακέτα αποζημιώσεως μας καθορίζονταν πάντα από την τοποθεσία και πληρώνουμε πάντα τις υψηλότερες αμοιβές στην τοπική αγορά με βάση το που εργάζεται ένας υπάλληλος. Το νέο εργαλείο μας Work Location Tool αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους υπαλλήλους να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την πόλη ή την πολιτεία από την οποία εργάζονται και τις τυχόν επιπτώσεις στην αποζημίωση τους εφόσον επιλέξουν να μετεγκατασταθούν ή να εργαστούν εξ αποστάσεως».

Ένας υπάλληλος της Google που εργάζεται στο Σιάτλ και για να φτάσει στην δουλειά του απαιτούνται δύο ώρες διαδρομής, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters λέγοντας ότι βρίσκεται μπροστά από περικοπή μισθού που αγγίζει το 10% αν επιλέξει να εργαστεί μονίμως από το σπίτι. «Η μείωση στο μισθό μου είναι τόση όση η αύξηση που πήρα πρόσφατα με την προαγωγή μου. Δεν έκανα όλη αυτή τη σκληρή δουλειά για να πάρω προαγωγή για να δω στη συνέχεια τον μισθό μου να μειώνεται» δήλωσε στο Reuters.

Ο Jake Rosenfeld, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις δήλωσε ότι η κίνηση της Google «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για ποιον θα είναι εντονότερες οι συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Google δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο κ. Rosenfeld. «Η Google πλήρωσε εξ ορισμού το 100% του μισθού στους εργαζομένους της πριν (την ανακοίνωση του μέτρου). Οπότε δεν είναι ότι δεν έχει την πολυτέλεια να πληρώσει τους υπαλλήλους της που θα επιλέξουν να εργαστούν από το σπίτι με τον ίδιο μισθό που συνήθιζαν να λαμβάνουν».

Ένας υπάλληλος της Google στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ που απέχει περίπου μία ώρα από τη Ν. Υόρκη με το τρένο θα αμείβεται με 15% μειωμένο μισθό αν επιλέξει να εργάζεται εξ αποστάσεως ενώ η μείωση στην αμοιβή όσων βρίσκονται στο Σιάτλ, στη Βοστώνη ή στο Σαν Φρανσίσκο κυμαίνονται μεταξύ 5% και 10%. Η Google ωστόσο δεν πρόκειται να αλλάξει τον μισθό όσων εργάζονται εξ αποστάσεως στην ίδια πόλη που βρίσκονται και τα γραφεία της εταιρείας.

_119879711__119466234_gettyimages-1250425362.jpg

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα θεμελιώδες τμήμα του εργατικού δικαίου είναι ότι οι εργοδότες δεν μπορούν να τροποποιήσουν πτυχές των συμβάσεων όπως τα ποσοστά αμοιβών χωρίς τη συγκατάθεση των εργαζομένων ή χωρίς να τερματίσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις για να τις επαναδιαπραγματευθούν» δήλωσε η Emma Bartlett, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο CM Murray για να συμπληρώσει: «Αν κοιτάξουμε την πλευρά των εργαζομένων, θα ήταν απογοητευτικό να πληρώνομαι λιγότερο για την ίδια δουλειά και αν κοιτάξουμε τα πράγματα από την μεριά της εργοδοσίας, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο επίπεδα απασχόλησης, με εργαζόμενους που αναμένεται να βρίσκονται στο γραφείο και εκείνους που δεν θα βρίσκονται στο γραφείο. Αν κάποιοι προτιμούσαν να μείνουν στο σπίτι για λόγους που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα των παιδιών και τις γυναίκες να εξακολουθούν να αναλαμβάνουν την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών, τότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων. Μπορεί οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ορισμένες απόψεις» πρόσθεσε η Emma Bartlett « αλλά οι εταιρείες θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να βεβαιωθούν ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά από την άποψη της εκπαίδευσης, της προαγωγής και την πρόσβασης σε πελάτες».

Ορισμένες εταιρείες όπως η Cisco, έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα υβριδικό σχέδιο εργασίας που δεν έχει «ψιλά γράμματα» στο πόσο συχνά οι υπάλληλοι της εταιρείας θα εργάζονται από το γραφείο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, λιγότερο από το 25% του εργατικού δυναμικού της θα θέλει να βρίσκεται στο γραφείο για τρεις ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εταιρείες όπως η Goldman Suchs που θέλει τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στα γραφεία.

Η Rachel Suff, ανώτερος σύμβουλος στις εργασιακές σχέσεις στο Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι ««θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο από πλευράς εργοδοτών να σκεφτούν την προσαρμογή των αμοιβών σε αυτό το πρώιμο σημείο της υβριδικής εργασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που ακόμη πρέπει να διευθετηθούν και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν επιστρέψει στον φυσικό χώρο εργασίας τους. Δεδομένης επίσης της “σφιχτής” αγοράς εργασίας, οι επιχειρήσεις οφείλουν να παραμείνουν ελκυστικές καθώς η μείωση των αμοιβών θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα εσφαλμένο οικονομικό μέτρο εφόσον απομακρύνει τους ταλαντούχους υπαλλήλους».


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 81
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν το περιμενε κανεις αυτό. Όλοι νομίζαμε ότι η εργασία απο το σπίτι καθιερώθηκε για το καλό των εργαζομένων...

Λογικά θα τηρούν και τα ωράρια και δε θα τους βάζουν να δουλεύουν υπερωρίες... απλήρωτες φυσικά.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 10
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το κλασσικό μοτίβο δουλειάς (9-5) θα πεθάνει. Γενικά ο κόσμος έχει βαρεθεί να χάνει πολύτιμο χρόνο απο τη ζωή για να ανέβει το corporate ladder. Κανείς δεν θέλει να χάνει τη ζωή του για να γίνονται άλλοι πλούσιοι. Θεωρώ ότι δίνεται μια ευκαιρία για να αλλάξουν τα πράγματα και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία. Όσο περνάνε τα χρόνια ο εργάτης πρέπει να δουλεύει λιγότερο και πιο αποτελεσματικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας κι όχι το αντίθετο.

  • Like 10
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το θέμα είναι εδώ σε εμάς το γίνεται... Εκεί παίρνουν όσα πρέπει. Εδώ, εμείς έχουμε πλέον υποβιβαστεί μισθολογικά, σε μισθούς Βουλγαρίας αλλά με κόστος ζωής Γερμανίας...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν ισχύει αυτή εδώ η δήλωση, δεν βρίσκω κάτι λάθος

Αναφορά σε κείμενο

«Τα πακέτα αποζημιώσεως μας καθορίζονταν πάντα από την τοποθεσία και πληρώνουμε πάντα τις υψηλότερες αμοιβές στην τοπική αγορά με βάση το που εργάζεται ένας υπάλληλος

Απ ότι καταλαβαίνω η google πληρώνει κάποια χρήματα βάση των οδοιπορικών εξόδων που έχει ο υπάλληλος. Γιατί να τα δίνει αφού θα εργάζεται στο σπίτι;

Ακόμη για τέτοιες εταιρίες που είναι στόχος hackers, θα πρέπει να πληρώσουν αδρά σε εξοπλισμό και στην εγκατάσταση.

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επόμενο είναι, θα εξοικονομήσουν χρήμα και από τα άλλα. Οχι πολύ ρεύμα στα γραφεία. Καφετιέρες άδειες, καζανάκια στεγνά.

Σαν το σπίτι τίποτα όμως χαλάλι!

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

11 λεπτά πριν, vaskor είπε

Το θέμα είναι εδώ σε εμάς το γίνεται... Εκεί παίρνουν όσα πρέπει. Εδώ, εμείς έχουμε πλέον υποβιβαστεί μισθολογικά, σε μισθούς Βουλγαρίας αλλά με κόστος ζωής Γερμανίας...

Οταν λες κοστος ζωης γερμανιας, εχεις καποια παραδειγματα προχειρα?

Οχι πολλα, τρια τεσσερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν η εταιρία υπολόγιζε μέσα στον μισθό και τα μεταφορικά καλά κάνει και τα αφαιρεί από την στιγμή που ο υπάλληλος αποφάσισε να δουλεύει από το σπίτι…

  • Like 3
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

10 λεπτά πριν, intensobank είπε

Οταν λες κοστος ζωης γερμανιας, εχεις καποια παραδειγματα προχειρα?

Οχι πολλα, τρια τεσσερα.

1.Βενζινη

2. ΦΠΑ

3.Τιμες αγαθων πρωτης αναγκης

4. Ιντερνετ

  • Like 19
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καταρχήν δεν βγάζεις λεφτά αν δεν είσαι ένας σιχαμένος τζιγγούνης είτε είσαι εταιρεία είτε φυσικό πρόσωπο.

Στη περίπτωση του Γούγλη θεωρώ ότι η σκέψη δεν είναι λάθος από την άποψη ότι πληρώνει αρκετά πάνω από το βασικό μισθό στους περισσότερους εργαζόμενους που περιλαμβάνει και τη δαπάνη μετακίνησης από και προς την εργασία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...