Palx Δημοσ. 19 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2021 Χαίρεται, Αγόρασα ένα μεταχειρισμένο παιχνίδι για Xbox, από έναν ιδιώτη στο Αγγλικό eBay. Κατά τη διαδικασία της αγοράς, εκτός από την τιμή και τα ταχυδρομικά, το eBay μου έβγαλε να πληρώσω και κάποιο VAT. Μίλησα με τα Ελληνικά Τελωνεία και μου είπαν ότι θα ήμουνα καλυμμένος, εφόσον ήδη πλήρωσα το VAT, να μη χρειαστεί να πληρώσω κάτι όταν φτάσει το δέμα στην Ελλάδα, μόνο στην περίπτωση που ο πωλητής έχει ID στο IOSS και δηλώσει εκεί ότι έχει ήδη εισπράξει το συγκεκριμένο VAT από εμένα. Ο Πωλητής επιμένει ότι άμα μου το στείλει σαν CN22, δηλαδή σαν δώρο και το ασφαλίσει για κάποιο ποσό, δε θα έχω κάποιο πρόβλημά, αλλά όταν ρώτησα τα Ελληνικά Τελωνεία μου είπαν ότι σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να πληρώσω το 24% του δηλωμένου ασφαλισμένου ποσού + δασμούς και μισθό Εκτελωνιστή. Αντιθέτως, μου είπανε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι αν το στείλει σαν "μεταχειρισμένο" αντικείμενο, αλλά όταν ρώτησα να μου δώσουν παραπάνω πληροφορίες για αυτό, δεν τις έλαβα. Γνωρίζει κάποιος πως στέλνεται κάποιο δέμα σαν "μεταχειρισμένο"; Και ποίος είναι ο καλύτερος τρόπος, για να σταλθεί κάποιο δέμα από ιδιώτη, έξω από την Ευρωπαϊκή ένωση και να αποφευχθούν όσο γίνεται, οι παραπάνω χρεώσεις; Ευχαριστώ πολύ.
Επισκέπτης Δημοσ. 19 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2021 Τι λεει η Royal mail βασει οδηγιών brexit απο τα λιγα που ξερω. Το μονο που δεν μπορεσα να καταλαβω ειναι ποια θεωρειται συνολικη αξία για να υπολογιστει Ελληνικο φπα και τελη. Στην δηλωμενη αξια του δεματος ή προστιθεται και το ποσο των μεταφορικων; Δεν εχω βρει ξεκαθαρη απαντηση... Ιδιώτης προς ιδιώτη φορμα CN22 Δώρο μεχρι 39 λιρες (45 ευρω) δεν υπόκειται ουτε σε import ΦΠΑ ούτε σε import duties Δώρο απο 39.01 λιρες εως και 135 λιρες (150 ευρω) υπόκειται σε import ΦΠΑ Αξια 150.01 εως 270 και ΦΠΑ και δασμούς και τέλη. Μεταχειρισμένα δεν υπάρχουν σαν ειδικη κατηγορία για αυτό και δεν σου έδωσαν και πληροφορίες. Αν δεις την φόρμα CN22 θα καταλάβεις τις διαθέσιμες επιλογες, εχει εγγραφα, δωρο, δείγμα, πωληση, επιστροφη. Ελπίζω να βοήθησα...
Palx Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) @morehpΚαταρχάς σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το παιχνίδι μαζί με μεταφορικά και Φ.Π.Α.(VAT) μου πήγε στις ₤16.11, που για κάποιο λόγο που δεν έχω καταλάβει ακόμα, όταν έφτασα στην πληρωμή, το PayPal μου το μετέτρεπε σε 19,74€. Όταν μίλησα με τα Ελληνικά τελωνεία, τους είπα το συνολικό ποσό, ότι ήδη πλήρωσα και Φ.Π.Α.(VAT), όπως και ότι θα σταλθεί με φόρμα CN22 από Royal Mail, και μου είπαν τρεις διαδοχικές φορές, ότι θα χρειαστεί να πληρώσω το 24% του συνολικού ποσού και 5€ για δασμούς και μισθό του Εκτελωνιστή. Kαι αφού δεν έβγαζα άκρη, κάπου στο τρίτο τηλεφώνημά μου είπανε ότι, δε με συμφέρει να σταλθεί σαν "δώρο", αλλά σαν "μεταχειρισμένο", χωρίς όμως να θέλουν να μου δώσουν περαιτέρω πληροφορίες, σαν να μην ήξεραν και οι ίδιοι, για το τι μιλάνε. Ο Πωλητής επιμένει ότι, από την αλλαγή που έγινε από τη 1η Ιουλίου και μετά, έχει στείλει κάποια δέματα με CN22 στην Ευρώπη και δεν έχει συναντήσει πρόβλημα μέχρι στιγμής. Τώρα βλέπω ότι από τις πληροφορίες που μου δίνεις, όντως δε θα πρέπει να συναντήσω κάποιο θέμα. Τι να πιστέψω όμως, τους Έλληνες Τελωνιακούς που μου λένε για έξτρα χρεώσεις ή τη φόρμα του Royal Mail; Επεξ/σία 20 Αυγούστου 2021 από Palx
Επισκέπτης Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) Τα ιδια που περιέγραψα θα βρεις και στην σελίδα των ΕΛΤΑ. Απο εκει και περα τα τζιμανια των τελωνειων μπορούν να λενε ότι θέλουν...πρωτη φορα θα ειναι σαμπως ή τελευταία https://www.elta.gr/el-gr/ιδιώτες/αλληλογραφίαδέματα/εκτελωνισμός.aspx Εφοσον αποσταλεί με ένδειξη δωρο, ισχύει το όριο των 45 ευρω απο ιδιώτη σε ιδιώτη. Το προβλέπει ο νομος, το καλύπτει η φόρμα CN22 ειτε τους αρεσει ειτε οχι. Τι θα πει δεν σε συμφέρει να σταλεί ως δώρο δηλαδή; Μηπως προεξοφλουν οτι δεν θα το δεχθουν ως δωρο; Πιστεύω κακώς ανέφερες οτι πλήρωσες/αγόρασες και σου απάντησαν με την λογικη πως ειναι εμπορική συναλλαγή Επεξ/σία 20 Αυγούστου 2021 από morehp
Palx Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) Δηλαδή τώρα, άμα έλεγα στον πωλητή, να το στείλει με φόρμα CN22, με δικαιολογία "πώλησης", ασφάλιση για £16.11 και βάλει και φωτοτυπία με την πληρωμή που του έκανα μέσω PayPal να φαίνεται στο πακέτο, να θεωρήσω ότι θα είμαι καλυμμένος και δε θα έχω να αντιμετωπίσω δυσάρεστα τηλεφωνήματά και "περάσετε να μας πληρώσετε τα τέλη"; ή Να εμείνουμε σε αυτό που λέει, να το στείλει με φόρμα CN22, με δικαιολογία "δώρου", ασφάλιση για £16.11 και τίποτε άλλο πάνω ή μέσα στο πακέτο; Χμ, κι όμως, μόλις βρήκα αυτό, είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του Royal Mail: Άρα, από ότι φαίνεται, άμα το δέμα δηλωθεί, σαν οτιδήποτε άλλο εκτός απο "δώρο", το πιο πιθανόν είναι να με καλέσουν να πληρώσω, για όλα όσα μου έχουν πει στο τηλέφωνο… Περίεργο, που προσπαθούσαν τόσο πολύ να με πείσουν ότι, ΔΕΝ πρέπει να δηλωθεί σαν "δώρο", αφού τελικά, από ότι φαίνεται είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγω τις παραπάνω χρεώσεις τους… Επεξ/σία 20 Αυγούστου 2021 από Palx
Επισκέπτης Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 Ενα είναι ξεκάθαρο πως αν δεν έχει σήμανση δώρο θα πληρώσεις ΦΠΑ 24% στην δηλωμένη αξία + φιξ ποσό έξοδα διαχείρησης εκτελωνισμού (όχι δασμό)
Palx Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2021 Ναι, αυτό κατάλαβα και εγώ, σε ευχαριστώ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα