Προς το περιεχόμενο

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ζητά την πώληση των Instagram και WhatsApp από το Facebook


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υπέβαλε για ακόμη μία φορά καταγγελία κατά του Facebook, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του Mark Zuckerberg πρέπει να «σπάσει» πουλώντας τα Instagram και WhatsApp.

Στην αναθεωρημένη της καταγγελία, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) υποστηρίζει ότι το Facebook όχι μόνο έχει το μονοπώλιο στην κοινωνική δικτύωση στις ΗΠΑ αλλά και ότι φαίνεται να δυσχεραίνει ή και να καταπνίγει τον ανταγωνισμό. Η νέα αυτή υπόθεση έρχεται εν μέσω αυστηρότερων ελέγχων σχετικά με το μέγεθος και τη δύναμη της αυτοκρατορίας του Facebook καθώς και τα μέσα που χρησιμοποίησε για να εξαγοράσει ανταγωνιστές την ώρα που αυξανόταν η δημοτικότητα τους.

Στην καταγγελία γίνεται αναφορά σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Mark Zuckerberg το οποίο απεστάλη το 2008 και στο οποίο φαίνεται να λέει: «είναι καλύτερο να αγοράζεις παρά να ανταγωνίζεσαι». Οι νομικοί εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου υποστηρίζουν ότι το Facebook κινήθηκε με βάση τη παραπάνω στρατηγική παρακολουθώντας τους αντιπάλους τους και εξαγοράζοντας τους όταν έγιναν αρκετά μεγάλοι για να αποτελούν απειλή.

Στις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν από το Facebook συμπεριλαμβάνονται βεβαίως οι εξαγορές των Instagram και WhatsApp που σήμερα αποτελούν μεγάλο μέρος της εταιρείας που συνιστά το Facebook. Ο Mark Zuckerberg έχει κάνει το τελευταίο διάστημα πολλές κινήσεις για να ενσωματώσει τις τρεις εφαρμογές μεταξύ τους στο όνομα της ευκολίας χρήσης με στόχο από ότι φαίνεται -όπως επισημαίνουν και οι επικριτές του- να καταστήσει δυσκολότερο για τις ρυθμιστικές αρχές να «σπάσουν» τις τρεις εφαρμογές.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορεί το Facebook ότι λειτουργεί ένα μονοπώλιο «για προσωπικές υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης» στις ΗΠΑ επειδή ελέγχει τόσο το Facebook όσο και το Instagram ενώ ως πιο κοντινό ανταγωνιστή αναφέρει το Snapchat, το οποίο όμως έχει πολύ λιγότερους χρήστες και από τις δύο εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης του Mark Zuckerberg. Στην αγωγή που υπεβλήθη, το Facebook επίσης κατηγορείται ότι εξακολουθεί να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που χρησιμοποιεί τις εταιρείες που εξαγόρασε για να δημιουργήσει μία «προστατευτική ασπίδα» για το μονοπώλιο του στην κοινωνική δικτύωση με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να υποστηρίζει ότι θα εξακολουθεί να εξαγοράζει ή να βάζει εμπόδια σε άλλες εταιρείες αν δεν το σταματήσουν.

Στην αγωγή, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ζητά από το δικαστήριο να ζητήσει από το Facebook να πουλήσει τις άλλες επιχειρήσεις του συμπεριλαμβανομένων των Instagram και WhatsApp για να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Επίσης ζητά από το δικαστήριο να απαγορεύσει στο Facebook να προχωρήσει σε μελλοντικές εξαγορές και να θεσπίσει κανόνες που θα εξαναγκάζουν να πάρει άδεια αν επιθυμεί να πραγματοποιήσει τέτοιες συμφωνίες.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

χουντικες πρακτικες απο τα κρατη οπως παντα

αξιοθαύμαστο το πόσο αρέσει ο κρατικός παρεμβατισμός αν κρινω απο τις αντιδράσεις στο σχόλιο

Επεξ/σία από cosbu83
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μην τα λες αυτά ρε συ έτσι. Δείχνει άγνοια (τουλάχιστον). Διάβασε γιατί γίνεται αυτό σαν πρακτική. Απλά θα σου φέρω ένα απλό παράδειγμα. Είσαι ένας δήμος και παίζεις μπάλα πρωτάθλημα. Ξαφνικά σπας σε δύο. Την ίδια ώρα θα παίζετε σφαλιάρες. Και οι δύο δήμοι είναι Ελλάδα....αλλά τόσο θα τους νοιάζει! 

Τόσο απλό....

Νομίζεις ότι ο κάθε Mark συμμετέχει και τρέχει κάθε εμπορική δραστηριότητα ή συμφωνία για όλα? Υπάρχουν χιλιάδες υπάλληλοι και μεγαλοστελέχοι που τώρα θα αλληλεπιδρούν αλλιώς καθώς οι μέτοχοι αλλάζουν και τα διοικητικά συμβούλια θα έχουν διαφορετικά συμφέροντα.

Δεν ξέρω τώρα αν στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι σωστό για το Facebook, απλά αναφέρομαι στη διαδικασία. Το ότι παραμένει το ίδιο αφεντικό, δεν λέει κάτι.....

Επεξ/σία από jimarass26
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πώς γίνεται να κατηγορούν το FB για το γεγονός ότι "εξαγόρασε" το Instagram και το Whatsapp από τη στιγμή που (λόγω μεγάλου όγκου της εταιρείας) η αγορά εγκρίνεται από τους ίδιους διεθνείς φορείς Εμπορίου; Δε συμφωνώ με την άποψη "καλύτερα να αγοράζεις παρά να ανταγωνίζεσαι", αλλά υπάρχουν άπειρα τέτοια παραδείγματα που δε δόθηκε η ίδια βαρύτητα στη σπουδαιότητα του θέματος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, cosbu83 είπε

χουντικες πρακτικες απο τα κρατη οπως παντα

Ε οχι και χουντικη πρακτικη το "σπασιμο" της Standard Oil στις περιφημες 7 αδελφές !

Εδω θα εχουμε το σπασιμο  σε  3 ξαδελφια και βλεπουμε ....

Επεξ/σία από nepomuk
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν και αργά , είναι καλύτερα απο το ποτέ.Όχι μόνο για το facebook αλλά κάθε μεγάλη εταιρία.

Είναι πλέον τόσο μεγάλες μερικές εταιρίες που στην παραμικρή καινοτομία απο άλλους πέφτει εξαγορά.Τις περισσότερες φορές τα χρήματα της εξαγοράς είναι τόσα πολλά που δύσκολα θα αρνηθεί ο οποιοσδήποτε.Το σκεπτικό πλέον είναι ας προσπαθήσω να με εξαγοράσουν και να ζήσω μετά ζωή χαρισάμενη...

Το να συσσωρεύεται τόσος πλούτος όμως , τόση τεχνογνωσία και πατέντες σε έναν μόνο πιο δύσκολο το κάνει για όλους τους άλλους μοκροπρόθεσμα..Βέβαια όπως είπα μια ζωή την έχουμε σιγά μη κάτσει να σκάσει ο Χ όταν πέφτει πρόταση εξαγοράς.

Βέβαια όταν μπορεί η κάθε εταιρία να σπάσει σε μικρότερες ή να αναλάβει μέρος της η γυναίκα/αντρας του ceo , τα παιδιά , κάτι συνιφάδες κλπ νομίζω απλά κοροιδευόμαστε...

Επεξ/σία από Chocobo
  • Like 10
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χωρίς ισορροπία, είτε με απόλυτο κρατισμό είτε με απόλυτη ελευθερία της αγοράς, καταλήγουμε σε μονοπώλια και ολοκληρωτισμό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, cosbu83 είπε

χουντικες πρακτικες απο τα κρατη οπως παντα

Εχεις δικιο. Να σταματήσει τώρα ο κρατικός παρεμβατισμος. Να επιτρέψουμε στο Facebook, την Google, την Microsoft και την Apple να ελεγχουν μεταξυ τους ολοκληρη την ανθρωπινη επικοινωνια. Μετα να επιτρεψουμε σε Samsung, Huawei και ξερω γω Ericsson να ελεγχουν μεταξυ τους ολο το hardware. 6-7 εταιρειες θα ελεγχουν τα παντα, θα κανουν καρτελ και ελεγχο τιμων, θα πεθανουν την καινοτομια καθως γιατι να τα σκαω σε RnD οταν μπορω να σου δινω το ιδιο iPhone και Galaxy καθε χρονο απλά με αύξοντα αριθμο στο software version. Μακρια τα κρατη. Θέλω να ξυπναω και να ξέρει ο Mark σε ποιον θελω να πω καλημέρα και τι θέλκω να φαω για πρωινο

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...