Προς το περιεχόμενο

Πως "σπρώχνω" μια συσκευή για να έχει προτεραιότητα σε ένα Router;


JiovanniGeorgeo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ξέρω πως λέγεται QoS. Ξέρω πως πρέπει να ξεχωρίσω το Mac Address του κινητού μου στο Router με Highest Priority.

 

Έχει πολύ μεγάλη φόρμα αυτό το QoS στο cosmote speedport i2.. και επειδή είναι του γραφείου, φοβάμαι να αλλάξω ρυθμίσεις χωρίς να είμαι σίγουρος.

Το πρόβλημα ξεκίνησε μόλις άλλαξα από Mi6 σε Mix3 Xiaomi κινητό.. :P

Για κάποιο λόγο μπαίνουν πελάτες στο αποθηκεμένο WiFi και εγώ ΣΕΡΝΟΜΑΙ να βρω μέχρι και στοιχεία στο Google! Σας ανεβάζω μια εικόνα να δείτε τι βλέπω σε αυτό το σημείο, και αν μπορεί κάποιος να με καθοδηγήσει με βεβαιότητα θα το εκτιμούσα ταμάλα!

 

 

ΚΟΣΜΟ.PNG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα φίλε μου. Τα ρούτερ του παρόχου δεν έχουν καλή απόκριση σε μεγάλο αριθμό συσκευών, βεβαιώσου αρχικά ότι είσαι συνδεδεμένος σε 5Ghz band μπορεί το πρόβλημα να οφείλεται σε congestion στην 2.4Ghz band. Επίσης δοκίμασε να ενεργοποιήσεις το WME ή WMM.

Αυτό το οποίο θες να κάνεις λέγεται bandwidth management. Το QoS oπου λαικιστή χρησιμοποιείται ο όρος για τα πάντα σχεδόν, είναι μηχανισμός ταξινόμησης φόρτου δικτύου με βάση την σημαντικότητα (πχ VOIP, IPTV κτλ) και είναι αρκετά σύνθετο κομμάτι το οποίο δεν θα αναλυθεί εδώ. Λόγω του ότι δεν έχω το εν λόγω ρούτερ εύκαιρο θα σου τα πω πολύ συνοπτικά και ίσως βγάλεις άκρη.

  1. Αρχικά κάνε bind τη MAC του κινητού σου σε συγκεκριμένη IP.
  2. Στο Congestion Management (λογικά εκεί είναι) σε WAN Interface θα ορίσεις QoS Queue, στο οποίο πρέπει να ορίσεις την προταιρεότητα. Το πρώτο συνήθως είναι του παρόχου και κάποιο είναι Default, συνήθως το τελευταίο. Ενδιάμεσα θα προσθέσεις ένα Queue για να περνάει το δικό σου traffic. 
  3. Ενεργοποίηση του QoS  Global Config (το έχεις κάνει)
  4. Στο Classification δημιουργείς μια καταχώρηση όπου θα εισάγεις τα δεδομένα που όρισες πριν. 
    • Δίνεις ένα όνομα
    • LAN interface για τοπικό ή SSID για ασύρματο
    • Destination IP την IP του κινητού που έκανες bind
    • Traffic Class βάζεις σύμφωνα με ότι έχεις ορίσει στα queues πχ 2 για Web, πρόσεχε μην τα μπερδέψεις γιατί δεν θα έχεις επικοινωνία μετά.
    • Στο Traffic Policing μπορείς να ορίσεις όριο ταχύτητας 

 

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι μόνο με βοήθησες αλλά θα μείνει αθάνατη η βοήθεια σου μέσω Google για πολλούς έτσι όμορφα που τα έθεσες. Ανυπομονώ να το δοκιμάσω, απλά με φρικάρει η ιδέα να πάθει κοκομπλόκο η γραμμή γιατί γίνεται μόνιμα παραγγελιοληψία και θα είναι ασυγχώρητο να προκαλέσω down-time.

 

ΈΣΤΩ θεωρητικά, μήπως νιώσω, τι εννοείς στο παρακάτω;

"Το πρώτο συνήθως είναι του παρόχου και κάποιο είναι Default, συνήθως το τελευταίο." Τι πρώτο; και γιατί είναι του παρόχου; Εννοείς νούμερο ένα σε προτεραιότητα;

 

Δεν το έχω μπροστά μου τώρα ενώ γράφω. Δεν θυμάμαι καν τι θα δω στο congestion.. αλλά έστω θεωρητικά, είναι το μόνο που δε καταλαβαίνω..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε ευχαριστώ να σε καλα. Πάτα ένα Like, αν θες κάτω από το post,  για να βοηθήσεις κι άλλους να εντοπίζουν πιο εύκολα τις λύσεις. 

Σε ότι αφορά το No2 αναφέρομαι στην σειρά των εγγραφών για την σειρά της προτεραιότητας.

πχ

Ουρά του QoS | Προταιρεότητα | Κατηγορία κίνησης
QoS.Queue.1 -> Priority 1 - Traffic Class 1
QoS.Queue.2 -> Priority 2 - Traffic Class 2
QoS.Queue.3 -> Priority 3 - Traffic Class 2

...

QoS.Queue.8 -> Priority 8 - Traffic Class (empty) 

 

Η ουρά πρέπει να έχει μεμονωμένες εγγραφές για κάθε κατηγορία κίνησης. Το priority δηλώνει την σημαντικότητα και το Traffic Class κατηγοριοποιεί την κίνηση, τα πακέτα δηλαδή, σε κατηγορίες για ομοιόμορφη και ταχύτερη μεταφορά. Το πρώτο που σου ανέφερα ως του παρόχου εννοώ ότι συνήθως μπαίνει εκει η IPTV οπότε αν έχει εγγραφή και το πειράξεις, μπορεί να στην σβήσει ο πάροχος γτ του διαταράσεις την ομαλή ροή στο δίκτυο. To default εννοώ ότι είναι αυτό στο οποίο θα περάσει η κίνηση εφόσον δεν έχει ταξινομηθεί σε κάποιο Class.

Κατά τα άλλα, ενημέρωσε τους ότι τα ρουτεράκια αυτά δεν προορίζονται για μεγάλο φόρτο ούτως η αλλιώς, σε μεγάλο αριθμό session ή υψηλό traffic θα κλατάρει. Το πιο σωστό είναι να έχεις ένα δίκτυο για επισκέπτες άλλο για την παραγγελειοληψία κτλ. Ο πιο safe τροπος να το κάνεις είναι να συνδεθείς στο ρούτερ, να κάνεις backup το confguration αν και μάλλον πέραν του wifi παίζεις στα Default, όπως όταν ήρθε δηλαδή, και να κάνεις ότι αλλαγές θέλεις και τις δοκιμές σου σε ώρα που δεν έχει κίνηση. Αν κάτι στραβώσει το γυρνας στο παλιό config.

Επεξ/σία από spyros_s
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...