Προς το περιεχόμενο

DeepCool MC310 & GM820 Review - Το πρώτο mouse της DeepCool


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πολλά υποσχόμενο, το DeepCool MC310 είναι ένα ultralight gaming mouse και το πρώτο ποντίκι από την DeepCool, η οποία μπήκε στο «χορό» με μια καλή πρόταση. Ένα πλήρως εξοπλισμένο gaming mouse, με όλα όσα μπορεί να ζητήσει κανείς κι ακόμη περισσότερα σε δελεαστική τιμή, ένας συνδυασμός που δύσκολα θα περάσει απαρατήρητος κι ίσως η εταιρεία να έπραξε σωστά που περίμενε τόσο προτού εισέλθει στην αγορά των ποντικιών για gaming.

Παράλληλα με το ποντίκι, λανσαρίστηκε και το DeepCool GM820 Gaming Mousepad, ένα μεγάλου μεγέθους ιδανικό για πληκτρολόγιο και ποντίκι μαζί, το οποίο χαρακτηρίζεται ως άκρως ανθεκτικό και ποιοτικό από την εταιρεία οπότε μένει να δούμε στην πράξη κατά πόσο τα καταφέρνει σε όλους τους τομείς συνδυαστικά με το DeepCool MC310 που χρησιμοποιήθηκε για τις δοκιμές μας.

Σχεδιασμός

Όσον αφορά στο ποντίκι, υιοθετεί τον δημοφιλή πλέον σχεδιασμό “honeycomb”, δηλαδή πλαστικό κέλυφος γεμάτο τρύπες στην επάνω πλευρά προκειμένου να περνάει αέρας προς το χέρι και να καταπολεμάται ο ιδρώτας ενώ επίσης είναι εξαιρετικά ελαφρύ για να μην κουράζει και να κινείται πανεύκολα. Συγκεκριμένα, έχει διαστάσεις 126mm (μήκος), 68mm (πλάτος) και 38mm (ύψος) και το βάρος του αγγίζει τα 75 γραμμάρια – δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως είναι σχεδόν κυριολεκτικά «πούπουλο» στο χέρι.

image.jpeg

Παρόλα αυτά, δε θυσιάζει το μέγεθός του για να διατηρήσει χαμηλά το βάρος κι έτσι στα δικά μας χέρια χωράει άνετα χωρίς να είναι μικρό ή μεγάλο. Βολεύει τόσο για palm grip όσο και για claw/tip grip και το εξαιρετικά χαμηλό του βάρος κάνει εύκολη και ξεκούραστη κάθε κίνηση. Να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για ποντίκι σχεδιασμένο για δεξιόχειρες.

Η υφή του πλαστικού είναι ευχάριστη και δε γλιστράει στο χέρι και δίνει την εικόνα του ανθεκτικού ή ποιοτικού υλικού κατασκευής. Στο διάστημα που κρατήσαμε και χρησιμοποιήσαμε το ποντίκι, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με πλήκτρα ή οτιδήποτε άλλο, παρότι πρακτικά έγινε το βασικό ποντίκι για κάθε δουλειά κι έτσι δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ ασταμάτητα. Ένα θετικό που παρατηρήσαμε δουλεύοντάς το σε γραφείο είναι πως τα κλικ του δεν παράγουν ιδιαίτερο θόρυβο και σε περιβάλλον ανοιχτού γραφείου σίγουρα δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό – ο θόρυβός του καλύπτεται από τους υπόλοιπους ήχους του περιβάλλοντος. Οι διακόπτες που χρησιμοποιεί στα κλικ είναι Huano και αναφέρεται πως αντέχουν για 10 εκατομμύρια κλικ, λιγότερα από τα τουλάχιστον 20 εκατομμύρια που συχνά βλέπουμε όμως δεδομένης της τιμής, είναι κάπως αναμενόμενη υποχώρηση.

image.jpeg

Στην αριστερή πλευρά του ποντικιού θα βρούμε δύο πλήκτρα κι άλλα δύο στην επάνω πλευρά, τοποθετημένα πίσω από τον τροχό. Η ροδέλα έχει διακριτικό ανάγλυφο σχέδιο, πολλές μικρές κουκκίδες σε ευθεία με ικανοποιητικά κενά ανάμεσα στην κάθε πεντάδα οπότε το δάχτυλο στέκεται με ικανοποιητική σταθερότητα χωρίς να γλιστράει κατά τη χρήση. Το ποντίκι είναι εξ ολοκλήρου μαύρο με εξαίρεση τις δύο εξωτερικές πλευρές της ροδέλας που είναι διάφανες και φωτιζόμενες, ενώ η κάτω πλευρά προσθέτει λίγο χρώμα, με ζωηρό γαλάζιο και ποδαράκια PTFE που βοηθούν περαιτέρω στην κίνηση κάνοντας το ποντίκι να σέρνεται ευκολότερα στην επιφάνεια – εδώ παίζει καθοριστικό ρόλο το mousepad και ο έλεγχος του χρήστη, καθώς για κάποιους ίσως είναι πιο γρήγορο από ότι θα περίμεναν. Ευχάριστη έκπληξη είναι η πλήρης απουσία λογοτύπου από τις επάνω και πλάγιες πλευρές: είναι το καθαρότερο gaming mouse που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό. Το καλώδιο είναι πλεκτό και ευλύγιστο, δείχνει ανθεκτικό όμως το USB που συνδέει το ποντίκι με τον υπολογιστή είναι λίγο μεγάλο σε μέγεθος δίχως λόγο και το πλαστικό του δε δείχνει εξίσου ποιοτικό όσο το υπόλοιπο ποντίκι.

Όπως σημειώθηκε, ο τροχός φωτίζεται κι όχι μόνο αυτός καθώς στο εσωτερικό του ποντικιού βρίσκεται επίσης φωτισμός RGB LED, όπως και περιμετρικά του ποντικιού χωρίς να γίνεται ενοχλητικός ή υπερβολικός (το ύψος του περιμετρικού φωτισμού είναι μερικά χιλιοστά). Τα χρώματα ρυθμίζονται μέσω της εφαρμογής που συνοδεύει το ποντίκι, όμως ο φωτισμός δεν είναι ιδιαίτερα ζωηρός ακόμη και με φωτεινά χρώματα (αυτό βέβαια είναι θέμα γούστου).

image.jpeg

Αναφορικά με το DeepCool GM820, το mousepad έχει μέγεθος 800x400x4mm, καλύπτοντας εύκολα μεγάλο μέρος ενός γραφείου ή και ολόκληρο ένα πιο μικρό γραφείο, ικανό να χωρέσει ποντίκι και πληκτρολόγιο στην ίδια επιφάνεια. Η επιφάνεια αυτή είναι λεία και με ποντίκια όπως το DeepCool MC310 που βασίζονται στην ταχύτητα, συνεργάζεται άψογα. Στην επάνω πλευρά είναι υφασμάτινο και κάτω έχει επένδυση από αντιολισθητική γόμα, για να παραμένει σταθερό – όσο το χρησιμοποιήσαμε, σε ξύλινο γραφείο, πράγματι ήταν σταθερό και ήθελε αρκετό τράβηγμα για να κουνηθεί.

Οι άκρες του είναι ραμμένες, με το φινίρισμα αυτό να προσδίδει ποιότητα στην εικόνα του αλλά και προστασία σε βάθος χρόνου όσον αφορά στο ξέφτισμα του υφάσματος. Τέλος, στα αριστερά της επιφάνειας είναι τυπωμένο το λογότυπο “Gamer Storm”, της σειράς gaming προϊόντων της DeepCool, και δεξιά ένα ξεθωριασμένο πράσινο χρώμα, με το κέντρο να είναι μαύρο και γκρι με λεπτά σχέδια. Δεν είναι ούτε υπερβολικό ούτε μινιμαλιστικό όσον αφορά στην εμφάνισή του – είναι ξεκάθαρα ένα gaming προϊόν αλλά χωρίς «περιττές» πινελιές.

Δυνατότητες – Επιδόσεις

Πίσω στο DeepCool MC310, έχουμε πλήθος δυνατοτήτων που σίγουρα θα τραβήξουν τα βλέμματα δεδομένης της τιμής. Αρχικά, εξοπλίζεται με οπτικό αισθητήρα που φτάνει τα 12800dpi, το polling rate φτάνει τα 1000Hz, η επιτάχυνσή του ορίζεται στα 20G, το liftoff στα 2.1-2.3mm και τα 7 πλήκτρα του είναι προγραμματιζόμενα (δίνεται και η δυνατότητα δημιουργίας macros μέσω του λογισμικού που συνοδεύει τη συσκευή). Τέλος, διαθέτει ενσωματωμένη μνήμη 32KB που μπορεί να συγκρατήσει 4 προφίλ ρυθμίσεων, όπως αυτά ορίζονται από τον χρήστη μέσα από την εφαρμογή.

Μέσα από την εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τον τρόπο λειτουργίας των 7 πλήκτρων, να δημιουργήσει μακροεντολές για αυτά, την ταχύτητα κύλισης του τροχού, την ακρίβεια του κέρσορα, τα DPI (τα οποία επίσης ρυθμίζονται μέσω των επάνω πλήκτρων, αν δεν αλλαχτούν οι λειτουργίες τους) και φυσικά, να ρυθμίσει το χρώμα επιλέγοντας μέσα από 11 εφέ φωτισμού και προεπιλεγμένα χρώματα ή να επιλέξει κάποιο δικό του για τα διάφορα σημεία – μπορεί επίσης να ρυθμίσει τη φωτεινότητα ή να απενεργοποιήσει το φωτισμό. Τα dpi ρυθμίζονται ως εξής: 1200-2000-3200-4800-7200-12800, όμως ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει δικές του τιμές.

image.jpeg

Στο χαρτί, είναι γρήγορο και με άμεση απόκριση, πράγματα απαραίτητα για παιχνίδια που απαιτούν αντανακλαστικά και διαρκή κίνηση (όπως FPS). Η ελευθερία ρυθμίσεων που προσφέρει το συνοδευτικό software είναι άριστη όχι μόνο για τα επίπεδα τιμής που διατίθεται το DeepCool MC310 αλλά και γενικότερα, πρακτικά προσφέροντας μια πλήρη σουίτα για ρύθμιση DPI, ευαισθησίας, polling rate και τέσσερα προφίλ που αποθηκεύονται στην ενσωματωμένη μνήμη. Το software καθαυτό είναι εύχρηστο και απλό στην εμφάνιση, λειτούργησε απροβλημάτιστα και τα μοναδικά παράπονα είναι ορισμένες φορές που χρειάστηκαν 1-2 δευτερόλεπτα παραπάνω από το αναμενόμενο για να ολοκληρωθεί μια ρύθμιση – αν αυτό συνέβαινε εντός παιχνιδιού ίσως ήταν μια εντελώς περιττή καθυστέρηση.

image.jpeg

Χρησιμοποιώντας το συνδυαστικά με το DeepCool GM820, το ποντίκι κινείται αέρινα επάνω στην επιφάνεια του mousepad, ίσως λίγο περισσότερο από όσο θα θέλαμε – σε παιχνίδια όπως Doom Eternal χρειάστηκε να προσαρμόσουμε διάφορες ρυθμίσεις για να φτάσουμε να έχουμε γνώριμη συμπεριφορά. Από εκεί κι έπειτα, όλα κύλισαν ομαλά, με κάθε κλικ να γίνεται άμεσα και κάθε κίνηση να είναι άμεση κι ακριβής, ακόμη και απότομες κινήσεις προς μια κατεύθυνση σε παιχνίδια όπως Counter-Strike Global Offensive. Δοκιμάζοντάς το σε λίγο πιο εργαστηριακές συνθήκες, δηλαδή στο 3DAimTrainer.com, παρέμεινε αξιόπιστο σε όλες τις δοκιμασίες. Μετά, επιλέξαμε παιχνίδια που απαιτούν μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως Battlefield και Halo, στα οποία επίσης οι μικρές κινήσεις ακριβείας καταχωρούνταν όπως περιμέναμε.

image.jpeg

Είναι πολύ σημαντικό να ρυθμιστούν τα κουμπιά του DPI για συγκεκριμένες τιμές ή κάποιο από τα δύο πλαϊνά πλήκτρα ως “fine aim button”, δηλαδή με τη χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα όσο μένει πατημένο, γιατί σε παιχνίδια που απαιτούν ακρίβεια η μεγάλη ταχύτητα δεν είναι πάντοτε κάτι θετικό.

image.jpeg

Είναι όλα τόσο θετικά όμως; Η αλήθεια είναι πως τα κλικ και ο τροχός φάνηκαν λίγο πιο σκληρά από όσο έχουμε συνηθίσει σε άλλα ποντίκια, ενώ τα 12800dpi ενδεχομένως να μην καλύπτουν ορισμένους, όμως αυτά ίσως είναι περισσότερο θέμα προτίμησης παρά σφάλματα του ποντικιού. Παρότι τα κλικ ήταν κάπως σκληρά, δεν αντιμετωπίσαμε θέμα απόκρισης ή κάποιο κλικ που δε δόθηκε, οπότε αν κάποιος τα συνηθίσει τότε δύσκολα θα του δημιουργήσουν πρόβλημα στο παιχνίδι μιας και δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα επιδόσεων. Κι επιπλέον, παρά τις επιδόσεις του, σίγουρα δεν είναι ποντίκι που προτείνεται για όλους: είναι εξαιρετικά ελαφρύ και πολλοί προτιμούν ένα ποντίκι ακόμη και με πολλαπλάσιο βάρος, για να το νιώθουν πιο στιβαρό στο χέρι και η μετάβαση δύσκολα συνηθίζεται (αλλά προφανώς δεν είναι ακατόρθωτη).

Σχετικά με το DeepCool GM820, εξυπηρετεί άψογα το σκοπό του κι επιτρέπει όλη την ευκολία κινήσεων που μπορεί να παρέχει το ποντίκι και το μοναδικό ερωτηματικό είναι η αντοχή του στο χρόνο, δηλαδή όταν (αναπόφευκτα) φθαρεί το ύφασμα πόσο καλά θα μπορεί το ποντίκι να λειτουργεί στην επιφάνειά του. Για την ώρα, τα δυο τους συνεργάζονται τέλεια.

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, το DeepCool MC310 είναι ένα ποντίκι που καλύπτει τα περισσότερα σενάρια παιχνιδιού για κάποιον που θέλει ένα πανάλαφρο, εύκολο στην κίνηση ποντίκι με αρκετά επιπλέον προγραμματιζόμενα πλήκτρα και ρυθμίσεις επιδόσεων. Αναμφίβολα, προσφέρει αξιόπιστες επιδόσεις και ελευθερία με τόσο χαμηλή τιμή και τα πταίσματά του έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα του φωτισμού και γενικότερα με την ποιότητα των υλικών (διακόπτες και κέλυφος).

Επιπλέον, το DeepCool GM820 έχει την κατάλληλη υφή για να συνοδεύσει ένα τέτοιο ποντίκι, το μέγεθος για να φιλοξενήσει και το πληκτρολόγιο, ενώ πάλι το μοναδικό άγνωστο σημείο είναι η αντοχή του στο χρόνο. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, μιλάμε για ένα άκρως συμφέρον ζευγάρι αξεσουάρ που κάθε gamer αξίζει να έχει κατά νου κατά την έρευνά του.


Διαβάστε ολόκληρο το review

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τι φάση με αυτά τα ποντίκια με τις τρύπες ? Είχα αγοράσει ένα κινέζικο απο aliexpress πρίν μήνες που είναι κόπια του cooler master mm700series.

Οκ είναι πολύ ελαφρύ σε βαθμό να μην καταλαβαίνεις ότι έχεις mouse χέρι.Όμως δεν υπάρχει τρόποσ καθαρισμού εκτός αν έχεις όρεξη να είσαι με μια μπατονέτα με οινόπνευμα κάθε τρείς και λίγο.Επίσης το βάρος είναι υποκειμενικό.Όπως έλεγε και ο Boris απο το Snatch : heavy is good, heavy is reliable :P 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Agony είπε

Αυτη η μοδα με τις τρυπες , ποτε δεν το καταλαβα για 5-10 γραμμαρια να εχω κατι που ειναι τοσο ασχημο και ουσιαστικα δεν καθαριζεται ευκολα.

Αυτό πρέπει να έρχεται μαζί με καμιά χλαπάτσα καθαρισμού στη συσκευασία!

(3) Η χλαπάτσα καθαρισμού από τα jumbo!! Gel cleaner dust removal Gum!! - YouTube

Επεξ/σία από skiabox
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Το θέμα έχει κλειδωθεί
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...