Προς το περιεχόμενο

Δεν υπάρχει έκδοση Windows για ARM-based υπολογιστές Mac επειδή η Microsoft έχει αποκλειστική συμφωνία με την Qualcomm


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Microsoft αρνείται να κάνει διαθέσιμη μία έκδοση των Windows 11 για τους υπολογιστές Mac με επεξεργαστή M1, M1 Pro ή M1 Max που βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM και τώρα γνωρίζουμε γιατί: έχει υπογράψει αποκλειστική συμφωνία με την Qualcomm.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα XDA-Developers, τα ARM-based Windows ήταν διαθέσιμα μόνο σε συσκευές με επεξεργαστή της Qualcomm εξαιτίας μίας άγνωστης, μέχρι πρόσφατα, συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Οι πηγές του XDA-Developers λένε ότι η συμφωνία αναμένεται να λήξει σύντομα, ωστόσο δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την ημερομηνία.

Όταν ωστόσο η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών σταματήσει να ισχύει τότε θα μπορούν και άλλοι κατασκευαστές ARM-based SoCs να επωφεληθούν από την πώληση υπολογιστών με ARM-based λειτουργικό σύστημα Windows και ενδεχομένως η Microsoft να απελευθερωθεί για να δημιουργήσει μία έκδοση των Windows για υπολογιστές Mac με Apple Silicon.

Η Apple δεν προσφέρει το Boot Camp στους υπολογιστές Mac με Apple Silicon και δεν υπάρχει καν επίσημη υποστήριξη για Windows οπότε οι ιδιοκτήτες υπολογιστών της αμερικάνικης εταιρείας δεν έχουν και πολλές επιλογές για να έχουν πρόσβαση στα Windows στους υπολογιστές τους. Τον Σεπτέμβριο, η Microsoft έκανε γνωστό ότι μία έκδοση ARM των Windows 11 για υπολογιστές Mac με Apple Silicon μέσω «εικονικοποίησης ή με άλλον τρόπο» δεν είναι ένα «υποστηριζόμενο σενάριο», οπότε είναι πολύ πιθανό να μην γίνει τελικά.

Οι χρήστες υπολογιστών με Apple Silicon που χρειάζονται πρόσβαση στα Windows μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Parallels 16.5 ή νεότερη έκδοση για να τρέξουν κάποια έκδοση Insider Preview των Windows 10 ή Windows 11 που έχει σχεδιαστεί για ARM-based hardware αν και με διάφορα προβλήματα. Το Parallels εξακολουθεί να είναι η μοναδική λύση που υπάρχει καθώς η Microsoft δεν έχει κάνει ακόμα επίσημα διαθέσιμη κάποια έκδοση των ARM-based Windows για Apple Silicon-based υπολογιστές Mac.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

29 λεπτά πριν, nepomuk είπε

Νταλκας κι αυτος να τρεξεις windows σε Mac , ιεροσυλια ...

Αν και έπαιζαν από εποχές IBM, θριάμβευσαν με την μετάβαση σε Intel αλλά σιγά σιγά πέθανε. Όποιος παίρνει mac το παίρνει για MaCos/ OsX (πώς λέγεται πια)

Παντού υπάρχει και ένα windows pc ή λάπτοπ να κάνει την δουλειά του. Άντε για τους  1% μερακλήδες λόγω δουλειάς pararells.

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δυστυχώς ακόμα είμαστε υποχρεωμένοι κυρίως λόγω ελληνικού κράτους και εφαρμογών που έχουν σχεδιάσει για windows να έχουμε και windows στα υπέροχα μηχανάκια μας . Anyway μπορώ να επιβεβαιώσω ότι στο MacBook Pro M1 που απέκτησα πρόσφατα τρέχω κανονικά μέσω parallels τα  windows 11 arm insider preview και παίζουν κανονικότατα 

  • Like 5
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φανταστική συμφωνία, έδωσε δυναμική ώθηση στα Windows on Arm, οδηγώντας σε μια νέα εποχή στο Computing..... No wait...

 

Η Google έχει περάσει επιτυχώς στο arm κομμάτι, η Apple αν και λίγο αργά μπήκε πολύ δυναμικά, ακόμα και μη εμπορικά λογισμικά (Debian-based) το ίδιο. Αν η Microsoft δεν διατηρούσε backwards compatibility δεκαετιών, θα είχε ήδη εξαφανιστεί από το χάρτη.

Επεξ/σία από apostolisk86
  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παντα πίστευα οτι η επιστροφή σε άλλους επεξεργαστές απο την apple είναι πισωγύρισμα. Χάρη στους intel επεξεργαστές κατάφεραν οι mac να γίνουν συμβατοι με εκατοντάδες προγράμματα και παιχνίδια που ούτε καν το φανταζόταν κανείς. Δυστυχώς η apple καβάλησε το καλάμι όσο δεν πάει και ελπίζω να επιστρέψει τώρα που είναι νωρίς.

  • Confused 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 Τα windows τα θελω στα mac πλεον μονο για να φλασαρω καμια ρομ (γιατι δεν υπαρχoυν flashing tools για mac) και για 2-3 προγραμματα που δεν μπορω να βρω κατι της προκοπης σε mac να κανω τη δουλεια μου. Το gemini ας πουμε που ειναι οτι καλυτερο εχω βρει σε mac για τα διπλα αρχεια δεν πιανει μια μπροστα στο Duplicate Cleaner Pro. Το ιδιο ισχυει και με τους tag editors κλπ.

 Αρα χρειαζονται ακομα...

Υ.Γ. Παντως εμενα με το parallels desktop 16.5 δεν δουλεψαν τα windows σε Μ1. Ηθελε το 17.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, mants118 είπε

Με την 17 δούλεψαν; 

Ναι κανονικα. Θελει την ARM εκδοση ασφαλως. Δεν εκανα ενδελεχη ελεγχο αλλα οποιες x86 εφαρμογες εβαλα στα windows ARM ετρεξαν κανονικα, ενω περιμενα οτι θα υπαρχει μεγαλη ασυμβατοτητα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...