makrosoup Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Τη θερμή καλημέρα στο forum, Να σας παραθέσω την περίπτωση μου που υποθέτω πως είναι απλή, αλλά οι ειδικοί με μπέρδεψαν: Πριν ένα χρόνο περίπου πέθανε ο πατέρας μου χωρίς διαθήκη. Άφησε 3 παιδιά όλα ενήλικα και τη μάννα μου χήρα. Εγώ για ηθικούς λόγους και για να διευκολύνω τους υπόλοιπους στις διαδικασίες, έκανα αποποίηση κληρονομιάς, ώστε να μην εμπλακώ και να πάρουν το μερίδιό μου. Εννοείται ότι δεν υπήρχε καμιά απολύτως σχέση με δάνεια και οφειλές και μόνο αρκετό κέρδος θα είχα. Ας είναι. Ωστόσο την προηγούμενη βδομάδα η μάνα όταν πήγε στο συμβολαιογράφο του είπε ότι ο μεγάλος της γιος (εγώ δηλαδή) δεν θέλει τίποτα από την κληρονομιά και αυτός τη ρώτησε αν έχω (που έχω και μάλιστα ενήλικα) παιδιά, εννοώντας μάλλον πως έπρεπε να κάνουν και αυτά αποποίηση. Με θορύβησε βέβαια και λέω θα τον πάρω τηλέφωνο από Δευτέρα για διευκρινήσεις. Δυστυχώς ασθένησε και νοσηλεύεται, όχι από κορωνοϊό. Δικηγόρο που ρώτησα μου είπε πως δεν είναι σίγουρος και θα το ψάξει, ακόμα με παίρνει τηλέφωνο παρά τις ενοχλήσεις μου – έχει τρεχάλα με κάτι ακίνητα λέει κλπ.! Οπότε, κάποιος με σχετικές γνώσεις και εμπειρία γνωρίζει, απαντά αν με την πράξη αποποίησής μου, σταματά η όποια εμπλοκή της οικογένειάς μου και τα δικαιώματά μου μεταβιβάζονται στα υπόλοιπα 2 αδέρφια μου. Δηλαδή η μάνα μου το 25% και τα αδέλφια από 37,5% το καθένα. Ή πράγματι έπρεπε να κάνουν και τα 2 ενήλικα παιδιά μου αποποίηση, τώρα έτσι κι αλλιώς η προθεσμία πέρασε.
_Biohazard_ Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Από προσωπική εμπειρία, είμαι σίγουρος πως θα σου πουν πως έπρεπε να έχουν κάνει και τα ενήλικα. Μου έχουν πει πως ακόμα και για ανήλικα, ζητείται να κάνει αποποίηση ο γονέας. 1
vamvakoolas Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, makrosoup είπε Τη θερμή καλημέρα στο forum, Να σας παραθέσω την περίπτωση μου που υποθέτω πως είναι απλή, αλλά οι ειδικοί με μπέρδεψαν: Πριν ένα χρόνο περίπου πέθανε ο πατέρας μου χωρίς διαθήκη. Άφησε 3 παιδιά όλα ενήλικα και τη μάννα μου χήρα. Εγώ για ηθικούς λόγους και για να διευκολύνω τους υπόλοιπους στις διαδικασίες, έκανα αποποίηση κληρονομιάς, ώστε να μην εμπλακώ και να πάρουν το μερίδιό μου. Εννοείται ότι δεν υπήρχε καμιά απολύτως σχέση με δάνεια και οφειλές και μόνο αρκετό κέρδος θα είχα. Ας είναι. Ωστόσο την προηγούμενη βδομάδα η μάνα όταν πήγε στο συμβολαιογράφο του είπε ότι ο μεγάλος της γιος (εγώ δηλαδή) δεν θέλει τίποτα από την κληρονομιά και αυτός τη ρώτησε αν έχω (που έχω και μάλιστα ενήλικα) παιδιά, εννοώντας μάλλον πως έπρεπε να κάνουν και αυτά αποποίηση. Με θορύβησε βέβαια και λέω θα τον πάρω τηλέφωνο από Δευτέρα για διευκρινήσεις. Δυστυχώς ασθένησε και νοσηλεύεται, όχι από κορωνοϊό. Δικηγόρο που ρώτησα μου είπε πως δεν είναι σίγουρος και θα το ψάξει, ακόμα με παίρνει τηλέφωνο παρά τις ενοχλήσεις μου – έχει τρεχάλα με κάτι ακίνητα λέει κλπ.! Οπότε, κάποιος με σχετικές γνώσεις και εμπειρία γνωρίζει, απαντά αν με την πράξη αποποίησής μου, σταματά η όποια εμπλοκή της οικογένειάς μου και τα δικαιώματά μου μεταβιβάζονται στα υπόλοιπα 2 αδέρφια μου. Δηλαδή η μάνα μου το 25% και τα αδέλφια από 37,5% το καθένα. Ή πράγματι έπρεπε να κάνουν και τα 2 ενήλικα παιδιά μου αποποίηση, τώρα έτσι κι αλλιώς η προθεσμία πέρασε. αν το παει με το γραμμα του νομου : ναι και τα παιδια σου πρεπει. Δε ξερω τι εννοεις "προθεσμια" αλλα μπορουν να κανουν ακομα και τωρα που εισαι εν γνωση. Γενικες σε τετοιες περιπτωσεις δεν ειναι σπανιο αυτοι που δεν αποδεχονται κληρονομια (χωρις χρεη) να γαμΕ@#σταυριζουν γιατι στο τελος βγαινουν χαμενοι (ολο πληρωνουν)
ekrepali Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Αν κάνουν αποποίηση τα παιδιά, μετά πρέπει και τα εγγόνια. Αν κάνουν κι αυτά αποποίηση, μετά τα χρέη πάνε στα αδέρφια κ.ο.κ Για κάθε στάδιο υπάρχει προθεσμία, μετά ξεκινάει καινούργια προθεσμία για τους επόμενους.
makrosoup Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 2 ώρες πριν, vamvakoolas είπε αν το παει με το γραμμα του νομου : ναι και τα παιδια σου πρεπει. Δε ξερω τι εννοεις "προθεσμια" αλλα μπορουν να κανουν ακομα και τωρα που εισαι εν γνωση. Γενικες σε τετοιες περιπτωσεις δεν ειναι σπανιο αυτοι που δεν αποδεχονται κληρονομια (χωρις χρεη) να γαμΕ@#σταυριζουν γιατι στο τελος βγαινουν χαμενοι (ολο πληρωνουν) Ευχαριστώ κατ αρχήν. Τώρα προθεσμία εννοώ το 4μηνο και συγκεκριμένα ο πατέρας μου πέθανε τον Οκτώβριο του 2020. Λόγω αναστολής του ειρηνοδικείου η δήλωση έγινε τον Μαίο του 2021 δηλ. 7 μήνες αργότερα, αμέσως μόλις λειτούργησαν και με ραντεβού. Πίστεψα ότι εγώ έτσι με την απόσυρση των δικαιωμάτων στην περιουσία του πατέρα μου δεν θα έχω μετά κάποια εμπλοκή και φυσικά δεν γνώριζα ότι αποποίηση - αν ισχύει τελικά στα σίγουρα - έπρεπε να κάνουν επιπλέον και τα παιδιά μου πράγμα που αν γνώριζα θα το κάναν την επόμενη μέρα. Τώρα 6 μήνες μετά τη δική μου αποποίηση (Μάιος) έχει περάσει το νέο 4μηνο.
pgoum Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Αν ο κληρονόμος που αποποιείται την κληρονομιά έχει τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) πρέπει και αυτά να κάνουν αποποίηση της μερίδας τους. Επειδή είναι ενήλικα ας ρωτήσεις δικηγόρο μήπως μπορούν να κάνουν τώρα αποποίηση με τη δικαιολογία π.χ. ότι τώρα το έμαθαν διότι δεν έχετε επαφές επειδή υποτιθεται "μαλωσατε" ή λείπουν εκτός. Η προθεσμία είναι 4 μήνες από τότε που λαμβάνουν γνώση του γεγονότος οι κληρονόμοι ή 1 χρόνος αν είναι στο εξωτερικό. Βέβαια επειδή δεν αφορά χρέη είναι πιο εύκολα τα πράγματα αλλά μιλήστε με τον δικηγόρο και τη συμβολαιογράφο για τα διαδικαστικά. Επεξ/σία 26 Νοεμβρίου 2021 από pgoum
l337 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Όπως ειπώθηκε, θα έπρεπε να κάνουν και τα παιδιά σου είτε ενήλικα είτε ανήλικα. 3
NikosKallithea Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 7 ώρες πριν, makrosoup είπε Τη θερμή καλημέρα στο forum, Να σας παραθέσω την περίπτωση μου που υποθέτω πως είναι απλή, αλλά οι ειδικοί με μπέρδεψαν: Πριν ένα χρόνο περίπου πέθανε ο πατέρας μου χωρίς διαθήκη. Άφησε 3 παιδιά όλα ενήλικα και τη μάννα μου χήρα. Εγώ για ηθικούς λόγους και για να διευκολύνω τους υπόλοιπους στις διαδικασίες, έκανα αποποίηση κληρονομιάς, ώστε να μην εμπλακώ και να πάρουν το μερίδιό μου. Εννοείται ότι δεν υπήρχε καμιά απολύτως σχέση με δάνεια και οφειλές και μόνο αρκετό κέρδος θα είχα. Ας είναι. Ωστόσο την προηγούμενη βδομάδα η μάνα όταν πήγε στο συμβολαιογράφο του είπε ότι ο μεγάλος της γιος (εγώ δηλαδή) δεν θέλει τίποτα από την κληρονομιά και αυτός τη ρώτησε αν έχω (που έχω και μάλιστα ενήλικα) παιδιά, εννοώντας μάλλον πως έπρεπε να κάνουν και αυτά αποποίηση. Με θορύβησε βέβαια και λέω θα τον πάρω τηλέφωνο από Δευτέρα για διευκρινήσεις. Δυστυχώς ασθένησε και νοσηλεύεται, όχι από κορωνοϊό. Δικηγόρο που ρώτησα μου είπε πως δεν είναι σίγουρος και θα το ψάξει, ακόμα με παίρνει τηλέφωνο παρά τις ενοχλήσεις μου – έχει τρεχάλα με κάτι ακίνητα λέει κλπ.! Οπότε, κάποιος με σχετικές γνώσεις και εμπειρία γνωρίζει, απαντά αν με την πράξη αποποίησής μου, σταματά η όποια εμπλοκή της οικογένειάς μου και τα δικαιώματά μου μεταβιβάζονται στα υπόλοιπα 2 αδέρφια μου. Δηλαδή η μάνα μου το 25% και τα αδέλφια από 37,5% το καθένα. Ή πράγματι έπρεπε να κάνουν και τα 2 ενήλικα παιδιά μου αποποίηση, τώρα έτσι κι αλλιώς η προθεσμία πέρασε. Αυτούς που πρεπει να κανουν αποποίηση θα τους βρεις στο έγγραφο εγγύτερων συγγενών του εκλιπόντος
ELTASSOS1 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2021 Δεν ειναι σωστο να χασουν τα παιδια σου περιουσια τους για δικους σου λογους, εκτος και αν τα παιδια ειναι σε θεση να απιφασισουν αυτοβουλως,...χωρις πιπιλθσμα. Γνωμη μου.
makrosoup Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2021 18 ώρες πριν, pgoum είπε Αν ο κληρονόμος που αποποιείται την κληρονομιά έχει τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) πρέπει και αυτά να κάνουν αποποίηση της μερίδας τους. Επειδή είναι ενήλικα ας ρωτήσεις δικηγόρο μήπως μπορούν να κάνουν τώρα αποποίηση με τη δικαιολογία π.χ. ότι τώρα το έμαθαν διότι δεν έχετε επαφές επειδή υποτιθεται "μαλωσατε" ή λείπουν εκτός. Η προθεσμία είναι 4 μήνες από τότε που λαμβάνουν γνώση του γεγονότος οι κληρονόμοι ή 1 χρόνος αν είναι στο εξωτερικό. Βέβαια επειδή δεν αφορά χρέη είναι πιο εύκολα τα πράγματα αλλά μιλήστε με τον δικηγόρο και τη συμβολαιογράφο για τα διαδικαστικά. Θα το δω έτσι γιατί τα παιδιά μου όντως έχουν πλήρη άγνοια για όλα αυτά και σίγουρα σε καμιά περίπτωση δεν θα θελήσουν το παραμικρό να πάρουν από τους θείους τους.Το μόνο που ξέρουν είναι η απώλεια του παππού τους, μια και ήταν στην κηδεία. Σε αυτή την περίπτωση όμως ποιος είναι αρμόδιος να κρίνει ότι οι 2 νέες αποποιήσεις αν και εκπρόθεσμες θα γίνουν αποδεκτές;
Nabuko Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2021 16 λεπτά πριν, makrosoup είπε Σε αυτή την περίπτωση όμως ποιος είναι αρμόδιος να κρίνει ότι οι 2 νέες αποποιήσεις αν και εκπρόθεσμες θα γίνουν αποδεκτές; Δε θα γίνουν αποδεκτές μάλλον. Τα παιδιά σου έχουν αποδεχθεί ήδη σιωπηρά την κληρονομιά. Μπορούν να κάνουν την αίτηση αποποίησης στο ίδιο Ειρηνοδικείο που την έκανες κι εσύ αλλά θα θεωρηθεί άκυρη. Αυτό είναι το πιθανό σενάριο.
nextios Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Καλά εκεί στο ειρηνοδικείο δεν σου είπαν τίποτα;
Maiya Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Πρόσφατα μπήκα σε ανάλογη διαδικασία λόγω θανάτου ενός θείου μου. Για να απαντήσω κατευθείαν στο ερώτημα χωρίς να κουράσω, αποποίηση κληρονομιάς έκαναν όλα του τα αδέρφια (ο πατέρας μου, θείοι και θείες μου), όλα τους τα παιδιά (εγώ, ο αδερφός μου, τα ξαδέρφια μου) και τα παιδιά των παιδιών (ανίψια μου) είτε ενήλικα είτε ανήλικα. Ο αδερφός μου ακολουθεί ξεχωριστή διαδικασία για το ανήλικο παιδί του μέσω δικηγόρου που τον συμβουλεύει για τις κινήσεις του. Σε γενικές γραμμές όσοι εμπλέκονται με συγγένεια αίματος πρέπει να μπουν σε αυτή την διαδικασία.
Επισκέπτης Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Καλά λέτε όλοι στον TS να καταθέσουν αποποίηση τα παιδιά εκπρόσθεσμα κτλ κτλ αλλά είναι σίγουρο ότι τα παιδιά θέλουν να κάνουν αποποίηση;
_Biohazard_ Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, Utopia13 είπε Καλά λέτε όλοι στον TS να καταθέσουν αποποίηση τα παιδιά εκπρόσθεσμα κτλ κτλ αλλά είναι σίγουρο ότι τα παιδιά θέλουν να κάνουν αποποίηση; Εμεις λέμε τι λέει η νομοθεσία και τι έχουμε αντιμετωπίσει όσοι το έχουμε ήδη κάνει. Για τη δική σου απορία θα πρέπει να απευθυνθεί σε μέντιουμ και όχι δικηγόρο/συμβολαιογράφο για τα της νομοθεσίας. Επεξ/σία 1 Δεκεμβρίου 2021 από _Biohazard_
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα