Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα!
Σκέφτομαι να φτιάξω και εγώ το πρώτο μου pc , μιας και οι ήδη υπάρχοντες υπολογιστές στο σπίτι πνέουν τα λοίσθια.
Έχω καταλήξει στο παρακάτω build. To Budget είναι 500-550 €. Η χρήση είναι ελαφρύ image editing, office και ελαφρύ gaming με προοπτική στο μέλλον να προστεθεί GPU, της τάξης xx50-xx60.
Για αρχή προτίμησα την 5600G λόγω intergrated graphics, ώστε να είναι αξιοπρεπής η σύνθεση έως ότου μπει η GPU  και πιστεύω θα αντέξει για μια 5ετία, σαν ταχύτητα. Για μητρική διάλεξα b450 καθώς ούτως η άλλως η 5600G δεν υποστηρίζει PCI gen 4, οπότε δεν νομίζω έχει νόημα να πάω σε b550-570, κυρίως λόγω τιμής . Όσο για τη Ram είμαι ανάμεσα σε 3600 και 3200 της g skill και αναλόγως διαθεσιμότητας θα επιλεχθεί μία . Όσο για τον SSD , δεν έχει και μεγάλη διαφορά  οικονομικά από απλό για αυτό και διάλεξα Νvme, επίσης υπάρχουν και 2 υπάρχοντες δίσκοι HDD που θα κουμπώσουν. Υπάρχει εμπειρία με αλλαγή σε parts κτλπ, απλά πρώτη φορά φτιάχνω κάτι από τo μηδέν

Ερωτήσεις :
1)μιας και αργότερα θα προσθεθεί Gpu, δεν είναι καλύτερα από τώρα ένα τροφοδοτικό στα 500 ή ακόμα και στα 600w, παρόλο που τα 400 είναι υπερ-αρκετά στο αρχικό ? 
2) θα έχω άραγε θέματα με την προτίμηση της συγκεκριμένης b450 και την  5600G? είδα ότι υποστηρίζει bios flashback και είναι συμβατή
3) στο pcpartpicker ( https://pcpartpicker.com/list/tdPT4d)  λέει
 Some physical dimension restrictions cannot (yet) be automatically checked, such as cpu cooler / RAM clearance with modules using tall heat spreaders..  Θα έχω θέματα χώρου μεταξύ ram και cooler άραγε ?
4) Αυτή η επιλογή build γενικά ( b450 και 5600G) , θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στiς επιδόσεις όταν προστεθεί μια 3060 πχ ? Καθώς δεν ξέρω πότε θα  την αγοράσω
5) Είδα πως οι APU προτιμούν περισσότερα MHZ , παρόλο που η AMD δηλώνει υποστήριξη έως 3200 για τον 5600G, άρα να πάω σε 3600MHZ?

Sorry for the long post ,  όποιες κριτικές ή και ιδέες πέραν των απαντήσεων θα εκτιμηθούν.

CPU AMD Ryzen 5 5600G
Μητρική : MSI B450-A PRO MAX ATX AM4 
Ram: G.Skill Ripjaws V Series 16 GB (2 x 8 GB) DDR4-3200 CL16 
SSD: Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2-2280 NVME 
Τροφοδοτικό be quiet! System Power 9 500 W 80+ Bronze Κουτί : KOLINK STRONGHOLD ATX Mid Tower 

Δημοσ.

Αν θες το τροφοδοτικό για αργότερα καλύτερα να πας σε κάτι πιο ποιοτικό σαν και αυτό 

https://www.skroutz.gr/s/25845078/Seasonic-Focus-PX-550W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Modular-80-Plus-Platinum.html

Ξεφεύγει το budget  αλλά αξίζει. Δες τις αγγελίες μήπως βρεις κάτι αντίστοιχο ή και καλύτερο με λιγότερα λεφτά. Τέτοιους είδους τροφοδοτικά αξίζουν και μεταχειρισμένα .

Δημοσ.
1 ώρα πριν, atheatos είπε

Αν θες το τροφοδοτικό για αργότερα καλύτερα να πας σε κάτι πιο ποιοτικό σαν και αυτό 

https://www.skroutz.gr/s/25845078/Seasonic-Focus-PX-550W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Modular-80-Plus-Platinum.html

Ξεφεύγει το budget  αλλά αξίζει. Δες τις αγγελίες μήπως βρεις κάτι αντίστοιχο ή και καλύτερο με λιγότερα λεφτά. Τέτοιους είδους τροφοδοτικά αξίζουν και μεταχειρισμένα .

Μιας και προτιμώ να πάρω καινούριο ,  θα το δω αν είναι στο budget . 

56 λεπτά πριν, hln3 είπε

Τροφοδοτικό τουλάχιστον 650 watt και καλή ποιότητα αν σκοπευεις να βάλεις gpu αργότερα.

Προσθέτοντας μια 3060 , βγαίνει στα 330W. Δεν είναι overkill τα 650W? Ένα psu στα 500W είναι ρίσκο? .
Επίσης όταν λέμε καλή ποιότητα , πέρα από τη μάρκα , να κοιτάω το rating? πχ 80+gold , μιας και το modularity πέρα από πρακτικό δεν μου φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το b450 είναι μια χαρά chipset, κύρια διαφορά το pcie 4 που δεν σε νοιάζει εφόσον έχεις αποφασίσει να μείνεις με τον 5600g που δεν το υποστηρίζει. Το μόνο θέμα είναι ότι θα χρειαστείς να κάνεις το ανάλογο bios update (ισχύει και για τα περισσότερα b550), στην περίπτωση της μητρικής που διάλεξες γίνεται σχετικά εύκολα και χωρίς συμβατό επεξεργαστή από usb stick μέσω flash bios button.

Για μνήμες, οι ryzen γενικότερα αλλά και οι apu ειδικότερα, προτιμούν υψηλούς χρονισμούς. Εφόσον υπάρχουν μνήμες στα 3600 με ελάχιστη διαφορά χρημάτων προτίμησε τις, αυτό τον καιρό σε καλή τιμή viper steel 3600 / c 17

Για τροφοδοτικό, ένα σωστό και επώνυμο τροφοδοτικό στα 550w αρκεί για την σειρά καρτών που στοχεύεις. Για μένα καλύτερα να πας για 600w και προτίμησε κατηγορία gold, ή έστω κάποια μάρκα που δίνει 5 έτη εγγύηση σε κάποια bronze(coolermaster, seasonic, evga, corsair)

Το κουτί που έχεις διαλέξει, οικονομικό μεν με πολύ μέτριο airflow δε. Εφόσον έχεις σκοπό να βάλεις και κάρτα γραφικών καλύτερα να διαλέξεις κάποιο κουτί με σιτα μπροστά και περισσότερους ανεμιστήρες, θα πρέπει όμως να ανέβεις λίγο από την τιμή του stronghold

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 3
Δημοσ.
5 ώρες πριν, nickol-us είπε

Το b450 είναι μια χαρά chipset, κύρια διαφορά το pcie 4 που δεν σε νοιάζει εφόσον έχεις αποφασίσει να μείνεις με τον 5600g που δεν το υποστηρίζει. Το μόνο θέμα είναι ότι θα χρειαστείς να κάνεις το ανάλογο bios update (ισχύει και για τα περισσότερα b550), στην περίπτωση της μητρικής που διάλεξες γίνεται σχετικά εύκολα και χωρίς συμβατό επεξεργαστή από usb stick μέσω flash bios button.

Για μνήμες, οι ryzen γενικότερα αλλά και οι apu ειδικότερα, προτιμούν υψηλούς χρονισμούς. Εφόσον υπάρχουν μνήμες στα 3600 με ελάχιστη διαφορά χρημάτων προτίμησε τις, αυτό τον καιρό σε καλή τιμή viper steel 3600 / c 17

Για τροφοδοτικό, ένα σωστό και επώνυμο τροφοδοτικό στα 550w αρκεί για την σειρά καρτών που στοχεύεις. Για μένα καλύτερα να πας για 600w και προτίμησε κατηγορία gold, ή έστω κάποια μάρκα που δίνει 5 έτη εγγύηση σε κάποια bronze(coolermaster, seasonic, evga, corsair)

Το κουτί που έχεις διαλέξει, οικονομικό μεν με πολύ μέτριο airflow δε. Εφόσον έχεις σκοπό να βάλεις και κάρτα γραφικών καλύτερα να διαλέξεις κάποιο κουτί με σιτα μπροστά και περισσότερους ανεμιστήρες, θα πρέπει όμως να ανέβεις λίγο από την τιμή του stronghold

Για την μητρική , είμαι ενήμερος για το update , για αυτό και διάλεξα μια με flashback, αλλά είχα επιφυλάξεις για τις b450 , παρόλο που θα μείνω στον 5600g.

Μνήμες θα πάω στις 3600 με χαμηλό latency , ειδικά αν δεν έχω θέμα compatibility κτλπ 

Όσο για το τροφοδοτικό θα ψάξω για το κάτι καλύτερο όπως είπαν και πιο πάνω 

Έχεις να προτείνεις κάποιο κουτί μήπως για κάτι καλύτερο airflow ?
Ευχαριστώ για το χρόνο γενικά , για τις απαντήσεις !

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γενικά δεν υπάρχουν πολύ vfm κουτιά που να παίρνουν Atx μητρικές.

Μέχρι πρότινος "'έδειχνα" το Cougar MX410 Mesh-G RGB πoυ είχε τιμή ανάμεσα στα 60-70 ευρώ, τώρα η τιμή του είναι ανεβασμένη και η διαθεσιμότητα σχεδόν ανύπαρκτη.

Ψάχνοντας, το μόνο κουτί που θεωρώ οτι βρίσκεται σε λογική τιμή(72 περιλαμβανομένων μεταφορικών), την οποία θα πιάσεις μόνο αν πας σε παράδοση 4-10 εργάσιμες

Thermaltake-Commander-G32-TG-ARGB Skroutz

https://www.thermaltake.com/commander-g32-tg-argb-mid-tower-chassis.html

Google it

To κουτί δεν το γνωρίζω, ωστόσο φαίνεται ποιοτικό, είναι επώνυμο, περιλαμβάνει 1x200mm fan μπροστά και 1x120mm fan πίσω για εξαγωγή, εύκολα αφαιρούμενα φίλτρα και έχει περιθώριο για ψύκτρα εώς 165mm.

Επεξ/σία από nickol-us
Δημοσ.
15 ώρες πριν, stamosmats είπε

Μιας και προτιμώ να πάρω καινούριο ,  θα το δω αν είναι στο budget . 

Προσθέτοντας μια 3060 , βγαίνει στα 330W. Δεν είναι overkill τα 650W? Ένα psu στα 500W είναι ρίσκο? .
Επίσης όταν λέμε καλή ποιότητα , πέρα από τη μάρκα , να κοιτάω το rating? πχ 80+gold , μιας και το modularity πέρα από πρακτικό δεν μου φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα. 

Δεν είσαι σίγουρος όμως ότι θα πάρεις 3060. Αν περιμένεις να πέσουν οι τιμές, μπορεί όταν πέσουν να υπάρχει ήδη η επόμενη γενιά και να πάρεις απο εκεί κάτι με μεγαλύτερη κατανάλωση.

Ή κάτι καλύτερο από την σειρά 3ΧΧΧ

Δημοσ.

θα σου πρότεινα να πας στην MSI b450 tomahawk max II, στα 70 ευρώ. Οι μνήμες στα 3600 ίσως και να μην σου παίξουν με XMP. Καλύτερα πήγαινε save, 3200MHz. Σου προτείνω αυτές,  F4-3200C16D-16GVKB. Είναι μέσα στο qvl της μητρικής, και τις έχω φορέσει σε πολλές msi x470 και b450, και δούλεψαν άψογα. Ο δίσκος που διάλεξες είναι μιά χαρά. Μιας και πας με τα ενσωματωμένα, μήπως μπορείς να βολευτείς με κάποιο από τα κουτιά από τα παλιά σου τα pc ώστε να πας τώρα σε καλύτερο τροφοδοτικό? Μετά με την υσηχεία  σου, κοιτάζεις στα μεταχειρισμένα, που παίζουν και καλές ευκαιρίες. Αν θες ανέβασε φοτό από τα παλιά κουτιά.  

• Like 1
Δημοσ.

Δεν υπαρχει μεγαλη διαφορα σε χρηματα στην 450 και σε μια 550 μητρικη , κανεις δεν σε ειπε να πας και να παρεις των 150 και των 200 ευρω

https://www.skroutz.gr/s/26231445/MSI-B550M-Pro-VDH-Motherboard-Micro-ATX-με-AMD-AM4-Socket.html

Οταν προσθεσεις καρτα μπορει ο 5600g να μην ειναι pci-e 4 αλλα η καρτα σου θα ειναι

Το να γλυτωσεις κανα 10ρικο στη μητρικη και να παρεις 450 εγω το βρισκω λαθος

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
36 λεπτά πριν, triplex1 είπε

Οταν προσθεσεις καρτα μπορει ο 5600g να μην ειναι pci-e 4 αλλα η καρτα σου θα ειναι

Η κάρτα μπορεί να είναι αλλά πάνω στην μητρική θα τρέχει ως pcie 3

https://www.msi.com/Motherboard/B550M-PRO-VDH/Specification

Αναφορά σε κείμενο

Expansion Slot

• 1x PCIe 4.0/ 3.0 x16 slot (PCI_E1) 1
  • 2x PCIe 3.0 x1 slots
  1. The supported specification depends on installed processor.

Όχι οτι είναι κακή περίπτωση η συγκεκριμένη μητρική σε αυτά τα χρήματα, αν όμως πάμε στο απόλυτο vfm χωρίς να ενδιαφέρει η μελλοντική αναβάθμιση, το b550 είναι μια όχι και τόσο λάθος επιλογή.

Επεξ/σία από nickol-us
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, triplex1 είπε

Δεν υπαρχει μεγαλη διαφορα σε χρηματα στην 450 και σε μια 550 μητρικη , κανεις δεν σε ειπε να πας και να παρεις των 150 και των 200 ευρω

https://www.skroutz.gr/s/26231445/MSI-B550M-Pro-VDH-Motherboard-Micro-ATX-με-AMD-AM4-Socket.html

Το να γλυτωσεις κανα 10ρικο στη μητρικη και να παρεις 450 εγω το βρισκω λαθος

Τώρα συγκρίνεις μια αξιοπρεπέστατη και δοκιμασμένη β450, με μια από τις πιο σαπιες β550 υλοποιήσεις. Τέτοιες μητρικές, κανονικά πρέπει να μας πληρώνουν κιόλας για να τις πάρουμε, όχι να πληρώνουμε.

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, BlueAverage είπε

Τώρα συγκρίνεις μια αξιοπρεπέστατη και δοκιμασμένη β450, με μια από τις πιο σαπιες β550 υλοποιήσεις. Τέτοιες μητρικές, κανονικά πρέπει να μας πληρώνουν κιόλας για να τις πάρουμε, όχι να πληρώνουμε.

Καταρχην μαθε να συζητας ομορφα αν θελεις τις γνωμες και των αλλων , παρε την αξιοπρεπεστατη και ασε το σαπακι να το παρει κανενας αλλος

Ναι συγκρινω , αν θες απαντηση

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, BlueAverage είπε

Spoiler

Συγνώμη, μην το πάρεις σαν παρέμβαση...

Νομίζω αδικείς την pro vdh. Είναι αρκετά δοκιμασμένη σειρά η pro vdh, σε καμία περίπτωση δεν τη λες σάπια...

Δημοσ.
Μόλις τώρα, nickol-us είπε
  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Συγνώμη, μην το πάρεις σαν παρέμβαση...

Νομίζω αδικείς την pro vdh. Είναι αρκετά δοκιμασμένη σειρά η pro vdh, σε καμία περίπτωση δεν τη λες σάπια...

εγώ αυτή την μητρική σε gaming μηχάνημα δεν θα την έβαζα για κανέναν λόγο. Σε pc γραφείου ναι.

6 λεπτά πριν, triplex1 είπε

Καταρχην μαθε να συζητας ομορφα αν θελεις τις γνωμες και των αλλων , παρε την αξιοπρεπεστατη και ασε το σαπακι να το παρει κανενας αλλος

Ναι συγκρινω , αν θες απαντηση

Μιά χαρά όμορφα συζητάω. Δεν σου έκανα επίθεση, αλλά πως να το κάνουμε δηλαδή. Απέναντι στην β450 tomahawk, η β550 που πρότεινες είναι ληψή και υποδιαίστερη. Οταν επιλέγουμε μητρική για gaming pc, προσέχουμε να έχει καλές ψύκτρες στα vrm ώστε να μην επηρεάζεται πολύ από την ζέστη που θα βγάλει η κάρτα γραφικών. Ε πώς τότε θα πάμε να προτείνουμε μια "γδυτή" μητρική. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...