Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, AtiX είπε

Μόνος σου, ΕΣΥ, βγαίνεις off topic σε σχεδόν όλα σου τα ποστ γιατί δεν έχεις επιχειρήματα για το θέμα που συζητάμε…

Επιχειρήματα ατράνταχτα, αλλά αντίλογος μηδέν πέρα από εξυπναδίτσες μικρών παιδιών.

2 ώρες πριν, AtiX είπε

: βλέπω σου κοπήκανε τα γέλια… άντε σε λίγο και το toupet…

Αυτό είναι δυνατό επιχείρημα.😆😆 

2 ώρες πριν, Sanjuro είπε

Οπότε το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι πως ζούμε σε μια περίοδο όπου οι δημοκρατίες της Δύσης έχουν γίνει κουφάρια σχετικά με τον παλαιό εαυτό τους

Το αντίθετο θα έλεγα. Καλυτερεύουν σε σχέση με παλιά, αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση και από το ιδανικό, στα ανθρώπινα δικαιώματα κυρίως.

• Απαντ. 276
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
10 ώρες πριν, pavlitakis είπε

Οι γιατροί που δεν είναι γιατροί. 🥺🥺 Αλλά ψήφισαν.😆😆 να απολυθούν.

Ξαναδιάβασε το, σε αφορά άμεσα.😆😆

Υγειονομικοί απολύονται ! Στην πλειοψηφία τους είναι διοικιτικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν έχουμε άλλωστε 6500 γιατρούς για να τους απολύσουμε.

9 ώρες πριν, pavlitakis είπε

Επιστρέφω και αυτό. Στου κουφού την πόρτα......... Άδικα έχασα την ώρα μου σε αυτό το οφ τοπικ. 

Ναι ενώ εμείς τι να πούμε. Περάσαμε δημιουργικά τον χρόνο μας νταντέβοντας το πεντάχρονο.

9 ώρες πριν, Sanjuro είπε

Τι είναι πραγματικά δημοκρατία;;;  Δύσκολο ερώτημα.

Δεν είναι το πολίτευμα όπου ο λαός έμμεσα ή άμεσα την εξουσία; Εμείς στην Ελλάδα την έχουμε έμμεσα

9 ώρες πριν, Sanjuro είπε

Όπως και να'χει, νιώθω πως δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός πως πολλά απ'τα δημοκρατικά στοιχεία που υπήρχαν επί της εποχής της Μαζικοδημοκρατίας στην εποχή που ήρθε αμέσως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης εξαφανίστηκαν. Εννοώ την συμμέτοχή του κόσμου στα πολιτικά, δηλαδή δημόσια, πράγματα. Σε κάποια φάση είχαμε φτάσει στην κατάντια σε όλες τις χώρες της Δύσης ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να λένε πως "όλα τα κόμματα είναι ίδια" (γιατί όντως ουσιαστικά ίδια ήταν... δεν τους εκπροσωπούσαν!), τα ποσοστά αποχής όλο και μεγαλύτερα, τα σωματεία εργαζομένων εξασθενημένα, στην Ευρώπη η οικονομική εξουσία μεταφέρθηκε σε κάποιους τεχνοκράτες στις Βρυξέλες ακροατές των αγορών κλπ κλπ.

Μαζικοδημοκρατία; Δεν μπορώ να βρω κάτι στο google γι αυτό και το πως σχετίζεται με την πτώση της Σοβιετικής ένωσης και ίσως να μην αντιλαμβάνομαι τέλεια αυτό που θες να πεις.

Γιατί λες σε κάποια φάση. Νομίζω ότι συνεχίζουν να ανεβαίνουν τα ποσοστά αποχής γενικά αλλά και ειδικά στην Ελλάδα που μας ενδιαφέρει. Υπάρχει κάποιος εδώ που βλέπει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα πρώτα 4-5 κόμματα; Έχει διαφορά η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ που είδαμε μετά το δημοψήφισμα  ; Είναι μήπως διαφορετικός ο Βόβολης που θα κατέβει στις επόμενες εκλογές. Ένα κύμα ανθρώπων βρήκε, χτύπησε μία ευαίσθητη χορδή και θα τον βάλει μέσα στην βουλή να πάρει και εκείνος την θεσούλα του.

Ωστόσο δεν μπορώ να δικαιολογήσω όσους απέχουν απ' την εκλογική διαδικασία. Δεν μπορείς να αδιαφορείς για την επόμενη κυβέρνηση και μετά να σηκώνεις το δάκτυλο και να λες ότι η ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ είναι χούντα επειδή δεν σε ρωτήσανε προσωπικά πριν ψηφίσουν ένα νόμο. Δεν διαφέρεις από εκείνον που ψηφίζει σύμφωνα με το τι ψήφιζε ο παππούς του και με εκείνον που ψηφίζει τον μπατζανάκη του ασχέτως την πολιτική του γραμμή

6 ώρες πριν, pavlitakis είπε

Επιχειρήματα ατράνταχτα, αλλά αντίλογος μηδέν πέρα από εξυπναδίτσες μικρών παιδιών.

Αυτό μου θύμισε το καθρεφτάκι που λέγαμε στο Δημοτικό. Ρίξε κι άλλο το επίπεδο μπορείς. Μην ξεχνάς ότι και να πιάσεις πάτο δεν τελειώσανε όλα. Μπορείς να συνεχίσεις να σκάβεις!

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, pavlitakis είπε

Το αντίθετο θα έλεγα. Καλυτερεύουν σε σχέση με παλιά, αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση και από το ιδανικό, στα ανθρώπινα δικαιώματα κυρίως.

Γιατί θα έλεγες το αντίθετο;; Εγώ παρέθεσα κάποια αντικειμενικά σημεία όπου πάει στραβά το πράγμα. Εκτός αν μιλάς για τα τελευταία ~5 χρόνια, όπου ο κόσμος λίγο ξύπνησε.

2 ώρες πριν, manolis940 είπε

Μαζικοδημοκρατία; Δεν μπορώ να βρω κάτι στο google γι αυτό και το πως σχετίζεται με την πτώση της Σοβιετικής ένωσης και ίσως να μην αντιλαμβάνομαι τέλεια αυτό που θες να πεις.

Γιατί λες σε κάποια φάση. Νομίζω ότι συνεχίζουν να ανεβαίνουν τα ποσοστά αποχής γενικά αλλά και ειδικά στην Ελλάδα που μας ενδιαφέρει. Υπάρχει κάποιος εδώ που βλέπει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα πρώτα 4-5 κόμματα;  [...] Ωστόσο δεν μπορώ να δικαιολογήσω όσους απέχουν απ' την εκλογική διαδικασία.

Αν πρέπει να το γκουγκλάρεις γράψε "Μαζική δημοκρατία". Παρ'ολα αυτά θα μπορούσα αντ'αυτού να γράψω "μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης" ή "μετά το Φουκουγιαμικό τέλος της ιστορίας" ...και να είναι αρκετό.

Βέβαια δεν έφταιγε μόνο η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και δεν έγινε εν μία νυκτί. Ο νεοΦιλελευθερισμός, η τρίτη βιομηχανική επανάσταση (πες με pc κλπ) κλπ έπαιξαν τον ρόλο τους.

Εσύ ρωτάς αν κάποιοι βλέπουν ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα πρώτα 4-5 κόμματα αλλά οι PMCδες συχνά προτιμάνε π.χ. Ομπάμα και Ε.Ε. από... οποιαδήποτε άλλη πλευρά. Οπότε με έναν αδύναμο τρόπο εκπροσωπούνται, γιατί σημαντικό κομμάτι τους συμβιβάζεται διαλέγοντας νεοΦιλελε δικαιωματική κλπ "αριστερά" με λογική μικρότερου κακού. Αν είσαι ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, μπαρμαν, αποθηκάριος κλπ αυτό που σου λείπει περισσότερο δεν είναι ένας κόσμος όπου μπορείς να βγεις απ'την ντουλάπα ευκολότερα ή να σταματήσει επιτέλους το μπουλιϊνγκ ή να μην σου πιάνουν τον κώλο στο λεωφορείο μια φορά το δίμηνο ή η αξιοκρατία γιατί πήρες 2 διπλώματα και δουλεύεις σε εντελώς άσχετή και ασήμαντη δουλειά γραφείου με office και excel ενώ ο γείτονας έχει μπει στο δημόσιο απ'το παράθυρο. Επίσης, δεν εκτιμάς τόσο τους τεχνοκράτες γιατί το νιώθεις πως όταν τους επικαλούνται δεν τους επικαλούνται για καλό (αλλά για να είναι βιτρίνα πολιτικών αποφάσεων που εξυπηρετούν άλλων συμφέροντα) αλλά ούτε τους νιώθεις σαν δικούς σου ανθρώπους γιατί και αυτοί είναι του πανεπιστημίου++ όπως συνήθως κάνουν οι PMCδες κλπ κλπ ...υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Τι σε ενδιαφέρει αν είσαι υδραυλικός, μπαρμαν, αποθηκάριος κλπ;; Το οικονομικό κυρίως.

[

Κάπως έτσι γυρνάμε στον Ρογκαν τον οποίο τον βλέπουν διαφορετικά οι μπαρμεν απ'τους PMCδες.

Τώρα (κατά πάσα πιθανότητα PMCδες) τρέξανε και βρήκανε λέει κλιπάκια όπου ο Ρόγκαν έλεγε την λέξη νιγκα, τα βάλανε (σκέτες λέξεις χωρίς context) σε ένα βίντεο και έγινε χαμός. Βέβαια ας μην κοροϊδευόμαστε σιγά μην το εννοούσε ρατσιστικά. Όμως αυτό οδήγησε σε συγγνώμη απ'τον Ρογκαν και το spotify έβγαλε μερικές δεκάδες βίντεο του απ'την πλατφόρμα. Τα βίντεο με τους 2 γιατρούς παραμένουν.

χαχαχαχαχαχαχα ζήτω η cancel-τρέλα. Ζούμε στο πιο ηλίθιο timeline.

rjlbx9udv9g81.jpg?width=640&crop=smart&a

]

Επιστρέφω σ'αυτά που έγραφα πριν...

Η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, είχαμε την κρίση χρέους, δημοψήφισμα κλπ. Οπότε το οικονομικό ζήτημα έχει οξυνθεί στο μυαλό μας σχετικά με την υπόλοιπη δύση. Επίσης εδώ πολλοί περισσότεροι είναι άνεργοι, με χειρότερες εργατικές συνθήκες κλπ κλπ.

Όμως το πολιτικό έχει επιστρέψει με άλλους τρόπους, έχουμε mini συνήθως sjw dreyfus affairs τα τελευταία χρόνια. Απο'κει που οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν γίνει απολιτικ τώρα όλοι έχουν άποψη για τα κοινά πράγματα. Απλά αυτά τα κοινά πράγματα για τα οποία έχουν άποψη είναι συνήθως πολύ περισσότερο ρηχά σε σχέση με παλιά. Σχεδόν ποτέ ή πολύ ελάχιστα ακουμπάνε θέματα οικονομίας, τους πλουσίους, ολιγάρχες κλπ.

Επεξ/σία από Sanjuro
Δημοσ.

Αν πρέπει να το γκουγκλάρεις γράψε "Μαζική δημοκρατία". Παρ'ολα αυτά θα μπορούσα αντ'αυτού να γράψω "μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης" ή "μετά το Φουκουγιαμικό τέλος της ιστορίας" ...και να είναι αρκετό.

Ο όρος μαζική δημοκρατία βλέπω να εμφανίζεται στα Βιβλία του Π. Κονδύλη και δεν βρίσκω πουθενά επεξήγηση του τι σημαίνει. Μάλλον πρέπει να είναι δημιούργημα και του ίδιου του ίδιου το συγγραφέα;;

Εσύ ρωτάς αν κάποιοι βλέπουν ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα πρώτα 4-5 κόμματα αλλά οι PMCδες συχνά προτιμάνε π.χ. Ομπάμα και Ε.Ε. από

Συγνώμη που σε βάζω και εδώ να μου εξηγήσεις τι είναι οι PMCάδες γιατί σίγουρα δεν σημαίνει το PMC, PubMed Central και αδυνατώ να καταλάβω τι λες στο παραπάνω.

Συγνώμη που επιμένω να μου τα κάνεις λιανά, αλλά η κατανόηση της ορολογίας απ' τα δύο ή περισσότερα μέρη είναι σημαντική για να υπάρξει διάλογος.

3 ώρες πριν, Sanjuro είπε

Η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, είχαμε την κρίση χρέους, δημοψήφισμα κλπ. Οπότε το οικονομικό ζήτημα έχει οξυνθεί στο μυαλό μας σχετικά με την υπόλοιπη δύση

3 ώρες πριν, Sanjuro είπε

Απο'κει που οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν γίνει απολιτικ τώρα όλοι έχουν άποψη για τα κοινά

Εγώ δεν βλέπω καμία δικαιολογία σε όλο αυτό να μένεις εκτός απ' τα κοινά. Δεν είχαμε κρίση χρέους, ακόμη έχουμε. Το ότι δεν έχει επηρεάσει όλους σε μεγάλο βαθμό δεν δικαιολογεί το 40%+ που έχουμε στις 2 τελευταίες εκλογές. Αυτό το 40%+ μπορεί να έχει ασχοληθεί τώρα με τα κοινά επειδή ο covid χτύπησε την πόρτα σε όλους μας και μας έχει επηρεάσει και όλους. Ασχολούμενος με ένα θέμα, το οποίο κατά την γνώμη μου δεν είναι ρηχό, απλά ρηχός είναι ο τρόπος προσέγγισης του απ' τον μέσο Έλληνα πολίτη, δεν σημαίνει ότι ξύπνησε και ασχολείται με τα κοινά. Ακόμη με τα ατομικά του συμφέροντα ασχολείται.

Πάντως που θέλω να καταλήξω. Και τα πρώτα 5 κόμματα να μην σε εκφράζουν δεν χρειάζεται να ασχολείσαι μόνο με αυτά

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, manolis940 είπε

Ο όρος μαζική δημοκρατία βλέπω να εμφανίζεται στα Βιβλία του Π. Κονδύλη και δεν βρίσκω πουθενά επεξήγηση του τι σημαίνει. Μάλλον πρέπει να είναι δημιούργημα και του ίδιου του ίδιου το συγγραφέα;;

Συγνώμη που σε βάζω και εδώ να μου εξηγήσεις τι είναι οι PMCάδες γιατί σίγουρα δεν σημαίνει το PMC, PubMed Central και αδυνατώ να καταλάβω τι λες στο παραπάνω.

Συγνώμη που επιμένω να μου τα κάνεις λιανά, αλλά η κατανόηση της ορολογίας απ' τα δύο ή περισσότερα μέρη είναι σημαντική για να υπάρξει διάλογος.

Εγώ δεν βλέπω καμία δικαιολογία σε όλο αυτό να μένεις εκτός απ' τα κοινά. Δεν είχαμε κρίση χρέους, ακόμη έχουμε. Το ότι δεν έχει επηρεάσει όλους σε μεγάλο βαθμό δεν δικαιολογεί το 40%+ που έχουμε στις 2 τελευταίες εκλογές. Αυτό το 40%+ μπορεί να έχει ασχοληθεί τώρα με τα κοινά επειδή ο covid χτύπησε την πόρτα σε όλους μας και μας έχει επηρεάσει και όλους. Ασχολούμενος με ένα θέμα, το οποίο κατά την γνώμη μου δεν είναι ρηχό, απλά ρηχός είναι ο τρόπος προσέγγισης του απ' τον μέσο Έλληνα πολίτη, δεν σημαίνει ότι ξύπνησε και ασχολείται με τα κοινά. Ακόμη με τα ατομικά του συμφέροντα ασχολείται.

Πάντως που θέλω να καταλήξω. Και τα πρώτα 5 κόμματα να μην σε εκφράζουν δεν χρειάζεται να ασχολείσαι μόνο με αυτά

Το θέμα της αποχής είναι όντως πολύ σημαντικό. Υπάρχει μία λανθασμένα (κατά την άποψή μου) νοοτροπία ότι η αποχή είναι πολιτική στάση. Για μένα είναι πέρα για πέρα λάθος αυτή η άποψη. θεωρώ ότι αν δεν σε εκφράζει κανένας πολιτικός φορέας, κόμμα ή ακόμα και το ίδιο το πολίτευμα, συμμετέχεις στη διαδικασία με άκυρο ή λευκό. Πρέπει να καταγράφονται στο αποτέλεσμα οι ανησυχίες ή διαφωνίες του καθενός. Αλλιώς δίνεις δικαίωμα να λένε π.χ. ότι η νεολαία δεν ασχολείται και προτιμά να πίνει καφέ στις παραλίες από το να πάει να ψηφίσει.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, manolis940 είπε

Ο Κονδύλης προσπάθησε να διαγνώσει τι συμβαίνει στις Δυτικές κοινωνίες στην μεταμοντέρνα εποχή και κατέληξε να χρησιμοποιήσει τον όρο αυτό. Ο όρος αυτός σε Ελληνικά δεδομένα ουσιαστικά μάλλον σημαίνει... Πασοκ.

Με τον όρο αυτό περιγράφει τον κατακερματισμό των κοινωνιών σε άτομα, καταναλωτές οι οποίοι μπορούν να κόψουν πιο εύκολα σχετικά με το παρελθόν τους δεσμούς τους με τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές, δεσμούς με οτιδήποτε μεγαλύτερο από αυτούς κλπ. Αυτά τα άτομα έχουν πάνω  τις αξίες της αυτοπραγμάτωσης μέσω του υπερκαταναλωτισμού με στόχο να επιτύχουν καταναλωτικά αυτά που βλέπουν πως έχουν κάποιες ελίτ κλπ κλπ.

Αυτή η φάση θα μπορούσε να πει κανείς πως συνεχίστηκε και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, όμως σιγά-σιγά μεταμορφώθηκε σε κάτι άλλο συντηρώντας όμως σημαντικό κομμάτι των παθογενειών της.

PMC σημαίνει Professional, managerial class...

Αναφορά σε κείμενο

According to John and Barbara Ehrenreich, the PMC is made up of “salaried mental workers who do not own the means of production and whose major function in the social division of labor may be described broadly as the reproduction of capitalist culture and capitalist class relations.” While Siegfried Kracauer and C. Wright Mills described white-collar workers as clerks, salespeople, and office workers who were shielded from physical labor, the Ehrenreichs’ PMC comprises de-racinated, credentialed professionals, such as culture industry creatives, journalists, software engineers, scientists, professors, doctors, bankers, and lawyers, who play important managerial roles in large organizations.

Cathrine Liu - Virtue Hoarders: The Case Against the Professional Managerial Class σελίδα 7.

8 ώρες πριν, manolis940 είπε

Οι Έλληνες για ένα μικρό χρονικό διάστημα νόμιζαν πως μπορούσαν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Αυτό το διάστημα ήταν το διάστημα περίπου απ'την αρχή της φάσης των πλατειών μέχρι το δημοψήφισμα. Μετά απογοητεύτηκαν και υποθέτω πως άλλοι επέστρεψαν στο "όλοι ίδιοι είναι" άλλοι επικεντρώθηκαν στην Ελληνική version των culture wars κλπ κλπ.

Όσων αφορά τον κοβιντ δεν καταλαβαίνω τι εννοείς να ασχοληθεί με τα κοινά. Να φορέσει μάσκα, να μην βρεθεί με κανέναν, να μην πάει σε διαδήλωση, να στείλει sms για να πάει μόνο στη δουλειά και στο σουπερμαρκετ ή να δουλέψει απ'το σπίτι του όπου δεν βλέπει κανέναν;; κλπ κλπ Όλα αυτά πάνε τόσο αντίθετα με την έννοια του πολιτικού που δεν είναι παράλογο να θεωρήσει κανείς πως αυτή η λύση συμφέρει πολύ ως πυροσβεστική λύση κατά την εποχή όπου ο κόσμος σε γενικές γραμμές έχει (έστω ρηχά) γίνει πολύ περισσότερο πολιτικοποιημένος. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που είμαι κατά αυτής της προσέγγισης.

Επεξ/σία από Sanjuro
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλή η ποζεριά, κάναμε το κομμάτι μας, βγήκαν τα πρωτοσέλιδα, μας θυμήθηκαν τα media, πάμε πίσω όμως να βγάλουμε και κανα δολάριο και τσιμουδιά ε...

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα, κιθάρα και κείμενο

Επεξ/σία από ik0nstant1nos
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...