Προς το περιεχόμενο

Διανομή για light χρήση laptop


Hawk_K

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα,

Παρακαλώ μην σφαχτείτε για διανομές, init systems κτλ.

Πλεόν και εγώ και η κοπέλα μου έχουμε εταιρικά laptops τα οποία είναι κλειδωμένα, δηλαδή πέρα από εφαρμογές τύπου office μόνο browser τρέχει.

Συνεπώς, για κάποιες εκδρομούλες κτλ, σκέφτομαι να αναστήσω το παλιό της λαπτοπ, το οποίο είναι το παρακάτω.

https://icecat.biz/p/fujitsu/vfy-a5140m43acit/lifebook-notebooks-a514-26892075.html

Θεωρητικά θα μπορούσα να το κάνω ένα fresh install με 7άρια γιατί θεωρώ πως το bloatware το γονατίζει. Όμως από την στιγμή που η κοπέλα μου δεν το θέλει πλεόν, καθώς με της δουλειάς βολεύεται (μόνο ιντερνετ σερφάρει και ακούει καμια μουσική), σκέφτομαι να του βάλω ένα λινουξ έτσι για την φάση.

Εγώ θα του βάλω κάποιες messaging εφαρμογές, spotify και steam για κάποια Light παιχνιδάκια που έχω. Είχα κάποιες παλαιότερες εμπιείρες με λίνουξ, δεν είμαι παντελώς άσχετος αλλά δεν είμαι και σχετικός. Τελευταία φορά είχα για 1 χρόνο περίπου στο desktop PopOS αλλά λόγω gaming γύρισα σε παραθύρια.

Υ.Γ.: Άνοιξα αυτό το νήμα γιατί έψαξα στο νετ τι μπορώ να βάλω, αλλά ολες οι προτάσεις είναι generic με puppy linux, lubuntu και 2-3 ακόμη. Θα πρέπει να τρέχει οπωσδήποτε xfce για να μην σέρνεται;

Επεξ/σία από Hawk_K
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 63
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Είναι λίγο αδύνατο, αλλά όχι και του πεταματού. Η καλύτερη λύση είναι να περάσεις μερικά iso σε ένα στικάκι με ventoy και να το δοκιμάσεις (χωρίς εγκατάσταση) και να δεις πως τα πάει σε κάθε περίπτωση  και αν παίζει ικανοποιητικά. Και αυτό μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις. Προσωπικά θα ξεκινούσα με Linux Mint Mate, ή με Bodhi το οποίο όμως έχει ένα μη τετριμένο γραφικό περιβάλλον (όχι το xfce δεν είναι καμία πανάκια) . Δοκίμασε και με Pop OS μιας και έχεις κάποια εμπειρία, ποτέ δεν ξέρεις.

Από την στιγμή που θα ξεκινήσεις ένα Web Browser κάθε ελαφρότητα της διανομής ή γραφικού περιβάλλοντος πάει για τα ραδίκια. Αγνόησε ότι ακουστεί, από το γνωστό άτομο για init systems, package manages κλπ (δεν θα σεβαστεί την επιθυμία σου έτσι και αλλιώς). Δεν σε αφορούν. Και μιας και απλά θέλεις κάτι αρκετά  συγκεκριμένο, και όχι να επεκτείνεις τις γνώσεις σου, απέφυγε οτιδήποτε έχει να κάνει με Arch

Αν ρώταγες για κάποιο καλό μηχάνημα, οπουδήποτε, οι γνώμες θα συνέκλιναν σε 3-4 διανομές. Αν όμως ρωτάς για μηχάνημα με "λιγα" χαρακτηριστικά, θα αρχίσει ο καθένας να λέει την Χ ή την Ψ διανομή και δεν θα υπάρξει καμία σύγκλιση. Και ο λόγος για αυτό είναι πως δεν υπάρχει καμία ικανοποιητική διανομή. Η ερώτηση δεν έχει απάντηση. Μόνο εσύ με δοκιμές θα δεις τι είναι καλύτερο για σένα την χρήση και την συσκευή.

  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Σε ενα λαπτοπ της acer με i3 ειχα βαλει ενα antix linux.

Βεβαια ειχε ssd και 8 gb ram. (το κατα ποσο βοηθουσε αυτο δεν ξερω, τωρα περασε στην ιστορια)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με i3 και 4gb ram βαζεις κυριολεκτικα οτι θελεις, ακομα και με βαρυ desktop enviroment οπως το gnome. Η κυρια ανησυχια σου μιας και εισαι σε λαπτοπ ειναι τα υβριδικα γραφικα, αλλα το δικο σου δεν εχει τετοια, οποτε προχωρας αφοβα.

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Bodhi δεν είναι για νέο χρήστη. Ενδεικτικά για updates θα πρέπει να το κάνεις μόνο μέσω κονσόλας. Δεν υπάρχει πλέον ο eeeupdater. Antix προτείνω κι εγώ. Εγώ θα έλεγα να μην αγνοήσεις κανένα εδώ μέσα ακόμα και  κάποιους που υποστηρίζουν πως είμαστε πλέμπα και να πάμε να πάρουμε πιο σύγχρονο υλικό. 

Συμφωνώ επίσης με mint mate. Είναι polished και πολύ user friendly για νέο χρήστη

σαν καλύτερη overall εμπειρία και το δικό σου υλικό δεν θα έχει πρόβλημα. Οπότε mint mate πρώτα, μετά εναλλακτική antix

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τέλος, η παράνοια συνεχίζεται. Κατηγορίες σε κάθε thread (και σε αυτό) για μέλος που και καλά προτείνει διανομές που έχουν κοινότητα που χωρά σε ταξί. Και πάει και προτείνει το bodhi. Σε νέο χρήστη. Που αν πας να πειράξεις settings χάνεις τη μπάλα. Που εως πρόσφατα δεν είχαν φόρουμ και έχασαν σχεδόν όλους τους χρήστες τους. Μετά το version 6 το ξανά έστησαν και δημιουργείται εκ νέου η κοινότητα σιγά σιγά αλλά πάλι μιλάμε για ελάχιστους αναλογικά με mate π.χ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στο εν λογω φορητο , μονο με αναβαθμιση για καθημερινη χρηση. Να παει στα 8γιγα (αν πηγαινει) και εναν ssd. Σε αυτην την περιπτωση μια οποιαδηποτε διανομη γουσταρει ο καθενας με DE , απο xfce και κατω. Γιατι με την hd 4400 , κατι gnome και kde θα σερνονται.

Τελος , αυτο ειναι το ενα κομματι της υποθεσης. Το αλλο κομματι της υποθεσης ειναι οι εργασιες που θα γινονται σε αυτο. Αν οπως λεει ο @Hawk_K βαλει messaging εφαμογες , spotify , steam , light παιχνιδια , ισως το μηχανημα ερθει στα ορια του. Για αυτο μιλησα για αναβαθμιση. Με 4 γιγα και μηχανικο δισκο , δεν νομιζω να περπατησει το προτζεκτ.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σαν νέος χρήστης που είσαι, σου προτείνω να βάλεις Linux mint xfce. Το laptop σου μπορεί να τρέξει και βαρύτερα DE αλλά θα πρότεινα να το αποφύγεις.

Θα κάνεις την δουλειά σου απρόσκοπτα και θα με θυμηθείς.

https://linuxmint.com/edition.php?id=294

Επεξ/σία από tuxpower
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, dimitrismagp είπε

Bodhi δεν είναι για νέο χρήστη. Ενδεικτικά για updates θα πρέπει να το κάνεις μόνο μέσω κονσόλας. Δεν υπάρχει πλέον ο eeeupdater.

Αν πρόσεξες το Bodhi το πρότεινα ως μια fallback λύση και αυτό με αστερίσκους. Το Bodhi το είχα δουλέψει παλαιότερα σε ένα Eeepc και πρόσφατα σε εικονικές μηχανές για κάποιο παιγνίδι όπου έτρεχε κάποια macros με πολλά accounts (νόμιμα). Την γνώμη μου για τις ελαφριές διανομές την εξέφρασα με ακρίβεια, δεν υπάρχει καμία τέτοια, πάντα κάνεις κάποιες υποχωρήσεις. Πιστεύω πως από τις ελαφριές διανομές το Bodhi είναι μια από τις πιο αξιοπρεπείς, αλλά αυτό παραμένει μια γνώμη. Την περνάς σε ένα ventoy και βλέπεις αν σου αρέσει.

Κατά πως φαίνεται παρακολουθείς τις εξελίξεις σε αυτή την διανομή στενότερα από εμένα. Κατά συνέπεια η γνώμη σου είναι πιο σεβαστή από την δική μου ως προς το Bodhi. Σου υπόσχομαι να το κοιτάξω απο εβδομάδα. Και αν αυτά που λες ισχύουν (που δεν το αμφισβητώ) θα την προτείνω την επόμενη φορά με λιγότερη ευκολία.  Δεν προσπαθώ να σπρώξω καμία διανομή, ή τεχνολογία. Προτάσεις κάνουμε και ακούμε τις γνώσεις των άλλων και μαθαίνουμε. Και εδώ είναι μια διαφορά, παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας πάνω στις απαιτήσεις που τέθηκαν και όλοι μαζί προσπαθούμε να δώσουμε την καλύτερη και την ορθότερη λύση.   

Σε καθημερινή χρήση προσωπικά, για να ξέρεις, Mint Cinnamon, Pop OS! και Clear Linux. Το τελευταίο δεν το έχω προτείνει ποτέ σε κανέναν, παρότι με έχει εντυπωσιάσει τεχνολογικά. Για τον απλούστερο λόγο πως είναι για λίγους. Το Cinnamon δεν το πρότεινα είναι βαρύ, το Pop OS αν και βαρύ το πρότεινα καθώς υπάρχει πρότερη γνώση και μόνο για αυτό.
 

Επεξ/σία από asfodelus
,
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ήθελα και αυτό να το αναφέρω. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια διανομή για παλιό υλικό. Το mint και μάλιστα με mate αποτελεί άριστη επιλογή. Αναφορικά με το bodhi το παρακολουθώ από τη δημιουργία του και το E γενικότερα το παρακολουθώ από το 2010. Το χρησιμοποιώ καθώς έχω παλιό υλικό. Μου είχε κάνει εντύπωση που ποτέ κανείς δεν ανέφερε ποτέ το Bodhi. Δυστυχώς έχει 2 devs μόνο. Σαν χρήστης του λοιπόν κρίνω πως ακόμα και σχετικά όχι άσχετοι linux users θα αισθανθούν κάπως. Έχει άλλη ορολογία για ακόμη και τα βασικά. Βάλτο σε ενα vm και προσπάθησε να αλλάξεις πράγματα μέσα από τα settings. Fully configurable αλλά χάος... Το τελευταίο E που έχω δοκιμάσει δίνει segfaults γενικότερα είναι σε συνεχή φάση development. Αλλά με ενδιαφέρει η ΚΑΘΕ άποψη οπότε αν το δοκιμάσεις θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου.

Είμαι λίγο aggressive γιατί ακόμη προσπαθώ να ξεπεράσω τα assumptions που έγιναν για το ποιος είμαι και το ότι είμαι fake account. Συμπερασματικά η σύνθεση των προτάσεων. Αν μπορεί ο φίλος να αναβαθμιστεί σε μνήμη και σε δίσκο και στη συνέχεια το απροβλημάτιστο και πλήρες από εφαρμογές mint. Με Mate ιδανικά για εμένα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα κι από εμένα, παρότι ένα παλιό laptop το έχω με antix και λόγω εθνικότητας της διανομής, και άλλο με bunsenlabs. Νομίζω  ότι mint, ubuntu mate ή για μένα ακόμα καλύτερα peppermint είναι σαφέστατα πολύ πιο εύκολες διανομές, αν και τα δύσκολα ξεκινάνε όταν ανοίγει ο browser...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το peppermint έχει βαρύνει πολύ σε σχέση με το 10. Lxde -> xfce Μπράβο τους γιατί μετά από πολύ καιρό έβγαλαν την έκδοση 11 έχοντας την πρόκληση: πήγαν από ubuntu σε debian έχοντας χάσει μάλιστα τον lead dev.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλησπερα  

Σαν  πρωτη επιλογη  θα προτεινα mint  .Πιστευω με 4 Gb  θα τα παει μια χαρα  .

Εχω ακουσει για το antix αλλα δεν το εχω δοκιμασει 

Αξιζει να αναφερω μου χαρισανε πριν καιρο  ενα παλιο aspire one  32bit με 2 gb   μνημη(προβλημα με τον ηχο)  

Ενω με τις προηγουμενες δοκιμες ζοριζοτανε τελικα  η  λυση βρεθηκε με το bodhi.Δουλευει μια χαρα χωρις να κολωνει .

Δεν υπαρχουν απαιτησεις ετσι απλα να μην μπει στο ντουλαπι   

καλη σαρακοστη   

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, dimitrismagp είπε

Μου είχε κάνει εντύπωση που ποτέ κανείς δεν ανέφερε ποτέ το Bodhi. Δυστυχώς έχει 2 devs μόνο.

Eλπιζω διαβαζοντας τα υπογραμμισμενα να μην σου κανει πλεον εντυπωση :) 
Αν συνεχιζει να σου κανει εντυπωση ... διαβασε αυτα που γραφεις....
 

2 ώρες πριν, dimitrismagp είπε

ακόμα και σχετικά όχι άσχετοι linux users θα αισθανθούν κάπως

 

2 ώρες πριν, dimitrismagp είπε

Έχει άλλη ορολογία για ακόμη και τα βασικά.

 

2 ώρες πριν, dimitrismagp είπε

Fully configurable αλλά χάος

Εντυπωση μου κανει που σου κανει εντυπωση που κανεις δεν το προτεινει... Aλλα ετσι για να περασει το βραδυ θα το τσεκαρω σε VM. Based σε debian/ubuntu ειναι , απορω τι προσφερει δηλ αυτη η διανομη... αντε πες το DE.. απο κει και περα ?
 

37 λεπτά πριν, ntaryl είπε

Σαν  πρωτη επιλογη  θα προτεινα mint  .Πιστευω με 4 Gb  θα τα παει μια χαρα  .

Ναι θα τα παει μια χαρα ... να μπουταρει. Μετα ? Πως θα τα παει ? messaging apps , steam , spotify , αναφερει ο TS. Δεν θα ανοιξει κανα browser να δει καμμια τσοντα ? 
Αντε γεια ραααααμ !! Κανεις δεν πηδηξε με 4 γιγα στις μερες μας.

Επεξ/σία από mphxths
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η απορία μου αφορούσε πως και δεν έχει αναφερθεί εδώ μέσα γενικότερα οχι στο παρόν νήμα έστω σαν στατιστική πιθανότητα. Μου φαίνεται απίθανο να μην την έχει ακούσει κανένας. Δεν κάνει για νέο χρήστη και καλά κάνετε και δεν την προτείνετε. Συμφωνώ επίσης για την ανάγκη για αναβάθμιση. Αλλά στους κύκλους μου προσπαθώ να βοηθήσω ανθρώπους που το λάπτοπ που έχουν είναι από π.χ. δωρεά και έχουν προβλήματα πολύ σημαντικότερα από το ότι το λάπτοπ τους έχει 4 gb ram. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...