Προς το περιεχόμενο

Γιατί η επιλογή ενός «καλού» PSU για το αγαπημένο σου PC έχει τεράστια σημασία


insomnia.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

Ένα «καλό» τροφοδοτικό είναι από τα κυριότερα εξαρτήματα ενός υπολογιστή, καθώς κατά πάσα πιθανότητα δεν αφορά μόνο το build στο οποίο θα εγκατασταθεί άμεσα, αλλά θα πρέπει να υποστηρίζει τις όποιες μελλοντικές αναβαθμίσεις. Με τη λέξη «καλό» δεν εννοούμε αποκλειστικά κάποια high-end πρόταση! Στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε στη φράση «καλό τροφοδοτικό» με τις έννοιες του αξιόπιστου, εξοικονόμησης χρημάτων, μακροζωίας και κατάλληλου για το σύστημα μας.

05_Dark_Power_Pro_12.jpg.a1739a779cb94a17879b538b6ddc3086.jpg

Είναι μια επένδυση που θα συνοδεύει τον υπολογιστή για χρόνια, οπότε απαιτεί σκέψη και έρευνα προτού καταλήξουμε σε ένα PSU ακόμα και αν θέλουμε απλά να αναβαθμίσουμε την CPU μας ή να προσθέσουμε κάποιο άλλο SSD. Όμως ποια είναι τα σημεία που πρέπει να εξετάζουμε κατά την αναζήτησή μας;

Καθώς δεν υπάρχει ένας «κανόνας» του τι αποτελεί το ιδανικό τροφοδοτικό, αλλά μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή, η be quiet! προσφέρει λύσεις κάθε είδους με μια μεγάλη γκάμα από τροφοδοτικά για κάθε ανάγκη. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι αυτά και γιατί  ξεχωρίζουν.

Εγγυημένα ποιοτικά υλικά, από μια αξιόπιστη εταιρεία

Υπάρχουν πολλά τροφοδοτικά σε πολύ χαμηλές τιμές, όμως είναι αμφίβολο αν χρησιμοποιούν ποιοτικά υλικά, αν περνούν πλήθος ελέγχων προτού διατεθούν στην αγορά και εν τέλει, αν θα καταφέρουν να αντέξουν σε βάθος χρόνου ή παραδώσουν πνεύμα σε μια ατυχή στιγμή. Είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα PSU από επώνυμη εταιρεία που έχει αποδείξει το όνομά της στο χώρο κι όχι απαραίτητα μόνο στο κομμάτι των τροφοδοτικών. Με λίγα λόγια, ένα τροφοδοτικό της be quiet! -η οποία θα γιορτάσει την 20η της επέτειό της μέσα στο έτος- ίσως είναι η καλύτερη επιλογή σε πλήθος περιπτώσεων. Αφότου βγει το θέμα της συμβατότητας από τη μέση, το ζήτημα έχει να κάνει με το τροφοδοτικό καθαυτό και όσα προσφέρει.

06_Dark_Power_Pro_12.jpg.27293b59c12ef602083fbfa51cef6968.jpg

Ένα τροφοδοτικό αποτελείται από διάφορα κομμάτια, μεταξύ των οποίων και ο ανεμιστήρας. Με τους υψηλής ποιότητας ανεμιστήρες και το όνομά της στο χώρο, η be quiet! αποτελεί ιδανική λύση προσφέροντας πολλές επιλογές σε PSU για κάθε budget, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.

Εκτός από την παροχή της ενέργειας που απαιτείται για όλα τα εξαρτήματα, ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα ενός PSU είναι να προστατεύει αυτά τα εξαρτήματα από οποιοδήποτε πρόβλημα που σχετίζεται με την τάση. Το πρότυπο ATX για παράδειγμα απαιτεί την ενσωμάτωση πολλών συστημάτων προστασίας για να σώσουμε την πολύτιμη GPU, CPU και άλλα εξαρτήματά μας από το μοιραίο. Τα πρότυπα Over Current Protection (OCP), Over Voltage Protection (OVP) και Over Power Protection (OPP), προστατεύουν το σύστημα μας από υπερβολική ένταση, υπερβολική τάση και υπερβολική ισχύ ρεύματος αντίστοιχα, ενώ το Short Circuit Protection (SCP) προστατεύει ενάντια στο βραχυκύκλωμα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια από τις τελευταίες προτάσεις της be quiet. Το Pure Power 11 FM είναι το εισαγωγικό μοντέλο της εταιρείας, ενσωματώνοντας όλα τα παραπάνω πρωτόκολλα ασφαλείας υποστηρίζοντας παράλληλα και το OTP για τυχόν υπερθέρμανση. Είναι ένα πλήρως προστατευμένο τροφοδοτικό, που πέραν αυτών, διαθέτει ποιοτικά υλικά -από τους πυκνωτές έως το heat sink- και εμπνέει εμπιστοσύνη. Όλα αυτά, χωρίς να ξεφεύγει σε κόστος, αφού η be quiet! είναι γνωστή για τη σχέση ποιότητας-τιμής των προϊόντων της.

01_Pure_Power_11_FM_650_750Watt.jpg.7db8971bd84d3695d490c05e9595a713.jpg

Το θέμα «ποιότητα υλικού» δεν έχει να κάνει μόνο με τη μακροζωία ή την απόδοση, αλλά και λεπτομέρειες όπως ο θόρυβος. Είναι δεδομένο πως όλα τα τροφοδοτικά παράγουν έστω λίγο θόρυβο, λόγω της ψύκτρας τους, αλλά δε χρειάζεται να γίνονται υπερβολικά θορυβώδη. Τα be quiet! Straight Power και be quiet! Dark Power ενσωματώνουν ανεμιστήρες be quiet! Silent Wings 3, οι οποίοι πωλούνται και ξεχωριστά ως ανεμιστήρες κουτιού. Προσφέρουν λειτουργία με χαμηλά επίπεδα θορύβου είτε ακούτε την αγαπημένη σας μουσική είτε εργάζεστε ή ασχολείστε με το αγαπημένο σας βιντεοπαιχνίδι

Ένας ακόμα δείκτης που φανερώνει αν ένα PSU είναι καλό ή όχι, είναι το αν αυτό είναι εξοπλισμένο με 2 ή περισσότερες 12v rails, τα λεγόμενα multi rail τροφοδοτικά. Τα multi rails εξυπηρετούν την CPU, τη GPU και όλα τα άλλα εξαρτήματα με την ισχύ που χρειάζονται και καθένα απ’ αυτά τα rail προστατεύεται από το δικό του σύνολο συστημάτων προστασίας. Έτσι υπάρχουν π.χ. 2x OPP για τα 2 rails του Pure Power 11 FM και 6x OPP για τα 6 rail του Dark Power 12 Pro. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια εξαιρετική ικανότητα αποτελεσματικής προστασίας κάθε rail, εξ ου και κάθε εξαρτήματος που είναι συνδεμένο πάνω σ’ αυτό.

Οι επιδόσεις που χρειάζεσαι και η υψηλότερη δυνατή πιστοποίηση

Όταν φτιάχνεις ένα desktop PC, πρέπει να υπολογίσεις τη συνολική του κατανάλωση προτού καταλήξεις σε ένα τροφοδοτικό. Γενικά μιλώντας, είναι καλή πρακτική να προτιμάς περίπου τα διπλάσια Watt από την υπολογισμένη κατανάλωση – δηλαδή σε σύστημα 300W, διάλεξε ένα τροφοδοτικό 600W. Με αυτό τον τρόπο, θα έχεις ασφάλεια και για το μέλλον, όταν αναμφίβολα θα χρειαστεί να κάνεις αναβαθμίσεις στο σύστημά σου.

Ιδανικά, θα πρέπει να επιλέξεις ένα τροφοδοτικό με όσο το δυνατόν υψηλότερη πιστοποίηση, ειδικά αν σκοπεύεις να κάνεις έντονη ή απαιτητική χρήση στον υπολογιστή σου. Οι βαθμίδες της πιστοποίησης έχουν ως εξής: Standard, Bronze, Silver, Gold, Platinum και Titanium (μικρότερο προς μεγαλύτερο). Κατά προτίμηση, θα πρέπει να επιλέξεις ένα PSU με πιστοποίηση 80 Plus Gold ή ανώτερο, δηλαδή με απόδοση τουλάχιστον 80% της ονομαστικής ισχύος και υψηλή απόδοση, χωρίς να ανεβαίνει ιδιαίτερα το κόστος αγοράς. Έτσι, θα έχεις ένα αποδοτικό και συνάμα προσιτό τροφοδοτικό για το σύστημά σου, για το οποίο θα νιώθεις ασφάλεια ως προς την πιστοποίηση και την απόδοση.

04_Dark_Power_Pro_12.jpg.a00d9c0550e45559550bbec11182350c.jpg

Ένα καλό παράδειγμα είναι το Pure Power 11 που αναφέρθηκε και πριν, το οποίο διαθέτει πιστοποίηση 80 Plus Gold, ενώ για πιο απαιτητικά συστήματα το Dark Power 12 είναι ιδανική πρόταση. Πρόκειται για ένα τροφοδοτικό κατηγορίας “High-End”, με πιστοποίηση Titanium και αποδοτικότητα 95.9%.

Εμφάνιση και πρακτικότητα στο σύστημά σου

Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο; Στο κομμάτι των καλωδίων. Αρχικά, τα «ντυμένα» καλώδια προσφέρουν καλύτερη εμφάνιση και λιγότερη μπλέξιμο σε οποιαδήποτε αλλαγή γίνει εντός του κουτιού, αλλά το κυριότερο κομμάτι που αφορά στα καλώδια είναι σε ποια κατηγορία από τις παρακάτω τρεις ανήκει το τροφοδοτικό: full wired, semi-modular, full modular.

Τα full wired τροφοδοτικά έχουν ενσωματωμένα όλα τους τα καλώδια, και υπάρχει απλώς ενδεχόμενο να είναι επενδυμένα με κάποιο επιπλέον υλικό ή όχι – στα περισσότερα τροφοδοτικά τής be quiet! έχουμε να κάνουμε με ντυμένα καλώδια.

Μετά, έχουμε τα semi-modular τροφοδοτικά, όπου ορισμένα καλώδια του τροφοδοτικού είναι αποσπώμενα. Σκοπός είναι τα απαραίτητα να μην αποσπώνται, αλλά οποιαδήποτε μπορεί να οδηγούν σε εξοπλισμό που πιθανώς να μην υπάρχει (π.χ. δεύτερη κάρτα γραφικών) να μπορούν να αφαιρεθούν για να μην «κρέμονται» απλά μέσα στο κουτί.

Τέλος, έχουμε τα full modular τροφοδοτικά τα καλώδια των οποίων είναι όλα αποσπώμενα ώστε να επιτρέπουν τη σύνθεση ενός «καθαρού» συστήματος κατά βούληση, προσθαφαιρώντας όποια καλώδια χρειάζονται ή δε χρειάζονται. Ένα τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια προσθέτει επιπλέον σημεία επαφής, αυξάνοντας κατά ελάχιστο ποσοστό τον κίνδυνο προβλήματος, όμως γενικά είναι αμελητέας συχνότητας, σπάνιο πρόβλημα, άρα πρόκειται για πρακτική επιλογή.

Ένα ακόμα κριτήριο «καλού» PSU είναι η συσκευασία του και τι αυτή περιλαμβάνει. Αν για παράδειγμα έρχεται με τα ελάχιστα δύο καλώδια, ίσως βρεθούμε προ απροόπτου όταν θα χρειαστεί να αγοράσουμε επιπλέον καλώδια για να εγκαταστήσουμε το 3ο μας SSD. Έτσι αν η έλλειψη καλωδίων μας σπρώξει προς την αγορά νέων, τότε ίσως η αρχική αγορά PSU ίσως να μην ήταν η πιο συμφέρουσα.

04_Pure_Power_11_FM_850W.jpg.7c8ff74aacd6e86bcff039ebea7069df.jpg

To Pure Powe 11 FM που αναφέραμε, έρχεται με τουλάχιστον 7 καλώδια στη συσκευασία του ενώ το Dark Power εντυπωσιάζει με τα 17 καλώδια που διαθέτει.

Έχετε εμπειρία με τα τροφοδοτικά; Σίγουρα θα θέλαμε να μας αφήσετε ένα σχόλιο με την άποψή σας.

  • Like 5
  • Thanks 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ενα ποιοτικο τροφοδοτικο θα πρεπει να ειναι η βαση πανω στην οποια θα χτισουμε ολοκληρο το pc μας. Δυστυχως, οι περισσοτεροι πιστευουν πως ενα οποιοδηποτε τροφοδοτικο του κιλου θα κανει τη δουλεια του μια χαρα, και μετα οταν αρχιζει το καθε συστημα να κανει τα παλαβα του ψαχνονται να δουν τι φταιει. Πολυ καλο το αρθρο, συντομο και περιεκτικο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε τρία κομμάτια του υπολογιστή δεν πρέπει να κάνουμε τσιγκουνιές το τροφοδοτικό, την οθόνη και το πληκτρολόγιο-ποντίκι. Το πρώτο έχει άμεση σχέση με την υγεία του συστήματος, και τα επόμενα δύο με την δική μας. Ότι άλλο και να πούμε είναι περιττό.

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αφού είναι τόσο ποιοτικό τροφοδοτικό αυτό το Bequiet για δίνει 5 χρόνια εγγύηση και οι άλλοι δίνουν 10? Οεο?

Επεξ/σία από BlueBlood7
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 ώρες πριν, BlueBlood7 είπε

Αφού είναι τόσο ποιοτικό τροφοδοτικό αυτό το Bequiet για δίνει 5 χρόνια εγγύηση και οι άλλοι δίνουν 10? Οεο?

Ποτε δεν ειχα προβλημα με τα be quiet, ποτε. Ακομη και μετα απο 7 χρονια

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι sponsor αυτό το τόπικ;  Γιατί αναφέρεται μόνο στα be quiet?
έχω corsair HX650w  εδώ και 10 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. έχει εφτά χρόνια εγγύηση.

Επεξ/σία από constantinos_rho
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

On 29/03/2022 at 21:37, constantinos_rho said:

Είναι sponsor αυτό το τόπικ;  Γιατί αναφέρεται μόνο στα be quiet?
έχω corsair HX650w  εδώ και 10 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. έχει εφτά χρόνια εγγύηση.

Προφανώς είναι sponsored. Κι εγώ έχω από το 2010 (11.5 χρόνια πλέον) ένα CoolerMaster RealPower 620W, ακόμη λειτουργεί απρόσκοπτα. Αν το PSU είναι καλό και η μεταχείριση είναι αντίστοιχη (καθαρισμός, χρήση-φορτία), πιθανότατα θα βγάλει πολλά χρόνια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ας γράψουμε και κάτι που είναι ίσως το πιο σημαντικό από όλα ΠΡΙΝ την αγορά του υπολογιστή. Ένα καλό γραφείο με σωστό ύψος και ρυθμιζόμενο αν υπάρχει δυνατότητα σε συνδυασμό με μια  καρέκλα για τη σωστή στήριξη του σωματος και την σωστή θέση θέασης η ανάγνωσης. Καλά τα κατοστάρικα για το HW αλλά τα παραπάνω είναι και επένδυση και υγεία. Γράφω ως παθών. Γραφείο,καρέκλα,οθόνη και μετά τροφοδοτικό για μένα.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και αυτές είναι οι μάρκες των πυκνωτών που αξίζουν και πρέπει να γνωρίζετε όχι μόνο στα τροφοδοτικά αλλά και στις μητρικές αλλά και σε οποιαδήποτε custom made κατασκευή για τους λάτρες των κατασκευών.

  • Rubycon
  • United Chemi-Con (or Nippon Chemi-Con)
  • Nichicon
  • Sanyo/Suncon
  • Panasonic
  • Hitachi
  • FPCAP or Functional Polymer Capacitor (ex-Fujitsu caps segment, which was bought by Nichicon)
  • ELNA
  • Cornell Dubilier (USA)
  • Illinois Capacitor (Currently owned my Cornell Dubilier)
  • Kemet Corporation (USA)
  • Vishay (USA)
  • EPCOS (TDK company, Germany)
  • Würth Elektronik (Germany)

πηγή: Ένα άριστο review απο τον Guru των τροφοδοτικών και όχι μόνο τον Άρη Μπιτζιόπουλο

Μπράβο Άρη έκανες εξαιρετική δουλειά όπως πάντα.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...