Προς το περιεχόμενο

Desktop PCs: Η εξέλιξη των κουτιών, από μονόχρωμα «κιβώτια» σε φωτιζόμενα υπερθεάματα


insomnia.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

evolution.png.ec905a2ecfdb4d7778242077b39a7dba.png

Από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα, οι υπολογιστές που έχουμε στα σπίτια μας έχουν αλλάξει πολύ – το πόσο ακριβώς, είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λόγια, καθώς μιλάμε για δραματική μεταμόρφωση. Τα γκρίζα και μπεζ κουτιά των desktop PC, με τεράστιο όγκο και μεταλλική κατασκευή, έδωσαν σιγά-σιγά τη θέση τους σε κομψοτεχνήματα με διάφανες πλευρές από πανάλαφρο plexiglass ενώ στο εσωτερικό τους φιλοξενούν πολύχρωμα LED σε διάφορα εξαρτήματα. Ας κάνουμε μια αναδρομή στο πώς ξεκίνησαν τα κουτιά υπολογιστών, πώς και γιατί άλλαξαν αλλά και τι μορφή έχουν πλέον.

Τα πρώτα «μπεζ» χρόνια

Η αρχή του μοντέρνου επιτραπέζιου προσωπικού υπολογιστή έγινε το 1981 με το IBM PC, ένα ορθογώνιο, ογκώδες μπεζ κουτί με θύρες υποδοχής δισκετών στο μπροστινό μέρος και διάφορες υποδοχές καλωδίων στο πίσω μέρος. Στην επίπεδη επάνω πλευρά του μπορούσε να τοποθετηθεί η (εξίσου ογκώδης και βαριά) οθόνη IBM 5151, με διαγώνιο μόλις 12”.

image.jpeg.605b4a9c991ea891f2b24a490eb9c53e.jpeg

Για τις επόμενες δύο δεκαετίες περίπου, το IBM PC χρησιμοποιήθηκε ως η βάση για τα περισσότερα desktops, με παραλλαγές διαφόρων ειδών, όπως κουτιά κάθετης τοποθέτησης. Το πρότυπο μητρικών καρτών που χρησιμοποιούταν τότε, το AT, έκανε τις κάρτες αρκετά ογκώδεις και πολλές θύρες καλωδίων ή εξοπλισμού ήταν τοποθετημένες επάνω στο κουτί, κάτι που πρακτικά απέτρεπε οποιαδήποτε (εύκολη) παρέμβαση από χρήστες.

Σταδιακά, οι κατασκευάστριες εταιρείες άρχισαν να υιοθετούν κουτιά που μπορούν να ανοιχτούν από το χρήστη εύκολα για οποιαδήποτε παρέμβαση στο εσωτερικό. Κρίσιμο σημείο στην ιστορία ήταν η μετάβαση από το πρότυπο μητρικών πλακετών AT στο πρότυπο ATX το 1995, το οποίο λόγω μικρότερου μεγέθους και κατασκευής έδινε πρωτοφανή ελευθερία. Προσέφερε πολλές περισσότερες θύρες για επιπλέον εξοπλισμό, όπως μια κάρτα δικτύου. Επιπλέον, υποστήριζε ισχυρότερά τροφοδοτικά, για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των εξελισσόμενων υπολογιστών.

Η εποχή της εξατομίκευσης

Όσο η τεχνολογία προχωρούσε, η ανάγκη για αναβάθμιση είχε αρχίσει να γίνεται εντονότερη, με τους χρήστες να θέλουν να εγκαταστήσουν επιπλέον σκληρούς δίσκους και λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετίας, οι αυτόνομες κάρτες γραφικών έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά και άλλαξαν για πάντα το gaming. Πλέον, οι χρήστες ήταν δεδομένο πως έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό του υπολογιστή για κάθε είδους εργασία.

Μέσα στη δεκαετία του 2000 είδαμε και τις πρώτες προσπάθειες για κάτι εντελώς διαφορετικό, μακριά από τα (ευτυχώς, όχι τόσο μπεζ πλέον) ατσάλινα κουτιά. Τα ολοένα και πιο ισχυρά -κι απαιτητικά- συστήματα χρειάζονταν μεγαλύτερα τροφοδοτικά, περισσότερο χώρο για κάρτες γραφικών και χώρο για ανεμιστήρες, μεγάλα heatsinks επεξεργαστών κι όλα αυτά, μεταξύ άλλων εξαρτημάτων με τα οποία έπρεπε να συνυπάρχουν.

Γενικά, ο θόρυβος άρχισε να γίνεται πρόβλημα, με τα ισχυρά εξαρτήματα του υπολογιστή να ενσωματώνουν ανεμιστήρες που παράγουν ουκ ολίγο θόρυβο ενώ για να ψύχονται επαρκώς, πλέον έγιναν απολύτως απαραίτητοι οι ανεμιστήρες. Όλο αυτό, για ένα κουτί που βρισκόταν επάνω στο γραφείο μάλιστα, ήταν κουραστικό να ακούγεται επί ώρες οπότε τα κουτιά άρχισαν να βρίσκονται και κάτω από το γραφείο.

Με την άνοδο της εξατομίκευσης στα PC, σιγά-σιγά τα ατσάλινα πλαϊνά των κουτιών άρχισαν να αντικαθίστανται από διάφανα καπάκια, που έκαναν ορατό το σύστημα στον χρήστη για να… καμαρώνει το δημιούργημά του και παράλληλα να ξεφεύγει από το τυπικό σχεδιαστικό «καλούπι». Μαζί με αυτό, ήρθαν τα κουτιά που ενσωμάτωναν LED σε διάφορα σημεία (εντός ή εκτός) και εξαρτήματα που επίσης διέθεταν έγχρωμα LED. Από εκεί που ήταν μονόχρωμα, σταδιακά άρχισαν να καλύπτουν όλο το φάσμα χρωμάτων και να ρυθμίζονται για να κάνουν εφέ ή να αλλάζουν χρώμα.

image.jpeg.00017e294e3b1f2a7f82ff4b0622a992.jpeg

Βέβαια, δεν ήταν όλες οι αλλαγές διακοσμητικές, αφού τα πιο απαιτητικά εξαρτήματα πλέον χρειάζονταν επαρκή εξαερισμό και πολλούς ανεμιστήρες, κάτι ανήκουστο για τα «κλασικά» κουτιά. Μια εταιρεία κατάφερε να συνδυάσει στυλ και αποδοτικότητα όπως κανείς άλλος, προσθέτοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση στο φαινόμενο του PC building. Η be quiet!, όπως μαρτυράει και το όνομα, δημιουργεί προϊόντα με πολύ χαμηλό ή πρακτικά ανύπαρκτο θόρυβο, από τροφοδοτικά και ανεμιστήρες έως κουτιά υπολογιστών.

Τα κουτιά της be quiet!, λοιπόν, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για PC building λόγω της ευελιξίας τους. Το δημοφιλές be quiet! Silent Base 802 είναι λιτό, όμως η απλότητά του μασκαρεύει ένα φιλοσοφημένο design, που παρέχει στον χρήστη άπλετο χώρο για να φτιάξει ένα PC όπου τα εξαρτήματα «αναπνέουν» επαρκώς χωρίς να «πνίγονται» από τα καλώδια, μαζί με πλαϊνό καπάκι από plexiglass για αντοχή, ενσωματωμένους ανεμιστήρες be quiet! Pure Wings 2 με υψηλή απόδοση και χαμηλό θόρυβο και εσωτερική επένδυση που απορροφά τους θορύβους του συστήματος. Με λίγα λόγια, μια εξαιρετική βάση για να αφήσει κάποιος τη δημιουργικότητά του να ξετυλιχθεί.

Το PC building και η εξατομίκευση του υπολογιστή έγινε λατρεία για αμέτρητους στον κόσμο, οι οποίοι νιώθουν υπερηφάνεια για τα δημιουργήματά τους, το κάνουν ως χόμπι ή απλώς χαίρονται να «πειράζουν» τα PC τους. Ο Romeo (“The ‘R Mods”) δημιούργησε το παρακάτω build (πρώτη εικόνα) που αποκαλεί “The Oni”, βασιζόμενος στο κουτί be quiet! Silent Base 802 και ενσωματώνοντας επίσης 7 ανεμιστήρες be quiet! Light Wings. Παρομοίως, ο Γιώργος (από το “PoorGreekBuilds”) χρησιμοποίησε το ίδιο κουτί ως βάση για ένα πιο λιτό build (εικόνα 2), με διακριτικό φωτισμό και πεντακάθαρο design που όμως τραβάει το βλέμμα.

image.jpeg.8808e7ec0341e25ba1d202dd4be4f0a8.jpeg   image.jpeg.f5d80d6df95fc607626a9e17c5548a52.jpeg

Μια εξίσου καλή πρόταση είναι το be quiet! Pure Base 500DX, που προσφέρει υψηλές επιδόσεις στην ψύξη για ένα σύστημα με εγγυημένα καλή ψύξη και ροή αέρα. Πέραν του καλοσχεδιασμένου εσωτερικού χώρου και τον εξαερισμό μπροστά, πίσω και επάνω, έχει ενσωματωμένους τρεις ανεμιστήρες be quiet! Pure Wings 2 για να σε απαλλάξει από τα σχετικά έξοδα, αφού όχι μόνο περιλαμβάνει ψύκτρες, αλλά είναι και εξαιρετικής ποιότητας. Υποστηρίζει ακόμη και υδρόψυξη, με τη be quiet! να έχει ήδη διαθέσει στην αγορά διάφορα συστήματα υδρόψυξης ώστε να εξοπλίσεις το κουτί σου.

Και για να συμβαδίζει με τις συνήθειες της εποχής, στη μπροστινή μεριά διαθέτει δύο κάθετες λωρίδες με φωτισμό ARGB στις οποίες μπορείς να δώσεις χρώματα ή ακόμη και να συνδυάσεις τη λειτουργία τους με τα χρώματα σε εξαρτήματα μέσα στο κουτί, τα οποία βλέπεις από το πλαϊνό διάφανο καπάκι, κατασκευασμένο από ανθεκτικό tempered glass.

Ακόμη και στη high-end κατηγορία, η be quiet! διαθέτει το be quiet! Dark Base, ένα άρτια εξοπλισμένο κουτί για φίλους του «αθλήματος», προσφέροντας τεράστια ελευθερία χάρη στο modular σχεδιασμό του που επιτρέπει στον χρήστη να προσθαφαιρέτει ή αλλάζει θέση σε κομμάτια εύκολα. Κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ατσάλι, είναι τόσο ανθεκτικό όσο κι ελαφρύ, ενώ το κομψό του φινίρισμα ολοκληρώνουν οι δύο φωτεινές λωρίδες LED που εκτείνονται στις δύο πλαϊνές μεριές του κουτιού. Έρχεται επίσης με εγκατεστημένους ανεμιστήρες be quiet! Silent Wings 3 για υψηλές επιδόσεις στην ψύξη και κυκλοφορία αέρα, χωρίς να παράγεται εύκολα αντιληπτός θόρυβος.

image.png.f5e84c2fe4b0628fd5b5f5b136f0a32a.png

Η μισή χαρά σε ένα καλοστημένο σύστημα είναι η εμφάνιση και η άλλη μισή η απόδοση. Με τη be quiet! ένα σύστημα μπορεί να έχει και τα δύο, χωρίς να ξεφεύγει σε κόστος, να θυσιάζεται η πρακτικότητα, οι επιδόσεις και η ομορφιά. Με μεγάλη ποικιλία για να επιλέξεις τα κατάλληλα εξαρτήματα, εγγυημένη γερμανική ποιότητα και υψηλές επιδόσεις, η «καρδιά» του επόμενου PC σου ή ο νέος κορμός του υπάρχοντος στην επόμενη αναβάθμιση, αξίζει να βασιστεί στη be quiet!.

  • Like 7
  • Thanks 3
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εξαιρετικο αρθρο, ομως τα Μ.Χ. pc ειναι η καγκουρια στο μεγαλειο της.

Καλο ειναι να υπαρχουν επιλογες για ολους μας οσον αφορα την εξωτερικη εμφανιση του συστηματος, αλλα το εχουμε τερματισει πραγματικα.

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δεν λεω οτι το άρθρο ειναι λαθος. λεω σίγουρα παντως οτι μοιάζει περισσότερο με διαφήμιση τις be quiet σαν εταιρία για τα προϊόντα τις ,  παρα εχει εγκυκλοπαιδικο στοχο να ενημερώσει ολους εμας για την εξέλιξη τον υπολογιστών. μηπως το θεμα βρίσκεται σε λαθος θέση?     

  θεωρό στις αγγελίες του insomnia θα ταίριαζε καλύτερα sheep eating GIF

Επεξ/σία από christian-133
  • Like 14
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...