jtechkats Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) γεια και χαρά! έχω πάρει έναν AMD Ryzen 9 5900 από τον Μάρτιο του 2021 και ακόμη δεν έχω καταφέρει να στήσω ένα μηχάνημα γύρω του. Χρειάζομαι βοήθεια στην επιλογή εξαρτημάτων και στη συναρμολόγηση καθώς και στο στήσιμο ενός οικιακού-επαγγελματικού δικτύου στο σπίτι (εργάζομαι από το σπίτι) και κάποιας μορφής server όπου τα αρχεία θα είναι ασφαλή. Έχετε να συστήσετε κάποιον καλό τεχνικό για την περίπτωσή μου; Περιοχή Μαρούσι Επεξ/σία 5 Ιουνίου 2022 από jtechkats
greekfragma Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Καλησπέρα. Πολλά παιδιά όπως και γω εδώ μέσα είναι επαγγελματίες του χώρου. Να ρωτήσω όμως κάτι. Πήρες έναν επεξεργαστή σκέτο και πολύ ακριβό πριν 1χρόνο+ για ποιό λόγο; Στον σύστησε κάποιος; Στον έδωσαν σε τιμή ευκαιρίας και είπες βουρ; Στα υπόλοιπα εξαρτήματα κατέληξες κάπου και δε τα πήρες γιατί; λόγω διαθεσιμότητας; τιμών; δεν έμεινε budget; Τι εργασία θα κάνει ο υπολογιστής και πόσα χρήματα έχεις διαθέσιμα; Χρειάζεσαι μόνο κεντρική μονάδα τα υπόλοιπα γύρω γύρω υπάρχουν; άλλο budget θέλουν κάποιες εργασίες σε 24αρα FullHD και άλλο μια 2Κ 4Κ οθόνη. Που βρίσκεσαι γιατί προφανώς για να σε βοηθήσει κάποιος πρέπει να ξέρει την περιοχή σου αν εξυπηρετεί και πόσο θα κοστίσει η φάση. Το στήσιμο θες να γίνει στο χώρο σου παρουσία σου; Κάποιοι το κάνουν με έξτρα χρέωση άλλοι σου λένε στο φέρνουν έτοιμο. Πρέπει να υπάρχει και μια σχετική εμπιστοσύνη από μεριάς σου στον τεχνικό. Για κάνε μια ανάλυση στα παραπάνω και συνεχίζουμε. 1
jtechkats Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Υπήρχε μεγάλη ανάγκη για έξτρα υπολογιστές στο σπίτι λόγω τηλεεργασίας και τηλεεκπαίδευσης των μελών της οικογένειας. Είπα να στήσω ένα δυνατό επαγγελματικό μηχάνημα αλλά τελικά λόγω διαθεσιμότητας εξαρτημάτων κλπ δεν το ολοκλήρωσα. Το budget είναι υψηλό και περιλαμβάνει τα πάντα. Είχα καταλήξει σε εξαρτήματα αλλά δεν ήμουν σίγουρος αν έδεναν τελικά μαζί γιατί διάβαζα διάφορα. Το στήσιμο θα πρέπει να γίνει στον χώρο μου Μαρούσι. Επίσης, θα χρειαστεί να εγκαταστήσω κάτι σαν σερβερ για αποθήκευση και διαμοιρασμό αρχείων επαγγελματικών αλλά και οικογενειακών.
greekfragma Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2022 κάνε μας μια λίστα με τα εξαρτήματα που διάλεξες παρέα με τον επεξεργαστή αλλά προφανώς και τι προγράμματα θα τρέχει ο συγκεκριμένος υπολογιστής. τα υπόλοιπα μηχανήματα με το δίκτυο τι θα κάνουν; Απλή πρόσβαση δικτυακά στα κεντρικά αρχεία ή θα κάνουν και εκείνα εργασίες πάνω τους; το κάτι σαν σερβερ πιθανόν και να μη χρειάζεται. Ένας εξωτερικός δίσκος καρφωμένος πάνω στο ρούτερ ή μια λύση NAS δικτυακού είναι αρκετή για τις περισσότερες περιπτώσεις. 2
SeNNinhA Δημοσ. 6 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2022 Το στήσιμο του PC είναι το εύκολο της υπόθεσης. Δινεις τα εξαρτήματα και εξω καπου και στο στήνουν. Και εσύ το κάνεις διαβαζοντας οδηγίες και βλέποντας βιντεακια. Δεν χρειαζεται εξειδικευση ιδιαιτερα. Απλα να πιανουν τα χερια σου και ελαχιστη προσοχή. Το δίκτυο δεν καταλαβα καλά τι θελεις. Και εδω δεν ειναι πια δυσκολα τα πραγματα. WiFi εχεις. Οπως είπαν παραπανω αγοράζεις ενα συστημα με NAS (προτεινεται με 2 δισκους για να κανει ο ενας backup μονιμα). Το αγοραζεις και το συνδεεις στο δικτυο συμφωνα με τις οδηγιες και εδω. Εννοειται οτι παντα υπαρχει και η λύση του Cloud οπου εχεις στην διαθεση σου τα αρχεια απο παντου (διαμοιρασμος κλπ μπορει να γινει) εαν δεν εχεις προβλημα με το cloud γενικα. To OneDrive πχ χρησιμοποιείται σε ολες τις εταιρειες που δουλεψα. Κριμα να αφηνεις να καθεται μια τετοια CPU. Εννοειται οτι θα σε βγαλει χαλαρα μια δεκαετια. Καλό είναι να επιλεγεί ποιοτική Μ/Β με ποιοτικούς πυκνωτες και όσο το δυνατόν ποιο νεα ωστε να εχει ολα τα τελευταια features εχοντας ετσι μεγαλυτερο βαθος χρονο σε αναβαθμισεις περιφερειακων. Τα υπολοιπα θα ελεγα ότι δεν ενοχλουν τοσο πολύ και μπορεις να τα επιλεξεις μα βαση τις αναγκες σου μιας και αλλαζουν πιο ευκολα χωρις να απαιτουν αλλαγές και αλλων κομματιων. Η τηλεκπαιδευση ήταν μεγαλο προβλημα μεχρι τωρα διοτι ηθελε αρκετο bandwidth σε uploading για πολλους ταυτοχρονους χρηστες κατι που κανενας παροχος δεν δινει οποτε δεν λυνεται κι ολας. Ενα συστημα Mesh WiFi οπως πχ τα TP-Link DECO θα σε βοηθησουν να βελτιστοποιήσεις το WiFi σου σε καθε σημειο. Εναλλακτικά φυσικά με την χρηση καλών powerlines στις θεσεις των σταθερων. Λιγο πολυ αυτα σε γενικες γραμμες 1
duffyduck Δημοσ. 6 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) Αν πας για B550 chipset, τότε πάρε την https://www.msi.com/Motherboard/MPG-B550-GAMING-EDGE-WIFI ή για πιο φθηνή λύση https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B550-TOMAHAWK (την οποία έχω εγώ) Επεξ/σία 6 Ιουνίου 2022 από duffyduck 2
triplex1 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2022 2 ώρες πριν, duffyduck είπε Αν πας για B550 chipset, τότε πάρε την https://www.msi.com/Motherboard/MPG-B550-GAMING-EDGE-WIFI ή για πιο φθηνή λύση https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B550-TOMAHAWK (την οποία έχω εγώ) Μια χαρα παγωτο τον εχει η Tomahawk , δεν χρειαζεται ακριβοτερη μητρικη 2
jtechkats Δημοσ. 6 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουνίου 2022 Εδώ είναι το ενδεικτικό στήσιμο με κάποιες εναλλακτικές μέσα, όπως τα είχα σκεφτεί. https://pcpartpicker.com/list/6NzLyK Κάτι έπαιζε με τις μνήμες και τη μητρική. Επίσης δεν ήμουν σίγουρος αν χώραγε η ψύκτρα στο κουτί. Η κάρτα γραφικών δεν ήμουν επίσης σίγουρος αν είναι εντάξει. Αυτά και η διαθεσιμότητα, με τις πανάκριβες τιμές σε μνήμες και κάρτες γραφικών με έκαναν να το τρενάρω. Επίσης, έλλειψη χρόνου να ασχοληθώ περισσότερο, ενώ και η τηλεεκπαίδευση περιορίστηκε τελικά.
leros2004 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 5/6/2022 στις 10:19 ΜΜ, greekfragma είπε Πήρες έναν επεξεργαστή σκέτο και πολύ ακριβό πριν 1χρόνο+ για ποιό λόγο; Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του "αγοράζει" 600€+ cpu και τον αφήνει στην άκρη έτσι να υπάρχει.... Δεν πιστεύω να είσαι τίποτα από αυτές τις δευτεράντζες που με το που αγοράσεις ενα cpu τον χρησιμοποιείς ? Επεξ/σία 11 Ιουνίου 2022 από leros2004
greekfragma Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 Νομίζω ότι πίσω από μια οθόνη δε μπορούμε να κάνουμε ειρωνίες και εικασίες. Ο καθένας μπορεί να έχει διάφορους λόγους που αγόρασε κάτι και του έμεινε ανεκμετάλλευτο.
Λύση leros2004 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 Λύση Δημοσ. 11 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, greekfragma είπε Νομίζω ότι πίσω από μια οθόνη δε μπορούμε να κάνουμε ειρωνίες και εικασίες. Ο καθένας μπορεί να έχει διάφορους λόγους που αγόρασε κάτι και του έμεινε ανεκμετάλλευτο. Συμφωνώ, πίσω από μια οθόνη ότι δηλώνεις είσαι. Φυσικά μπορεί κάλλιστα ο θεματοθέτης να βάλει μια όμορφη φωτογραφιούλα με το cpu του αγκαλιά και ευχαρίστως να καταπιώ την γλώσσα μου και να ζητήσω και συγνώμη... Μέχρι τότε είμαστε εδώ: Επεξ/σία 11 Ιουνίου 2022 από leros2004 3
Aris_ Δημοσ. 13 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2022 Στις 5/6/2022 στις 9:55 ΜΜ, jtechkats είπε οικιακού-επαγγελματικού δικτύου στο σπίτι (εργάζομαι από το σπίτι) και κάποιας μορφής server όπου τα αρχεία θα είναι ασφαλή. αν στήσεις server η τιμη ανεβαίνει γιατί το setaρισμα παίρνει ωρες απο την αλλη θέλει και κάποιες γνώσεις για την συντήρηση παραμετροποίηση απο τον χρήστη/ες οι περισσότεροι παίρνουν εναν nas και κάνουν απλο share τα αρχεια τους στα pc και τέλος 1
jtechkats Δημοσ. 13 Ιουνίου 2022 Μέλος Δημοσ. 13 Ιουνίου 2022 Με έκανες και γέλασα... να είσαι καλά!! 😄Ευτυχώς δεν χάνουμε το χιούμορ. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Τελικά θα πάω σε στήσιμο νέου pc και λύση Nas. 👌
triplex1 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 13 Ιουνίου 2022 Γρηγορος εισαι 8 ημερες 1 σελιδα το θεμα , ωραιος!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα