Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα φίλοι/ες

θέλω να δοκιμάσω να φτιάξω μόνος μου για πρώτη φορά υπολογιστή για να βλέπω ταινίες και να σερφάρω στο ίντερνετ. Σοβαρά παιχνίδια δεν θα παίξω, ούτε θα έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόγραμμα φορτωμένο.

Έχω μία εξοικείωση να περνάω windows, για αυτό και θα περάσω μόνος μου τα windows 11.

Διαθέτω οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι.

Μένοντας στην επαρχία, επέλεξα κάποια υλικά από διάφορες κριτικές που διάβασα, με κριτήριο το μικρότερο κόστος, καθώς και τα υλικά να είναι από επώνυμες κατασκευάστριες εταιρείες.  Κοιτώντας από skroutz και eshop, έφτασα στα παρακάτω:

Επεξεργαστής: AMD Ryzen 5 5600G  3.9GHz σε κουτί με ψύκτρα

https://www.e-shop.gr/cpu-amd-ryzen-5-5600g-390ghz-6-core-with-wraith-stealth-box-p-PER.559764

Τροφοδοτικό: Be Quiet System Power 9 500W Τροφοδοτικό Υπολογιστή Full Wired 80 Plus Bronze

https://www.skroutz.gr/s/14158545/Be-Quiet-System-Power-9-500W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Wired-80-Plus-Bronze.html?from=sku_spec_variations

SSD: Samsung 970 Evo Plus SSD 500GB M.2 NVMe PCI Express 3.0 (MZ-V7S500BW)

https://www.skroutz.gr/s/17274661/Samsung-970-Evo-Plus-SSD-500GB-M-2-NVMe-PCI-Express-3-0-MZ-V7S500BW.html#reviews

Μητρική: Asrock B550M-HDV

https://www.skroutz.gr/s/23977100/Asrock-B550M-HDV-Motherboard-Micro-ATX-με-AMD-AM4-Socket.html

Μνήμη: G.Skill Ripjaws V 16GB DDR4 RAM με 2 Modules (2x8GB) και Συχνότητα 3200MHz για Desktop (F4-3200C16D-16GVKB)  

https://www.skroutz.gr/s/7730092/G-Skill-Ripjaws-V-16GB-DDR4-RAM-%CE%BC%CE%B5-2-Modules-2x8GB-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%A3%CF%85%CF%87%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-3200MHz-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-Desktop-F4-3200C16D-16GVKB.html

Θέλω βοήθεια για:

- αν υπάρχει κάποια ασυμβατότητα των κομματιών, είτε μεταξύ τους, είτε με τα windows 11

-αν πρέπει να αλλάξω κάποιο υλικό ή να αγοράσω κάτι που δεν μπόρεσα να σκεφτώ

-αν μπορώ να κρατήσω τη μαμά ψήκτρα του επεξεργαστή ή χρειάζεται να αγοράσω άλλη και ποια;   

-επίσης ποιο κουτί και φουρφούρια να αγοράσω. Για μένα το πιο δύσκολο πρόβλημα προς επίλυση. Θέλω να ευχαριστηθώ την εμπειρία,  χωρίς να μπλέξω με χαζοκαταστάσεις, για θέματα όπως η έλλειψη χώρων, βίδες κλπ. Χρειάζομαι ένα κουτί που θα έχει αποδεκτές θερμοκρασίες  και επίπεδα θορύβου, στα επίπεδα χρημάτων του όλου πρότζεκτ, δηλαδή χαμηλά. Δεν με ενδιαφέρουν τα πλαινά παραθυρα για να φοβάμαι να μη σπάσουν και δεν με ενδιαφέρουν τα φωτάκια, εκτός και αν χρειάζονται για να κρατήσουν το κόστος χαμηλά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι σχετικά με τη μητρική.

Πολύ κακή θα έλεγα, καλύτερα να διαλέξεις κάτι άλλο.

Ασυμβατότητα δεν υπάρχει στα κομμάτια που έχεις διαλέξει, ωστόσο αν η μητρική δεν έρθει με κάποιο από τα τελευταία bios, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί bios update ώστε να αναγνωριστεί ο 5600g. Για τον παραπάνω κυρίως λόγο προτείνεται μητρική που υποστηρίζει usb flash bios, σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεται συμβατός επεξεργαστής είτε bios flasher(πιασ΄το αυγό δηλαδή).

Αν επιμένεις για μητρική με b550 chipset θα σου έλεγα να ανέβεις δέκα ευρώ και να πας σε pro-vdh.

Επίσης πολύ καλή μητρική και στα χρήματα που κοιτάς, σε b450 η tomahawk max ii(atx μέγεθος) (και οι δύο παραπάνω έχουν usb flash bios)

Το κουτί είναι θέμα γούστου. Ανάλογα τα χρήματα που θα δώσεις έχει ευκαιριούλες να δεις. Χωρίς πλαϊνό τζάμι πλέον δύσκολα θα βρεις.

Η μαμά ψύκτρα είναι ικανοποιητική και κάνει τη δουλειά της, αν όμως θες χαμηλές θερμοκρασίες και ησυχία γενικά προτείνεται να δώσεις ~30 ευρώ να πάρεις μια aftermarket που θα κρατάει πιο δροσερό το cpu αλλά θα είναι και πιο αθόρυβη. Αν δεν είσαι σίγουρος, ξεκίνα με την στοκ και βλέπεις.

Επεξ/σία από nickol-us
Δημοσ.
1 ώρα πριν, nickol-us είπε

Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι σχετικά με τη μητρική.

Πολύ κακή θα έλεγα, καλύτερα να διαλέξεις κάτι άλλο.

Ασυμβατότητα δεν υπάρχει στα κομμάτια που έχεις διαλέξει, ωστόσο αν η μητρική δεν έρθει με κάποιο από τα τελευταία bios, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί bios update ώστε να αναγνωριστεί ο 5600g. Για τον παραπάνω κυρίως λόγο προτείνεται μητρική που υποστηρίζει usb flash bios, σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεται συμβατός επεξεργαστής είτε bios flasher(πιασ΄το αυγό δηλαδή).  ..............

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.  Σίγουρα μπερδεύτηκα με το θέμα του bios και αν η επιλογή του συγκεκριμένου επεξεργαστή είναι τελικά καλή ή όχι. Δεν έχω πρόβλημα να αλλάξω επεξεργαστή. Να πάω σε άλλον AMD ή σε κάποιον Intel στα ίδια περίπου χρήματα. Εσυ τι λες να κάνω;

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, triplex1 είπε

εχεις ξαναστησει ή θα το κανεις 1η φορα?

8 ώρες πριν, sotiris_mi19 είπε

θέλω να δοκιμάσω να φτιάξω μόνος μου για πρώτη φορά υπολογιστή για να βλέπω ταινίες και να σερφάρω στο ίντερνετ. Σοβαρά παιχνίδια δεν θα παίξω, ούτε θα έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόγραμμα φορτωμένο.

1 ώρα πριν, sotiris_mi19 είπε

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.  Σίγουρα μπερδεύτηκα με το θέμα του bios και αν η επιλογή του συγκεκριμένου επεξεργαστή είναι τελικά καλή ή όχι. Δεν έχω πρόβλημα να αλλάξω επεξεργαστή. Να πάω σε άλλον AMD ή σε κάποιον Intel στα ίδια περίπου χρήματα. Εσυ τι λες να κάνω;

Ο επεξεργαστής σαν επιλογή είναι πολύ καλή. Είναι αρκετά δυνατός για να καλύψει την πλειοψηφία των χρηστών ενώ με τα δυνατά ενσωματωμένα γραφικά που διαθέτει είναι ικανός να παίξει και μια πληθώρα από παιχνίδια (μη απαιτητικά ή με τις ανάλογες υποχωρήσεις)

Γιατί δεν ταιριάζει ο επεξεργαστής με τη μητρική λοιπόν;

Ο 5600g κυκλοφόρησε στην αγορά αργότερα από οτι είχαν κυκλοφορήσει οι b450 και b550 μητρικές. Αυτό σημαίνει οτι οι μητρικές δεν είχαν από την αρχή τους "κατάλληλους drivers" για να αναγνωρίσουν τον επεξεργαστή. Σε περίπτωση που η μητρική έρθει με παλαιότερους "drivers" δηλαδή με bios που δεν έχει τις κατάλληλες οδηγίες για τον επεξεργαστή, η μητρική μη αναγνωρίζοντας τον επεξεργαστή δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, θα πρέπει να έχεις επεξεργαστή που αναγνωρίζει η μητρική, ώστε να ανοίξει(να σου δώσει εικόνα) για να μπορέσεις να περάσεις το κατάλληλο bios, προτού εγκαταστήσεις τον 5600g. Υπάρχουν όμως και μητρικές, σαν και αυτές που σου πρότεινα, όπου μπορείς να αναβαθμίσεις το bios μέσω usb stick, χωρίς να χρειάζεται να έχεις συμβατό επεξεργαστή.

Ελπίζω να έγινα σαφής.

Αν σου φαίνεται βουνό, όσο και να καταλαβαίνω την όρεξη να κάτσεις και να φτιάξεις το πρώτο σου build, τότε φτιάξε σύστημα από μαγαζιά που στήνουν builds και ξεμπέρδεψες. Έτσι μειώνεις το ρίσκο να γίνει ζημιά που θα σου κοστίσει σε χρήματα, άσε που αν τύχει και σου έρθει κάποιο ελαττωματικό part, θα ψάχνεσαι να δεις αν έκανες κάποια πατάτα (πίστεψε με στο πρώτο build, πολλές πατάτες μπορείς να κάνεις)

Δημοσ.

Ο επεξεργαστής σαν επιλογή είναι πολύ καλή. Είναι αρκετά δυνατός για να καλύψει την πλειοψηφία των χρηστών ενώ με τα δυνατά ενσωματωμένα γραφικά που διαθέτει είναι ικανός να παίξει και μια πληθώρα από παιχνίδια (μη απαιτητικά ή με τις ανάλογες υποχωρήσεις)

Γιατί δεν ταιριάζει ο επεξεργαστής με τη μητρική λοιπόν;

Ο 5600g κυκλοφόρησε στην αγορά αργότερα από οτι είχαν κυκλοφορήσει οι b450 και b550 μητρικές. Αυτό σημαίνει οτι οι μητρικές δεν είχαν από την αρχή τους "κατάλληλους drivers" για να αναγνωρίσουν τον επεξεργαστή. Σε περίπτωση που η μητρική έρθει με παλαιότερους "drivers" δηλαδή με bios που δεν έχει τις κατάλληλες οδηγίες για τον επεξεργαστή, η μητρική μη αναγνωρίζοντας τον επεξεργαστή δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, θα πρέπει να έχεις επεξεργαστή που αναγνωρίζει η μητρική, ώστε να ανοίξει(να σου δώσει εικόνα) για να μπορέσεις να περάσεις το κατάλληλο bios, προτού εγκαταστήσεις τον 5600g. Υπάρχουν όμως και μητρικές, σαν και αυτές που σου πρότεινα, όπου μπορείς να αναβαθμίσεις το bios μέσω usb stick, χωρίς να χρειάζεται να έχεις συμβατό επεξεργαστή.

Ελπίζω να έγινα σαφής.

Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση.  Θα προχωρήσω με το AMD ryzen 5 και τις μητρικές που προτείνεις. 

2 ώρες πριν, nickol-us είπε

Αν σου φαίνεται βουνό, όσο και να καταλαβαίνω την όρεξη να κάτσεις και να φτιάξεις το πρώτο σου build, τότε φτιάξε σύστημα από μαγαζιά που στήνουν builds και ξεμπέρδεψες. Έτσι μειώνεις το ρίσκο να γίνει ζημιά που θα σου κοστίσει σε χρήματα, άσε που αν τύχει και σου έρθει κάποιο ελαττωματικό part, θα ψάχνεσαι να δεις αν έκανες κάποια πατάτα (πίστεψε με στο πρώτο build, πολλές πατάτες μπορείς να κάνεις)

Δεν  μου φαίνεται να είναι  δύσκολο ένα update του bios. Καταλαβαίνω το ρίσκο που αναλαμβάνω φτιάχνιοντας το δικό μου pc. Θέλω να  φτιάξω το δικό μου build γιατί δεν μπορώ να βρω κάποιο μαγαζί, που να συνδιάζει  τα κομμάτια που θέλω με καλές τιμές. 

2 ώρες πριν, triplex1 είπε

Παρε ενα ετοιμο

Από το ψάξιμο που έκανα δεν μπορώ να βρω κάποιο build, που να με ενδιαφέρει σε λογική τιμή,  με επώνυμα υλικά. Αυτό σίγουρα είναι η  προσωπική μου βέβαια γνώμη, που γνωρίζω ότι μπορεί να περιλαμβάνει περιθώριο λάθους.       

Δημοσ.

Τίποτα δεν είναι δύσκολο αλλά και τίποτα δεν είναι εύκολο.

Ένας "αρχάριος", ακόμη και στον τομέα του, είναι πολύ εύκολο να κάνει κάποιο λάθος λόγω λάθος υπολογισμού ή έλλειψης εμπειρίας.

Σε καμία περίπτωση δε θέλω να σε αποτρέψω, απλά να σου επιστήσω την προσοχή.

Σχετικά καλές τιμές σε build έχουν τα kavatza αλλά και e-shop. Το πρώτο έχει και μεγάλη ποικιλία συνήθως, ενώ οι τιμές του πλησιάζουν τις χαμηλότερες του σκρουτζ. Το eshop έχει επίσης καλές τιμές, αλλά όχι σε όλα τα προϊόντα και η ποικιλία του έχει σκαμπανεβάσματα.

Όπως και να έχει, αν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια και μπορούμε/γνωρίζουμε, θα την προσφέρουμε.

• Like 2
Δημοσ.

Τίποτα δεν είναι δύσκολο αλλά και τίποτα δεν είναι εύκολο.

Ένας "αρχάριος", ακόμη και στον τομέα του, είναι πολύ εύκολο να κάνει κάποιο λάθος λόγω λάθος υπολογισμού ή έλλειψης εμπειρίας.

Σε καμία περίπτωση δε θέλω να σε αποτρέψω, απλά να σου επιστήσω την προσοχή.

Σχετικά καλές τιμές σε build έχουν τα kavatza αλλά και e-shop. Το πρώτο έχει και μεγάλη ποικιλία συνήθως, ενώ οι τιμές του πλησιάζουν τις χαμηλότερες του σκρουτζ. Το eshop έχει επίσης καλές τιμές, αλλά όχι σε όλα τα προϊόντα και η ποικιλία του έχει σκαμπανεβάσματα.

Όπως και να έχει, αν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια και μπορούμε/γνωρίζουμε, θα την προσφέρουμε.

σε ευχαριστώ

Δημοσ.

Priveshop? Δωρεάν μεταφορικά , και νομίζω δωρεάν συναρμολόγηση αν ζητήσεις. + άμεσα διαθέσιμα :

Spoiler

image.png.e963daa1f35d604b3e3531f24e74ce10.png

Αρχικά όλα απο ένα.
Αν πας για ξεχωριστά , τότε για ssd είναι καλύτερος ο samsung 970 evo απο τον wd που έβαλα. Στα 57κατι+3μτφ dotpower άμεσα διαθέσιμος και βγαίνει λίγο φθηνότερα.
Για κουτί mx410 εναλλακτικά , με mesh front,  χωρίς tempered και φρουφρου, αλλα θες 2 fans  .

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, johnpopexi είπε

Priveshop? Δωρεάν μεταφορικά , και νομίζω δωρεάν συναρμολόγηση αν ζητήσεις. + άμεσα διαθέσιμα :

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

image.png.e963daa1f35d604b3e3531f24e74ce10.png

Αρχικά όλα απο ένα.
Αν πας για ξεχωριστά , τότε για ssd είναι καλύτερος ο samsung 970 evo απο τον wd που έβαλα. Στα 57κατι+3μτφ dotpower άμεσα διαθέσιμος και βγαίνει λίγο φθηνότερα.
Για κουτί mx410 εναλλακτικά , με mesh front,  χωρίς tempered και φρουφρου, αλλα θες 2 fans  .

Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση για το κατάστημα. 

Το ΜΧ410 είναι πραγματικά όπως ακριβώς το θέλω. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...